ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
"Κλείστηκε" πανθεσσαλικό αγωνιστικό "ραντεβού"
  • Οι Θεσσαλοί αγρότες συνεχίζουν την πάλη τους, ενωμένοι και αποφασισμένοι, έχοντας την αλληλεγγύη των άλλων λαϊκών στρωμάτων
  • Γ. Παττάκης: Αποτυχαίνουν οι προσπάθειες συκοφάντησης και παραμερισμού της ΠΑΣΕ, που αποτελεί σύμβολο αγώνα κι απολαμβάνει τη γενική αναγνώριση κι εμπιστοσύνη όλου του αγροτικού κόσμου

Τι κι αν η βροχή έπεφτε συνεχώς, επίμονη και εκνευριστική. Τι κι αν το κρύο τσουχτερό "τρυπούσε τα κόκαλα". Οι αγρότες ήταν, χτες, εκεί. Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Εκεί και τα τρακτέρ. Ανθρωποι και μηχανήματα, στον αγώνα. Και μαζί τους, εκπρόσωποι των λαϊκών στρωμάτων, στην κοινή πάλη για το δίκιο.

Η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς χτυπούσε, χτες, στη Λάρισα. Οπως, πριν λίγες μέρες στην Καρδίτσα και προχτές στα Τρίκαλα. Οπως θα χτυπάει, σε λίγο καιρό στο πανθεσσαλικό "ραντεβού", στους δρόμους της πάλης, που "κλείστηκε". Γιατί οι αγώνες θα συνεχιστούν, θα δυναμώσουν, θα συντονιστούν. Το λένε όλοι οι αγρότες της Θεσσαλίας. Θα το πουν όλοι οι αγρότες της Ελλάδας.

Δύο μέρες μετά την πρόκληση του νέου υπουργού Γεωργίας στην κυβερνητική "φιέστα" που στήθηκε στη Λάρισα, οι αγρότες του νομού συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για να στείλουν το μήνυμα: "Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση". Υπόσχεση προς εαυτούς και αλλήλους και, ταυτόχρονα, προειδοποίηση προς την κυβέρνηση. Μια προειδοποίηση που πρέπει να τη λάβει σοβαρά η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Γεωργίας, αν θέλουν να μην βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση.

Οι αγρότες απάντησαν και στην επιχείρηση του υπουργού να τους αποκόψει από τους φυσικούς ηγέτες των αγώνων τους, με στόχο να τους διασπάσει και να υπονομεύσει την πάλη τους. Χειροκρότησαν τον Γ. Παττάκη,όταν, από το βήμα της συγκέντρωσης, και απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης και άλλων "καλοθελητών" να συκοφαντήσουν και να διαλύσουν την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, τόνιζε: "Η ΠΑΣΕ είναι αποτέλεσμα της εχθρικής στάσης που κράτησαν οι υποταγμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, έναντι της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Γεννήθηκε μέσα από τους ηρωικούς αγώνες, "ανδρώθηκε" στα μπλόκα, καταξιώθηκε ως σύμβολο πάλης στη συνείδηση του συνόλου του αγροτικού κόσμου και δεν μπορεί να υποβαθμίσει το κύρος της καμία κίνηση τακτικής από τους υπηρέτες της αντιαγροτικής πολιτικής και του μονόδρομου της ΟΝΕ".

Κοινό μέτωπο

Ο Γ. Παττάκης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αντανάκλαση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και τόνισε: "Χρειάζεται ριζική αλλαγή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται κι αυτή μπορεί να γίνει μόνο με τη σφυρηλάτηση ενός ενιαίου λαϊκού μετώπου αγροτών, εργαζομένων, ΕΒΕ, μικρεμπόρων, κοινωνικών κινημάτων της νεολαίας, όλων των λαϊκών στρωμάτων".

Στη συνέχεια κατήγγειλε την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα άμεσα και δίκαια αιτήματα των αγροτών, υπογραμμίζοντας: "Αυτή η αρνητική στάση τους, να δώσουν λύσεις, δείχνει το προσωπείο της αδιαλλαξίας, του αυταρχισμού της εξουσίας, δίνοντας εξετάσεις στα κέντρα των Βρυξελλών και της ολιγαρχίας του πλούτου της χώρας μας, ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την καταστροφική πολιτική του Μάαστριχτ και της ΓΚΑΤΤ (σήμερα ΠΟΕ), τη συμφωνία του Αμστερνταμ που θέλει ξεκληρισμένο, φτωχό και άνεργο το 70% του αγροτικού πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, χειρότερα μέτρα συζητιούνται για το εισόδημα των αγροτών με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ ενόψει της "Ατζέντας 2000". Ακόμα πιο δύσκολες μέρες θα έρθουν με τον περιορισμό των ενισχύσεων, επιδοτήσεων και τιμών με τη διεύρυνση της ΕΕ με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης".

Μακρύς ο αγώνας

Ο Γ. Παττάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες να συκοφαντηθεί και να υπονομευτεί ο αγώνας των αγροτών και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον αγροτικό ξεσηκωμό. "Ο αγώνας μας", είπε, "είναι μακρύς και δύσκολος. Θα χρειαστεί να βγούμε πολλές φορές στους δρόμους. Δε θα κουραστούμε, δε θα φοβηθούμε, δε θα υποκύψουμε. Μάθαμε ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι αντίπαλοί μας. Μάθαμε να συντονιζόμαστε με τους άλλους αδικημένους και είμαστε πάρα πολλοί οι αδικημένοι και μετρημένοι στα δάχτυλα οι εκμεταλλευτές μας. Δεν υπάρχει αγώνας χαμένος. Δεν είμαστε μόνοι μας. Και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη οι αγρότες, οι εργαζόμενοι αντιπαλεύουν την πολιτική σύγκλισης που εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη στο κεφάλαιο και ταπεινώνει και εξαθλιώνει τους λαούς".

Στο δίκιο των αιτημάτων και στην απόφαση του αγροτικού κόσμου ν' αγωνιστεί για την ικανοποίησή τους, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Χρ. Παπαδημητρίου,μέλος της ΠΑΣΕ, ενώ στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι του νομού - και τα οποία εξαρτώνται άμεσα από το αγροτικό εισόδημα που συνεχώς φθίνει - στάθηκε στο χαιρετισμό του ο Γ. Κραχρόπουλος,πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκφράζοντας, εμπράκτως, την αλληλεγγύη τους στη μαχόμενη αγροτιά, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Συντονιστικού Μαθητών, του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και πολλών άλλων μαζικών φορέων του νομού.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται τα γνωστά αιτήματα των αγροτών που αφορούν στην κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση των τιμών στα προϊόντα, στη ρύθμιση των αγροτικών χρεών και στην αλλαγή του ρόλου της ΑΤΕ, στην ενίσχυση και εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος, στη λήψη μέτρων υπέρ των νέων αγροτών και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, στο σταμάτημα των διώξεων και δικών σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, στη μείωση των εισφορών για ΟΓΑ και ΕΛΓΑ.

Ως άμεσες διεκδικήσεις κατά προϊόν αναφέρονται:

ΣΙΤΗΡΑ:

  • Να γίνει κρατική συγκέντρωση σιτηρών με παρέμβαση της κυβέρνησης στην τιμή των 55 δρχ. το κιλό, με στόχο την προστασία και ανακούφιση των παραγωγών που έχουν ακόμα τη σοδειά τους στις αποθήκες και δέχονται τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων.
  • Κατάργηση ζωνών καλλιέργειας και την περιφερειοποίηση των προστίμων.
  • Απαλλαγή των μικρών καλλιεργητών καλαμποκιού από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

ΒΑΜΒΑΚΙ:

  • Να καταργηθεί η συνυπευθυνότητα για τα 100 πρώτα στρέμματα ώστε να αποδοθεί στους μικροκαλλιεργητές ολόκληρη η τιμή στόχου των 365 δρχ. το κιλό.
  • Στα επόμενα χρόνια να καταργηθεί η ποσόστωση και τα πρόστιμα.
  • Οι επιδοτήσεις να δίνονται κατευθείαν στους παραγωγούς.
  • Στη νέα αναθεώρηση του Κανονισμού της ΕΕ να τεθούν και να επιβληθούν τα παραπάνω αιτήματα, διασφαλίζοντας κύρια τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ:

  • Να αλλάξει ριζικά ο Κανονισμός, για να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η αισχρή εκμετάλλευση που γίνεται στους παραγωγούς από τους βιομηχάνους.
  • Πέρα από το μόνιμο αίτημά μας για κατάργηση των ποσοστώσεων, άμεσα να διεκδικηθεί αύξηση του πλαφόν για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η δυνατότητα της αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερη από το ισχύον πλαφόν.

ΚΑΠΝΑ:

  • Να σταματήσει ο εκβιασμός των εμπόρων για μείωση 200 δρχ./κιλό των ήδη εξευτελιστικών τιμών.
  • Να διεκδικηθεί με όλα τα μέσα η κατάργηση του καταστροφικού Κανονισμού.
  • Να επαναλειτουργήσει ο Οργανισμός Καπνού.
  • Να δοθεί το 4% των εσόδων του κράτους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού στους μικροκαλλιεργητές.

ΤΕΥΤΛΑ - ΖΑΧΑΡΗ:

  • Το ξεπούλημα των εργοστασίων ζάχαρης που επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση να σταματήσει.
  • Να καταργηθούν τα πρόσφατα καταστροφικά μέτρα της κυβέρνησης για μείωση ζαχαρικού τίτλου, κατανομή σε τόνους και όχι σε στρέμματα - μείωση στρεμμάτων κλπ.

ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΑ:

  • Να καταργηθεί η νέα υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων παραγωγών για την απόσταξη του τσίπουρου.
  • Μέτρα έμπρακτης στήριξης των συνεταιριστικών οινοποιείων και εργοστασίων για οινοποίηση - τυποποίηση και εμπορία του σταφυλιού.

ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ - ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:

  • Κατάργηση του νέου εξοντωτικού Κανονισμού για τις ομάδες παραγωγών, όπου απαιτείται συγχρηματοδότηση, μαζική εκρίζωση οπωρώνων, υποχρεωτικότητα εγγραφής κλπ.
  • Να σταματήσουν ή τουλάχιστον να παρεμποδιστούν οι αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και χυμών (μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, αμύγδαλα κλπ.) και ταυτόχρονα να ενισχυθούν άμεσα ή έμμεσα οι εξαγωγές.

ΕΛΙΑ - ΛΑΔΙ:

  • Απόρριψη στην πράξη του νέου Κανονισμού που καταργεί την τιμή παρέμβασης, την ενίσχυση των μικροπαραγωγών - που εξισώνονται με τους μεγάλους - και την κρατική συγκέντρωση.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ:

  • Επαναφορά των επιδοτήσεων στο ύψος πριν τις μειώσεις και σταδιακή αύξηση με βάση το κόστος και τον πληθωρισμό.
  • Να σταματήσουν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στο αγελαδινό γάλα και να αυξηθεί η ποσόστωση στα επίπεδα αναγκών της χώρας μας.
  • Να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε οι Ελληνες κτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται για βασικές ασθένειες του κλάδου και κυρίως να εξασφαλίζεται και η ζωική παραγωγή.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ:

  • Στήριξη της μελισσοκομίας, διότι η μέλισσα είναι συστατικό στοιχείο λόγω επικονίασης, για τη γονιμοποίηση και τελικά την ύπαρξη της αγροτικής παραγωγής.
Στο υπουργείο Γεωργίας ο Ν. Μπερνς

Τον υπουργό Γεωργίας επισκέφτηκε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ Ν. Μπερνς για να ζητήσει, όπως μπορεί να κρίνει κανείς από σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια, να ανοίξει ο δρόμος για να κατακλυστεί η χώρα από αμερικανικά γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Από τη λιγόλογη ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, δεν έγινε γνωστό τι του είπε ο Γ. Ανωμερίτης, αλλά η πρακτική υποταγής της κυβέρνησης απέναντι στις κάθε λογής αξιώσεις των Αμερικανών, θα πρέπει να δημιουργούν για τους αγρότες αλλά και για τους καταναλωτές, ένα πρόσθετο λόγο ανησυχίας.

Συλλαλητήριο σήμερα στο Αίγιο

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα το πρωί οι αγρότες της Αιγιάλειας, έξω από το "αγροτοδικείο" του Αιγίου, όπου 120 αγωνιστές αγρότες οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για τις κινητοποιήσεις του 1997.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου πήρε η Παναιγιάλεια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα της μέλη της ΣΕΑ περιόδευσαν στα χωριά της περιοχής, ενημέρωναν τους αγρότες, συζήτησαν τα προβλήματα που υπάρχουν και απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Η σημερινή δίκη στο Αίγιο έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες δίκες αγωνιστών αγροτών της περιοχής, που έγιναν μέχρι τώρα και προγραμματίστηκε να γίνει σε μια περίοδο, όπου η αγανάκτηση και οι αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς "φουντώνουν". Κι αυτό γιατί τα προβλήματα των αγροτών αντί λύνονται, πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Για παράδειγμα στην Αιγιάλεια, οι τιμές στα λεμόνια - που είναι μια από τις βασικές καλλιέργειες της περιοχής - έπεσαν σε εξευτελιστικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής και οι λεμονοπαραγωγοί να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Συγκεντρώσεις σε Σκύδρα - Γιαννιτσά

Μόνη επιλογή ο δρόμος του αγώνα για τους αγρότες της Πέλλας που κινδυνεύουν να μην κάνουν Χριστούγεννα, αφού η ΑΤΕ παρακρατά τις επιδοτήσεις των προϊόντων προκειμένου να εξοφληθούν δάνεια. Ηδη αποφάσισαν και θα πραγματοποιήσουν δύο συγκεντρώσεις σε Σκύδρα και Γιαννιτσά στις 14 και 18 του Δεκέμβρη, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά.

Οι αγρότες της Πέλλας διεκδικούν να σταματήσει η απάνθρωπη τακτική της ΑΤΕ, γιατί στο σύνολό τους βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Επίσης απαιτούν τρίμηνη παράταση της προθεσμίας εισφορών προς τον ΟΓΑ που λήγει στις 31 του Δεκέμβρη, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα χρήματα από τη φετινή παραγωγή τους και ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί δεν αναμένεται να πληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του υπουργείου Γεωργίας. Ζητούν από τον ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των πραγματικών ζημιών που υπέστησαν οι δεντροκαλλιέργειες εξαιτίας του παγετού και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση να αποδίδεται η επιδότηση της ντομάτας στον παραγωγό μέσω των βιομηχάνων.

Πρόστιμο στους καπνοπαραγωγούς

Πρόστιμο 110 εκατ. δραχμών καλούνται να πληρώσουν οι καπνοπαραγωγοί των Γιαννιτσών εξαιτίας της ΣΕΚΕ, η οποία αγόρασε τη φετινή παραγωγή τους αλλά κατέθεσε συμβόλαια με εκπρόθεσμη ημερομηνία. Το πρόβλημα αφορά κύρια τους καλλιεργητές καπνού "μπέρλεϊ". Οι καπνοπαραγωγοί ζητούν την κάλυψη από τον εθνικό προϋπολογισμό των προστίμων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της εκπρόθεσμης υποβολής των συμβολαίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε διαφορετική περίπτωση απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ολοταχώς προς ξεπούλημα η "ΜΙΜΙΚΟΣ"

"Συναινετικό" ξεπούλημα της εταιρίας "Μιμίκος ΑΕ", με τις άλλες πιστώτριες τράπεζας, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, επιδιώκει η διοίκηση της ΑΤΕ.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα όσα συμφωνήθηκαν σχετικά στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΤΕ. Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΤΕ εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση της Τράπεζας να προχωρήσει τη διαδικασία του άρθρου 44 του νόμου 1892/90 για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της κτηνοτροφικής επιχείρησης "Μιμίκος" στους ενδιαφερόμενους Πορτογάλους επενδυτές. Με βάση την κατ' αρχήν συμφωνία που έχει επιτευχθεί, η ΑΤΕ θα παραιτηθεί των απαιτήσεών της από την εταιρία, ύψους περίπου 18 δισ. δρχ., εισπράττοντας ένα ποσό της τάξεως των 7 δισ. σε μετρητά, 1 δισ. σε μετοχές και άλλα περίπου 2 δισ. από την πώληση εμπορευμάτων της επιχείρησης και την εκποίηση κάποιων πάγιων. Το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους της επιχείρησης και τους πτηνοτρόφους που συνεργάζονται με αυτή παραμένει ακόμα άγνωστο. Σχετικά με το τελευταίο πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΤΕ χρωστά σε πτηνοτρόφους της Εύβοιας και της Βοιωτίας, που παραδίδουν τα κοτόπουλά τους στην εταιρία "Μιμίκος", γύρω στα 600 εκατ. δραχμές.

"Γελάνε" τα μύδια

Με ένα "δώρο" αξίας 250 εκατ. δραχμών πήγε χτες βράδυ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της κοινοπραξίας "Αλιεύματα Θεσσαλονίκης", Κ. Μαρκούλης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Και το "δωράκι" φαίνεται ότι έγινε σε πλήρη συγχρονισμό με την περίσταση, αφού για χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση αυτή στο πλαίσιο προγράμματος για την προβολή - προώθηση των μυδιών στην Ελλάδα. Χτες το μεσημέρι ο υφυπουργός Γεωργίας Κ. Βρεττός ανακοίνωσε ότι για την προώθηση, διαφήμιση και προβολή των μυδιών δίνονται τα 250 εκατ. στην παραπάνω κοινοπραξία.

Καλή και χρήσιμη είναι η προβολή και προώθηση των μυδιών, όπως το ίδιο πρέπει να γίνεται με μια σειρά άλλα αγροτικά προϊόντα, αλλά το υπουργείο Γεωργίας δε φαίνεται να δείχνει τον ίδιο ζήλο. Ομως στην προκειμένη περίπτωση τίθεται ζήτημα και με τους όρους που δίνονται αυτά τα χρήματα, ποιοι και πώς τα διαχειρίζονται. Γιατί, είναι γνωστό ότι ο Κ. Μαρκούλης - σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - ευθύνεται για τη χρεοκοπία της ΚΥΔΕΠ που έκλεισε, αλλά και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, όπου είναι πρόεδρος και η οποία οδηγείται στη συρρίκνωση και το μαρασμό.

Αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον στο θέμα αυτό φάνηκε και από ένα άλλο γεγονός. Ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, είχε προγραμματίσει για χτες βράδυ συνάντηση με τους διαπιστευμένους στο υπουργείο συντάκτες, αλλά το ανέβαλε εσπευσμένα για να πάει στου Μαρκούλη το δείπνο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ