Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΚΚ
Εμπόλεμη ζώνη η Τουρκία

Προειδοποίηση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος προς τους τουρίστες

Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) προειδοποίησε χτες τους τουρίστες που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Τουρκία ότι πλέον δε θα είναι ασφαλείς. Σε ανακοίνωση της στρατιωτικής πτέρυγας του ΡΚΚ, που μετέδωσε το φιλο - κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM, τονίζεται ότι όσοι ξένοι τουρίστες σκοπεύουν να μεταβούν στην Τουρκία πρέπει να γνωρίζουν ότι στο εξής δε θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. "Ολόκληρη η Τουρκία είναι τώρα εμπόλεμη ζώνη, που περιλαμβάνει και τις τουριστικές περιοχές της χώρας" αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λαϊκού Στρατού για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (ARGK). "Για την ασφάλειά τους είναι αναγκαίο οι τουρίστες να μην μεταβαίνουν στην Τουρκία" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε χτες ότι παίρνει στα σοβαρά τις απειλές που διατύπωσε το ΡΚΚ για επιθέσεις εναντίον τουριστών στην Τουρκία. "Η Βόννη παίρνει στα σοβαρά την προειδοποίηση αυτή, αλλά τίποτα δεν προμηνύει προς το παρόν κάποιο συγκεκριμένο κίνδυνο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Ερντμαν. Παρά την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, οι τουρκικές αρχές δεν μπορούν να εγγυηθούν 100% την ασφάλεια των τουριστών, δήλωσε ο Ερντμαν και υπογράμμισε ότι καθένας που ταξιδεύει στην Τουρκία πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους. Σύμφωνα με το ΡΚΚ, τα έσοδα από τον τουρισμό η Αγκυρα "τα χρησιμοποιεί στο βρόμικο πόλεμό της κατά των Κούρδων της Τουρκίας".

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΡΚΚ βάζει στο στόχαστρο τον τουρισμό, που το 1998 απέφερε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο κράτος και το 1997 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αρχές ευελπιστούν ότι το 1999 ο τουρισμός θα τους αποφέρει 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κωνσταντινούπολη συγκλονίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής από σειρά βομβιστικών επιθέσεων μετά την πολύνεκρη επίθεση του Σαββάτου σε πολυκατάστημα που στοίχισε τη ζωή 13 ανθρώπων, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Αγνωστοι εκτόξευσαν αυτοσχέδιες βόμβες και κατέστρεψαν αρκετά σταθμευμένα οχήματα, μεταξύ των οποίων και ένα λεωφορείο. Προχθές το βράδυ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο φορτηγό στη συνοικία Μπαχτσέλεβλιερ της Κωνσταντινούπολης. Η βόμβα εξερράγη στις 19.50 ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με την αστυνομία μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο δράστης της επίθεσης, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δεύτερος τραυματίας είναι ένας στρατιώτης, που η κατάστασή δεν είναι σοβαρή.

Η τουρκική αστυνομία εξουδετέρωσε άλλη μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε εστιατόριο "Burger King" στη συνοικία Αβτσιλάρ. Τη βόμβα εντόπισαν υπάλληλοι του καταστήματος και την εξουδετέρωσαν πυροτεχνουργοί της αστυνομίας. Επίσης, σε αυτοσχέδιο μηχανισμό οφείλεται η έκρηξη που σημειώθηκε χτες κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα και από την οποία τραυματίστηκε μία γυναίκα στα πόδια και καταστράφηκαν τρία αυτοκίνητα. Από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν ζημιές στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο μεταξύ εισαγγελέας στην Αγκυρα κατηγόρησε 28 ισλαμιστές πολιτικούς και επιχειρηματίες ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν το τουρκικό Σύνταγμα και ζήτησε για τέσσερις εξ αυτών την εσχάτη των ποινών. Ο εισαγγελέας Νουχ Μέτε Γιουκσέλ κατηγόρησε τους 28 ισλαμιστές ότι ίδρυσαν οργάνωση που είχε στόχο την επιβολή της ισλαμικής Σαρίας και την υπονόμευση του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Ο Ν.Μ. Γιουκσέλ ζήτησε την ποινή του θανάτου για τέσσερις σκληροπυρηνικούς βουλευτές του διαλυθέντος κόμματος της Ευημερίας και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους διάφορες ποινές κάθειρξης από επτά ως 22 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ