ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ Α1
Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην κορυφή

Πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα για το αυριανό ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού. Αύριο συγκρούονται ΠΑΟ και Αρης

Ξεκαθαρίζει αύριο το παιχνίδι στην κορυφή του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμετρούνται οι τέσσερις πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα. Παναθηναϊκός - Αρης στην πρώτη φετινή εμφάνιση των "πρασίνων" στο ΟΑΚΑ και ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στο Αλεξάνδρειο. Κι αν στο ΟΑΚΑ προβλέπεται μια ήρεμη κοσμοσυρροή, μετά τη δημόσια αντιπαράθεση των δύο προέδρων (Γιαννακόπουλος - Βαρδινογιάννης), για τις μετοχές της ποδοσφαιρικής ομάδας, δε θα συμβεί το ίδιο και στο Αλεξάνδρειο. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στη σκιά των όσων συνέβησαν στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι των δύο ομάδων και τα αστυνομικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, χαρακτηρίζονται πρωτοφανή. Εξι διμοιρίες ΜΑΤ θα είναι στο πόδι, ο έλεγχος αναμένεται εξονυχιστικός, ενώ στις εξέδρες θα υπάρχει εισαγγελέας. Ο Πρ. Στογιάκοβιτς που σημάδεψε με το ταλέντο του τα περσινά παιχνίδια των δύο ομάδων, εξέφρασε την ευχή να σταματήσει η κόντρα. "Θα χαιρόμουν πολύ αν το παιχνίδι διεξάγονταν σαν ένα ντέρμπι μεταξύ δύο πολύ καλών ομάδων και όχι να συνεχιστεί στο παιχνίδι αυτό ο φανατισμός που ξεκίνησε από τον ποδοσφαιρικό αγώνα" υπογράμμισε. Από τον ΠΑΟΚ θα απουσιάσει ο Γιαννούλης και από τον Ολυμπιακό ο Κόμαζετς. Οι δύο παίκτες είναι τραυματίες.

Τραυματίες υπάρχουν και στο παιχνίδι Παναθηναϊκού - Αρη. Ο Ντ. Ράτζα θα είναι παρών, αλλά με προβλήματα στο χέρι, ενώ ο Αρης μάλλον θα στερηθεί των υπηρεσιών του Γκ. Γκραντ. Ο Αμερικανός είναι τραυματίας, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι θα παίξει και κουτσός.

Αμφίρροπες αναμένονται οι σημερινές πέντε συναντήσεις. Η ΑΕΚ που βρήκε τον διάδοχο του Πάτερσεν στο πρόσωπο του συμπατριώτη του Μπρ. Ουίλιαμς, αγωνίζεται στου Παπάγου με την τοπική ομάδα. Ο Αμερικανός ίσως δεν προλάβει τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να αγωνιστεί, αλλά αυτό μάλλον δεν απασχολεί τον Γ. Καλαφατάκη. Ο Παπάγου εξάλλου θα αγωνιστεί κι αυτός χωρίς ξένους. Το Ηράκλειο υποδέχεται ο Ηρακλής στο Ιβανώφειο και έχει τον πρώτο λόγο στα προγνωστικά. Στην Πάτρα τα προβλήματα πληθαίνουν. Δεύτερος ξένος δεν έχει βρεθεί, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Ν. Καραπάνος, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, κατηγορείται για ανύπαρκτες συναλλαγές από τις οποίες εισέπραξε παράνομες επιδοτήσεις 38.000.000 δρχ. Το Μαρούσι χωρίς προβλήματα υποδέχεται το προβληματικό φέτος Περιστέρι, ενώ η Νήαρ Ηστ θα επιδιώξει άλλη μια έκπληξη στην Καισαριανή, με αντίπαλο αυτή τη φορά τον Πανιώνιο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ 2004
Ανησυχία για απαλλοτριώσεις, φιλοξενία

Ούτε είδε, ούτε άκουσε για αντιδράσεις πολιτών που κατοικούν από το Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη, η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004...

"Δε μου έχει κοινοποιηθεί καμία επίσημη αντίδραση των κατοίκων της παραλίας", δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Στρ. Στρατήγης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τη μέχρι τώρα πορεία της διοργάνωσης. Ο συνεργάτης του Γ. Πυργιώτης έδωσε πάντως μια άλλη, την πραγματική, διάσταση, τονίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι όποιες αποφάσεις για τα έργα που θα πραγματοποιηθούν κατά μήκος της παραλίας, θα πρέπει προηγούμενα να εγκριθούν από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

Προβλήματα με την πορεία της διοργάνωσης υπάρχουν πολλά. "Ο Χ. Α. Σάμαρανκ ανησυχεί για την απόκτηση της γης", όπως παραδέχτηκε ο μάνατζερ της εταιρίας "Αθήνα 2004" Κ. Μπακούρης. Η Οργανωτική Επιτροπή ανησυχεί με τις διαφορές που θα προκύψουν από τις απαλλοτριώσεις και προβληματίζεται με τη φιλοξενία, περισσότερο των μελών της ολυμπιακής οικογένειας και λιγότερο των ατόμων που εκείνο τον Αύγουστο, του 2004, θα επισκεφθούν την Αθήνα, καθώς κρίνει ότι η υποδοχή των τουριστών δεν είναι της δικής της αρμοδιότητας. Προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια νομικά προβλήματα ήθελε προκύψουν, ειδικά με την ανέγερση εγκαταστάσεων σε δασικές εκτάσεις, άρχισε να καλλιεργείται η άποψη ότι "ανθρωπογενείς επεμβάσεις που βελτιώνουν το περιβάλλον, είναι συνταγματικά επιτρεπτές".

Στις 22 Δεκέμβρη αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του χρηματοοικονομικού συμβούλου που μέχρι το Μάη θα καταθέσει τις προτάσεις του για την εκτέλεση των έργων. Χτες ανακοινώθηκαν τα ονόματα έξι νέων διευθυντικών στελεχών. Είναι οι Γ. Λεβέντης (γενικός διευθυντής κατασκευής ολυμπιακών έργων), Γ. Μπενέκος (γενικός διευθυντής σχεδιασμού), Δ. Μπούρα (διευθύντρια επικοινωνίας), Σπ. Παππάς (διευθυντής φιλοξενίας), Ν. Πεφάνης (οικονομικός διευθυντής) και Β. Κωτσοβίλης (νομικός σύμβουλος).

Γ. Γ.

ΜΠΑΣΚΕΤ-ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
"Ταξιδεύουν" πρώτη θέση για φάιναλ φορ

Ολυμπιακός και ΠΑΟ εξασφάλισαν την πρώτη θέση στον όμιλό τους μετά τις νέες νίκες τους

Ασταμάτητοι οι "αιώνιοι", βαδίζουν πρώτη θέση, με το "εξπρές" της ευρωλίγκα, για το φάιναλ φορ του Μονάχου. Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε το εμπόδιο της Μανρέσα στην Ισπανία με 63-58 και εκμεταλλευόμενος την ήττα της Εφές Πίλσεν στο Ζάγκρεμπ, θα πάει την ερχόμενη Τετάρτη εν μέρει αδιάφορος στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε την 6η συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη του, κερδίζοντας στην Κροατία τη Ζαντάρ με 67-55. Την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ, με στόχο να προσθέσει άλλους δύο βαθμούς στο ενεργητικό του και να περάσει με διαφορά ασφαλείας στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Κι οι δυο ομάδες γνωρίζουν ήδη τους προσεχείς αντιπάλους τους. Ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει και πάλι στην Μπολόνια, αλλά αυτή τη φορά θα αναμετρηθεί με την Τιμσίστεμ, ενώ στη Θεσσαλονίκη τον περιμένει ο ΠΑΟΚ και στη Ρωσία η Σαμάρα. Το ευχάριστο για τους "ερυθρόλευκους" είναι ότι τρεις εντός έδρας νίκες θα είναι αρκετές για να πάνε στα πλέι οφ με πλεονέκτημα έδρας.

Ο Παναθηναϊκός θα ξαναπάει στην Ισπανία, όπου θα αντιμετωπίσει την Ταουγκρές, θα επισκεφθεί για πρώτη φορά φέτος την Ιταλία, όπου τον περιμένει η Βαρέζε, ενώ θα πάει (όπως και πέρυσι) στη Ρωσία για το παιχνίδι με τη Σαράτοφ.

Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά για να πλασαριστεί στην τετράδα του ομίλου του στη δεύτερη φάση, καθώς θα αντιμετωπίσει κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως ο Ολυμπιακός κι η πρωταθλήτρια Ευρώπης Κίντερ, ενώ θα πρέπει να περιμένει την τελευταία αγωνιστική για να μάθει αν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει την Ούλκερ ή στη Μόσχα την ΤΣΣΚΑ.

ΖΑΝΤΑΡ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 55-67

ΖΑΝΤΑΡ: Εργίαβετς, Ρούζιτς 19 (3), Μάλοκα 2, Κόβασιτς 16, Μούτζακιτς 2, Ερτζέγκοβιτς 3 (1), Λιούις 9 (1), Τ. Ρούζιτς 1, Νάγκλιτς 3 (1), Πέστιτς.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γκολντγουάιρ 15 (2), Βούκσεβιτς, Παπανικολάου 10 (1), Αντέ Μενσά 2, Φασούλας, Τόμιτς 16 (3), Τάρλατς 12, Ομπέρτο 6, Ρότζερς 6.

ΜΑΝΡΕΣΑ - ΠΑΟ 58-63

ΜΑΝΡΕΣΑ: Καπντεβίγια 4, Κρέους 8, Μόγες 10, Βάσκες 7 (1), Μιλς 14, Μοντάνεθ 7, Γκονζάλεθ 1, Σίνγκλα 7 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 16 (3), Κοχ, Οικονόμου 11, Τζεντίλε 13 (4), Μποντίρογκα 16 (1), Μπουντούρης 3 (1), Μπερκ, Ράτζα 4.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Α ΟΜΙΛΟΣ: Σαράτοφ - Φενερμπαχτσέ 83-88, Ζαλγκίρις - Ταουγκρές 80-76, Ορτέζ - Βαρέζε 82-67. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ζαλγκίρις 16, Φενερμπαχτσέ 15, Ορτέζ 14, Ταουγκρές 12, Βαρέζε 12, Σαράτοφ 11.

Β ΟΜΙΛΟΣ: Μανρέσα - Παναθηναϊκός 58-63, Μακάμπι - Ερ. Αστέρας 78-59, Τσιμπόνα - Εφές Πίλσεν 76-70. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 18, Εφές Πίλσεν 16, Μακάμπι 13, Τσιμπόνα 12, Μανρέσα 12, Ερ. Αστέρας 10.

Γ ΟΜΙΛΟΣ: Αλμπα - Ούλκερ 87-63, Ζαντάρ - Ολυμπιακός 55-67, Κίντερ - ΤΣΣΚΑ 86-65. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 17, Κίντερ 15, ΤΣΣΚΑ 13, Ούλκερ 13, Ζαντάρ 12, Αλμπα 11.

Δ ΟΜΙΛΟΣ: Λιουμπλιάνα - Σαμάρα 84-55, ΠΑΟΚ - Τιμσίστεμ 68-59, Βιλερμπάν- Ρεάλ 77-73. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Λιουμπλιάνα 16, Βιλερμπάν 15, Ρεάλ 15, Τιμσίστεμ 13, ΠΑΟΚ 13, Σαμάρα 9.

Η βράβευση των κορυφαίων

Τους κορυφαίους αθλητές για το 1998, θα βραβεύσει τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. σε ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Για τις διακρίσεις τους σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα τιμηθούν οι: Λ. Σαμπάνης, Π. Δήμας, Κ. Κακιασβίλι, Β. Λεωνίδης, Β. Μήτρου, Λ. Κόκκας, Γ. Τζελίλης, Π. Πανατίδης (άρση βαρών), Αγγ. Παυλακάκης, Ολγα Βασδέκη, Κ. Κόφφα, Χ. Παπαδιάς, Κ. Θάνου (στίβος), Ι. Μελισσανίδης, Δ. Ταμπάκος (γυμναστική), Αγγ. Γκρέμου, Χρ. Μπισκιτζή, Ειρ. Ζώρα, Ευα. Κοκκίνου (κωπηλασία), Ου. Τιγκράν (πυγμαχία), Αμ. Καρτάνοφ, Ντ. Ξανθόπουλος (πάλη), Ελ. Δρακάτου (ιππασία), Εθνική ομάδα ελπίδων ποδοσφαίρου και Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης. Θα τιμηθούν επίσης, ο ομοσπονδιακός προπονητής της άρσης βαρών Χρ. Ιακώβου και οι Ολυμπιονίκες Γ. Σεντίχ, Ν. Λισόφσκαγια, Μ. Χούστερ. Αύριο αναμένονται επίσης στην Αθήνα τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Παγκόσμιου Συλλόγου Ολυμπιονικών, για την πρώτη τους συνεδρίαση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α 1Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α

(12η αγωνιστική)

ΙΒΑΝΩΦΕΙΟ... 17.00: Ηρακλής - Ηράκλειο

ΠΑΠΑΓΟΥ..... 19.00: Παπάγου - ΑΕΚ(TV)

ΑΠΟΛΛΩΝΑ.... 17.00: Απόλλωνας - Σπόρτιγκ

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ.. 17.00: Μαρούσι - Περιστέρι

ΝΗΑΡ ΗΣΤ.... 17.00: Νήαρ Ηστ - Πανιώνιος

Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η

ΟΑΚΑ........ 19.15: Παναθηναϊκός - Αρης(TV)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ: 21.00: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός(TV)

Α 2 Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α

(9η αγωνιστική)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ. 17.30: Φίλιππος - Αρίωνας

ΜΙΛΩΝΑ...... 17.30: Μίλωνας - Δάφνη

ΝΕΑΠΟΛΗΣ Λ.. 17.30: Λάρισα - Αμύντας

ΝΕΑΠΟΛΗΣ Θ.. 17.30: Μακεδονικός - Ηλυσιακός

ΙΩΝΙΚΟΥ..... 17.30: Ιωνικός - Π. Φάληρο

ΜΕΝΤ........ 17.30: ΜΕΝΤ - Πειραϊκός

Α 1Γ Υ Ν Α Ι Κ Ω Ν

(8η αγωνιστική)

Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η

ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.. 12.00: Εσπερίδες - Σπόρτιγκ

ΒΟΛΟΥ...... 12.00: Ολυμπιακός Β. - Ηρακλής

ΜΙΚΡΑΣ..... 12.00: Μ. Αλέξανδρος - Ακαδημία

ΤΡΙΠΟΛΗΣ... 12.00: ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

ΜΕΤΣ....... 12.00: Θρίαμβος - Πτολεμαϊδα

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. 12.00: Καλαμαριά - ΜΕΝΤ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
Ελληνικές διακρίσεις με ρεκόρ

Με τους καλύτερους οιωνούς για την ελληνική πλευρά άνοιξε χθες στο Σέφιλντ η αυλαία του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης σε μικρή πισίνα (25άρα), αφού ο Δημήτρης Μαγγανάς στα 400 ελεύθερο κατάφερε να πάρει την 6η θέση στον τελικό του αγωνίσματος, με χρόνο 3.48.51. Στον πρωινό προκριματικό ο Ελληνας πρωταθλητής είχε τερματίσει στην 7η θέση, με χρόνο 3.49.55.

Παρουσία σε τελικό όμως είχαμε και στις γυναίκες, αφού χθες το βράδυ επρόκειτο να συμμετάσχει στα 400 μ.α. η Κάτια Σαρακατσάνη, η οποία στον πρωινό προκριματικό ήταν 7η με χρόνο 4.47.14, που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ. Το προηγούμενο το είχε η ίδια με 4.50.75 από το 1987.

Πανελλήνιες επιδόσεις είχαμε ακόμη και από τις Τόνια Μαχαίρα και Μαριάνα Λυμπερτά, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να πάρουν το "εισιτήριο" για τον τελικό των αγωνισμάτων τους. Συγκεκριμένα στα 100 ελεύθερο η Μαχαίρα ήταν 10η με χρόνο 55.87 καταρρίπτοντας το παλιό δικό της ρεκόρ που ήταν 56.75. Στα 800μ ελεύθερο η Λυμπερτά τερμάτισε στην ίδια θέση, αλλά ο χρόνος της 8.48.17 αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Το προηγούμενο το είχε η Σούλτη με 8.48.92.Με το "καλημέρα" είχαμε όμως και το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ, αφούη Ολλανδέζα πρωταθλήτρια Ινγκε Ντε Μπρούιν, στα προκριματικά των 50 μέτρων πεταλούδα, πρώτευσε με χρόνο 26.54.

ΠΟΛΟ
Τη Δευτέρα το ντέρμπι

Στο παιχνίδι της Δευτέρας μεταξύ της πρωταθλήτριας Βουλιαγμένης και του Παναθηναϊκού επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος πόλο της Α1 ανδρών.

Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στο κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης και θα αρχίσει στις 19.00 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

Σημαντικά παιχνίδια όμως υπάρχουν και στο σημερινό "κυρίως πιάτο" της αγωνιστικής, όπως ο αγώνας του Ολυμπιακού με τη Χαλκίδα και του Εθνικού με τη Γλυφάδα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Αρης Νικαίας - ΟΦΘ (Ποσειδώνειο 18.00), Ολυμπιακός - Χαλκίδα (Πειραιάς 18.00), Χανιά - Χίος (Χανιά 18.30), Ηλυσιακός - Πάτρα (Ιλίσιο 19.00), Εθνικός - Γλυφάδα (Πειραιάς 19.30).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ