ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λόγος μουσικός

Με σολίστ τους Κώστα Σίσκο, Χρήστο Καλούδη, Σπύρο Μπάκο και Διονύση Μοτσενίγο (κόρνα) και σε διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σήμερα (8.30 μμ) θα δώσει συναυλία, στο "Παλλάς", με έργα Straus, List, Hubler, Suppe.

  • Στην αίθουσα "Κίνηση" της ΠΠΚ (Υπατίας 1β), στο πλαίσιο του κύκλου "Μουσικές Συναντήσεις", σήμερα και αύριο (10 μμ) οι Οδυσσέας Τσάκαλος, Δημήτρης Παναγόπουλος και Κώστας Λειβαδάς τραγουδούν μελωδίες των Μόρισον, Ντίλαν κ.ά.
  • Σήμερα και αύριο (11 μμ), στον "Αέρα" (κεντρική πλατεία Πετρούπολης) εμφανίζεται ο Δημήτρης Ζερβουδάκης,ενώ σήμερα (10 μμ), στο "Στρέφη" (Ειρήνης Αθανασίας 5 και Πουλχερίας 8), ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν μια διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι. Συμμετέχουν: Ξανθή Μαύρη, Ηλίας Καραγιάννης, Ηλίας Αμάξης και Θανάσης Τεριακής.
  • Στο "Εναλλάξ" (Μαυρομιχάλη 139) σήμερα και αύριο ο Πέτρος Βαγιόπουλος με το πενταμελές συγκρότημά του παρουσιάζουν τραγούδια του συνθέτη από τους δίσκους "Εσύ κι αν γίνεις υπουργός", "Πότε Βούδας, πότε Κούδας", "Βαλκανιζατέρ", "Σελοτέιπ", "Στο νοηματουργείο". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, αγαπημένα παλιά και καινούρια τραγούδια άλλων δημιουργών.
  • Στα σύγχρονα μουσικά τοπία ταξιδεύει η "Ομαδική Απόδραση" μέχρι αύριο, στην "Πινακοθήκη" (Αγ. Θέκλας 5, Ψυρρή), παρουσιάζοντας το δίσκο"Οπως η θάλασσα" και παλιότερα κομμάτια.
  • Μια μεγάλη τζαζ μορφή σε αθάνατα στάνταρντ από σήμερα στο "Χαφ Νοτ" τζαζ κλαμπ (Τριβωνιανού 17, Μετς), όπου ξεκινάει τις εμφανίσεις του ο Μαλ Γουάλντρον, με το "Μπρόντγουέι Τρίο" του.
  • Ο Σπύρος Σακκάς (βαρύτονος) και ο Γιώργος Κουρουπός (πιάνο) ερμηνεύουν έργα των Θ. Αντωνίου, Μ. Χατζιδάκι, Ν. Μαμαγκάκη και Θ. Μικρούτσικου, που έχουν γραφτεί για σκηνοθεσίες έργων του Μπρεχτ σε ελληνικά θέατρα, τη Δευτέρα (8.30 μμ), στην αίθουσα του "Γκαίτε" (Ομήρου 14 - 16). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, λίντερ των Πάουλ Ντέσαου, Κουρτ Βάιλ και Χανς Αϊσλερ.
  • Τη Δευτέρα, επίσης (8.30 μμ), στην αίθουσα "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41), ο Δημήτρης Γούζιος και ομάδα αξιόλογων μουσικών θα παρουσιάσει το έργο του "Γάμοι και Αίμα" (ορχηστρικά κομμάτια και τέσσερα τραγούδια σε ποίηση του Λόρκα).
Τριήμερο με εκδηλώσεις

Την Κυριακή (7μμ) στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπέρτολτ Μπρεχτ.Την εκδήλωση διοργανώνουν οι ΟΓΕ, ΕΓΕ και ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα σημαντικότερα θεατρικά του έργα, ανάγνωση ποιημάτων του, ιστορική αναφορά στη ζωή και το έργο του, αλλά και μελοποιημένα θεατρικά έργα του.

  • Η ομάδα λογοτεχνίας της Πολιτιστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών διοργανώνουν σήμερα (6μμ) στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στα πλαίσια του γιορτασμού των 60 χρόνων του Πανεπιστημίου "Ημερίδα λογοτεχνίας".Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζιλιβάκης με θέμα "Νόμος και λογοτεχνία".Προλογίζει η Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα.
  • Σήμερα στις 9 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32), θα παρουσιαστεί ο "Καπνός" του Γουέιν Γουάνγκ.Προλογίζει ο Κ. Βλαχόπουλος από το Γραφείο Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.
  • "Ο ρόλος της ελληνικής παράδοσης στη διαπολιτισμική εκπαίδευση" είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (11πμ) στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης" (Κυδαθηναίων 17).
  • Στο Πολιτιστικό Στέκι της "Διάβασης",στην πλατεία Αμερικής (Σταυροπούλου 29), σήμερα, αύριο και την Κυριακή (11πμ έως 8μμ), σας περιμένουν γλυκές λιχουδιές και χειροποίητα χριστουγεννιάτικα δώρα, φτιαγμένα με φροντίδα από τα μέλη των Δημιουργικών Ομάδων, την Κοινότητα Οικογένειας και την Ομάδα Εθελοντών του Ανοιχτού Προγράμματος "Διάβαση".
  • Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (6μμ) στο Χαλάνδρι, το βιβλιοπωλείο "Ευριπίδης στη Στοά".Σας περιμένουν οι ωραιότερες χριστουγεννιάτικες (και μη) εκδόσεις που κυκλοφορούν, ζωντανή μουσική από την ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου, έκθεση φωτογραφίας της Χριστίνας Βάζου με θέμα "Ελληνες της Αιθιοπίας" και πολλές λιχουδιές.

Στο "Νέο Ελληνικό Θέατρο" του Γ. Αρμένη (Σπυρίδωνος Τρικούπη 34 και Κουντουριώτου, Εξάρχεια τηλ. 82.53.489) όπου παρουσιάζεται το έργο του Γιώργου Σκούρτη "Κομμάτια και θρύψαλα",σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη,σήμερα ο Γιώργος Σκούρτης καλεί παλιούς και νέους φίλους, σε μια βραδιά ειδικά γι' αυτούς, με την ευκαιρία των είκοσι χρόνων από την πρώτη παρουσίαση του έργου του στο "Θέατρο Τέχνης". Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ντένης Βαχλιώτη,η σύνθεση ήχων του Δημήτρη Ιατρόπουλου.Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Μαρίκα Τζιραλίδου, Τζένη Σκαρλάτου, Μαρία Καβουκίδου, Κώστας Μπάρας, Θοδωρής Γκόγκος, Χρίστος Τσίρτσης.

Πρόκειται για σπονδυλωτή πικρή κωμωδία, που καυτηριάζει τα κοινωνικά, πολιτικά δρώμενα του χτες και του σήμερα. Αποτελείται από επτά κομμάτια, που το καθένα χωριστά φωτίζει, με ποίηση και χιούμορ, ένα κομμάτι Ελλάδας.

Εκατόν πενήντα αφίσες από όλο τον κόσμο, εμπνευσμένες από τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα,συνθέτουν τη Διεθνή Εκθεση Γραφιστικής, με τίτλο "Η Διαρκής Εικόνα",που φιλοξενείται στο "Γκάζι" μέχρι τις 14/12. Η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στο μεγάλο επαναστάτη, αλλά και στους καλλιτέχνες και γραφίστες, που πάνω από 30 χρόνια εμπνέονται από αυτόν. Ηδη έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε αυτήν περιλαμβάνονται σπάνιες, πρωτότυπες αφίσες, από την πρώτη μέχρι τις πλέον σύγχρονες, ενώ παράλληλα σε ειδικό χώρο γίνονται προβολές ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Τσε και την Κούβα, που συνεχίζει ν' αντιστέκεται.

"Πύλος - Ναυαρίνο - Νιόκαστρο - Ανάκτορο Νέστορος Μνήμες και χρώματα",τιτλοφορείται η εκδήλωση που οργανώνουν στις 14/12 (7μ.μ.) στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ οι εκδόσεις Παπαδήμα και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πύλου "Το Ναυαρίνο".Θα μιλήσουν οι: Αντώνης Σαμαράκης, Γιάννης Χατζηφώτης, Σαράντος Καργάκος, Χαράλαμπος Μπάλτας, Γεώργιος Ντελόπουλος, Γιώργος Πουλόπουλος.Να σημειώσουμε ότι οι εκδόσεις Παπαδήμα έχουν κυκλοφορήσει τα παρακάτω σχετικά βιβλία: "Πύλος (Ναυαρίνο - Νιόκαστρο - Ανάκτορο Νέστορος) Μνήμες και Χρώματα" (φωτογραφίες Κώστας Δρήμτζιας, κείμενα - επιλογή στίχων - φιλολογική επιμέλεια Χ. Μπάλτας, καλλιτεχνική επιμέλεια Γιάννης Λεκκός). Ρενέ Πυώ "Ελλάδα. Γη αγαπημένη των θεών" (μετάφραση Γιώργος Σπανός, εισαγωγή - σημειώσεις - σχόλια Χ. Μπάλτας). Χαρ. Μπάλτας "Πύλος - Ναυαρίνο - Νιόκαστρο - Ανάκτορο Νέστορος" (τουριστικός οδηγός και σύντομη ιστορία). Τάκη Δεμόδου "Για το Νιόκαστρο και για το Ναυαρίνο" (με 8 εικόνες εκτός κειμένου).

Στη μνήμη του Παύλου Σιδηρόπουλου αφιερώνεται η συναυλία, που θα δώσουν τη Δευτέρα (11 μμ), στο "Κάμελ" κλαμπ (Βουλιαγμένης 268, Αγ. Δημήτριος), οι"Απροσάρμοστοι" (Βασίλης Πετρίδης, Οδυσσέας Γαλανάκης, Κυριάκος Δαρίβας, Αλέκος Αράπης). Η συναυλία, που γίνεται οχτώ χρόνια μετά το θάνατό του, αφιερώνεται και στη μνήμη του επίσης πρόωρα χαμένου Λουκά Γκέκα (πιανίστα της παρέας), που "έφυγε" χτυπημένος από τον καρκίνο, την περασμένη άνοιξη στα 33 του χρόνια. Θ' ακουστούν 25 τραγούδια του Π. Σιδηρόπουλου και των"Απροσάρμοστων", τραγουδισμένα από το συγκρότημα και τους προσκεκλημένους: Φίλιππο Πλιάτσικα, Μάνο Ξυδού, Μπάμπη Στόκα, Δημήτρη Πουλικάκο, Ζωρζ Πιλαλί, Γιώργο Δημητριάδη, Βασίλη, Νίκο Σπυρόπουλο (από τους "Σπυριδούλα") και άλλους. Είσοδος ελεύθερη.

Δύο σημαντικοί εκπρόσωποι του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, η σκηνική συνύπαρξη των οποίων έχει προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Διονύσης Τσακνής,βρίσκονται στο "Μετρό" (Γκύζη 47 και Κάλβου 83), παρουσιάζοντας αγαπημένα τραγούδια. Λόγος φλογερός κι αιρετικός, μουσικές μελωδικές και ηλεκτρικές, σμιλεμένες με το ταλέντο και την ευαισθησία των δύο τραγουδοποιών, θα κρατήσουν συντροφιά σε όσους βρεθούν στο χώρο αυτό το τριήμερο και τις επόμενες βδομάδες. Μαζί τους και η "Μπάντα του Μετρό": Μαρίνα Σκιαδαρέση, Ιωάννα Γεωργιάδου, Μάρκος Παπασηφάκης, Γιάννης Αννινος, Σίμος Κοκαβέσης, Γιάννης Ανδρακάκος, Σπύρος Βασσάλος, Δημήτρης Μπέλλος. (Εναρξη: 10.30μμ, Κυριακή: 8.30μμ).

H ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Β. Ουγκό: "Ο άνθρωπος που γελά" (ΣΕ)
  • Κ. Μπόσης: "Και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα" (ΣΕ)
  • Χ. Σακελλαρίου: "Ψηλά το κεφάλι δούλε!" (ΣΕ)
  • Β. Λιόγκαρης: "Το μεγάλο δίλημμα" (ΣΕ)
  • "Τσε, ο ηρωικός αντάρτης" (ΣΕ)
  • Γ. Τρικαλινός: "Ανασκαλεύοντας τη χόβολη της μνήμης" (ΣΕ)
  • Π. Δαράκη: "Ταξίδι μνήμης και ονείρου" (ΣΕ)

Σπύρος Σακκάς

Δημήτρης Γούζιος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ