Κυριακή 14 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα στο τραπέζι

Η Αγκυρα πάντα ήταν ειλικρινής απέναντι στην Ελλάδα, καθώς ουδέποτε απέκρυψε τους στόχους της, που είναι η επανεξέταση του καθεστώτος του Αιγαίου.

Αυτούς τους στόχους, η τουρκική διπλωματία τους προωθεί με συνέπεια και υπομονή, δεκαετίες τώρα, φροντίζοντας μάλιστα να τους διακηρύττει κάθε φορά που το θεωρεί απαραίτητο, είτε με το «άγριο», όπως στην υπόθεση των Ιμίων, είτε με το «χαμόγελο» του Ι. Τζεμ σε όλη αυτή την περίοδο που κρατά η «άνοιξη» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Η συνέπεια και η ειλικρίνεια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς, καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με την Αγκυρα, έστω κι αν παραμένει σε ισχύ η θέση που διατυπώθηκε και προκάλεσε την κρίση των Ιμίων: Πως, δηλαδή, στο Αιγαίο υπάρχουν βράχοι και νησίδες με αδιευκρίνιστο από τις Διεθνείς Συνθήκες καθεστώς. Με δεδομένη και αμετακίνητη αυτή τη θέση, η Τουρκία όχι μόνο απέσπασε την ελληνική συμφωνία για την αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ευρώπη, αλλά εξασφάλισε και το δικαίωμα, με βάση τα συμφωνηθέντα στο Ελσίνκι, να συζητήσει διμερώς με την Ελλάδα, όσα θέματα θεωρεί πως αποτελούν ελληνοτουρκικές διαφορές.

Η προηγούμενη βδομάδα μπορεί να θεωρηθεί η αφετηρία της ελληνοτουρκικής συζήτησης για θέματα «υψηλής πολιτικής». Με άλλα λόγια, για θέματα που η Τουρκία έχει αναγορεύσει σε ελληνοτουρκικές διαφορές και η Αθήνα αρνούνταν να συζητήσει. Το «πέπλο», πίσω από το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση, είναι η διαδικασία για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο. Ηδη, τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών επεξεργάζονται, κατ' άλλους έχουν ήδη επεξεργαστεί και ανταλλάξει, καταλόγους με προτεινόμενα προς υιοθέτηση ΜΟΕ. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία της ανταλλαγής των καταλόγων, λοιπόν, εγκαινιάζεται η συζήτηση και καταρτίζεται η ατζέντα της συζήτησης. Πίσω από αυτό το πέπλο, η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει ακόμη τις αναθεωρημένες της θέσεις, επιμένοντας να υποστηρίζει ότι δε συζητά θέματα εθνικής κυριαρχίας. Πρόκειται για «σοφιστεία», η οποία πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί, καθώς η ταχεία συνολική διευθέτηση των θεμάτων του Αιγαίου δεν επιδιώκεται μόνο από την Αγκυρα, αλλά και από την Ουάσιγκτον και κυρίως απ' αυτήν.

Ηδη, τη βδομάδα που πέρασε, η τουρκική διπλωματία έσπευσε να υπογραμμίσει, για μια ακόμη φορά, την πάγια επιδίωξή της, για αναθεώρηση του καθεστώτος στο Αιγαίο. Με προφορικό διάβημα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για δύο θέματα: Πρώτον, για στρατιωτικές και πολιτικές εργασίες που εκτελούνται σε γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο. Δεύτερο, για τα εγκαίνια του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος, το οποίο, κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, αποτελεί πια ομπρέλα προστασίας της ελληνικής επικράτειας, από τη Θράκη έως το Καστελόριζο. Αυτό, σύμφωνα με το τουρκικό διάβημα, δε συνάδει με το νέο κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ετσι, λοιπόν, η τουρκική διπλωματία, την ίδια στιγμή που ξεκινά η συζήτηση για τα θέματα του Αιγαίου κάτω από το μανδύα της εγκατάστασης ΜΟΕ, σπεύδει να υπενθυμίσει και να διευκρινίσει, αν αυτό είναι απαραίτητο, πως δεν έχει αλλάξει θέσεις περί ύπαρξης γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, στις οποίες η Ελλάδα παρανόμως αναπτύσσει δραστηριότητες.

Η ελληνική κυβέρνηση, προσερχόμενη στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, έχει τελικά, εμμέσως, αποδεχτεί την τουρκική ατζέντα και προετοιμάζεται να συζητήσει εφ' όλης της ύλης. Η επανεμφάνιση την περασμένη βδομάδα στο προσκήνιο (στη σύσκεψη Σημίτη - Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου) του καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου, ειδικού για τα θέματα του Δικαίου Θαλάσσης και των μηχανισμών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στενού φίλου του πρωθυπουργού και για μικρό διάστημα υφυπουργού Εξωτερικών, Χρ. Ροζάκη, αποκαλύπτει την κατεύθυνση των ελληνικών προετοιμασιών...


Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ