Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΑΣ
Νέος ανεξέλεγκτος μηχανισμός

Αρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου για την ίδρυση αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Μπ. Αγγουράκης: Το πρόβλημα της ΕΛΑΣ είναι ο αντιλαϊκός της προσανατολισμός

Στη δημιουργία ενός νέου και περισσότερο ανεξέλεγκτου μηχανισμού μέσα στους κόλπους της αστυνομίας οδηγεί η ίδρυση αρχηγείου της ΕΛΑΣ, που προβλέπεται, με νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως ορίζει το νομοσχέδιο το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, θα είναι η ανώτατη επιτελική αρχή, με την οποία ο αρχηγός ασκεί τη διοίκηση του σώματος και θα αποτελεί την προϊσταμένη αρχή όλων των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών που συγκροτούν την Ελληνική Αστυνομία.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ, με το συζητούμενο νομοσχέδιο ο βουλευτής Μπ. Αγγουράκης υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που αυτό εισάγει όχι μόνο δεν απαντούν στο κύριο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα σώματα ασφαλείας, αλλά αποτελούν και προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Το βασικό πρόβλημα, ανέφερε, από το οποίο πηγάζει το σύνολο των υπολοίπων βρίσκεται στη διατήρηση του αντιλαϊκού προσανατολισμού που δίνεται στα Σώματα Ασφαλείας. Ο προσανατολισμός αυτός είναι κατά κύριο λόγο όχι η πρόληψη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος, αλλά η παρακολούθηση και η καταστολή του λαϊκού κινήματος. Την κατεύθυνση αυτή το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν την αλλάζει, αλλά τη βελτιώνει και την ενισχύει περαιτέρω, με βάση και τις δεσμεύσεις, που επιβάλλουν σχετικές συμφωνίες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Μπ. Αγγουράκης τόνισε ότι η μεταβίβαση στο υπό ίδρυση αρχηγείο, στο όνομα της επιχειρησιακής αυτοτέλειας της ΕΛΑΣ, σημαντικών αρμοδιοτήτων που μέχρι τώρα ανήκαν σε πολιτικά πρόσωπα (υπουργός και γενικός γραμματέας) θα μειώσει τις δυνατότητες πολιτικού ελέγχου και θα λειτουργήσει σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ στην αντιμετώπιση του εγκλήματος δεν την εμποδίζει κατά κύριο λόγο η έλλειψη αρχηγείου, αλλά ο αντιλαϊκός προσανατολισμός της, η ύπαρξη τεράστιων προβλημάτων του προσωπικού της, οι πολλαπλές χρόνιες παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο εσωτερικό των σωμάτων ασφαλείας. Το καθεστώς αυτό που επιτρέπει τις παρεμβάσεις παραμένει ανέπαφο».

Ο βουλευτής ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, την αναδιάταξη των δυνάμεων της ΕΛΑΣ για την ενίσχυση των υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος, την προώθηση λύσεων σε εργασιακά και άλλα θεσμικά προβλήματα των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και την απαλλαγή της ΕΛΑΣ από την εξάρτηση ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του είπε ότι η ίδρυση του αρχηγείου θα οδηγήσει στην οργανωτική αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, που σήμερα είναι ιδιαίτερα συγκεντρωτική. Ισχυρίστηκε ότι το 1999 για πρώτη φορά σημειώθηκε αισθητή μείωση της εγκληματικότητας και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την ανασύνταξη των μονάδων της υπαίθρου. Αναφέρθηκε και στο θέμα της φύλαξης των γηπέδων και είπε ότι με δική του εντολή, όταν δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις σε ένα τμήμα τότε δε θα πηγαίνουν αστυνομικοί στα γήπεδα. Η παρουσία τους θα είναι εθελοντική και θα παίρνουν πρόσθετη αμοιβή από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ ζήτησε την απόσυρσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ