Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Για ακόμα μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΝΑΤΟ

Τα επόμενα βήματα για την εδραίωση της νέας τάξης στα Βαλκάνια ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο Βρετανός ομόλογός του Τζ. Χουν. Οι συνομιλίες αφορούσαν την προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια και το ρόλο της Ελλάδας σε αυτό, τη μεταφορά βρετανικής εμπειρίας στον τομέα του επαγγελματικού στρατού και την προώθηση των συμφερόντων των βρετανικών πολεμικών βιομηχανιών σε συνάρτηση με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ευρύτερα τη διείσδυσή τους στα Βαλκάνια, ενόψει της πλήρους ΝΑΤΟποίησης των χωρών της περιοχής.

Αναφορικά με τα Βαλκάνια και το Κόσσοβο, μιλώντας μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους, ο Α.Τσοχατζόπουλος είπε: «Σημειώσαμε την ανάγκη που υπάρχει να ενταθεί η πολιτική παρέμβαση από την πλευρά τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και των υπολοίπων διεθνών οργανισμών ασφάλειας, για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί παρέμβασης και υλοποίησης, τόσο του προγράμματος σταθερότητας, όσο και των προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, παίρνοντας το λόγο, αφού συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τον «ώριμο και σώφρονα τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα της Τουρκίας στο Ελσίνκι» είπε: «Συζητήσαμε για τα θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ και πιστεύουμε ότι βάσει αυτής της συνεργασίας που υπάρχει στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε διμερές επίπεδο, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινή πολιτική που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά την κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας αλλά επίσης και τη συνεισφορά που μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο ΝΑΤΟ».

Για να προσθέσει: «Τα κράτη - μέλη της ΕΕ συνεργάζονται για να ικανοποιήσουν τον κυρίαρχο στόχο που τέθηκε στο Ελσίνκι, δηλαδή τη δημιουργία μιας μονάδας ταχείας αντίδρασης. Αυτό γίνεται μεμονωμένα από κάθε χώρα, αλλά και σε συνεργασία μεταξύ των χωρών, δηλαδή από κοινού. Γιατί πιστεύουμε, ότι με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε διάφορες στρατηγικές συνεργασίες, βιομηχανικές συνεργασίες, που διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο κόσμο».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στις διμερείς συνεργασίες με τη Μ. Βρετανία σημείωσε ότι «στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτική συνολικής ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Γνωρίζετε, ότι στοχεύουμε στην αύξηση του επαγγελματικού τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Συμφωνήσαμε σε μια συνεργασία με τη Μ. Βρετανία, που διαθέτει μια μακροχρόνια ιστορική εμπειρία στη συγκρότηση επαγγελματικού στρατού, ώστε να αξιοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία και προς δικό μας όφελος.

Σχετικά με τους εξοπλισμούς ο Ελληνας υπουργός έκανε λόγο για διεύρυνση της ελληνοβρετανικής συνεργασίας και σημείωσε ότι έχει ήδη υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ αγγλικής εταιρίας και των Ναυπηγείων Ελευσίνας για την κατασκευή τριών πυραυλακάτων, καθώς και ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για δύο μεγάλα προγράμματα. Το ένα είναι το πρόγραμμα για την κατασκευή του μαχητικού «Eurofighter», στο οποίο συμμετέχει και η Βρετανία και το άλλο είναι το πρόγραμμα για την αγορά του νέου άρματος μάχης, όπου υπάρχει η υποψηφιότητα της βρετανικής εταιρίας «Vickers» με το άρμα «Challenger-2».Εδώ ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη βρετανική πλευρά για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ. Για το καθένα από τα δύο προγράμματα προβλέπονται ποσά άνω των 600 δισ. δραχμών.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας μετά τις συνομιλίες του με τον Α.Τσοχατζόπουλο επισκέφθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου. Η συζήτησή τους περιστράφηκε στο Κυπριακό πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ