ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΤΙΜΗΣ
Γι' αυτούς που "έφυγαν" από τη ζωή

Μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση οργανώθηκε πρόσφατα στην αίθουσα Ελλήνων Λογοτεχνών, από την ΠΕΑΕΑ και τις συνεργαζόμενες με αυτήν ΕΑΜογενείς Ενώσεις ΠΕΑΤΑΘ, ΠΕΣΑΘΕΑ, ΚΑΕ, ΠΕΑΦΕ, ΠΕΕΠΠ,για να τιμηθούν οι αγωνιστές που διατέλεσαν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πιο πάνω Ενώσεων και δε βρίσκονται πια στη ζωή.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Σπ. Διλιντάς,μέλος του γραφείου Τύπου της ΠΕΑΕΑ, αναφέρθηκε με λίγα λόγια στο σκοπό της εκδήλωσης και τόνισε ιδιαίτερα ότι ενώ προ πολλού γνωστοποιήθηκε μέσω των Παραρτημάτων στους ενδιαφερόμενους η οργάνωση της εκδήλωσης αυτής και δημοσιεύτηκε μέσω του Τύπου, δε στάθηκε δυνατό να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία από πολλούς αγωνιστές (διευθύνσεις κτλ.), ώστε να σταλούν προσκλήσεις στους συγγενείς τους. Γι' αυτό και ζήτησε συγνώμη για τις τυχόν παραλείψεις, η ευθύνη των οποίων όμως δε βαρύνει μόνο τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου,που αναφέρθηκε εν συντομία στη δράση εκάστου των αγωνιστών που διατέλεσαν μέλη των ΔΣ της ΠΕΑΕΑ από την ίδρυσή της και παρέδωσε αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο στους οικείους τους. Επίσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στους παραβρισκόμενους, εκ μέρους της ΕΕΛ, ο γενικός γραμματέας της κ. Μαυρογιώργης,πλέκοντας το εγκώμιο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στην οποία πήραν μέρος πολλοί λογοτέχνες.

Ακόμη ο πρόεδρος της ΠΕΣΑΘΕΑ Μηνάς Ξεκομνηνός,χαιρετώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στους αγώνες του λαού από το 1940 έως σήμερα και παρέδωσε τα διπλώματα σε οικείους των μελών της ΠΕΣΑΘΕΑ και της ΠΕΑΤΑΘ.

Διπλώματα και Μετάλλια δόθηκαν επίσης από τον πρόεδρο της ΠΕΕΠΠ Γρηγόρη Φώτου,από τους "Φίλους της ΕΠΟΝ", από τους αντιστασιακούς Εκπαιδευτικούς (ΚΑΕ).

Οπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ, η παραπάνω εκδήλωση δε θα είναι η μοναδική, αντίθετα μόλις συγκεντρωθούν κι άλλα στοιχεία θα οργανωθούν κι άλλες, για να τιμηθούν όλοι οι αγωνιστές που διατέλεσαν μέλη του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, αλλά ακόμα και μέλη όλων των ΕΑΜογενών Ενώσεων.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ - ΠΑΣΣΑΒΑΣ ΓΥΘΕΙΟΥ
Τιμή στους 41 εκτελεσμένους πατριώτες

Τους 41 πατριώτες που εκτελέστηκαν στις 7 και 8 Δεκέμβρη 1943, από γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στη "θέση" Πασσαβά Γυθείου, τίμησαν σε εκδήλωση που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν, ο Σύλλογος "Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου, προσφορά και θυσία στο βωμό της λευτεριάς",το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και οι Συγγενείς των εκτελεσμένων, την Κυριακή 6-12-98 στο χώρο που βρίσκεται η αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των δολοφονημένων.

Πλήθος κόσμου από την Αθήνα, τη Σπάρτη και τις γύρω περιοχές, παρακολούθησε την εκδήλωση. Επίσης παραβρέθηκαν οι Αρχές της πόλης του Γυθείου, καθώς και αντιπρόσωποι κομμάτων.

Η Φιλαρμονική της πόλης απουσίαζε φέτος από την εκδήλωση, λόγω του ότι ταυτόχρονα γινόταν και η περιφορά του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικολάου.Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος του Συλλόγου Κατερίνα Σαραντάκου,που αναφέρθηκε στο χρονικό της εκτέλεσης, τονίζοντας τον ηρωισμό όλων των πατριωτών που πήγαιναν για εκτέλεση τραγουδώντας, πάνω στα καμιόνια. "Σας υποσχόμαστε - κατέληξε η ομιλήτρια - να εκπληρώσουμε το χρέος μας στήνοντας ένα μνημείο αντάξιο της θυσίας σας".

Ποιήματα του αγώνα απήγγειλαν ο Αλέκος Μουνδρέας και ο Σαράντος Καργάκος.

Τέλος, από μέρους των Κεντρικών της ΠΕΑΕΑ χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος της Σπύρος Διλιντάς,ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες των νεκρών του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα και στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΠΕΑΕΑ για να παραμείνει ζωντανή η ιστορία της Εθνικής αντίστασης, επρότεινε στον κ. Δήμαρχο, για να τιμήσει εμπράκτως τους πεσόντες και την ΕΑ τα παρακάτω:

- Να ονομάσει ένα κεντρικό δρόμο της πόλης ως: "Οδός των 41 μαρτύρων της 7 και 8/12/1943".

- Να τιμάται η ετήσια εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση (25-11-1942), σ' αυτόν εδώ τον ιερό χώρο, παρουσία της μαθητιώσας νεολαίας.

- Να δοθεί το όνομα του ενός από τους εκτελεσθέντες Ηλία Καργάκου,του οποίου και ένας του γιος ανέβηκε μαζί του τον ίδιο Γολγοθά, σε μια αίθουσα του κτιρίου που στεγάζεται η Φιλαρμονική, της οποίας ήταν μέλος, και

- Να κινήσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης του χώρου όπου εκτελέστηκαν και τάφηκαν οι 41 πατριώτες, διότι σε τέτοιους χώρους φυτρώνουν δέντρα της λευτεριάς και ως εκ τούτου πρέπει να είναι δημόσιοι και όχι ιδιωτικοί.

Κ. Σ.

Κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε η μηνιαία (Νοέμβρης 1998) έκδοση του "Ενημερωτικού Δελτίου" της ΠΕΑΕΑ, με πλούσια ύλη και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες του αντιστασιακού Γ. Λιονάκη,από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον καιρό. Στην πρώτη σελίδα δημοσιεύονται ρεπορτάζ από: - Τη συγκέντρωση των αντιστασιακών στην πλατεία Κλαυθμώνος και την πορεία προς τη Βουλή με αιτήματα τη λύση των προβλημάτων τους. - Το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, καθώς και του Γοργοπόταμου. - Επίσης δημοσιεύεται το γράμμα του δημάρχου Τρικκαίων προς τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη.

Στις άλλες σελίδες του δελτίου δημοσιεύονται ρεπορτάζ από τη δράση και τις εκδηλώσεις των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ πανελλαδικά κ.ά.

Τέλος στα Διεθνή υπάρχει ρεπορτάζ από το Συνέδριο των Αντιφασιστικών Οργανώσεων των βετεράνων από Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Κύπρο, Ουγγαρία, SUBOR.

Αναγνώριση ή παραγνώριση της Εθνικής Αντίστασης

Κάθε χρόνο στην παρέλαση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και την απελευθέρωση της πόλης, μεταξύ των ομάδων που παρελαύνουν είναι και αυτή των απογόνων των Μακεδονομάχων.

Είναι γνωστό ότι, μετά τη συνθηκολόγηση των ηγητόρων των στρατιωτικών μονάδων και τη διάλυση του στρατού, ο ελληνικός λαός εντάχθηκε σε αντιστασιακές οργανώσεις και συνέχισε το ιστορικό του "ΟΧΙ" στις πόλεις, τα χωριά, και τα βουνά.

Αυτή η παλλαϊκή εθνικο-απελευθερωτική του δράση με πολλές διαδηλώσεις στις πόλεις, σαμποτάζ και πολύνεκρες μάχες στα βουνά και τους κάμπους, είχε αποτέλεσμα να ελευθερωθούν πολλές περιοχές και οι κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις να είναι πολλαπλάσιες των όσων χρησιμοποιήθηκαν στο Αλβανικό και Μακεδονικό Μέτωπο.

Είναι πανθομολογούμενο ότι οι μαζικότερες και μαχητικότερες - που αποτελούσαν κύριο στόχο των κατακτητών - ήταν οι οργανώσεις των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ για να τιμάται η Εθνική Αντίσταση.

Φρονώ ότι συμπλήρωμα αυτής της τίμησης πρέπει να είναι η παρέλαση επιζώντων μαχητών της Εθνικής Αντίστασης κατά τις παρελάσεις που γίνονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τις Εθνικές Γιορτές για την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου.

Γιατί μόνο οι απόγονοι των Μακεδονομάχων και όχι και οι ζώντες αγωνιστές του ΝΕΟΥ '21 να έχουν την προτίμηση στις παρελάσεις; Συνιστά αυτό αναγνώριση ή παραγνώριση της Εθνικής Αντίστασης;

ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΛΙΝΤΑΣ

Αντιστασιακός

Χαλάνδρι

Εκδηλώσεις

Η επέτειος των 55 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, με την ομαδική δολοφονία των κατοίκων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκέμβρη 1943, θα τιμηθεί σε εκδήλωση μνήμης που διοργανώνεται από το Δήμο Καλαβρύτων, αύριο Σάββατο 12 - 12 - 98 στις 9 π.μ. και 7 μ.μ. με πολιτιστικό πρόγραμμα και την Κυριακή 13 - 12 - 98 στις 10.30 π.μ. με την τέλεση μνημοσύνου στον Καθεδρικό Ναό της πόλης. Στη συνέχεια, πορεία στον τόπο του μαρτυρίου και απότιση φόρου τιμής στα θύματα.

  • Η ΠΕΕΠΠ (Θεσσαλονίκης) καλεί τα μέλη και τους φίλους της να πάρουν μέρος στη συνεστίαση που διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ.,στο κέντρο "ΤΣΑΚΝΑΝΤΥ" (Ι. Γωγούση 15, πάρκο Τερψιθέας, Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 66.35.85, λεωφορείο 32) και είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τη διάσωση των παιδιών του Εμφυλίου Πολέμου.
  • Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 13 - 12 - 98 στις 11 π.μ. τελεί Πολιτικό Μνημόσυνο στα γραφεία του, προς τιμήν όλων των ηρωικών νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα.
ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΠΕΑΕΑ
Με κέφι και αγωνιστικότητα

Με κέφι και ζωντάνια, οι αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης μέλη και φίλοι της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) γιόρτασαν προχτές το βράδυ (9/12/98), μια ακόμη χρονιά με αγώνες.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο μουσικό κέντρο "Τα Νησιώτικα", οι αντιστασιακοί συναντήθηκαν, μέσα σε ένα κλίμα χαράς και κεφιού, με τραγούδι και χορό, ξεχνώντας τα καθημερινά προβλήματα και τις δυσκολίες. Σαν νέοι τραγούδησαν τα αντάρτικα τραγούδια και χόρεψαν δημοτικούς σκοπούς.

Η προχτεσινή εκδήλωση "άνοιξε" με ποίημα που απήγγειλε ο Βασίλης Λιόγκαρης,λογοτέχνης, και συνεχίστηκε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της ΠΕΑΕΑ Νίκου Τερζόγλου.Ο πρόεδρος της Ενωσης αναφέρθηκε στα δίκαια και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη ως σήμερα οι αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, επισημαίνοντας την ανάγκη πλήρους ηθικής και υλικής αποκατάστασής τους. Επίσης την ανάγκη, η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει δυναμικά από τη γερμανική τις αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Στη συνέχεια του προγράμματος το λόγο πήρε η μουσική, ο χορός και το τραγούδι. Το γλέντι είχε μόλις αρχίσει...

Στην προχτεσινή εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν: Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σερετάκης,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής,ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκανδρος Κεπέσης,εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου,της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων,καθώς και πλήθος άλλων ΕΑΜογενών Ενώσεων.

Δεξιά και αριστερά του μνημείου οι τρεις κόρες, ο γιος και τα εγγόνια του εκτελεσμένου Ηλία Καργάκου. Κάτω από το λάβαρο διακρίνεται η γενική γραμματέας του συλλόγου Κατερίνα Σαραντάκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ