Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Ευθύνες της ΕΕ για τα προβλήματα των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών

Τις τεράστιες ευθύνες τόσο της περιφερειακής όσο και της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τις συνεχώς διευρυνόμενες περιφερειακές ανισότητες και τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, αγρότες, κάτοικοι νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Συντονισμό των Διαρθρωτικών / Ταμείων Συνοχής.

Υπογραμμίζοντας την έντονη ανησυχία του «για τους προσανατολισμούς και τα αποτελέσματα της περιφερειακής πολιτικής της Κοινότητας». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η εφαρμοζόμενη, από το 1975 μέχρι σήμερα περιφερειακή πολιτική, όχι μόνο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, επιδείνωσε τα προβλήματα. Η τεράστια μαζική ανεργία όχι μόνο δεν αμβλύνεται, αλλά, αντίθετα, οξύνεται παραπέρα στα πλαίσια της διαρθρωτικής πολιτικής. Η αγροτική οικονομία και οι αγροτικές περιοχές πλήττονται ανεπανόρθωτα από την ασκούμενη περιφερειακή πολιτική, με δραματικές συνέπειες στην απασχόληση στην ύπαιθρο και στους όρους ζωής των αγροτών, κυρίως του νότου».

«Οι περιφερειακές ανισότητες διευρύνονται δραματικά στο εσωτερικό των κρατών - μελών», σημείωσε ο Γ. θεωνάς. «Αν δούμε τα στοιχεία της έκτης περιοδικής έκθεσης, θα διαπιστώσουμε ότι την τελευταία δεκαετία σημειώνονται τεράστιες αποκλίσεις περιφερειακών ανισοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα, όπου το 1988 η Αττική έγινε κατά 32% πλουσιότερη από την Ηπειρο, το 1998 η Αττική έγινε πλουσιότερη κατά 75% και η περιφερειακή ανισότητα αυξήθηκε κατά 134% (η ίδια αναλογία Αττικής - Πελοποννήσου ήταν το 1988 3% και το 1996 έγινε 31%, δηλαδή αύξηση 967%)!»

«Ελάχιστη μέχρι ανύπαρκτη, συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, είναι η προσοχή στα τεράστια προβλήματα των νησιωτικών περιοχών της Ενωσης, και τις οποίες οι ελλείψεις στις υποδομές, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την ενέργεια, οδηγούν σταθερά στην απερήμωση. Τα ελληνικά νησιά είναι μια ακόμη απόδειξη της παραπάνω κατάστασης».

«Για όλα αυτά, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπεύθυνη είναι τόσο η περιφερειακή, όσο και η γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική της Ενωσης. Μεγάλα τμήματα των λαών της Ενωσης καταδικάζουν έντονα ως επικίνδυνη και αντιλαϊκή αυτή την πολιτική. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές κινούνται δυστυχώς στην ίδια κατεύθυνση και τίποτα δε δείχνει ότι είναι δυνατόν να αλλάξει με την εφαρμογή αυτών των κατευθυντήριων γραμμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ