Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητική "επαιτεία" για "πακέτο Σαντέρ"

"Δυσοίωνες οι προοπτικές", ομολογεί τώρα και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Για πρώτη φορά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου εξέφρασε την "απαισιοδοξία" του, μετά το χτεσινό Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης της "Ατζέντας 2000" που θα ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου (24/25 Μάρτη). Ο Ελληνας ΥΠΕΘΟ εξέφρασε "μεγάλες επιφυλάξεις",ιδιαίτερα για τα οφέλη της χώρας από τη διαπραγμάτευση του "πακέτου Σαντέρ" και αποποιούμενος, έντεχνα, των ευθυνών του, τόνισε ότι "στο Βερολίνο θα υπάρξουν έντονες πιέσεις" προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, και "τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την ελληνική αντιπροσωπεία".Ακριβώς επειδή το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ δεν έχει "τυπική" ευθύνη για την "Ατζέντα 2000" - αντίθετα από τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών - ο Γ. Παπαντωνίου τόνισε ότι "η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΔΤ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) " για να "ολοκληρωθεί η δημοσιονομική εξυγίανση". Το βασικό επιχείρημα του υπουργού εντός του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, ήταν πως "η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει απόλυτη ανάγκη αυτών των χρημάτων" (... )

Πάντως, και το χτεσινό ΕΚΟΦΙΝ, κατέδειξε τη μεγάλη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με το πόσες περικοπές δαπανών θα αποφασιστούν στη νέα γερμανική πρωτεύουσα, γεγονός που διευκολύνει τις ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις", να αποφασίσουν με συνοπτικές διαδικασίες την "Ατζέντα 2000".

Εκτιμήσεις για την "Ατζέντα 2000"

Ο Γ. Παπαντωνίου όχι μόνο για πρώτη φορά εξέφρασε "απαισιοδοξία", αλλά και φάνηκε αρκετά "διαβασμένος" ώστε να επιχειρηματολογήσει σχετικά. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΟ, η κυβέρνηση "αποδέχεται τον ικανοποιητικό συμβιβασμό" για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, εκτιμώντας φαίνεται ως "μη χείρον βέλτιστον" τις περικοπές (...) μόνο 18,5 τρισ. δραχμών σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν (Ιούλης 1997). Ούτε λέξη φυσικά ότι το "γενικό πάγωμα" δεν ήταν η επίσημη πρόταση της Κομισιόν αλλά η απαίτηση Γερμανίας και Γαλλίας το τελευταίο εξάμηνο. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, το "μεγάλο μακελειό" θα γίνει στο Βερολίνο και θα αφορά τα κοινοτικά κονδύλια για το "πακέτο Σαντέρ" της περιόδου 2000 - 2006. Για πρώτη φορά ο Ελληνας ΥΠΕΘΟ αναγνώρισε επιτέλους ότι η τελική βάση διαπραγμάτευσης για το "πακέτο Σαντέρ" έχει ήδη ψαλιδίσει τα κονδύλια και, "από τα 240 δισ. ΕΥΡΩ που προέβλεπε η πρόταση της Κομισιόν, η ψαλίδα της γερμανικής προεδρίας κυμαίνεται μεταξύ 190,5 δισ. ΕΥΡΩ και 206 δισ. ΕΥΡΩ για την επταετία". Ο Γ. Παπαντωνίου εκτιμά ως "πολύ χαμηλή στάθμη" τη βάση της διαπραγμάτευσης. Αντίθετα "προέβλεψε" ότι στο Βερολίνο, εκτός από τα έξοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού, θα συζητηθούν και τα έσοδα ("ίδιοι πόροι") και μάλιστα στα πλαίσια ενός "γενικευμένου μηχανισμού δημοσιονομικών αντισταθμίσεων". Πρόκειται για ένα από τα "σενάρια" της Κομισιόν σύμφωνα με το οποίο "σε πέντε χώρες, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Βρετανία θα ανακατανέμονταν 7,6 δισ. ΕΥΡΩ, ποσό που θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από τα δέκα άλλα κράτη - μέλη". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν "με 5,1 δισ. ΕΥΡΩ θα βελτιώνονταν συνολικά οι δημοσιονομικές θέσεις μόνο για τη Γερμανία", ένα δισ. ΕΥΡΩ θα μοιραστούν Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία, ενώ η Βρετανία θα μειώσει τις μονομερείς "επιστροφές" από 4,9 σε 3,3 δισ. ΕΥΡΩ. Σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει προς τα ισχυρά αυτά κράτη - μέλη πάνω από 256 εκατ. ΕΥΡΩ ετησίως ως "ανακατανομή" για τη "διόρθωση" υπέρ των βορείων και πλουσίων χωρών. Σύμφωνα με την Κομισιόν "η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ". Αν στο Βερολίνο αποφασιστεί ό,τι προβλέπει ο Γ. Παπαντωνίου, η παραπάνω αυτή "εξοικονόμηση" σε βάρος της χώρας, πρέπει να "βγει" είτε από την ΚΑΠ είτε από το "πακέτο Σαντέρ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ