ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Κακοκαιρία και κυβέρνηση "πνίγουν" τους αγρότες

Χιλιάδες στρέμματα με καλαμπόκι, τεύτλα και βαμβάκι μένουν αμάζευτα, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων. Ούτε κουβέντα από την κυβέρνηση για αποζημιώσεις

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στους αγρότες της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων (από τα τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη) οι αγρότες στους νομούς Εβρου, Κομοτηνής, Ξάνθης και Δράμας δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια τους, για να μαζέψουν την παραγωγή τους, που είναι κυρίως καλαμπόκια, τεύτλα και βαμβάκια.

Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία, βροχές, χιόνια και πλημμύρες, σβήνει τις ελπίδες για τη συγκομιδή της παραγωγής από τα χωράφια στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η αγροτική παραγωγή στις περιοχές αυτές έχει ήδη έχει καταστραφεί και υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες που απειλούνται πλέον με οικονομική καταστροφή, ενώ επίσης τίθεται άμεσο ζήτημα αποζημίωσης των καταστροφών που έχουν γίνει, είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από τα ΠΣΕΑ.

Για παράδειγμα στο Νομό Εβρου,όπου τις τελευταίες μέρες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών ξαναπλημμύρισαν, η νομαρχία εκτιμά ότι οι ζημιές από τις συνεχείς βροχοπτώσεις φτάνουν τα 5,6 δισ. δραχμές.Σε σχετική έκθεση της Νομαρχίας Εβρου που στάλθηκε πριν λίγες μέρες στο υπουργείο Γεωργίας γίνεται αναλυτική αναφορά για το ύψος των ζημιών: 2,1 δισ. δρχ. στο καλαμπόκι, 1,7 δισ. δρχ. στα τεύτλα, 1,4 δισ. δρχ. στο βαμβάκι και 331 εκατομ. δρχ. στις καλλιέργειες πατάτας και ηλίανθου. Το πρόβλημα αυτό έθεσαν ήδη οι αγρότες του νομού Εβρου σε συλλαλητήριο που έγινε στις αρχές του μήνα στην Ορεστιάδα, όπου εκτός από το σταμάτημα των δικαστικών διώξεων και των κατασχέσεων που μεθοδεύει η ΑΤΕ, τέθηκε το αίτημα για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες από την κακοκαιρία παραγωγούς του νομού.

Παράλληλα η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ροδόπης - Εβρου σε ανακοίνωσή της καλεί τους αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν, με αγώνες, δίκαιες αποζημιώσεις και μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιπλημμυρική και αποστραγγιστική προστασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Το πρόβλημα των ζημιών από την παρατεταμένη κακοκαιρία στην αγροτική παραγωγή έθεσε χτες στον υπουργό Γεωργίας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της περιοχής του Δήμου Καλαμπακίου Δράμας. Οπως δήλωσαν χτες μέλη της ΣΕΑ περισσότερα από 20.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών (καλαμπόκι, βαμβάκι, τεύτλα) έπαθαν μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία και στο αίτημα που τέθηκε στον υπουργό Γεωργίας για καταβολή αποζημιώσεων, ο τελευταίος υποσχέθηκε απλώς ότι θα εξετάσει το θέμα. Στο υπόμνημα που δόθηκε από τη ΣΕΑ και το οποίο υπογράφουν οι συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι Φτελιάς Καλαμπακίου, Καλαμώνα Αγ. Παρασκευής και Νεροφράκτη, τίθεται το αίτημα να κηρυχτεί ο Νομός Δράμαςπλημμυρόπληκτος και να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες, από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ και γενικότερα από την κυβέρνηση που φέρει την κύρια ευθύνη.

Πάντως, από το υπουργείο Γεωργίας μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θράκης και της Μακεδονίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δείχνει να"χαίρεται" για τις καταστροφές από την κακοκαιρία και ειδικά για αυτές που έγιναν στο βαμβάκι. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Γεωργίας αντί να λάβει μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, έβγαλε προ λίγων ημερών μια απόφαση, όπου με αφορμή την κακοκαιρία, απαιτεί από τα περιφερειακά γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος στη Βόρεια Ελλάδα, να μειώσουν τις δηλώσεις των βαμβακοπαραγωγών που έχουν βαμβάκι στις αποθήκες κατά 10% και στα χωράφια κατά 30%! Στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δείχνει ολοφάνερα ότι την ενδιαφέρει μόνο να εμφανιστεί μειωμένη η παραγωγή στο βαμβάκι!

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Χάος με τις πληρωμές

Τραγελαφική κατάσταση χωρίς προηγούμενο επικρατεί στην πληρωμή των βαμβακοπαραγωγών, με ευθύνη της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Γεωργίας. Τη μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, ακολούθησε το "παράδοξο" να πληρώνονται παραγωγοί που πούλησαν τη σοδειά τους το Νοέμβρη και να μένουν απλήρωτοι αυτοί που πούλησαν τον Οκτώβρη.

Το κακό ξεκίνησε, όταν το υπουργείο Γεωργίας "κατάφερε" να καθυστερήσει τα ποσά της προκαταβολής της επιδότησης στο βαμβάκι για την πληρωμή των παραγωγών, που παρέδωσαν τη σοδειά τους στα εκκοκκιστήριά τους στο τέλος του Σεπτέμβρη και μέσα στον Οκτώβρη. Μπρος στην κατάσταση αυτή, ο υπουργός Γεωργίας έβγαλε απόφαση, παρατείνοντας τις προθεσμίες πληρωμής των παραγωγών (προκαταβολή επιδότησης και εμπορική τιμή) από 30 μέρες που ορίζει ο κανονισμός σε 60 μέρες για την παραγωγή που πουλήθηκε από τις 24 Σεπτέμβρη μέχρι 31 Οκτώβρη. Κι αυτό το έκανε, όχι επειδή νοιάστηκε για τους παραγωγούς, αλλά για να μην κλείσουν τα εκκοκκιστήρια, τα οποία σύμφωνα με τον κανονισμό είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν σε 30 μέρες το αργότερο, γιατί διαφορετικά κλείνουν.

Με τα πολλά και έπειτα από αρκετή καθυστέρηση άρχισε σιγά - σιγά να γίνεται προς το τέλος του Νοέμβρη η πληρωμή μέρους των βαμβακοπαραγωγών που παρέδωσαν τη σοδειά πριν το Νοέμβρη. Ομως η καθυστέρηση της καταβολής των απαιτούμενων ποσών, σε συνδυασμό με την απόφαση του υπουργού Γεωργίας που παρέτεινε την προθεσμία πληρωμής των βαμβακοπαραγωγών που πούλησαν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, περιέπλεξε τα πράγματα με το που μπήκε ο Δεκέμβρης: Οι εκκοκκιστές, εκμεταλλευόμενοι τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού Γεωργίας και τη δεδομένη καθυστέρηση που υπάρχει στην καταβολή των ποσών της επιδότησης από το υπουργείο Γεωργίας, άρχισαν να πληρώνουν τους παραγωγούς που παρέδωσαν τη σοδειά στις αρχές του Νοέμβρη, αφήνοντας απλήρωτους τους παραγωγούς που πούλησαν το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Κι αυτό το έκαναν, αφού, με βάση την απόφαση του υπουργού Γεωργίας, τους δίνεται το δικαίωμα να πληρώσουν έναν παραγωγό που παρέδωσε την παραγωγή στις 30 Οκτώβρη δυο μήνες μετά, δηλαδή στις 30 Δεκέμβρη. Αντίθετα, ένας παραγωγός που πούλησε στις 2 του Νοέμβρη πρέπει να πληρωθεί το αργότερο μέχρι 2 Δεκέμβρη με βάση τον κανονισμό και ελλείψει νέας υπουργικής απόφασης για παράταση της πληρωμής και για τις παραδόσεις του μήνα Νοέμβρη. Μάλιστα, αρκετά εκκοκκιστήρια στην Κεντρική Μακεδονία αναγκάστηκαν να κλείσουν τις προηγούμενες μέρες, αφού δεν είχαν πάρει τα χρήματα για να πληρώσουν τους βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν τη σοδειά τους στις αρχές Νοέμβρη.

Κατά τ' άλλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας διατυμπανίζει χωρίς κανένα ίχνος ντροπής ότι οι πληρωμές των βαμβακοπαραγωγών γίνονται κανονικά!

ΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
Τα μέλη πληρώνουν την κομπίνα της διοίκησης

Με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων κινδυνεύουν οι 500 αγρότες μέλη του Συνεταιρισμού Σταυρού Ημαθίας και οι οικογένειές τους, εξαιτίας χρεών που δημιουργήθηκαν με ευθύνη παλαιότερων διοικήσεων.

Συγκεκριμένα το 1991 και ενώ είχε υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σταυρού και της "ΑΕ KONVERI" για αγορά 150.000 χαρτοκιβωτίων κομπόστας ροδάκινου, το ΔΣ του Συνεταιρισμού, χωρίς να ρωτήσει τα μέλη του, έδωσε το προϊόν σε άλλη εταιρία, τη "ΛΑΖΟΣ ΑΕ και Υιοί", επικαλούμενο την εξασφάλιση επιπλέον κέρδους 30.000.000 δραχμών. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, που δημιουργήθηκε από μέλη του συνεταιρισμού, η τότε διοίκηση είχε ανακοινώσει, για να καθησυχάσει τους αγρότες, πως η "ΛΑΖΟΣ ΑΕ και Υιοί" ανέλαβε να καταβάλει πιθανή αποζημίωση που θα διεκδικούσε η ριγμένη εταιρία από το Συνεταιρισμό.

Η συμφωνία τελικά εκτελέστηκε. Τα ροδάκινα παραδόθηκαν στη "ΛΑΖΟΣ ΑΕ", η οποία τα επεξεργάστηκε στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού και στη συνέχεια τα εξήγαγε. Οι αγρότες όμως ουδέποτε πληρώθηκαν για το προϊόν τους, αφού η αγοράστρια εταιρία πτώχευσε! Σήμερα καλούνται να αποζημιώσουν την "KONVERI AE" που προσέφυγε στα δικαστήρια, διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη και πέτυχε την έκδοση δικαστικής απόφασης σε βάρος του ΑΣ Σταυρού. Ετσι έκαστο μέλος πρέπει να καταβάλει 525.000 δρχ.

Η Επιτροπή Αγώνα μελών του ΑΣ Σταυρού ζητά την κρατική παρέμβαση, προκειμένου να σωθεί το βιος των 500 οικογενειών από τις κατασχέσεις, που όπως λένε, είναι προ των πυλών.

"ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"
Ουδείς γνωρίζει τι συμβαίνει

Υπό αμφισβήτηση μπαίνει το έργο του Συμβουλίου Γενικής Διεύθυνσης, αλλά και του Διευθυντή του προσωπικά, στους οποίους εδώ και 7 μήνες έχει ανατεθεί το μάνατζμεντ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης "Ομοσπονδία", κατόπιν έντονων πιέσεων από την ΑΤΕ, η οποία με αυτό τον τρόπο ήθελε να ελέγξει πλήρως τις δραστηριότητες της Οργάνωσης με πρόσχημα την εξυγίανσή της.

Τότε η πλειοψηφία του ΔΣ της "Ομοσπονδίας", χωρίς καν να καλέσει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Ενωσης, παραχώρησε εν λευκώ τον έλεγχο στην ΑΤΕ. Γεγονός που αποδείκνυε πως ουσιαστικά μεθόδευε σε συνεργασία με την ΑΤΕ την καταστροφική, όπως είχε χαρακτηριστεί τότε, εξέλιξη, εν αγνοία των χιλιάδων αγροτών μελών της Ενωσης (17.500 μέλη).

Εφτά μήνες μετά και κατόπιν έντονων πιέσεων του εκπροσώπου της ΛΑΕ, αλλά και απλών μελών του Συμβουλίου Γενικής Διεύθυνσης, το ΔΣ της Ενωσης αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα, αφού δεν υπήρξε καμία βελτίωση στην πορεία της Οργάνωσης. Ετσι θα συζητηθεί στις 15 Γενάρη οπότε αναμένεται να γίνει και εκτενής ενημέρωση γύρω από την οικονομική κατάσταση της Ενωσης, τα προβλήματα και τις προοπτικές της.

Να σημειώσουμε πως ούτε τα μέλη του ΔΣ γνωρίζουν με συγκεκριμένα στοιχεία την οικονομική κατάσταση της Οργάνωσης, (π.χ. μελέτη του '95 για τη ρύθμιση των χρεών, προϋπολογισμός του '98). Κρατούνται κρυφά τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση για ρύθμιση των 9,5 δισ. που χρωστούσε μέχρι το 1995 η "Ομοσπονδία" καθώς επίσης και οι όροι της ρύθμισης.

Βροχές, χιόνια, πλημμύρες και κυβέρνηση οδηγούν στην καταστροφή τους αγρότες της Θράκης και της Μακεδονίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ