ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /60
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο πηγάδι οι φίλοι

Τι μήνας κουραστικός κι αυτός ο Δεκέμβρης, Γιορτές, γιορτές, γιορτές. Δώρα, ψώνια, φορτωμένα συνεχώς τα χέρια είναι, φορτωμένη η μνήμη, φορτισμένη η ψυχή. Μια από δω, μια από εκεί, το σπίτι μας κοντεύουμε να τοξεχάσουμε. Ωρα να το θυμηθούμε είναι. Μια ταινία μάς σώζει. Μια ταινία, καλή κλασική ή και μοντέρνα. Για να δούμε λοιπόν τι μας περιμένει σήμερα, αλλά και όλη τη βδομάδα.

Και ας αρχίσουμε από την Κυριακή, απόψε δηλαδή, κι ας δούμε τη "Γυναίκα της χρονιάς",που θα παρουσιαστεί από τη ΝΕΤ στις 22.00. Είναι η πρώτη ταινία που ο Σπένσερ Τρέισι και η Κάθριν Χέμπουρν πρωταγωνιστούν μαζί και αμέσως έγινε το γνωστό μοτίβο "ο πόλεμος των δύο φύλων". Η Κάθριν Χέμπουρν, ήταν υποψήφια για Οσκαρ γυναικείου ρόλου. Κλασική ιστορία της διαμάχης των φύλων. Η Τες και ο Σαμ δυο δημοσιογράφοι, που εργάζονται στην ίδια εφημερίδα, ερωτεύονται και παντρεύονται και λίγες ώρες η ζωή κυλά ερωτικά και αρμονικά. Τα πράγματα, όμως, γίνονται πολύ δύσκολα για το ζευγάρι όταν το σπίτι του γεμίζει από πρόσφυγες φίλους του συζύγου και από τις φίλες της της γυναίκας του. Μια βραβευμένη ταινία γυρισμένη στα 1942 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Στίβεν.

Την Τρίτη και πάλι από τη ΝΕΤ στις 00.30 θα παρουσιαστεί το "Πηγάδι" της Σαμάνθα Λανγκ. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Τζόλεϊ. Μια νέα γυναίκα ζει κοντά στον πατέρα της, ένα δύστροπο κτηματία που όλα δικά του τα θέλει και δε δέχεται κουβέντα από κανέναν. Κάποτε θα προσληφθεί μια οικιακή βοηθός, η Κάθριν, και η ζωή της Χέστερ θα αλλάξει εντελώς... Ανάμεσα στις δυο γυναίκες θα αναπτυχθεί μια δυνατή φιλία. Οταν ο πατέρας πεθάνει, θα πωλήσουν τη φάρμα και θα αρχίσουν να ξοδεύουν ασυλλόγιστα τα χρήματα. Ομως, η αρμονική και ανέμελη τους ζωή θα αλλάξει δραματικά. Και αυτό θα γίνει γιατί η Κάθριν θα σκοτώσει άθελά της έναν άνδρα με το αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι που μένουν. Μη ξέροντας τι να κάνει, πάνω στην απελπισία της κρύβει το πτώμα στο πηγάδι. Η παρουσία του πεθαμένου θα κυριαρχήσει στη ζωή της. Με ποιον τρόπο; Ο άνδρας θα εκδικηθεί το θάνατό του, οδηγώντας τη γυναίκα σιγά σιγά στην παράνοια. Η ταινία διακρίθηκε στον επίσημο διαγωνισμό των Καννών, το 1997, ενώ η πρωταγωνίστρια, η Πάμελα Ρεέμπ, κέρδισε το βραβείο γυναικείου ρόλου. Επίσης, η Λόρα Τζόουνς, που έγραψε το σενάριο, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου σεναρίου...
Την Τετάρτη στις 23.30 θα προβληθεί η ταινία του Ντάνι Μπόιλ "Τα μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων".Μια ταινία με σκοτσέζικο χιούμορ, με αυθάδεια, με κυνισμό και απροσδόκητη είναι. Μια ταινία που βραβεύτηκε σε αρκετά φεστιβάλ, η ταινία θεωρήθηκε μια μεγάλη επιτυχία τόσο στην Αγγλία όσο και στο εξωτερικό. Τρεις φίλοι και συγκάτοικοι ψάχνουν να βρουν τον ιδανικό τέταρτο ενοικιαστή, αφού το σπίτι είναι πολύ μεγάλο, όπως άλλωστε και το ενοίκιο που καταβάλλουν. Βάζουν μια μικρή αγγελία και περιμένουν τους υποψήφιους που παρελαύνουν ο ένας μετά τον άλλο. Κανείς δεν τους κάνει. Μια μέρα τους χτυπά την πόρτα ένα παράξενος άνδρας, που ισχυρίζεται ότι είναι συγγραφέας. Οι τρεις νέοι για να τον δεχτούν του κάνουν ανάκριση τρίτου βαθμού. Μετά την ανάκριση τα "παιδιά" αποφασίζουν πως αυτός είναι ο ιδανικός συγκάτοικος. Είναι ήσυχος και διακριτικός. Τόσο ήσυχος όσο ένας.... νεκρός. Ενα θρίλερ πρωτότυπο, νεανικό και παράξενο με ωραίο ντεκόρ. Με τον Κέρι Φοξ.

Στους τόπους των τραγουδιών

"Οι τόποι των τραγουδιών", είναι ο τίτλος της νέας ενδιαφέρουσας σειράς ντοκιμαντέρ, μέσα από την οποία έξι Ελληνες συνθέτες και στιχουργοί, παρουσιάζουν την καλλιτεχνική τους δημιουργία, ταξιδεύοντας στον τόπο καταγωγής τους ή στο χώρο που αγάπησαν και ο οποίος αποτέλεσε και πηγή της έμπνευσής τους. "Οι τόποι των τραγουδιών", που θα μεταδοθούν από την ΕΤ 1, καταγράφουν την ατμόσφαιρα του κάθε τόπου, όπου οι εικόνες δίνουν μορφή στη μουσική και στα λόγια των τραγουδιών του κάθε φιλοξενούμενου. Αυτή τη βδομάδα, ξεναγοί στη μουσική περιήγηση σε τόπους και χώρους, θα είναι η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Θοδωρής Γκόνης και ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού, θα είναι η Κάτω Αχαγιά, ιδιαίτερη πατρίδα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα,η οποία γεννήθηκε μέσα στο σινεμά. Εχει δει, όπως λέει, άπειρες ταινίες στη ζωή της και τα μάτια της γέμισαν εικόνες. Μικρό κορίτσι πήρε ένα βιολί στο χέρι της και με αυτό μεγάλωσε. Ο πρώτος της δίσκος με δικές της συνθέσεις κυκλοφόρησε το 1997 με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα. Στην εκπομπή συμμετέχουν οι Γιώργος Δημητριάδης, Θέμις Μπαζάκα, Ελένη Ζιώγα, Νάνα Μούσχουρη, Στέλιος Μάινας, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Σωκράτης Σινόπουλος και Ακης Σακελλαρίου. (Κυριακή ΕΤ 1 21.00).

Στον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου και στις Σέρρες, την ιδιαίτερη πατρίδα του, είναι αφιερωμένη η δεύτερη εκπομπή. Ο Γ. Ανδρέου είναι ένας μουσικός με δυτική παιδεία, αλλά και έντονο προσανατολισμό προς την ελληνική μουσική παράδοση. Του αρέσει να πειραματίζεται στη σύνθεση και στην ενορχήστρωση. Δεν είναι λίγες οι φορές που είναι και παραγωγός σε δίσκους, ενώ έχει κάνει και τον ηχολήπτη. Εκείνο, που όπως επισημαίνει ο ίδιος έχει σημασία γι' αυτόν, είναι το βάθος των πραγμάτων. Τραγούδια του συνθέτη ερμηνεύουν στην εκπομπή, οι Γιώργος Νταλάρας, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Παντελής Θεοχαρίδης. Κλαρίνο παίζει ο Μάνος Αχαλινοτόπουλος. (Δευτέρα ΕΤ 1 20.10)

Στη συνέχεια η κάμερα της εκπομπής θα μας μεταφέρει στο Ναύπλιο, εκεί που μεγάλωσε ο στιχουργός Θοδωρής Γκόνης.Ο ιστορίες που αφηγείται μέσα από τους στίχους του είναι από το μακρινό παρελθόν, αλλά ο τρόπος που τις αφηγείται τις κάνει επίκαιρες. Ο Θ. Γκόνης "έντυσε" με τους στίχους και πολλά τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη. Ο δεύτερος σταθμός του ταξιδιού του στιχουργού, είναι η Θεσσαλονίκη. Ο Θ. Γκόνης συνεργάστηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σκηνοθετώντας, παίζοντας, αλλά και διδάσκοντας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. (Τρίτη ΕΤ 1 19.55).

Στον Νίκο Πορτοκάλογλου,είναι αφιερωμένη η τέταρτη εκπομπή. Ο Ν. Πορτοκάλογλου κατάγεται από το Βόλο. Μεγάλωσε με ροκ, αλλά και με Τσιτσάνη. Είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της νέας σκηνής, που από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας έδωσαν μια νέα πνοή στο ελληνικό τραγούδι. (Πέμπτη ΕΤ 1 19.50)

Τη σειρά σκηνοθετεί η Δάφνη Τζαφέρη,ενώ η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι της Αννας Βλαβιανού.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα μας ξεναγήσει στους "τόπους" των τραγουδιών του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ