Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Σε ένταση οι σχέσεις της ΔΕΠΑ με τους Ρώσους

Οξύνονται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εθνική οικονομία, οι σχέσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική πλευρά για το θέμα που έχει ανακύψει για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου (ΦΑ). Η τελευταία, σύμφωνα με επιστολές της προς τη ΔΕΠΑ, ανακοινώνει ότι προσφεύγει στη διαιτησία, ούτως ώστε να πετύχει την αύξηση της τιμής του ΦΑ κατά 30%. Με μια άλλη ανακοίνωση, οι Ρώσοι ζητούν τώρα και την καταβολή ποσού ύψους 8,5 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών, ως ρήτρα (take or pay) για ποσότητα που είχε υποχρέωση να παραλάβει η ΔΕΠΑ κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του '97 και δεν την παρέλαβε. Ετσι μετά από 12 χρόνια σκανδαλωδών ρυθμίσεων και υποχωρήσεων γινόμαστε σήμερα όχι απλώς μάρτυρες ενός νέου κύκλου σκανδάλων και υποχωρήσεων, αλλά βρισκόμαστε μπροστά στις συνέπειες που έχει για τη χώρα μας η όλη σκανδαλώδης ιστορία του ΦΑ.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΠΑ δήλωνε κατηγορηματικά μέχρι πρόσφατα ότι δε θα δεχτεί καμία αύξηση στην τιμή του ΦΑ, εντούτοις την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΠΑ κ. Παπαφιλίππου, αλλά και του υπουργού Ανάπτυξης, η ΔΕΠΑ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά για την αύξηση της τιμής.Ολες αυτές οι ενέργειες καταδεικνύουν για πολλοστή φορά την ανευθυνότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπου σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και τα όρια σκανδάλου.

Αργά χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ για το θέμα, ενώ σήμερα το πρωί ο Ε. Βενιζέλος συναντάται με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ