Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διχοτομική «λύση» βλέπει ο Κυπριανού.

Το Κυπριακό, παρά την «κοινή γραμμή» που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία, προκαλεί προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς ακούγονται «ενοχλητικές» φωνές, που διαπιστώνουν, ότι οι χειρισμοί που έχουν υιοθετηθεί οδηγούν στη «νομιμοποίηση» της διχοτόμησης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η φωνή που αυτή τη στιγμή προκαλεί «πονοκέφαλο» είναι του Σπ. Κυπριανού. Με γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ απαντά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αθήνα, Δημήτρη Ρέππα, από το Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου θα υποβληθεί σε εγχείρηση.

Δεν αποδέχομαι τους ισχυρισμούς του κ. Ρέππα, αναφέρει ο Σπ. Κυπριανού, ότι όσα δήλωσα τις τελευταίες μέρες είναι εκτός πραγματικότητας κατηγορίες και πρόκειται για πράγματα που φαντάζομαι. Στην ανακοίνωση προσθέτει ότι πολλοί, και στη Λευκωσία και στην Αθήνα, ξέρουν ότι τα όσα είπε δεν είναι προϊόν της φαντασίας του και εξέφρασε την ετοιμότητά του να τεκμηριώσει τις εκτιμήσεις του όταν ξεπεράσει την τωρινή περιπέτεια της υγείας του. Ξέρω πολύ περισσότερα από όσα έχω πει, αναφέρει ο Σπ. Κυπριανού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ καλεί όσους επικαλούνται με γενικές αναφορές τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, να δηλώσουν ευθέως ότι επιμένουν σε αυτά που οι αποφάσεις αναφέρουν, δηλαδή την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόθεση μου, σημειώνει στην ανακοίνωση ο Σπύρος Κυπριανού, δεν είναι να κατηγορήσω οποιονδήποτε, αλλά να υποδείξω ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα σήμερα, οδηγούμαστε σε ολοκλήρωση του σχεδίου που εφαρμόστηκε κατά της Κύπρου το 1974, με το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Πάντως, υπογράμμισε ο Σπ. Κυπριανού, αρκετά από όσα έχω πει είναι αυταπόδεικτα και καλά θα κάνουν κάποιοι να πάψουν να παραπλανούν ή να καλύπτονται πίσω από κάποιες γενικόλογες επικλήσεις των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σπ. Κυπριανού στη γραπτή δήλωσή του αναφέρει επίσης ότι εις ουδένα αναγνωρίζει το δικαίωμα να αμφισβητεί την ειλικρινή έγνοια του για τη δημιουργία συνθηκών ενότητας και εθνικής ομοψυχίας. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, προσθέτει, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, ζήτησα από τον Πρόεδρο Κληρίδη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο παρουσία του κ. Παπανδρέου, πρόταση που απέρριψε ο Πρόεδρος Κληρίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ