Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης
  • Ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση για την έγκριση του Προγράμματος Σύγκλισης
  • Εκτιμήσεις και συστάσεις της Επιτροπής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).- Η Κομισιόν ενέκρινε χτες επίσημα το επικαιροποιημένο «Πρόγραμμα Σύγκλισης» (ΠΣ) που υπέβαλε η κυβέρνηση, με προβλέψεις για την περίοδο 1999-2000 και πρωταρχικό στόχο την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ του Μάαστριχτ, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για την πραγματική πορεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα μετά την ένταξη στη «ζώνη Ευρώ», και επισημαίνει με έμφαση τις κυβερνητικές «δεσμεύσεις για συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο τομέα για το 2000 και εντεύθεν». Είναι τα πρώτα κακά μαντάτα για τους Ελληνες εργαζόμενους στη «νέα εποχή» της ΟΝΕ, πολύ περισσότερο που τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι οι αναμενόμενες πληθωριστικές πιέσεις από την ένταξη στη «ζώνη Ευρώ» δεν μπορούν να «αντισταθμιστούν» παρά μόνο από τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο αρμόδιος επίτροπος Ισπανός Π. Σόιμπλε ερωτηθείς για το γεγονός ότι στην «αξιολόγηση» του κυβερνητικού ΠΣ μόνο οι μισθοί προβλέπεται να σηκώσουν τα βάρη της «νομισματικής χαλάρωσης» μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, απάντησε ότι υπάρχουν και άλλοι αντιπληθωριστικοί μηχανισμοί, αλλά «αποτελεί πάγια θέση της Κομισιόν ότι οι μισθολογικές εξελίξεις επηρεάζουν βασικά τη σταθερότητα των τιμών». Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κομισιόν διαπνέεται από μια βασική ταξική αντίληψη: η ΟΝΕ του ελληνικού κεφαλαίου αντιμετωπίζει προβλήματα «ήπιας μετάβασης στη ζώνη Ευρώ» γι' αυτό το (...)ξερό ψωμί των μισθωτών είναι «μεγάλης αντισταθμιστικής σημασίας» και «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια» προκειμένου να εξασφαλίσει τη «διαρκή» βιωσιμότητα στην ανταγωνιστική «ζώνη Ευρώ». Το ότι η λιτότητα του Μάαστριχτ δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ, δεν αποτελεί «συγκυρία» αλλά στρατηγικό στόχο του ντόπιου και ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου.

Η «αξιολόγηση» της Κομισιόν

Η βασική «σύσταση» της Κομισιόν είναι ότι: μπορεί να διασφαλίσατε, ως Ελλάδα, την πλήρωση των «κριτηρίων» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ ως «επίτευξη της ονομαστικής σύγκλισης», αλλά «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην περιοχή του Ευρώ» απαιτεί «εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και «οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην περαιτέρω επιδίωξη της πραγματικής σύγκλισης». Αυτό είναι και το πρώτο συμπέρασμα της χτεσινής ανακοίνωσης της Κομισιόν, δηλαδή επέκταση και εντατικοποίηση της άγριας λιτότητας στο διηνεκές. Οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι «παρότι στο πεδίο του πληθωρισμού έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου επιβραδύνει προς το παρόν τη διαδικασία αποπληθωρισμού». Σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες του εγκριθέντος ΠΣ, που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2,5% για το 1999, και στο 2,1% για το 2000 και το 2001, δηλαδή στα όρια των απαιτήσεων του «κριτηρίου» Μάαστριχτ. Ο επίτροπος Π. Σόιμπλε, ερωτηθείς χτες σχετικά, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ικανή να εκπληρώσει το «κριτήριο» του πληθωρισμού μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη αλλά «καλύτερα να περιμένουμε την πραγματικότητα, παρά να κάνουμε πρόωρες προβλέψεις».

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Αλλά η Κομισιόν εκτιμά ότι «η επικείμενη νομισματική χαλάρωση ενόψει της ΟΝΕ θα οδηγήσει ενδεχομένως σε πληθωριστικές τάσεις, ιδίως μετά το 2001». Και γι' αυτό, αμέσως μετά, χωρίς να «μασήσει» τα λόγια της, διατάσσει τα εξής: «η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξακολουθήσει να εφαρμόζει συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο τομέα για το 2000 και εντεύθεν. Οι ανάλογες μισθολογικές εξελίξεις είναι μεγάλης σημασίας ως αντισταθμιστικός παράγοντας των πληθωριστικών πιέσεων μετά τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών (...). Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού θα αποκτήσει διαρκή χαρακτήρα, ιδίως ενόψει της σύγκλισης των νομισματικών συνθηκών της Ελλάδας με εκείνες που επικρατούν στη ζώνη του Ευρώ». Το επικαιροποιημένο ΠΣ μαζί με τις «συστάσεις» της Κομισιόν αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί στις 31/1/2000 από το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ. Αν η Ελλάδα συμμετάσχει στην ΟΝΕ από την 1/1/2001, το ΠΣ θα «αναπροσαρμοστεί» σε «Πρόγραμμα Σταθερότητας» στη βάση των μεγαλύτερων περιορισμών και δεσμεύσεων του «Συμφώνου Σταθερότητας» (Αμστερνταμ, 1997).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ