ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Στόχος τους μια ακριβή πόλη

Οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν δε στοχεύουν σε ανταποδοτική παροχή για βελτίωση της καθαριότητας και του φωτισμού, αλλά στην προώθηση μιας "ταξικής εκκαθάρισης", προς όφελος λίγων και μεγάλων

Ανακρίβειες και γενικολογίες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρησιμοποίησε φέτος ο δήμαρχος Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλος, για να δικαιολογήσει ως αναγκαία την είσπραξη 5 δισεκατομμυρίων επιπλέον από τους δημότες για τέλη καθαριότητας και φωτισμού το 1999 και να διασκεδάσει τη φοροεισπρακτική λογική των επιβαλλόμενων αυξήσεων.

Ανάμεσα στα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τα ανέφερε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - η πλειοψηφία του οποίου ενέκρινε τις αυξήσεις - ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,ξεχωρίζουν η ένταξη στα προϋπολογισθέντα ανταποδοτικά έξοδα, κονδυλίων άσχετων με το φωτισμό και την καθαριότητα, αλλά και ο... εκ παραδρομής διπλασιασμός της πραγματικής αύξησης της εισφοράς του Δήμου Αθηναίων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Ετσι η εισφορά στον ΕΣΔΚΝΑ ορίζεται για το '99 στα 3,5 δισ. από 2 δισ. που ήταν την προηγούμενη χρονιά, αλλά ο δήμαρχος επέμενε προχθές να μιλάει για "αύξηση κατά 3,5 δισ.", αντί του πραγματικού 1,5 δισ. Οσο για τα άσχετα με τα ανταποδοτικά κονδύλια για τα οποία πληρώνουν οι δημότες χωρίς να τους επιστρέφονται σε υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού, όπως ρητά προβλέπεται, ο Λεων. Αυδής ανέφερε τα έξοδα της Διεύθυνσης Μηχανολογικού στα οποία περιλαμβάνονται και οι επισκευές διαφόρων οχημάτων του Δήμου, που καμία σχέση δεν έχουν με τα οχήματα της καθαριότητας, αλλά και σε προβλεπόμενες δαπάνες για την εκλογική αποζημίωση εργαζομένων, που επίσης δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

Τελικά με δικαιολογίες ή όχι τα 31.975.958.409 δραχμές, που προϋπολογίζονταν ως έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη για το 1998 θα φτάσουν αισίως τα 37.012.080.242 δραχμές το 1999.

Από τα υπόλοιπα τέλη και φόρους, που αποφάσισε να αυξήσει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεχωρίζουν τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, αφού η λογική που τα διακρίνει φέτος δεν είναι απλώς εισπρακτική, αλλά παρακολουθεί την ταξική εκκαθάριση του "φιλέτου" της πόλης, όπως προωθείται με τις "αναπλάσεις" που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ετσι, τίθενται κριτήρια για την αύξηση των τελών κατά δρόμους, με τα οποία όμως δε διαχωρίζονται τα τέλη με βάση το είδος των καταστημάτων, ώστε να επιβαρύνονται ανάλογα τα μεγάλα και πολυτελή καταστήματα και τα συνοικιακά καταστήματα, που εξυπηρετούν τη γειτονιά και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο, όπου τα τέλη αυξάνονται κατακόρυφα κατά μήκος ολόκληρου του δρόμου. Ομως αν το μέτρο δείχνει να έχει βάση μέχρι τη συμβολή του δρόμου με την Αμφικτύονος, όπου πολυτελή καταστήματα έχουν ανοίξει το ένα μετά το άλλο, με το ίδιο δυσβάστακτο ποσοστό επιβαρύνονται τα συνοικιακά καταστήματα που λειτουργούν στο υπόλοιπο κομμάτι του δρόμου. Κατά σύμπτωση, είναι όσα αρχίζουν να κλείνουν όταν ξεκινούν οι αναπλάσεις - εκκαθαρίσεις των περιοχών της πόλης, που ετοιμάζονται για να προσελκύσουν ακριβούς πελάτες...

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Θα εισπράττονται με ξεχωριστό λογαριασμό

Την απεμπλοκή της ΔΕΗ από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών που επιβάλλουν οι Δήμοι, ανακοίνωσε, με χτεσινές δηλώσεις της, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,ώστε να μην αλλοιώνεται η "κοινωφελής" εικόνα της επιχείρησης, ενόψει της μετοχοποίησής της. Προσπερνώντας το γεγονός ότι η αύξηση στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως έγινε γνωστό μέσα στη δεκαετία, έφτασε μέχρι και το 40%, η υπουργός "έριξε" όλο το φταίξιμο, για το συνεχές άδειασμα της τσέπης των δημοτών και από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στους δήμους, που επιβάλλουν αυξημένα τέλη. Προσπέρασε, επίσης, πως η κυβέρνηση στην οποία μετάσχει, είναι αυτή που έχει δείξει το δρόμο της πρόσθετης φορολόγησης για κάθε υπηρεσία στους Δήμους. Πως ακόμα κι αν σταματήσουν κάποτε να προσμετρούνται στον πληθωρισμό τα ανταποδοτικά τέλη, ο δημότης θα συνεχίσει να τα πληρώνει αυξημένα.

Η πρόθεση απεμπλοκής της ΔΕΗ από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών είχε διαφανεί και ένα μήνα πριν, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η "κόντρα" δημάρχων του Λεκανοπεδίου και κυβέρνησης πως αν δεν τους αποδοθεί ένα μέρος των οφειλομένων προς τους δήμους, για το 1998, θα προχωρήσουν σε αυξήσεις ανταποδοτικών τελών - που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - με αρνητικές συνέπειες στον πληθωρισμό και συνακόλουθα στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Η επισημοποίηση ουσιαστικά, χτες, αυτής της πρόθεσης επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση καμία έγνοια δεν έχει για τις συνέπειες που θα έχουν οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, στην τσέπη των δημοτών. Αλλωστε η "διαταγή" προς τους Δήμους - όπως έχει δοθεί πολλάκις και από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών - προκειμένου να λειτουργήσουν είναι: "Βάλτε φόρους"!

Η Β. Παπανδρέου γνωστοποίησε πως μέσα στο ερχόμενο έτος, θα εκδίδονται δύο χωριστοί λογαριασμοί, ένας για τη ΔΕΗ και ένας για τα ανταποδοτικά τέλη. Από το Φλεβάρη του 2001, οπότε και ξεκινάει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ θα σταματήσει να κόβει το ρεύμα εάν δεν πληρώνονται τα ανταποδοτικά τέλη, γιατί αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην επιχείρηση και στα κυβερνητικά σχέδια να "μπουν" ιδιωτικές εταιρίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως, μέχρι να γίνει η... απεμπλοκή - όπως είπε χτες η Β. Παπανδρέου - τον τελευταίο λόγο για την αύξηση των δημοτικών τελών τον έχει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα, αν οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες. Από την πλευρά του υπουργείου είχε γίνει γνωστό πως εξετάζεται το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης που θα θέτει πλαφόν στις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών, ώστε να μη... "διαταραχτεί" η πορεία προς την ΟΝΕ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Νέοι εκβιασμοί στο προσκήνιο

Νέα όξυνση στο σοβαρότατο πρόβλημα της διάθεσης των παραγόμενων καθημερινά 4.500 τόνων απορριμμάτων, προκαλεί η άρνηση της κυβέρνησης να ορίσει τους τρεις χώρους, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων έπρεπε εδώ και καιρό να λειτουργούν ήδη οι Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (εργοστάσια ανακύκλωσης και χώροι υγειονομικής ταφής των υπολοίπων).

Η καταφανής πλέον απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αφήσει το πρόβλημα να σέρνεται, ώστε στο τέλος να προβάλει ως μόνη εφικτή λύση η συνέχιση της διαχείρισης των απορριμμάτων από το μόνο χώρο που λειτουργεί ήδη, δηλαδή τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, έχει αποθρασύνει - εκτός των άλλων - και τον δήμαρχο της περιοχής Λ. Παπαδήμα, ο οποίος όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, σπεύδει να λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η ρουσφετολογική πολιτική του, αρμέγοντας το μόνο ταμείο που θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί, αυτό του ΕΣΔΚΝΑ. Ετσι, επιπλέον των 7 δισ. που εισπράττει ο Δήμος ως αντισταθμιστικά για τη χρήση της χωματερής, αξιώνει τώρα άλλα 700 εκατομμύρια, ισχυριζόμενος ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μίσθωση του χώρου από το 1993 μέχρι το 1997.

Το μόνο πραγματικό γεγονός, βέβαια, είναι πως ο Δήμος έχει υπογράψει την παραίτησή του από μία τέτοια αξίωση, όταν υπέγραφε τη σύμβαση για τα 7 δισ. Αυτό, όμως, δε στερεί από τον Λ. Παπαδήμα το θράσος να αξιώνει τώρα και τα μισθώματα, χρησιμοποιώντας ως μέσο εκβιασμού 1.900 εργαζόμενους, τους οποίους αφήνει απλήρωτους, δείχνοντας τους ως ένοχο τον Ενιαίο Σύνδεσμο! Ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ αντλεί αυτό το θράσος από την αμέριστη στήριξη που του παρέχει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης. Μόνο που λογαριάζουν κι αυτός και η κυβέρνηση χωρίς τον ξενοδόχο. Και ξενοδόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ, που με ψήφισμα γενικής συνέλευσης κάνουν καθαρό πως δεν πρόκειται να ανεχτούν εκβιασμούς. Οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ καταγγέλλουν ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Λ. Παπαδήμα, ο οποίος έφτασε στο σημείο να απειλεί τον πρόεδρο του σωματείου και δηλώνουν ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να δώσουν αγωνιστική απάντηση. Καλούν, μάλιστα, τη διοίκηση του Συνδέσμου να πάρει καθαρή θέση για τη φημολογία ότι θα αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις, όπως επίσης καλούν την κυβέρνηση να βάλει φρένο στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Η τελευταία αυτή επισήμανση σχετίζεται με μια εκδηλωμένη ήδη πρόσθετη επιδίωξη της πλευράς Παπαδήμα, να βάλει χέρι στο ίδιο το έργο του ΕΣΔΚΝΑ στο χώρο της χωματερής.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Οταν γίνουν τσιμέντο, θα γίνει και συζήτηση...

Τα πυρά για τα φοροεισπρακτικά ανταποδοτικά τέλη διασταυρώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και με πυρά για την καταστροφή των κοινόχρηστων χώρων πράσινου της πόλης. Ετσι, συζήτηση, ώστε να ληφθούν τυχόν αποφάσεις για την προστασία όσων χώρων βρίσκονται "υπό διωγμόν", δεσμεύτηκε η διοίκηση του Δ. Αβραμόπουλου να διεξαχθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά το σχετικό επίμονο αίτημα του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδή.

Αφορμή για τη συζήτηση - την οποία εδώ και καιρό η πλειοψηφία ουσιαστικά αποφεύγει - στάθηκε η παράσταση στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της "Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και την ποιότητα ζωής".

Η πλειοψηφία επικαλούμενη τη σοβαρότητα του θέματος των δημοτικών τελών και το χρόνο που θα απαιτούσε η συζήτησή του, αρνήθηκε να ασχοληθεί σε αυτή τη φάση με "την απόκρουση της εντεινόμενης επίθεσης των καναλαρχών κατά των πάρκων της πόλης", όπως ζητούσε ο Σύλλογος. Αλλωστε, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, εμφανίστηκε ανέτοιμη να συζητήσει χωρίς... λεπτομερή στοιχεία στη διάθεσή της, για τις επεκτάσεις των εγκαταστάσεων του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που προωθούνται από τους προέδρους τους Μ. Κυριακού και Χρ. Λαμπράκη, στο Πεδίον του Αρεως και στο Πάρκο Ελευθερίας αντίστοιχα, όταν έθεσαν τα θέματα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, τόσο ο Λεων. Αυδής όσο και η Αννα Φιλίνη.

Προφανώς κάποιος άλλος... δήμος είχε τα περίφημα στοιχεία όταν ζητούσε την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για να νομιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου, σχολίαζαν εύστοχα κάτοικοι της περιοχής. Οσο για την εισαγγελική παραγγελία, με το υπόμνημα του Συλλόγου και τις παρανομίες που περιγράφει ότι συντελούνται στο Πεδίον του Αρεως, παραδέχτηκαν μεν ότι την παρέλαβαν, αλλά... πότε να προλάβουν να τη μελετήσουν!

Τελικά όμως έτσι, όπως σημείωσε ο Λεων. Αυδής, κεφαλαιούχοι, που "το παίζουν" εθνικοί ευεργέτες, χαίρουν ασυλίας, όποια παράβαση κι αν κάνουν, όταν ο οποιοσδήποτε πολίτης ελέγχεται και για ένα καρφί αν βάλει παραπάνω...

Με τα πολλά και αφού ο Λεων. Αυδής επέμεινε, ότι δεν είναι δυνατόν να χάνονται ένας μετά τον άλλο χώροι πράσινου - το Πεδίον του Αρεως, το Πάρκο Ελευθερίας, το κτήμα Θων, η Αλεπότρυπα, το Βοτανικό πάρκο, η "Αίγλη" του Ζαππείου - και ο δήμος να ανέχεται όσα συμβαίνουν (σ.σ. αν δε συμβάλλει κιόλας), αναλήφθηκε η δέσμευση να διερευνηθεί αυτή τη βδομάδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου η κατάσταση στους επίμαχους χώρους ώστε να συζητήσει με στοιχεία το Συμβούλιο στην ερχόμενη συνεδρίασή του και να λάβει αποφάσεις. Μένει να κριθεί αν η διοίκηση του δήμου αναλαμβάνει δεσμεύσεις για το θεαθήναι ή τις υλοποιεί κιόλας. Γιατί είναι πιθανό και τότε να επικαλεστεί τη σοβαρότητα του θέματος του προϋπολογισμού, όπως των δημοτικών τελών προχθές, για να παρακάμψει το "σκόπελο" των ευθυνών της για την τύχη των ελεύθερων χώρων. Το τσιμέντο, όμως, δεν παρακάμπτεται - "φυτεύεται" στο μεταξύ κανονικά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ