ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκλονίστηκε η Αθήνα!
  • Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων. Πάνω από 20.000 μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εργαζόμενοι απαίτησαν ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
  • Μαζικό και δυναμικό το συλλαλητήριο και στον Πειραιά

Αυτή τη φορά, οι φωνές που διαδήλωσαν ενάντια στη "μεταρρύθμιση" ήταν και περισσότερες και δυνατότερες. Η Αθήνα χτες συγκλονίστηκε από τη μεγαλειώδη διαδήλωση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων, που κατά χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Για δύο ώρες, μέσα σε τσουχτερό κρύο, περισσότεροι από 20.000 διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας την απόφασή τους να μείνουν στα χαρτιά οι νόμοι της "μεταρρύθμισης", ενώ, με τη μαζική συμμετοχή τους και χτες, έδωσαν την απάντησή τους στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, που και χτες επέμενε ότι οι κινητοποιήσεις οφείλονται στην "παραπληροφόρηση". Οι μαθητές απομόνωσαν και καταδίκασαν εκείνους, που, εξυπηρετώντας τελικά το συμφέρον της κυβέρνησης και μόνο, προσπάθησαν να διασπάσουν τη διαδήλωση και εκείνους που έστησαν για μια ακόμα φορά σκηνικό για τα κανάλια.

Στα Προπύλαια, όπου είχε οριστεί το ραντεβού για τα σχολεία του Λεκανοπεδίου, από νωρίς, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αγωνιστικό. Γρήγορα γέμισε όλη η οδός Πανεπιστημίου με μαθητές, οι οποίοι φώναζαν ότι η "μεταρρύθμιση" δε θα περάσει και διεκδικούσαν "σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολειό". Είχαν προηγηθεί εφτά προσυγκεντρώσεις μαθητών στην πλατεία Κάνιγγος, στην πλατεία Βάθης, στην οδό Πατησίων, στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς και Ζήνωνος, στην Ομόνοια και το Χίλτον. Από εκεί, οι μαθητές κατευθύνθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου για να ενωθούν με τον κύριο όγκο της πορείας, ενώ ασταμάτητα έφταναν κατά εκατοντάδες μαθητές από όλες τις μεριές.

"Ποτέ δε θα περάσουν, οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη θα μείνουν στα χαρτιά",έγραφε το πανό του Συντονιστικού Σχολείων Αθήνας, το οποίο βρισκόταν μπροστά στην πορεία, ενώ το σύνθημα - αίτημα που κυριάρχησε ήταν "Σημίτη Αρσένη, ακούστε το καλά, οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά".Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 και ακολούθησε τη διαδρομή Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Σταδίου. Ηταν τέτοιος ο όγκος της, που, όταν η κεφαλή ήταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, οι τελευταίοι διαδηλωτές ήταν ακόμα στα Προπύλαια.

"Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη","Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία","Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά, όχι θερμοκήπια για μαθητές - φυτά","Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται","Τίποτα δε μας σταματά, Χριστούγεννα θα κάνουμε μέσα στα σχολειά","Αρσένη δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης, δεν είμαστε τα πρόβατα που ό,τι θέλεις κάνεις","Μέτωπο παιδείας με όλο το λαό για σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολειό","Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν παιδεία".Αυτά ήταν τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας και έδωσαν το στίγμα του αγώνα των μαθητών.

Μέτωπο

Η χτεσινή κινητοποίηση, εκτός από σχολεία από το σύνολο των δήμων της Αθήνας, συσπείρωσε και εργαζομένους που πληρώνουν το κόστος της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης" και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Στην αρχή της οδού Σταδίου, εργαζόμενοι στον ΟΔΔΥ με πανό και μαύρες σημαίες περίμεναν τους μαθητές, φωνάζοντας "Κάτω τα χέρια απ' τα σχολεία, πληρώνουμε τους φόρους για δωρεάν παιδεία" και "Αυτό είναι το σύστημα των εκσυγχρονιστών, σας θέλουν για σκλάβους των πολυεθνικών" και στη συνέχεια ενώθηκαν με τον όγκο της πορείας. Οι εργαζόμενοι έδωσαν χτες στην πορεία δυναμικά το "παρών", απαιτώντας "Κάτω τα χέρια από τη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης", όπως έγραφε το πανό του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας.

Το "παρών" έδωσαν και οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΟΛΜΕ και της δίωρης στάσης εργασίας της ΔΟΕ.

Οταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, ανακοινώθηκε από το Συντονιστικό ότι θα συνεχιστεί προς τη Βουλή, καθώς ο υπουργός δε βρισκόταν εκείνη την ώρα στο υπουργείο Παιδείας. Ομως, κάποια μπλόκα, "καθοδηγούμενα" από την παράταξη των ΕΑΑΚ, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια να διασπαστεί η πορεία. Αυτό έδωσε και πάτημα στους γνωστούς - αγνώστους να επιδοθούν στο γνωστό "σόου" για τα κανάλια, κάτι που καταδίκασαν οι μαθητές, φωνάζοντας "δε θα περάσουν οι προβοκάτσιες" (αναλυτικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη). Η πορεία κατέληξε τελικά στα Προπύλαια, στην Πανεπιστημίου, όπου οι μαθητές μαζί με τους εργαζόμενους ανανέωσαν το ραντεβού για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη, μέρα πανεργατικής απεργίας.

Στον Πειραιά

Με ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη συμμετοχή μαθητών, παρά το τσουχτερό κρύο, απάντησαν χτες μαθητές από Λύκεια και Γυμνάσια του Πειραιά, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Περάματος στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας σαφές το μήνυμα ότι"αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά".

Από τις 10.30 π.μ. οι μαθητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κοραή και παραταγμένοι πίσω από το πανό του Συντονιστικού Σχολείων Πειραιά, ξεκίνησαν, λίγο μετά τις 11, πορεία, μέσω των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Βενιζέλου και Λαμπράκη, για να καταλήξουν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας(ΥΕΝ). Εκεί αντιπροσωπεία μαθητών από τα σχολεία του Πειραιά, το Συντονιστικό, την ΕΛΜΕ και τα εργατικά σωματεία της πόλης συναντήθηκαν με τον υπουργό Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη, ο οποίος ενοχλήθηκε από την παρουσία των εκπροσώπων των εργατικών σωματείων της πόλης, τονίζοντας ότι "εγώ ήρθα να δω και να ακούσω τα προβλήματα των μαθητών, δέχομαι μόνο καθηγητές και μαθητές" και αφού επιτέθηκε φραστικά στους εργαζόμενους είπε ότι "η νεολαία δεν έχει ανάγκη προστατών και κηδεμόνων".

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή ενός αντιεκπαιδευτικού νόμου, χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδης κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, υπενθυμίζοντάς του τη χτεσινή διαμαρτυρία μαθητών του Περάματος στο υπουργείο, όπου ο δήμαρχος Περάματος παρέδωσε τα κλειδιά του ΤΕΕ, γιατί, όπως είπε, "μπήκαμε στο Δεκέμβρη και στο Πέραμα εξακολουθούν να υπάρχουν κενά, το ΤΕΕ, ναι μεν, κτίστηκε, εγκαινιάστηκε, αλλά οι μαθητές δεν έχουν καθηγητές, βιβλία και αναλυτικά προγράμματα".

Εκπληκτος άκουγε ο υπουργός τα όσα του μετέφεραν οι μαθητές και ο δήμαρχος Περάματος, για τα προβλήματα που τους δημιουργεί η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση", ο οποίος τους υποσχέθηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον υπουργό, αποφεύγοντας - παρά την επιμονή των μαθητών - να δεσμευτεί ο ίδιος ή να πάρει ο ίδιος θέση, στο βασικό αίτημά τους για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97.

Ενωμένοι και ανυποχώρητοι

Οι μαθητές, ενωμένοι και ανυποχώρητοι δηλώνουν ότι συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου της μεταρρύθμισης, δίνοντας έτσι την απάντησή τους σε όλους εκείνους, που ζητούν "διορθώσεις" και "αναστολή" πλευρών της μεταρρύθμισης. Οι μαθητές αγωνίζονται για ένα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή για όλους.Ζητούν: Να καταργηθούν οι νέοι νόμοι, 2525/97 και ο νόμος για τα ΤΕΕ. Να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οχι στην κατάργηση των μετεξεταστέων. Ολα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και τα ειδικότητας). Μείωση των μαθητών ανά τμήμα και καθηγητή. Μαζικούς διορισμούς καθηγητών απ' την επετηρίδα. Οχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων - οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Διεκδικούν: Μόρφωση για όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις. Ενιαίο 12χρονο δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλους. Βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες. Να βοηθούν να αποκτήσουν οι μαθητές κριτική σκέψη για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο που να ολοκληρώνει τη μόρφωση χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια - δωρεάν Παιδεία. 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση ΑΕΙ- ΤΕΙ.

Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους και ανανέωσαν το ραντεβού του αγώνα για τις 15 Δεκέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Προχωρούμε ενωμένοι και συντονισμένοι στην Αθήνα και πανελλαδικά

Κατήγγειλαν το διασπαστικό ρόλο της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ

Το διασπαστικό ρόλο της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ, που επιχείρησε να διασπάσει τη χτεσινή πορεία, κατευθύνοντας ένα τμήμα προς το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να δοθεί έτσι το "πάτημα" στους "γνωστούς - άγνωστους" προβοκάτορες και να δημιουργηθούν τα επεισόδια, κατήγγειλε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας σε συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα. Εκπρόσωποι του Συντονιστικού τόνισαν εισαγωγικά τα εξής:

"Για άλλη μια φορά οι μαθητές έδωσαν τη δική τους απάντηση. Οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και οι μαζικές κινητοποιήσεις σε πάνω από 55 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, απέδειξαν ότι το μαθητικό κίνημα δεν το βάζει κάτω. Στη σημερινή μας κινητοποίηση συμμετείχαν και φοιτητικοί σύλλογοι, τους οποίους χρησιμοποίησε η παράταξη ΕΑΑΚ για να διασπάσει τη μαζικότατη πορεία μας κατευθύνοντάς την προς τη Μητροπόλεως. Καταγγέλλουμε αυτές τις προσπάθειες καπελώματος του μαθητικού κινήματος, που έδωσαν πάτημα σε ενέργειες προβοκατόρων. Οι "γνωστοί - άγνωστοι" και τα ΜΑΤ, με τα επεισόδια που προκάλεσαν, μοναδικό στόχο είχαν να χτυπήσουν την κινητοποίησή μας. Ομως, τα πανό των σχολείων και των τοπικών Συντονιστικών ακολούθησαν την πορεία και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, δυναμικά, μαχητικά. Οι μαθητές τους απομονώσαμε, τους δείξαμε ότι οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό, αποδείχνοντας για άλλη μια φορά ότι το μαθητικό κίνημα είναι ενωμένο, συσπειρωμένο, συντονισμένο στην Αθήνα και πανελλαδικά".

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού ανακοίνωσαν ότι το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού θα είναι στο συλλαλητήριο στις 15 του Δεκέμβρη,ενώ από σήμερα και μέχρι τις γιορτές θα οργανώνονται καθημερινά μπλόκα στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά.

Σε ερώτηση, για ποιο λόγο καταγγέλλεται συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη και για ποιο λόγο το Συντονιστικό δίνει συνέχεια στα γεγονότα, οι μαθητές απάντησαν ότι τα ΕΑΑΚ καταγγέλλονται ότι προσπάθησαν να διασπάσουν την πορεία. Πρόσθεσαν, ότι η απόπειρα διάσπασης έγινε όταν ήδη οι μαθητές είχαν στείλει αντιπροσωπεία τους στο υπουργείο αλλά δε βρήκαν τον υπουργό και αποφάσισαν να καταλήξουν στη Βουλή και να δώσουν το ψήφισμα σε κυβέρνηση και κόμματα. Πρόσθεσαν επίσης, ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών δεν έχουν κορυφωθεί και ότι θέλουν κοντά τους τους εργάτες, τους αγρότες και τους φοιτητές.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ μαθητών και των ΕΑΑΚ για την κατάληξη της πορείας, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού απάντησαν ότι "αυτές οι προσπάθειες διάσπασης έχουν ξαναγίνει και έγιναν και στην προηγούμενη πορεία. Διάθεση συνεννόησης από μας υπάρχει. Αυτοί δε θέλουν να συνεννοηθούν. Πάντα προσπαθούν να μας διασπάσουν. Εχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Προσπάθησαν να κάνουν την πορεία δυο κομμάτια τη στιγμή που το πανό του Συντονιστικού των σχολείων της Αθήνας που έφερνε στις πλάτες του 20.000 μαθητές προχωρούσε προς τη Βουλή και αυτοί άρχισαν να πηγαίνουν προς τα κάτω. Ευτυχώς δεν τους ακολούθησε κανένας μαθητής".

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση των μαθητών σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε "ελαστικές" ρυθμίσεις του νόμου, η απάντηση ήταν ότι "εμείς δε θέλουμε "ελαστικές ρυθμίσεις", θέλουμε την κατάργηση του νόμου. Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε το καλοκαίρι του '97, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά. Με αυτό το νόμο η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πετάξει έξω από το λύκειο. Δε χωράνε τροποποιήσεις".

Χέρι - χέρι προβοκάτορες και διασπαστές

Για μια ακόμη φορά έδρασαν με τη γνωστή τους τακτική: "Χτυπάμε και φεύγουμε"! Για μια ακόμα φορά, ο στόχος τους ήταν πολύ συγκεκριμένος: Να διαλύσουν την πορεία των μαθητών, να επισκιάσουν με τα γνωστά επεισόδια τη μεγαλειώδη συμμετοχή των νέων της Αθήνας στο χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι προθέσεις τους ήταν εμφανείς από την πρώτη στιγμή. Τα καδρόνια με τις μαύρες σημαίες, που κρατούσαν στα χέρια τους, "έδειχναν" απ' την αρχή τις διαθέσεις τους. Μόνο που χτες είχαν και "βοήθεια". Την ηγεσία της φοιτητικής παράταξης των ΕΑΑΚ, που επιχείρησε να διασπάσει την πορεία, στρέφοντας ένα μέρος της (μέσα στο οποίο είχαν εισχωρήσει τα "καλά παιδιά") προς τη Μητροπόλεως, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες, για να στηθεί το γνώριμο σκηνικό επεισοδίων.

Χωρίς να είναι ακόμα συγκροτημένοι σε μπλοκ, οι προβοκάτορες προσπάθησαν να δημιουργήσουν το πρώτο επεισόδιο από νωρίς, λίγα μέτρα πιο πάνω απ' τα Χαυτεία. Μόλις είχε ξεκινήσει η πορεία και στόχος τους έγινε ένας εικονολήπτης, που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, τον οποίο κυνήγησαν και πετροβόλησαν. "Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι", ήταν το πρώτο σύνθημα που ακούστηκε από τους "γνωστούς - άγνωστους". Η περιφρούρηση αντέδρασε αμέσως, δημιούργησε αλυσίδες και εμπόδισε τις ομάδες των νεαρών "ταραξιών" να μπουν στην πορεία. Απτόητοι αυτοί κινήθηκαν προς την πλατεία Κλαυθμώνος, από τα πεζοδρόμια, και τελικά λίγο πριν την πλατεία Συντάγματος κατάφεραν να μπουν - συγκροτημένα αυτή τη φορά - ανάμεσα στα μπλόκα, όπου κυριαρχούσαν οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ. Πάνω από 200 άτομα - αυτή τη φορά οι 25ρηδες και 30ρηδες "αναρχοαυτόνομοι" ήταν πολλοί περισσότεροι απ' τους 16ρηδες και 18ρηδες - άρχισαν να φωνάζουν τα συνθήματα: "Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι βενζίνη και μπουκάλι" και "Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά". Στήνεται το σκηνικό

Η κεφαλή της πορείας σταμάτησε όταν έφτασε στη Μητροπόλεως. Αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας πήγε στο υπουργείο Παιδείας, για να συναντηθεί με τον υπουργό, αλλά έλαβε την απάντηση πως αυτός είναι στη Βουλή και ότι δεν υπάρχει κανένας για να τους δεχτεί. Η αντιπροσωπεία επέστρεψε και ενημέρωσε τους μαθητές, καλώντας τους να συνεχίσουν προς τη Βουλή, όπως και έγινε, παρά τις προσπάθειες στελεχών του ΝΑΡ και των ΕΑΑΚ που προσπαθούσαν με ντουντούκες, αλλά και φωνές να πείσουν τον κόσμο να κατευθυνθεί προς το υπουργείο Παιδείας. Ανάμεσά τους και αρκετοί μεγαλύτερης ηλικίας που φώναζαν "το πρόβλημά μας είναι ο Αρσένης" (! ). Ομως, όταν στη συμβολή Φιλελλήνων και Μητροπόλεως έφτασαν κάποια μπλόκα με πανό που υπογράφονταν ως "καταλήψεις" διάφορων πανεπιστημιακών σχολών, (δηλαδή η δύναμη των ΕΑΑΚ), η πορεία διασπάστηκε. Περίπου 1.000 άτομα κατευθύνθηκαν προς τη Μητροπόλεως και ανάμεσά τους οι προβοκάτορες.

Από εκείνη την ώρα - ήταν 12 και τέταρτο μετά το μεσημέρι - ξεκίνησαν τα συνήθη επεισόδια. Οι "γνωστοί - άγνωστοι" βρήκαν το σκηνικό που τους ταίριαζε. Αρχισαν να πετούν πέτρες κατά των αστυνομικών που ήταν παραταγμένοι στην είσοδο του υπουργείου, και κάποια στιγμή "σκάει" και μια μολότοφ. Η αφορμή δόθηκε. Οι δυνάμεις καταστολής απαντούν με χημικά αέρια και τα ΜΑΤ επιτίθενται γενικά κατά του κόσμου, που υποχωρεί προς την πλατεία Συντάγματος. Μαζί τους και οι μασκοφόροι, που μέσα στον πανικό που δημιουργείται βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν με πέτρες και μολότοφ πρώτα στο εστιατόριο "Μακντόναλντς" και αμέσως μετά στην Εθνική Τράπεζα, στη γωνία Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας. Σε εκείνο το σημείο όμως βρίσκεται το κυρίως Σώμα της πορείας που δεν κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Παιδείας, αλλά εξακολουθεί να περνά με κατεύθυνση τη Βουλή και την Πανεπιστημίου. Η περιφρούρηση παρατάσσεται έτσι ώστε να τους εμποδίσει να εισχωρήσουν στην πορεία. Αυτοί συνεχίζουν να κινούνται στα πεζοδρόμια της Σταδίου συνεχίζοντας το "έργο" τους. Σπάνε τις βιτρίνες από δύο μαγαζιά, ενώ στο ένα πέταξαν μολότοφ τη στιγμή που βρίσκονταν μέσα υπάλληλοι. Στη συνέχεια, με σιδερολοστούς αυτή τη φορά, σπάνε όλη την τζαμαρία της Εμπορικής Τράπεζας. Ανενόχλητοι κατευθύνονται προς την οδό Βουκουρεστίου, όπου με μολότοφ καίνε δύο αμάξια, μια "Μερσεντές" και ένα φορτηγάκι. Ενα τμήμα - το τελευταίο - της μαθητικής πορείας, μένει ακινητοποιημένο στη Σταδίου φωνάζοντας: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει".

Μετά τα σπασίματα και τα καψίματα κάνουν την εμφάνισή τους τα ΜΑΤ, τα οποία κινούνται απειλητικά προς τους συγκεντρωμένους. Οι "γνωστοί - άγνωστοι" διαφεύγουν απ' τη Βουκουρεστίου. Οι προβοκάτορες, αφού σπάνε και τα τζάμια της Εθνικής στην Πανεπιστημίου, εξαφανίζονται προς άγνωστη κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί που έσπαγαν και πέταγαν μολότοφ δεν ήταν παραπάνω από 20 άτομα, τα ίδια σε όλες τις περιπτώσεις!

Στο Πολυτεχνείο

Και ενώ όλοι απορούσαν "πού πήγαν τα "καλά" παιδιά", τα σύννεφα καπνού που τύλιξαν την οδό Τοσίτσα - στις 2 μ.μ. - έδωσαν την απάντηση. Τα άτομα της γνωστής ομάδας, είχαν ήδη μπει στο Πολυτεχνείο και με μολότοφ έκαψαν ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν ακριβώς έξω απ' την είσοδο της Σχολής στην οδό Τοσίτσα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ κύκλωσαν το Πολυτεχνείο και από τις δύο εισόδους - Τοσίτσα και Στουρνάρη - ενώ δύο πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν στο χώρο και έσβησαν τη φωτιά. Περίπου μια ώρα αργότερα η ομάδα που βρισκόταν μέσα στο κτίριο αποχώρησε από την οδό Στουρνάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ