Κυριακή 14 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Η επιβολή της PAX AMERIKANA στο Αιγαίο

Το σενάριο και οι όροι διεξαγωγής της ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC MIX - 2000», που θα γίνει στην Ελλάδα από τις 20 Μάη μέχρι τις 10 Ιούνη, είναι άκρως αποκαλυπτικά. Αποτυπώνονται σ' αυτά με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, διά μέσου του ΝΑΤΟ, για την περιοχή, η θέση και ο ρόλος της χώρας μας σε αυτά τα σχέδια, το νέο καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και επιβολής της αμερικανικής επικυριαρχίας, με τον πρώτο ρόλο στην Τουρκία. Είναι καθαρά μια άσκηση τηςPAX AMERIKANA στο Αιγαίο. Εξάλλου, δεν είναι άσχετο ότι με την άσκηση αυτή δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην πράξη η λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ, όπως αυτή καθορίστηκε από το νέο του δόγμα, που επικυρώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πέρσι τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον. Δοκιμάζεται η επιχειρησιακή ικανότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγάς του.

Το σενάριο της άσκησης περί «εκδήλωσης αστάθειας» στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου σπεύδουν οι «σύμμαχοι» για την αποκατάσταση της... τάξης, τα λέει όλα. Αποκαλύπτει τα σχέδια αποσταθεροποίησης των ιμπεριαλιστών, στα οποία εμπλέκουν ενεργά και την Ελλάδα. Ενεργοποιούνται, στην ουσία, τα ψυχροπολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟικών επιτελείων για διείσδυση στα Βαλκάνια και μέσω αυτών στην Ανατ. Ευρώπη και τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Για να λειτουργήσει όμως αυτό το νέο σύστημα επιβολής της ιμπεριαλιστικής τάξης προϋποθέτει και εσωτερική συνοχή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που σημαίνει κλείσιμο ή δρομολόγηση κλεισίματος των εκκρεμοτήτων, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να μπουν σαν καλοί σύμμαχοι, χωρίς βαρίδια, ακόμα πιο βαθιά στο παιχνίδι. Πράγμα που απαιτεί «λύσεις» ή «κλείσιμο» των όποιων ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση των τουρκικών διεκδικήσεων, για τις οποίες εξάλλου οι Αμερικανονατοϊκοί πάντα έδειχναν την υποστήριξή τους. Στις παρούσες συνθήκες για την ελληνική πλευρά, με δεδομένα τα πλαίσια που έχει εγκλωβιστεί, δεν υπάρχουν περιθώρια για αντιρρήσεις. Νυν υπέρ πάντων το ΝΑΤΟ και η εξασφάλιση ενός ρόλου για την Ελλάδα, δηλαδή την ελληνική πλουτοκρατία, στις νέες ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις στα Βαλκάνια και ευρύτερα. Ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων παραβλέπονται, καθώς με βάση τη λογική της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης που την κλίνουν σε όλες τις πτώσεις, θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες «εθνικιστικές ιδεοληψίες».

Ετσι ζητήματα που αποτελούσαν για την Ελλάδα έσχατα σημεία άμυνας προσπερνιούνται και εγκαταλείπονται. Οεπιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, που αποτελούσε αμετάθετο όρο για την αποδοχή από την ελληνική πλευρά της λειτουργίας του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας, έπαψε να ισχύει. Ουσιαστικά με την κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, εκχωρείται το δικαίωμα άμυνας από τα κράτη κατευθείαν στο ΝΑΤΟ. Με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ το σύνολο της επικράτειας των χωρών - μελών αντιμετωπίζεται αμυντικά ως ενιαίος χώρος. Αυτό για το Αιγαίο - μια περιοχή που στο σύνολό της είναι διάσπαρτη από ελληνικά νησιά και διασχίζεται από τους θαλάσσιους και εναέριους διαύλους επικοινωνίας τους με την ηπειρωτική Ελλάδα - μεταφράζεται ως ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας - Τουρκίας, υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Νάπολης, δηλαδή, υπό την αμερικανική επικυριαρχία.

«Πακέτο» με τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο πηγαίνει και το θέμα του FIR Αθηνών. Η αρμοδιότητα δηλαδή της Ελλάδας, που έχει ανατεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς, να ελέγχει τις πτήσεις όλων των αεροσκαφών σε ολόκληρο το Αιγαίο, με ανατολικό όριο τη νοητή γραμμή μεταξύ ανατολικών ακτών των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των δυτικών μικρασιατικών παραλίων. Πάγια διεκδίκηση της Τουρκίας ήταν τα μαχητικά αεροσκάφη της να μπαίνουν και να πετάνε στο Αιγαίο, χωρίς να καταθέτουν στην Αθήνα σχέδια πτήσης, όπως απαιτείται από τους διεθνείς κανόνες αεροναυσιπλοΐας. Αυτήν την αμφισβήτησή της η Αγκυρα την εφάρμοσε στην πράξη, με αποτέλεσμα τις εκατοντάδες παραβάσεις του FIR Αθηνών και τις αντίστοιχες αναχαιτίσεις από τα ελληνικά μαχητικά.

Τώρα, με την άσκηση DYNAMIC MIX εγκαινιάζεται νέο καθεστώς, το οποίο αποτελεί και προπομπό της ρύθμισης που θα ακολουθήσει. Με βάση αυτό τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη που θα πάρουν μέρος στην άσκηση δε θα υποβάλουν σχέδια πτήσης, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται περιττό, αφού η αρχή στην οποία υποχρεούνται να υποβάλουν το σχέδιο πτήσης, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, λειτουργεί για το διάστημα αυτό ως ΝΑΤΟικό αεροπορικό υποστρατηγείο της Νάπολης, από όπου εκπορεύονται οι εντολές για αυτές τις πτήσεις τους. Αυτό που θα κάνουν είναι να ενημερώνουν μέχρι μισή ώρα πριν την πτήση τους για το χρόνο και τα σημείο εισόδου τους και εξόδου τους στο Αιγαίο. Βέβαια ούτε για αυτό υπάρχει διασφάλιση ότι θα το πράξει η τουρκική πλευρά. Η μεθόδευση αυτή φαίνεται πως θα αποτελέσει τη φόρμουλα για τις ρυθμίσεις που θα υπάρξουν και μετά την άσκηση. Σύμφωνα δε με όλες τις ενδείξεις δε θα μείνουν εδώ, θα υπάρχει, σε μόνιμη βάση, παραχώρηση για τις πτήσεις των τουρκικών και των άλλων ΝΑΤΟικών μαχητικών, ολόκληρων αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο, που διαπερνούν ακόμα και τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η δρομολόγηση εφαρμογής των περιβόητων ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) στο Αιγαίο, είναι πια γεγονός, μάλιστα η ίδια η εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ υπερκερά τις ρυθμίσεις των ΜΟΕ.

Παράλληλα με την άσκηση «DYNAMIC MIX - 2000» ανοίγει η πόρτα για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας . Για πρώτη φορά, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν σε άσκηση επί ελληνικού εδάφους. Ενας λόχος 150 πεζοναυτών, θα αποβιβαστούν στις 31 Μάη στην Κυπαρισσία, ενώ 12 μαχητικά θα φθάσουν στις 19 Μάη στην αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου Βόλου για να συμμετάσχουν στην άσκηση. Αυτό όμως που δε διευκρινίστηκε είναι αν αυτός ο τουρκικός λόχος έχει υπηρετήσει στα τουρκικά στρατεύματα κατοχής της Βόρειας Κύπρου, έτσι για να υπάρχει και ο απαραίτητος συμβολισμός... Επίσης τουρκικά πολεμικά θα πλεύσουν στη Σούδα, ενώ ελληνικά στη Σμύρνη για να αναχωρήσουν για το Αιγαίο όπου και θα τεθούν υπό τις εντολές του ναυτικού διοικητή του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Νάπολης.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ