Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Κακοκαιρία και κυβέρνηση "πνίγουν" τους αγρότες

Χιλιάδες στρέμματα με καλαμπόκι, τεύτλα και βαμβάκι μένουν αμάζευτα, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων. Ούτε κουβέντα από την κυβέρνηση για αποζημιώσεις

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στους αγρότες της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων (από τα τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη) οι αγρότες στους νομούς Εβρου, Κομοτηνής, Ξάνθης και Δράμας δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια τους, για να μαζέψουν την παραγωγή τους, που είναι κυρίως καλαμπόκια, τεύτλα και βαμβάκια.

Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία, βροχές, χιόνια και πλημμύρες, σβήνει τις ελπίδες για τη συγκομιδή της παραγωγής από τα χωράφια στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η αγροτική παραγωγή στις περιοχές αυτές έχει ήδη έχει καταστραφεί και υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες που απειλούνται πλέον με οικονομική καταστροφή, ενώ επίσης τίθεται άμεσο ζήτημα αποζημίωσης των καταστροφών που έχουν γίνει, είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από τα ΠΣΕΑ.

Για παράδειγμα στο Νομό Εβρου,όπου τις τελευταίες μέρες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών ξαναπλημμύρισαν, η νομαρχία εκτιμά ότι οι ζημιές από τις συνεχείς βροχοπτώσεις φτάνουν τα 5,6 δισ. δραχμές.Σε σχετική έκθεση της Νομαρχίας Εβρου που στάλθηκε πριν λίγες μέρες στο υπουργείο Γεωργίας γίνεται αναλυτική αναφορά για το ύψος των ζημιών: 2,1 δισ. δρχ. στο καλαμπόκι, 1,7 δισ. δρχ. στα τεύτλα, 1,4 δισ. δρχ. στο βαμβάκι και 331 εκατομ. δρχ. στις καλλιέργειες πατάτας και ηλίανθου. Το πρόβλημα αυτό έθεσαν ήδη οι αγρότες του νομού Εβρου σε συλλαλητήριο που έγινε στις αρχές του μήνα στην Ορεστιάδα, όπου εκτός από το σταμάτημα των δικαστικών διώξεων και των κατασχέσεων που μεθοδεύει η ΑΤΕ, τέθηκε το αίτημα για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες από την κακοκαιρία παραγωγούς του νομού.

Παράλληλα η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ροδόπης - Εβρου σε ανακοίνωσή της καλεί τους αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν, με αγώνες, δίκαιες αποζημιώσεις και μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιπλημμυρική και αποστραγγιστική προστασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Το πρόβλημα των ζημιών από την παρατεταμένη κακοκαιρία στην αγροτική παραγωγή έθεσε χτες στον υπουργό Γεωργίας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της περιοχής του Δήμου Καλαμπακίου Δράμας. Οπως δήλωσαν χτες μέλη της ΣΕΑ περισσότερα από 20.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών (καλαμπόκι, βαμβάκι, τεύτλα) έπαθαν μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία και στο αίτημα που τέθηκε στον υπουργό Γεωργίας για καταβολή αποζημιώσεων, ο τελευταίος υποσχέθηκε απλώς ότι θα εξετάσει το θέμα. Στο υπόμνημα που δόθηκε από τη ΣΕΑ και το οποίο υπογράφουν οι συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι Φτελιάς Καλαμπακίου, Καλαμώνα Αγ. Παρασκευής και Νεροφράκτη, τίθεται το αίτημα να κηρυχτεί ο Νομός Δράμαςπλημμυρόπληκτος και να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες, από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ και γενικότερα από την κυβέρνηση που φέρει την κύρια ευθύνη.

Πάντως, από το υπουργείο Γεωργίας μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θράκης και της Μακεδονίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δείχνει να"χαίρεται" για τις καταστροφές από την κακοκαιρία και ειδικά για αυτές που έγιναν στο βαμβάκι. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Γεωργίας αντί να λάβει μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, έβγαλε προ λίγων ημερών μια απόφαση, όπου με αφορμή την κακοκαιρία, απαιτεί από τα περιφερειακά γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος στη Βόρεια Ελλάδα, να μειώσουν τις δηλώσεις των βαμβακοπαραγωγών που έχουν βαμβάκι στις αποθήκες κατά 10% και στα χωράφια κατά 30%! Στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δείχνει ολοφάνερα ότι την ενδιαφέρει μόνο να εμφανιστεί μειωμένη η παραγωγή στο βαμβάκι!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ