Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
"Κλείστηκε" πανθεσσαλικό αγωνιστικό "ραντεβού"
  • Οι Θεσσαλοί αγρότες συνεχίζουν την πάλη τους, ενωμένοι και αποφασισμένοι, έχοντας την αλληλεγγύη των άλλων λαϊκών στρωμάτων
  • Γ. Παττάκης: Αποτυχαίνουν οι προσπάθειες συκοφάντησης και παραμερισμού της ΠΑΣΕ, που αποτελεί σύμβολο αγώνα κι απολαμβάνει τη γενική αναγνώριση κι εμπιστοσύνη όλου του αγροτικού κόσμου

Τι κι αν η βροχή έπεφτε συνεχώς, επίμονη και εκνευριστική. Τι κι αν το κρύο τσουχτερό "τρυπούσε τα κόκαλα". Οι αγρότες ήταν, χτες, εκεί. Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Εκεί και τα τρακτέρ. Ανθρωποι και μηχανήματα, στον αγώνα. Και μαζί τους, εκπρόσωποι των λαϊκών στρωμάτων, στην κοινή πάλη για το δίκιο.

Η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς χτυπούσε, χτες, στη Λάρισα. Οπως, πριν λίγες μέρες στην Καρδίτσα και προχτές στα Τρίκαλα. Οπως θα χτυπάει, σε λίγο καιρό στο πανθεσσαλικό "ραντεβού", στους δρόμους της πάλης, που "κλείστηκε". Γιατί οι αγώνες θα συνεχιστούν, θα δυναμώσουν, θα συντονιστούν. Το λένε όλοι οι αγρότες της Θεσσαλίας. Θα το πουν όλοι οι αγρότες της Ελλάδας.

Δύο μέρες μετά την πρόκληση του νέου υπουργού Γεωργίας στην κυβερνητική "φιέστα" που στήθηκε στη Λάρισα, οι αγρότες του νομού συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για να στείλουν το μήνυμα: "Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση". Υπόσχεση προς εαυτούς και αλλήλους και, ταυτόχρονα, προειδοποίηση προς την κυβέρνηση. Μια προειδοποίηση που πρέπει να τη λάβει σοβαρά η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Γεωργίας, αν θέλουν να μην βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση.

Οι αγρότες απάντησαν και στην επιχείρηση του υπουργού να τους αποκόψει από τους φυσικούς ηγέτες των αγώνων τους, με στόχο να τους διασπάσει και να υπονομεύσει την πάλη τους. Χειροκρότησαν τον Γ. Παττάκη,όταν, από το βήμα της συγκέντρωσης, και απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης και άλλων "καλοθελητών" να συκοφαντήσουν και να διαλύσουν την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, τόνιζε: "Η ΠΑΣΕ είναι αποτέλεσμα της εχθρικής στάσης που κράτησαν οι υποταγμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, έναντι της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Γεννήθηκε μέσα από τους ηρωικούς αγώνες, "ανδρώθηκε" στα μπλόκα, καταξιώθηκε ως σύμβολο πάλης στη συνείδηση του συνόλου του αγροτικού κόσμου και δεν μπορεί να υποβαθμίσει το κύρος της καμία κίνηση τακτικής από τους υπηρέτες της αντιαγροτικής πολιτικής και του μονόδρομου της ΟΝΕ".

Κοινό μέτωπο

Ο Γ. Παττάκης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αντανάκλαση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και τόνισε: "Χρειάζεται ριζική αλλαγή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται κι αυτή μπορεί να γίνει μόνο με τη σφυρηλάτηση ενός ενιαίου λαϊκού μετώπου αγροτών, εργαζομένων, ΕΒΕ, μικρεμπόρων, κοινωνικών κινημάτων της νεολαίας, όλων των λαϊκών στρωμάτων".

Στη συνέχεια κατήγγειλε την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα άμεσα και δίκαια αιτήματα των αγροτών, υπογραμμίζοντας: "Αυτή η αρνητική στάση τους, να δώσουν λύσεις, δείχνει το προσωπείο της αδιαλλαξίας, του αυταρχισμού της εξουσίας, δίνοντας εξετάσεις στα κέντρα των Βρυξελλών και της ολιγαρχίας του πλούτου της χώρας μας, ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την καταστροφική πολιτική του Μάαστριχτ και της ΓΚΑΤΤ (σήμερα ΠΟΕ), τη συμφωνία του Αμστερνταμ που θέλει ξεκληρισμένο, φτωχό και άνεργο το 70% του αγροτικού πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, χειρότερα μέτρα συζητιούνται για το εισόδημα των αγροτών με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ ενόψει της "Ατζέντας 2000". Ακόμα πιο δύσκολες μέρες θα έρθουν με τον περιορισμό των ενισχύσεων, επιδοτήσεων και τιμών με τη διεύρυνση της ΕΕ με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης".

Μακρύς ο αγώνας

Ο Γ. Παττάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες να συκοφαντηθεί και να υπονομευτεί ο αγώνας των αγροτών και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον αγροτικό ξεσηκωμό. "Ο αγώνας μας", είπε, "είναι μακρύς και δύσκολος. Θα χρειαστεί να βγούμε πολλές φορές στους δρόμους. Δε θα κουραστούμε, δε θα φοβηθούμε, δε θα υποκύψουμε. Μάθαμε ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι αντίπαλοί μας. Μάθαμε να συντονιζόμαστε με τους άλλους αδικημένους και είμαστε πάρα πολλοί οι αδικημένοι και μετρημένοι στα δάχτυλα οι εκμεταλλευτές μας. Δεν υπάρχει αγώνας χαμένος. Δεν είμαστε μόνοι μας. Και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη οι αγρότες, οι εργαζόμενοι αντιπαλεύουν την πολιτική σύγκλισης που εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη στο κεφάλαιο και ταπεινώνει και εξαθλιώνει τους λαούς".

Στο δίκιο των αιτημάτων και στην απόφαση του αγροτικού κόσμου ν' αγωνιστεί για την ικανοποίησή τους, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Χρ. Παπαδημητρίου,μέλος της ΠΑΣΕ, ενώ στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι του νομού - και τα οποία εξαρτώνται άμεσα από το αγροτικό εισόδημα που συνεχώς φθίνει - στάθηκε στο χαιρετισμό του ο Γ. Κραχρόπουλος,πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκφράζοντας, εμπράκτως, την αλληλεγγύη τους στη μαχόμενη αγροτιά, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Συντονιστικού Μαθητών, του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και πολλών άλλων μαζικών φορέων του νομού.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται τα γνωστά αιτήματα των αγροτών που αφορούν στην κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση των τιμών στα προϊόντα, στη ρύθμιση των αγροτικών χρεών και στην αλλαγή του ρόλου της ΑΤΕ, στην ενίσχυση και εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος, στη λήψη μέτρων υπέρ των νέων αγροτών και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, στο σταμάτημα των διώξεων και δικών σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, στη μείωση των εισφορών για ΟΓΑ και ΕΛΓΑ.

Ως άμεσες διεκδικήσεις κατά προϊόν αναφέρονται:

ΣΙΤΗΡΑ:

  • Να γίνει κρατική συγκέντρωση σιτηρών με παρέμβαση της κυβέρνησης στην τιμή των 55 δρχ. το κιλό, με στόχο την προστασία και ανακούφιση των παραγωγών που έχουν ακόμα τη σοδειά τους στις αποθήκες και δέχονται τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων.
  • Κατάργηση ζωνών καλλιέργειας και την περιφερειοποίηση των προστίμων.
  • Απαλλαγή των μικρών καλλιεργητών καλαμποκιού από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

ΒΑΜΒΑΚΙ:

  • Να καταργηθεί η συνυπευθυνότητα για τα 100 πρώτα στρέμματα ώστε να αποδοθεί στους μικροκαλλιεργητές ολόκληρη η τιμή στόχου των 365 δρχ. το κιλό.
  • Στα επόμενα χρόνια να καταργηθεί η ποσόστωση και τα πρόστιμα.
  • Οι επιδοτήσεις να δίνονται κατευθείαν στους παραγωγούς.
  • Στη νέα αναθεώρηση του Κανονισμού της ΕΕ να τεθούν και να επιβληθούν τα παραπάνω αιτήματα, διασφαλίζοντας κύρια τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ:

  • Να αλλάξει ριζικά ο Κανονισμός, για να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η αισχρή εκμετάλλευση που γίνεται στους παραγωγούς από τους βιομηχάνους.
  • Πέρα από το μόνιμο αίτημά μας για κατάργηση των ποσοστώσεων, άμεσα να διεκδικηθεί αύξηση του πλαφόν για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η δυνατότητα της αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερη από το ισχύον πλαφόν.

ΚΑΠΝΑ:

  • Να σταματήσει ο εκβιασμός των εμπόρων για μείωση 200 δρχ./κιλό των ήδη εξευτελιστικών τιμών.
  • Να διεκδικηθεί με όλα τα μέσα η κατάργηση του καταστροφικού Κανονισμού.
  • Να επαναλειτουργήσει ο Οργανισμός Καπνού.
  • Να δοθεί το 4% των εσόδων του κράτους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού στους μικροκαλλιεργητές.

ΤΕΥΤΛΑ - ΖΑΧΑΡΗ:

  • Το ξεπούλημα των εργοστασίων ζάχαρης που επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση να σταματήσει.
  • Να καταργηθούν τα πρόσφατα καταστροφικά μέτρα της κυβέρνησης για μείωση ζαχαρικού τίτλου, κατανομή σε τόνους και όχι σε στρέμματα - μείωση στρεμμάτων κλπ.

ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΑ:

  • Να καταργηθεί η νέα υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων παραγωγών για την απόσταξη του τσίπουρου.
  • Μέτρα έμπρακτης στήριξης των συνεταιριστικών οινοποιείων και εργοστασίων για οινοποίηση - τυποποίηση και εμπορία του σταφυλιού.

ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ - ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:

  • Κατάργηση του νέου εξοντωτικού Κανονισμού για τις ομάδες παραγωγών, όπου απαιτείται συγχρηματοδότηση, μαζική εκρίζωση οπωρώνων, υποχρεωτικότητα εγγραφής κλπ.
  • Να σταματήσουν ή τουλάχιστον να παρεμποδιστούν οι αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και χυμών (μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, αμύγδαλα κλπ.) και ταυτόχρονα να ενισχυθούν άμεσα ή έμμεσα οι εξαγωγές.

ΕΛΙΑ - ΛΑΔΙ:

  • Απόρριψη στην πράξη του νέου Κανονισμού που καταργεί την τιμή παρέμβασης, την ενίσχυση των μικροπαραγωγών - που εξισώνονται με τους μεγάλους - και την κρατική συγκέντρωση.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ:

  • Επαναφορά των επιδοτήσεων στο ύψος πριν τις μειώσεις και σταδιακή αύξηση με βάση το κόστος και τον πληθωρισμό.
  • Να σταματήσουν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στο αγελαδινό γάλα και να αυξηθεί η ποσόστωση στα επίπεδα αναγκών της χώρας μας.
  • Να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε οι Ελληνες κτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται για βασικές ασθένειες του κλάδου και κυρίως να εξασφαλίζεται και η ζωική παραγωγή.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ:

  • Στήριξη της μελισσοκομίας, διότι η μέλισσα είναι συστατικό στοιχείο λόγω επικονίασης, για τη γονιμοποίηση και τελικά την ύπαρξη της αγροτικής παραγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ