Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση ξεκληρίζει χιλιάδες Ελληνες αγρότες
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ για τη βαμβακοκαλλιέργεια

Οι περιβαλλοντικοί λόγοι που επικαλούνται είναι πρόσχημα , αφού το βαμβάκι έχει τις μικρότερες απαιτήσεις σε αζωτούχα λιπάσματα. Αγροτικές κινητοποιήσεις σήμερα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Τη μείωση της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα, από τη φετινή κιόλας χρονιά, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση διά του υπουργού Γεωργίας. Πρόκειται για μια απόφαση - πρόκληση, που αποτελεί την απαρχή για τη γενικότερη αναδιάρθρωση της βαμβακοκαλλιέργειας, στα πλαίσια της «Ατζέντας 2000» και η οποία θα επιβληθεί μέσα από συρρίκνωση της δυναμικότερης καλλιέργειας της χώρας και το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών. Το μέτρο ουσιαστικά αποτελεί την επιβολή ατομικού πλαφόν στην παραγωγή βαμβακιού και - ακόμα χειρότερα - οι κυβερνώντες θεσμοθετούν ουσιαστικά διαδικασίες μέσω των οποίων θα μπορούν από εδώ και στο εξής να επιβάλουν με διοικητικά μέτρα την παραπέρα δραματική μείωση της παραγωγής.

Ως πρόσχημα για τη μείωση των στρεμματικών καλλιεργειών, η κυβέρνηση προβάλλει τη λεγόμενη νιτρορύπανση, επιχείρημα ωστόσο που - όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ» - απορρίπτεται από το σύνολο των επιστημόνων, αφού η σχετική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη βαμβακοκαλλιέργεια είναι μικρότερη από το σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών.

«Ο χρόνος που επιλέχτηκε για να ανακοινωθεί αυτή η απόφαση -τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ - αποτελεί πρόκληση για τους αγρότες, που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στη βαμβακοκαλλιέργεια».

Στο μεταξύ άρχισαν χτες οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Θεσσαλία, με πρώτο σταθμό τα Φάρσαλα. Συνέχεια δίνεται σήμερα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα. Ακολουθεί στις 24 του μήνα η Λάρισα.


ΣΕΛ.  22   -   23

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ