ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΕΣ "ΑΣΦΥΞΙΑΣ"
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και το Νοέμβρη

Στα ύψη κινήθηκαν και πάλι το Νοέμβρη οι δείκτες "ασφυξίας" που πνίγουν τις μικρές και μεσαίες μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίοι δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και καταγράφουν ανάγλυφα την ανεπάρκεια των λαϊκών εισοδημάτων να αναθερμάνουν την αγορά, αλλά και τα δυσβάσταχτα λειτουργικά κόστη για τις μικρές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 39,16 δισ. δρχ., ποσά αυξημένα σε σχέση με το Νοέμβρη του 1997 κατά 4,45%. Μόνο οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 28,7 δισ. δρχ. έναντι 26,7 τον περσινό Νοέμβρη, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 3,6%, ενώ οι ακάλυπτες επιταγές αντιστοιχούν σε 10,4 δισ. έναντι 9,7 τον ίδιο μήνα του '97, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,91%.

Παράλληλα, το Νοέμβρη μπορεί οι επιχειρήσεις που έβαλαν οριστικά λουκέτο ή μπήκαν στην επίσημη διαδικασία πτώχευσης εμφανίζουν μεν μείωση συγκρινόμενες με το Νοέμβρη του '97, παραμένουν ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις που αλλάζουν δραστηριότητα, και είναι πολλές. Ειδικότερα, κατά τον προηγούμενο μήνα 116 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης και κηρύχτηκαν 39 πτωχεύσεις.

Αυξημένες κατά 1,51% είναι συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές και στο εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1998 σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Συγκεκριμένα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στα 91,2 δισ. (μείωση κατά 2,81%) και οι ακάλυπτες επιταγές στα 241,1 δισ. αυξημένες κατά 3,25%. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις για τις οποίες κηρύχτηκε πτώχευση ή υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης έφτασαν συνολικά τις 2.699.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λύση, η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων

Αύριο οι εκλογές στο Επιμελητήριο. Κάλεσμα της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων"

Κάλεσμα στους οικονομολόγους απευθύνει η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων" (ΔΠΚ-Ο) να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΟΕΕ) της Κυριακής, δίνοντας την ψήφο τους στη ΔΠΚ-Ο προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι για ένα Επιμελητήριο που θα καταξιωθεί επιτέλους ως φορέας ουσιαστικής κοινωνικής παρέμβασης, αλλά και θεσμικής κατοχύρωσης των πραγματικών επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του.

"Στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, αναφέρεται στη διακήρυξη της Κίνησης, αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητά μας μέσα και έξω από τα όργανα του ΟΕΕ, προκειμένου να καταστήσουμε ισχυρή και ουσιαστική τη φωνή της ΔΠΚ. Παρά τον ιδιαίτερα αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και παρ' όλα τα πιθανά λάθη ή τις παραλείψεις μας, νομίζουμε πως ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει απέναντί σας το 1995 και ότι τιμήσαμε την εμπιστοσύνη σας, ανεξάρτητα από το αν αυτή εκδηλώθηκε και με την ψήφο σας.

Σήμερα, πιστεύουμε ότι έχει συνειδητοποιηθεί από πολύ περισσότερους, σε σχέση με το 1995, συναδέλφους πως στα πλαίσια του ΟΕΕ λειτουργεί μια παράταξη που δε συμβιβάστηκε με την κυρίαρχη αντίληψη στη Σύνοδο της Αντιπροσωπείας και στην Κεντρική Διοίκηση, την υπεύθυνη για το σημερινό κατάντημα. Μια παράταξη, που δε σας θυμάται κάθε τρία χρόνια, παραμονές των εκλογών. Κυρίως, όμως, μια παράταξη που θέλει και μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά σε μια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος.

Λίγο πριν τις εκλογές του Δεκέμβρη, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που προβληματίζεστε ειλικρινά για την κατάσταση εκφυλισμού στην οποία οδήγησαν το Επιμελητήριο οι άλλες δυνάμεις και να σας πούμε ότι δε ως ταιριάζει η απογοήτευση και ο αναχωρητισμός, αλλά η η συστράτευσή σας με τη ΔΠΚ για την άλλη πορεία που έχουν ανάγκη το ΟΕΕ, τα μέλη του και η κοινωνία.Απευθυνόμαστε, επίσης, ιδιαίτερα σε όλους εσάς τους νέους πτυχιούχους Ανωτάτων Οικονομικών Σχολών, τα νέα μέλη του ΟΕΕ, που βλέπετε να σας επιφυλάσσουν ένα μέλλον ανεργίας ή επαχθών όρων απασχόλησης και σας καλούμε να στηρίξετε τη μόνη δύναμη αντίστασης στο χώρο του Επιμελητηρίου. Πιστεύουμε ότι δεν έχετε ανάγκη ούτε από μεγάλα λόγια, ούτε από ανέξοδες υποσχέσεις ή προεκλογικά "προγραμματικά" πακέτα μιας χρήσης, που ξεχνιούνται την επομένη των εκλογών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέξαμε στη σημερινή επικοινωνία μας να περιγράψουμε απλά την αληθινή εικόνα του ΟΕΕ και να καταθέσουμε απολογιστικά στην κρίση σας τη δική μας παρουσία και δράση.

Κύριο ζητούμενο,κατά τη γνώμη μας, αυτών των εκλογών είναι αν θα διαμορφώσουν όρους για ένα ΟΕΕ που θα καταξιωθεί επιτέλους ως φορέας παρέμβασης, αλλά και θεσμικής κατοχύρωσης των πραγματικών επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του. Αν θα περάσει από τη φάση της ακαμψίας σε εκείνη της συλλογικής δράσης, με μοναδικό κριτήριό της το μέγιστο δυνατό λαϊκό όφελος.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση, συγκεντρώνεται η δική μας προσοχή και νομίζουμε ότι ως μοναδική σήμερα διέξοδος προβάλλει η ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στο ΟΕΕ, η αποφασιστική ενίσχυση της "Δημοκρατικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ Κίνησης" στα κεντρικά και τοπικά του όργανα μέσα από τις προσεχείς (σ.σ. αυριανές) εκλογές. Αλλη λύση δεν υπάρχει!".

Νέες μειώσεις επιτοκίων

Μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ανακοίνωσαν χτες οι τράπεζες Αγροτική, Ιονική και Πειραιώς.

Τα νέα επιτόκια της Αγροτικής που θα ισχύουν από τη Δευτέρα είναι τα εξής:

  • Το βασικό επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου διαμορφώνεται σε 8,5% έως 9% για ποσά άνω των 3 εκατ. δρχ.
  • Τα επιτόκια χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης μειώνονται κατά 2 μονάδες και διαμορφώνονται σε 14% - 15,5%
  • Στα επενδυτικά δάνεια, το κυμαινόμενο επιτόκιο μειώνεται κατά 1 μονάδα και διαμορφώνεται σε 12% - 16%.
  • Στα στεγαστικά δάνεια με ελεύθερα διαπραγματεύσιμους όρους, το επιτόκιο μειώνεται κατά μιάμιση μονάδα και διαμορφώνεται το μεν σταθερό (για 3 χρόνια) σε 10,5% το δε κυμαινόμενο σε 13,5%. Επιπλέον, καθιερώνεται νέο στεγαστικό πρόγραμμα με σταθερό για 15 χρόνια επιτόκιο 8%.
  • Το επιτόκιο των προσωπικών δανείων μειώνεται κατά 3,5 μονάδες και διαμορφώνεται σε 19%.
  • Τέλος, το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας ΑΤΕ μειώνεται κατά 3,75 μονάδες και διαμορφώνεται σε 19,75%.

Τα νέα επιτόκια της Ιονικής Τράπεζας, που θα ισχύσουν από την Τρίτη 15 Δεκέμβρη, έχουν ως εξής:

  • Για κεφάλαια κίνησης διαμορφώνονται από 19% έως 14,5% (μειωμένα κατά 1 μονάδα).
  • Για πάγιες εγκαταστάσεις από 13% έως 17,5% (μειωμένα κατά 1 μονάδα).
  • Για στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται σε 13,5% (κυμαινόμενου επιτοκίου), 9% (σταθερό 5 ετών), 10% (σταθερό 3 ετών). Τα επιτόκια αυτά είναι μειωμένα μέχρι και 2,5 μονάδες.
  • Για καταναλωτικά δάνεια διαμορφώνονται σε 15,75% - 19,5% (μειωμένα μέχρι και 2,25 μονάδες).
  • Για πιστωτικές κάρτες σε 23% (μειωμένο κατά 1 μονάδα).
  • Το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου διαμορφώνεται σε 8,5% από 8,75%.

Επίσης, χτες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 8,5% από 9%.

Στο στόχαστρο περίεργων διεκδικητών

Στο στόχαστρο περίεργων διεκδικήσεων βρίσκονται τα Ναυπηγεία Αυλίδας. Ενώ ο διαγωνισμός για την πώλησή τους βρίσκεται σε εξέλιξη, ένας εκ των υποψηφίων αγοραστών έστειλε εξώδικο στην ΕΤΒΑ για παρατυπίες στις διαδικασίες του διαγωνισμού και δηλώνει ότι θα προσφύγει στα eλληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια εάν η ΕΤΒΑ κατακυρώσει ως πλειοδότη τον όμιλο Στασινόπουλου.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία Σταύρο Ηλία, ο οποίος όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προέβη σε εξώδικο κατηγορώντας την ΕΤΒΑ ότι η προσφορά της εταιρίας ΧΑΛΚΟΡ ΑΕ (Στασινόπουλος), συμπληρώθηκε παράνομα δύο ώρες μετά την αποσφράγιση των φακέλων και ενώ είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία των δυο άλλων προσφορών, με την ανοχή των υπαλλήλων της τράπεζας.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Θα παραμείνει και θα ενισχυθεί

Μόνο όταν υπάρξει συνεχής, μαζικός και ασυμβίβαστος αγώνας θα υποχωρήσει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που είναι εγκλωβισμένη στη λογική του "μονόδρομου της ΟΝΕ", που μόνο δεινά έχει φέρει στη συντριπτική πλειοψηφία των ΕΒΕ και του ελληνικού λαού. Αυτό τόνισε η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στη συνέλευση που πραγματοποίησε, κάνοντας απολογισμό των κινητοποιήσεων των ΕΒΕ και κύρια της συγκέντρωσης και πορείας προς τη Βουλή που οργάνωσε η ίδια στις 25 Νοέμβρη, η οποία χαρακτηρίστηκε ομόφωνα μαζική και μαχητική με περιεχόμενο που χτυπά ακριβώς στη ρίζα των προβλημάτων των ΕΒΕ. Μ' αυτά τα δεδομένα τονίστηκε ότι η Παναττική Επιτροπή όχι μόνο θα παραμείνει, αλλά οι καιροί απαιτούν και να διευρυνθεί και με άλλες ομοσπονδίες, σωματεία, εμπορικούς συλλόγους, τοπικές ενώσεις ΕΒΕ, αλλά και πρωτοπόρους συνδικαλιστές.

Την απορρόφηση της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ από την Τράπεζα Αθηνών, η μετοχή της οποίας είναι εισηγμένη ήδη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τη δημιουργία νέας τράπεζας που θα φέρει το όνομα Τράπεζα ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ, αποφάσισε ο όμιλος Λάτση, που ανακοίνωσε χτες ότι οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου.

Στο Ζάππειο οι κάλπες της Αττικής

Από τις 8 το πρωί ανοίγουν αύριο και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 6 το απόγευμα, οι κάλπες για τις εκλογές ανάδειξης νέων οργάνων στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Η εκλογική διαδικασία θα γίνει σε 100 εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας, σε Νομαρχιακά Καταστήματα και στα γραφεία των 15 περιφερειακών τμημάτων του Επιμελητηρίου.

Λόγω των συνεχιζόμενων καταλήψεων σε κτίρια του Πολυτεχνείου, για το Νομό Αττικής οι εκλογές θα διεξαχθούν τελικά στο Ζάππειο Μέγαρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ