Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου

«Θερμή  υποδοχή» από τον τουρκικό Τύπο

Ο τουρκικός Τύπος υποδέχεται από χτες, με δημοσιεύματα, τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Ο Ελληνας υπουργός θα φτάσει σήμερα το απόγευμα στην Αγκυρα και αύριο θα υπογράψει, με τον Τούρκο ομόλογό του, τις τέσσερις από τις οκτώ έτοιμες Συμφωνίες για θέματα χαμηλής πολιτικής. Οι υπόλοιπες τέσσερις θα υπογραφούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη στην Αθήνα.

«Ιστορικής σημασίας η επίσκεψη Παπανδρέου», γράφει η εφημερίδα «Μιλιέτ». «Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία από το 1962», γράφει η εφημερίδα και τονίζει ότι ο «ιστορικός» χαρακτήρας της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου επαυξάνεται από τις «εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αναμένεται να σημειωθούν κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού».

Εκτός των συμφωνιών που αφορούν τη συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας, λαθρεμπορίας ναρκωτικών, λαθρομετανάστευσης, τουρισμού, επενδύσεων και περιβάλλοντος, «θα συζητηθούν και θέματα σχετικά με τις εγκαταστάσεις των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών», αναφέρει η «Μιλιέτ». Η Αγκυρα δεν επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να κτίσει πρεσβεία στο οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα το 1938, με το αιτιολογικό ότι η Αθήνα δε διαθέτει ανάλογο οικόπεδο στην Τουρκία για ανέγερση νέας πρεσβείας. «Το πρόβλημα αυτό θα ξεπεραστεί λόγω της πρόσφατης προσέγγισης των δύο χωρών», προαναγγέλλει η «Μιλιέτ». «Ιστορική επίσκεψη από τον κ. Παπανδρέου», γράφει η «Ράντικαλ». «Αρχή μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», γράφει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία «ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει την επανεργοποίηση της "Επιτροπής των Σοφών"». «Ο Παπανδρέου στην Τουρκία», γράφει η «Τουρκίγιε» και τονίζει ότι κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα θα συζητηθούν και τα «οφέλη της Τουρκίας από την ελληνική εμπειρία στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ