ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ελιγμοί

ΡΩΜΗ.-

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν δηλώνει "έτοιμος να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΡΚΚ" για να υπηρετήσει καλύτερα τον κουρδικό σκοπό. Ενώ ο Μάσιμο ντ' Αλέμα ακόμη δεν έχει αποφασίσει, αν πρόκειται περί "τρομοκράτη" ή "πολιτικού ηγέτη".

Ο Οτσαλάν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή έκδοση του "Il Manifesto", αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το Ρόιτερς, είπε ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει την "παραίτησή του από την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ)".

Ο Κούρδος ηγέτης επρόκειτο να κάνει δηλώσεις και από το κουρδικό δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Med - TV, πάντως σύμφωνα με κουρδικές πηγές δεν πρόκειται περί "παραίτησης" μάλλον, αλλά περί "μετακύλησης" εξουσιών σε άλλα μέλη της οργάνωσης.

"Η αλλαγή την οποία σκέπτομαι δεν αφορά, αυτή τη στιγμή, την επιλογή των όπλων. Σκέπτομαι μια νέα σχέση μεταξύ εμού και του κινήματος του ΡΚΚ: Η αναδιοργάνωση του ΡΚΚ είναι στην ημερήσια διάταξη".

Πρόσθεσε ότι "για μια νέα γραμμή και ένα νέο ρόλο του κόμματος, χρειαζόμαστε μια στροφή, μια χωρίς προηγούμενο αλλαγή κατεύθυνσης. Γι' αυτό το λόγο θα αφήσω την προεδρία του ΡΚΚ. Αποφασίζω να αφήσω την προεδρία του κόμματος σε μια στιγμή που το κόμμα είναι πιο ενωμένο από ποτέ... Θέλω να επιμερίσω το βάρος που έχω στους ώμους μου από κοινού με την Κεντρική Επιτροπή, με όλους τους αξιωματούχους, με τον κουρδικό λαό, επειδή όλοι είναι αρκετά ώριμοι για να το αναλάβουν. Σκέπτομαι να απομακρυνθώ από το ΡΚΚ, αφήνοντας τους κορυφαίους μας αξιωματούχους με τη δουλιά της συνέχισης της μάχης στο πεδίο".

Ετσι, κατέληξε ο Κούρδος που η Αγκυρα αποκαλεί "τρομοκράτη υπεύθυνο για 30.000 θανάτους", θα καταστεί εφικτό "να διαδραματίσω καλύτερα το διεθνή μου ρόλο", και θα αναζητηθεί ευκολότερα "μια πολιτική λύση στην κρίση".

Αλλά ο Οτσαλάν έβαλε μια άνω τελεία: "δε θέλω να παρεξηγηθώ... σε ό,τι αφορά τον ένοπλο αγώνα, αυτός θα συνεχιστεί, έως ότου υπάρξει διάλογος και πρόοδος ή μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία".

Ο Κούρδος ηγέτης επρόκειτο να ανακριθεί χτες από τον εισαγγελέα της Ρώμης Τζιανκάρλο Καπάλντο για τις "συνθήκες άφιξής του" στην Ιταλία στις 12 Νοέμβρη.

Οι στρατηγοί

Το ζήτημα του Οτσαλάν αποτέλεσε χτες το αντικείμενο σύσκεψης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το Επιτελείο, υπό την προεδρία του αρχηγού του, στρατηγού Κιβρίκογλου και με τη συμμετοχή των αρχηγών των Οπλων, του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Οζκιοκ και του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στρατηγού Τζελάσιν, συζήτησε τις "πιθανές επιπτώσεις" της σύλληψης Οτσαλάν που θα μπορούσαν να επιφέρουν, τόσο πολιτικοποίηση του ΡΚΚ, όσο και χειροτέρευση της έντασης στις ιταλοτουρκικές σχέσεις.

Ως "συνέπεια" της υπόθεσης Οτσαλάν παρουσιάστηκε και η επισημοποίηση χτες του "αποκλεισμού" της ιταλικής παραγωγού ελικοπτέρων και πολεμικού υλικού "Αουγκούστα" από διαγωνισμό για την αγορά ελικοπτέρων, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η ιταλική εταιρία - κατά το γερμανικό πρακτορείο - θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα η"επικρατέστερη" για την ανάληψη του προγράμματος, αλλά εξετάζονται πλέον οι προτάσεις των αμερικανικών εταιριών "Μπελ Τέξτρον" και "Μπόινγκ", όπως επίσης και της ρωσικής "Καμόφ".

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας είχε προειδοποιήσει πρόσφατα τη Ρώμη για το ενδεχόμενο να αποκλειστούν οι ιταλικές αμυντικές βιομηχανίες από το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αγκυρας, λόγω της άρνησης της Ιταλίας να εκδώσει στην Τουρκία τον Οτσαλάν.

Τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή για το κλείσιμο τριών γραφείων συνδικαλιστικών οργανώσεων στα νοτιοανατολικά της χώρας και η Αστυνομία συνέλαβε 48 συνδικαλιστές, με την υποψία ότι υποστήριζαν τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Οι ενέργειες αυτές των τουρκικών αρχών εντάσσονται στο πλαίσιο εκστρατείας για την εξουδετέρωση του κουρδικού κινήματος, που εξαπολύθηκε μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν.

Η Αστυνομία συνέλαβε και ανακρίνει 48 άτομα, που έκαναν απεργία πείνας στα γραφεία που σφραγίστηκαν.

Την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθησαν άλλοι 34 συνδικαλιστές, οι οποίοι επίσης έκαναν απεργία πείνας, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου με τους Κούρδους.

Στο πλαίσιο της αντικουρδικής εκστρατείας, τις τελευταίες βδομάδες, η τουρκική Αστυνομία έχει συλλάβει εκατοντάδες μέλη του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος που λειτουργεί νόμιμα - του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HADEP), μετά από επιδρομές σε δεκάδες κομματικά γραφεία σολόκληρη τη χώρα.

Ο Ντ' Αλέμα

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα, σε συνέντευξή του προς το "Newsweek" (στο προχρονολογημένο τεύχος της 14/12), δήλωσε πως "αναζητούμε μια λύση - δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να βρούμε μία - διά της οποίας ο Οτσαλάν θα δικαστεί στην Ευρώπη". Οταν ρωτήθηκε από τους συντάκτες του περιοδικού "αν θεωρεί τρομοκράτη ή πολιτικό ηγέτη τον Οτσαλάν", ο Ντ' Αλέμα απάντησε πως "ασφαλώς είναι πολιτικός ηγέτης, όχι κοινός εγκληματίας", αλλά "έχει διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις"...

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Συντριβή αεροπλάνου

ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.-

Κοντά σε αεροδρόμιο της Νότιας Ταϊλάνδης συνετρίβη χτες αεροσκάφος τύπου "Αιρμπας 310". Από τους 146 ανθρώπους που επέβαιναν στο αεροπλάνο, αναφέρθηκαν ότι διασώθηκαν περίπου 50, μεταξύ των οποίων και ο πιλότος.

Ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Ταϊλάνδης μετέδωσαν ότι το αεροσκάφος, που συνετρίβη σε φυτεία καουτσούκ, δύο με πέντε χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της πόλης Σουράτ Τάνι, εξέπεμψε μηνύματα "SOS" λίγα δευτερόλεπτα πριν την πτώση του.

Εκπρόσωπος των "Ταϊλανδικών Αερογραμμών" δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους 132 επιβάτες ήταν Ταϊλανδοί, προσθέτοντας ότι μεταξύ τους ήταν ορισμένοι Ιάπωνες και κάποιοι άλλοι με γερμανόφωνα επίθετα.

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Μπανγκόνγκ με την πτήση 261 και συνετρίβη στην πόλη Σουράτ Τάνι στις 11.45 ώρα Γκρίνουιτς. Ανώνυμος αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας στην Μπανγκόνγκ δήλωσε πως το αεροσκάφος είχε κάνει τρεις προσπάθειες προτού επιχειρήσει να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της πόλης Σουράτ Τάνι και αυτό λόγω της θύελλας που έπληττε εκείνη την ώρα την περιοχή. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ορατότητα τη δεδομένη ώρα ήταν κάκιστη.Ωστόσο, οι αρχικές πληροφορίες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την είδηση ανέφεραν ότι εξερράγη ο ένας από τους κινητήρες του αεροσκάφους.

ΚΟΣΣΟΒΟ
Πιέσεις για συνομιλίες από την "Ομάδα Επαφής"

ΠΑΡΙΣΙ. -

Επείγουσα έκκληση για την πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών Κοσσοβάρων ηγετών απηύθυναν οι αξιωματούχοι των πέντε χωρών της "Ομάδας Επαφής" για το γιουγκοσλαβικό που συναντήθηκαν χτες στο Παρίσι.

"Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη (στο Κόσσοβο) να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών", σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου προστίθεται ότι η Ομάδα Επαφής "εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να φέρει σε άμεσες διαπραγματεύσεις, και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, τα ενδιαφερόμενα μέρη". Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επικροτείται το σχέδιο "ειρήνευσης" στο Κόσσοβο που παρουσίασε τις τελευταίες μέρες ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στο Κόσσοβο, Κρίστοφερ Χιλ, υποστηρίζοντας πως "περιέχει ουσιαστικά στοιχεία ουσιώδους αυτονομίας στο Κόσσοβο"...

Νέες κατηγορίες κατά Σέρβων από Ρουγκόβα

Ο Τζεμαϊλ Μουσταφά,εκπρόσωπος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, κατηγόρησε χτες τις σερβικές αρχές ότι συγκεντρώνουν στρατεύματα και ετοιμάζουν μια "νέα επίθεση" στην επαρχία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πρίστινα, ο Μουσταφά ισχυρίστηκε ότι τις τελευταίες μέρες καταφτάνουν στο Κοσσυφοπέδιο νέες δυνάμεις. "Ετσι, το σερβικό καθεστώς δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του απέναντι στη διεθνή κοινότητα κι ετοιμάζει νέα επίθεση, πριν να επιδοθεί σε μια νέα εθνική εκκαθάριση" είπε επί λέξει ο Μουσταφά. Πάντως, ο εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής παρατήρησης στο Κοσσυφοπέδιο (KDOM), Ρίτσαρντ Χάκαμπι, δήλωσε ότι "οι τελευταίες αναφορές της KDOM δεν κάνουν λόγο για αύξηση των αστυνομικών ή στρατιωτικών δυνάμεων" στην επαρχία.

Ενα μικρό παιδί στους "τυχερούς" διασωθέντες

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η καμπάνια αλληλεγγύης που συνδιοργάνωσαν ο "Ριζοσπάστης" και ο "902 Αριστερά στα FM" για τον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας. Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν η πληροφόρηση του ελληνικού λαού για την κατάσταση που επικρατεί στην Κολομβία, για τις αλλεπάλληλες δυσκολίες και τα χτυπήματα που δέχεται το λαϊκό μαζικό κίνημα της χώρας, το οποίο δρα υπό συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης. Παράλληλα, σκοπός ήταν να συγκεντρωθούν μηνύματα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Κολομβίας, στα οποία καταδικάζονται οι καθημερινές πράξεις βίας και η έλλειψη δημοκρατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών. Με την ολοκλήρωση της καμπάνιας, στο λογαριασμό που είχε ανοίξει στην Εθνική Τράπεζα ήταν συγκεντρωμένο το ποσό των 3 εκατομμυρίων δραχμών.

Η επιτυχία αυτή, αναμφιβόλως, θέτει νέες ευθύνες στο λαϊκό μαζικό κίνημα της χώρας μας, και κυρίως στους Ελληνες κομμουνιστές, για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης με το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για τον καλύτερο συντονισμό των αγώνων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια για κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ