Κυριακή 14 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Τι κρύβει η «αυτονομία»;

«

Στην εποχή μας η απεργία είναι είδος... εν ανεπαρκεία. Οπως και ο συνδικαλισμός. Ο οποίος όπου εξακολουθεί να ασκείται, ασκείται χειραγωγημένος ως επί το πλείστον, από τα κόμματα, τις κυβερνήσεις, τα καθεστώτα. Ουσιαστικά εκφυλισμένος, χωρίς ίχνος αυτονομίας. Και φυσικά, η αυτονομία, είναι το Α και το Ω για την αποτελεσματική συνδικαλιστική δράση, για μια επιτυχημένη απεργία».

Ετσι παρουσιάζει αρθρογράφος εφημερίδας τη σημερινή κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, προβάλλοντας ως διέξοδο απ' αυτήν, την εξασφάλιση της «αυτονομίας» του.

Βεβαίως, η καταγραφή, ακόμη και η περιγραφή ενός φαινομένου, δε σημαίνει αυτόματα και ανάδειξη της ουσίας του. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο σε μια ταξική κοινωνία, πίσω από το οποίο υπάρχουν σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους οι παραγωγικές σχέσεις, δηλαδή η οικονομική βάση της κοινωνίας, και το νομικοπολιτικό εποικοδόμημα, που αντανακλά τις παραγωγικές σχέσεις, δηλαδή τις σχέσεις των διαφόρων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων της δοσμένης κοινωνίας. Σε τελευταία ανάλυση, τη σχέση των ταξικών συμφερόντων.

Επομένως, πίσω από την πραγματικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος της εργατικής τάξης, βρίσκονται οι ταξικές σχέσεις, τα διαφορετικά ταξικά συμφέροντα, η ίδια η ταξική πάλη σε ορισμένες πλευρές της, ανάμεσα στην αστική τάξη και την εργατική τάξη.

Ηταξική πάλη επιδρά σ' όλα τα φαινόμενα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της κοινωνίας, όσο και αν αυτό δε βρίσκεται πάντα στην επιφάνεια των φαινομένων. Η ταξική πάλη είναι πολιτική πάλη. Και η πολιτική είναι σχέση ανάμεσα σε τάξεις. « Χωρίς τη σωστή πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος, η δοσμένη τάξη δε θα διατηρήσει την κυριαρχία της, και συνεπώς δε θα μπορέσει να λύσει καιτο παραγωγικό καθήκον της ».(Λένιν, «Απαντα», τ.42, σελ. 278-279). Στην προκειμένη περίπτωση, η αστική τάξη ενδιαφέρεται άμεσα και καθοριστικά για τους μοχλούς της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης και την αποδυνάμωσή τους. Αυτή η επιδίωξή της είναι ένα από τα δικά της όπλα στην ταξική πάλη. Επομένως, ενδιαφέρεται για την ολόπλευρη αποδυνάμωση και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενός βασικού μοχλού πάλης της εργατικής τάξης, στο οποίο παρεμβαίνει άμεσα, ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά. Αλλωστε, οι παρατάξεις που δρουν μέσα στα συνδικάτα, ακριβώς αυτό εκφράζουν. Τη δράση των διαφόρων πολιτικών κομμάτων.

Ετσι, μέσα από τη δράση των παρατάξεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, και ιδιαίτερα σε στιγμές άμεσης και έντονης παρέμβασης και δράσης του, δηλαδή σε στιγμές που στα γεγονότα και στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις αναδεικνύεται η δράση της εργατικής τάξης, παρουσιάζεται με ακόμη πιο αποκαλυπτικό τρόπο η θέση των διαφόρων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων, των πολιτικών κομμάτων, οι μεταξύ τους σχέσεις και ο ρόλος που διαδραματίζουν αντικειμενικά στη δοσμένη κοινωνία, από τη σκοπιά συγκεκριμένων ταξικών συμφερόντων.

Αντικειμενικά, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει άμεση σχέση με την πολιτική, τόσο από την άποψη του χαρακτήρα και του ρόλου του, όσο και από την άποψη της συγκρότησης, αλλά και της λειτουργίας και δράσης του. Επομένως, η άποψη για εξασφάλιση της «αυτονομίας» του γενικά είναι ουτοπική, αντικειμενικά ενισχύει το πέρασμα της αστικής πολιτικής στην εργατική τάξη, αφού αυτή είναι κυρίαρχη. Το ζήτημα από τη σκοπιά της εργατικής τάξης μπαίνει έτσι: Αυτοτέλεια του συνδικαλιστικού κινήματος από την αστική πολιτική.

Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι η ΠΑΣΚΕ εκφράζει ως παράταξη του ΠΑΣΟΚ την κυβερνητική πολιτική μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και προωθεί την κυβερνητική πολιτική. Δηλαδή, προωθεί ανοιχτά την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματιών στην εργατική τάξη. Αυτό φαίνεται από την αποδοχή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της «διευθέτησης χρόνου εργασίας» που καταργεί το σταθερό εργάσιμο χρόνο και επιβάλλει μερική απασχόληση, ωρομίσθιο, γενικά εργάσιμο χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματιών, αποδέχτηκε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ενώ συμφώνησε στον «κοινωνικό διάλογο» για την επιβολή αυτής της πολιτικής έντασης της εκμετάλλευσης, απεμπολώντας οριστικά την αγωνιστική δράση. Προσαρμόζει τις οικονομικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, την οποία απαιτούν οι καπιταλιστές και επιβάλλει η κυβέρνηση.

Η ΔΑΚΕ, ως παράταξη της ΝΔ, συμβάλλει στο πέρασμα αυτής της πολιτικής μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αφού οι διαφορές της εκφράζονται μόνο ως προς το «αδύνατο», δηλαδή την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, αλλά χωρίς να οξύνονται οι συνέπειες για την εργατική τάξη. Δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς ως παράταξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση, συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ, επιμένει ότι τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης μπορούν να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με την προσαρμογή του καπιταλισμού στις συνθήκες έντασης της εκμετάλλευσης, όπως προδιαγράφονται από το πλαίσιο της ΟΝΕ. Για παράδειγμα, προτείνει την εφαρμογή του 35ωρου, αλλά χωρίς σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, (π.χ. 7ωρο), γεγονός που αυξάνει την εκμετάλλευση, αφού κινείται στα πλαίσια της «ευελιξίας». Το προτείνει ως μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά στη Γαλλία που την έχει ως παράδειγμα, δε μείωσε την ανεργία, ενώ μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης δουλεύουν και Σάββατο και Κυριακή. Πρόβαλε γενικά τη θέση ότι η «Λευκή Βίβλος» κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων δεν ήταν ούτε άσπρη, ούτε μαύρη. Δεν εναντιώθηκε στον «κοινωνικό διάλογο», υπονομεύοντας την πάλη της εργατικής τάξης, ενάντια στην αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεών της. Αντικειμενικά λοιπόν η πολιτική της απεμπολεί τα πραγματικά ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, ενώ η ταχτική της οδηγεί στον ταξικό συμβιβασμό.

Η δράση συνδικαλιστικών παρατάξεων αποκαλύπτει και τη σχέση των διαφόρων πολιτικών κομμάτων με τα ταξικά συμφέροντα που προωθούν, αποδεικνύοντας ότι η αστική πολιτική, εκτός από την καθαρή της έκφραση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), μπορεί να έχει και παραφυάδες συγκαλυμμένης έκφρασης της, (Αυτόνομη Παρέμβαση), εξίσου επικίνδυνες με τις παραπάνω.

Ηκατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ο ταξικός του προσανατολισμός από την άποψη της εναντίωσης στα συμφέροντα των καπιταλιστών, δεν πρόκειται να αλλάξει με την εξασφάλιση καμιάς «αυτονομίας». Είναι υπόθεση απόσπασής του από την υποταγή στην αστική πολιτική. Που και αυτό με τη σειρά του είναι μέρος της ταξικής πάλης, της εργατικής τάξης και στο οικονομικό, από την άποψη των διεκδικήσεων και στο ιδεολογικό και στο πολιτικό επίπεδο. Καθοριστικός παράγοντας αυτής της προοπτικής είναι η δράση του ΚΚΕ. Από την άποψη της ταχτικής, η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, συνδικάτων, εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών που παλεύουν για το ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό του κινήματος, ανοίγει το δρόμο της αυτοτέλειάς του από την αστική πολιτική, και της δράσης του υπέρ των πραγματικών συμφερόντων της εργατικής τάξης.


Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ