Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Νέοι εκβιασμοί στο προσκήνιο

Νέα όξυνση στο σοβαρότατο πρόβλημα της διάθεσης των παραγόμενων καθημερινά 4.500 τόνων απορριμμάτων, προκαλεί η άρνηση της κυβέρνησης να ορίσει τους τρεις χώρους, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων έπρεπε εδώ και καιρό να λειτουργούν ήδη οι Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (εργοστάσια ανακύκλωσης και χώροι υγειονομικής ταφής των υπολοίπων).

Η καταφανής πλέον απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αφήσει το πρόβλημα να σέρνεται, ώστε στο τέλος να προβάλει ως μόνη εφικτή λύση η συνέχιση της διαχείρισης των απορριμμάτων από το μόνο χώρο που λειτουργεί ήδη, δηλαδή τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, έχει αποθρασύνει - εκτός των άλλων - και τον δήμαρχο της περιοχής Λ. Παπαδήμα, ο οποίος όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, σπεύδει να λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η ρουσφετολογική πολιτική του, αρμέγοντας το μόνο ταμείο που θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί, αυτό του ΕΣΔΚΝΑ. Ετσι, επιπλέον των 7 δισ. που εισπράττει ο Δήμος ως αντισταθμιστικά για τη χρήση της χωματερής, αξιώνει τώρα άλλα 700 εκατομμύρια, ισχυριζόμενος ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μίσθωση του χώρου από το 1993 μέχρι το 1997.

Το μόνο πραγματικό γεγονός, βέβαια, είναι πως ο Δήμος έχει υπογράψει την παραίτησή του από μία τέτοια αξίωση, όταν υπέγραφε τη σύμβαση για τα 7 δισ. Αυτό, όμως, δε στερεί από τον Λ. Παπαδήμα το θράσος να αξιώνει τώρα και τα μισθώματα, χρησιμοποιώντας ως μέσο εκβιασμού 1.900 εργαζόμενους, τους οποίους αφήνει απλήρωτους, δείχνοντας τους ως ένοχο τον Ενιαίο Σύνδεσμο! Ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ αντλεί αυτό το θράσος από την αμέριστη στήριξη που του παρέχει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης. Μόνο που λογαριάζουν κι αυτός και η κυβέρνηση χωρίς τον ξενοδόχο. Και ξενοδόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ, που με ψήφισμα γενικής συνέλευσης κάνουν καθαρό πως δεν πρόκειται να ανεχτούν εκβιασμούς. Οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ καταγγέλλουν ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Λ. Παπαδήμα, ο οποίος έφτασε στο σημείο να απειλεί τον πρόεδρο του σωματείου και δηλώνουν ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να δώσουν αγωνιστική απάντηση. Καλούν, μάλιστα, τη διοίκηση του Συνδέσμου να πάρει καθαρή θέση για τη φημολογία ότι θα αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις, όπως επίσης καλούν την κυβέρνηση να βάλει φρένο στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Η τελευταία αυτή επισήμανση σχετίζεται με μια εκδηλωμένη ήδη πρόσθετη επιδίωξη της πλευράς Παπαδήμα, να βάλει χέρι στο ίδιο το έργο του ΕΣΔΚΝΑ στο χώρο της χωματερής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ