Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Μεγάλη οικολογική καταστροφή...

...και, μάλιστα, με ονοματεπώνυμο! Συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας, στην οποία μοιράστηκε δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας με τους απανταχού ενδιαφερόμενους "παραλιοφάγους"!

"Είμαστε αποφασισμένοι να αποκρούσουμε δυναμικά τα προβλεπόμενα καταστροφικά έργα τσιμεντοποίησης της παράκτιας ζώνης της λεωφόρου Ποσειδώνος από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι τη Βάρκιζα".

Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε χτες - σε σχετική συνέντευξη Τύπου - η "Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού" σαν απάντηση στη "μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή της χούντας", όπως τη χαρακτήρισαν μέλη της επιτροπής που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς και στην κατάργηση του δημόσιου κοινόχρηστου χαρακτήρα της.

Τεράστιες εκτάσεις θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες και πολυεθνικές, με στόχο την τσιμεντοποίηση και την εντατική τουριστική ανάπτυξη των ακτών, σε βάρος των κατοίκων. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (αποτελείται από 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 10 δημοτικές παρατάξεις των παράκτιων δήμων) κατήγγειλαν:

  • Την τσιμεντοποίηση και την εκποίηση σε ιδιώτες του χώρου του Ιπποδρόμου, του θαλάσσιου μετώπου του Ελληνικού, με ταυτόχρονη δημιουργία τεχνητού νησιού και δύο μαρινών και των "Αστεριών" Γλυφάδας.
  • Τη μεθοδική αντισυνταγματική ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που καταλύει κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος της παράκτιας ζώνης, με διάφορες προφάσεις (ολυμπιακές εγκαταστάσεις).
  • Το νόμο, που μετατρέπει τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) σε ανώνυμη εταιρία για τη διαχείριση της περιουσίας του, στην οποία περιλαμβάνεται και το μεγαλύτερο μέρος της παράκτιας ζώνης, από τον Πειραιά μέχρι τη Βάρκιζα.
  • Την εκποίηση από τον ΕΟΤ της Μαρίνας Αλίμου και της Β Ακτής Βούλας.
  • Την κατασκευή νέας μαρίνας και τη δόμηση 60.000 τ.μ. στην παραλία του Φαλήρου, σε συνδυασμό με την ανέγερση ενδεκαώροφου ξενοδοχείου.
  • Τη δημιουργία λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας, με τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση (από την Πειραιώς μέχρι τη Λ. Ποσειδώνος). Εργο, που, όπως υπογραμμίζουν μέλη της Επιτροπής, θα αυξήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα επιβαρύνει το περιβάλλον (200.000 αυτοκίνητα τη μέρα ανά κατεύθυνση).
Ποιοι θα πάρουν τη "δουλιά"...

Το νέο στοιχείο, που μοιράστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από την επιτροπή, είναι ένα δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας ("Μέτοχος" 4.12.98), στο οποίο αναφέρονται οι ενδιαφερόμενοι για το ...φιλέτο της παραλίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα:

  • Ιππόδρομος: Εχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ομάδα επιχειρηματιών, στην οποία συμμετέχει και η τεχνική εταιρεία "Ακτωρ" του Γ. Μπόμπολα για την κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση συνεδριακού κέντρου (θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δρχ.).
  • Μαρίνα Αλίμου: Ενδιαφέρεται η εταιρία "Κυριακούλης" και η τεχνική εταιρεία "Γνώμων" (έχουν αναλάβει και την εκμετάλλευση της μαρίνας στην Κέρκυρα), καθώς και η "Βερνίκος Κότερα" για τη δημιουργία εστιατορίων, καταστημάτων και άλλων χώρων αναψυχής (επένδυση που ξεπερνά τα 15 δισ. δρχ.).
  • Β Πλαζ Βούλα: Οι επιχειρηματίες Ν. Βερνίκος, Α. Ποταμιάνος και πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η "Ντίσνεϊ", για τη δημιουργία υδροψυχαγωγικού πάρκου (waterland), ενδιαφέρονται.
  • "Αστέρια" Γλυφάδας: Ο "Ομιλος Αλαμανή", η οικογένεια Δασκαλόπουλου και ο Ν. Χιόνης προωθούν τη δημιουργία ολοκληρωμένου κέντρου ψυχαγωγίας, ύψους 5 δισ. δραχμών.
  • Λαγονήσι: Ενδιαφερόμενοι είναι - σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα - ο "Ομιλος Λάτση",ο Δ. Κοντομηνάς (Interamerican) και άλλοι επιχειρηματίες για τη δημιουργία ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου και κέντρου θαλασσοθεραπείας.

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι, λοιπόν, θα περιμένουν πώς και πώς, την απόφαση του ΣτΕ να εγκρίνει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για να ξεκινήσει το μεγάλο φαγοπότι στην παραλία.

Οι Παναγιώτης Κουμουνδούρος,Αποστόλης Αλωνιάτης,Μαριλένα Ιατρίδου,Φαίδων Γεωργιάδης,Στέλιος Γκίκας,Ελένη Μαντζαβίνου,Αλέξανδρος Μοζ,μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε δήμος που του ανήκει κάποιο κομμάτι της παραλίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε μέσο για τη διάσωση του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας, το οποίο αποτελεί πολύτιμη όαση για όλους τους Αθηναίους. Για την εγκατάσταση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας (ΟΚΙ) στο Ελληνικό, ο Π. Κουμουνδούρος υπενθύμισε τη μελέτη του Δήμου, σύμφωνα με την οποία οι διαμορφώσεις που θα γίνουν στην ακτή θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, σε θαλάσσια αναψυχή και κολύμπι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ