ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα, 21 Δεκέμβρη 1998, στον Περισσό, προς τιμήν όσων από την ηρωική γενιά της Αντίστασης συνεχίζουν να μάχονται και σήμερα μέσα από τις γραμμές του Κόμματος

Με μεγάλη εκδήλωση, που πραγματοποιεί η ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 21 Δεκέμβρη 1998, κλείνουν οι γιορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ,που άρχισαν πριν από ένα χρόνο, με τη μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και με κεντρικό ομιλητή τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Χαρίλαο Φλωράκη, και απλώθηκαν σ' όλη την Ελλάδα.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες, που με τους αγώνες και με τη συνολική προσφορά τους στη 80χρονη διαδρομή του ΚΚΕ, ανέδειξαν και καταξίωσαν το ΚΚΕ σε πρωτοποριακή και αναντικατάστατη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας. Η ΚΕ του ΚΚΕ τιμά όλους εκείνους και εκείνες, από την ηρωική γενιά της Αντίστασης, που συνεχίζουν να μάχονται και σήμερα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, για τη συνέχιση και εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής του Κόμματος.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας 21 Δεκέμβρη, που θα αρχίσει στις 7 το βράδυ στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στον Περισσό,θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση με το έργο του Μπ. Μπρεχτ "Η εξαίρεση και ο κανόνας". Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση της Νάντιας Βαλαβάνη, σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου, μουσική Τάσου Καρακατσάνη, σκηνικά Γιάννη Σκαρπερού και Στράτου Σαραντίδη και κοστούμια Νίκου Αδειλίνη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ο Γιάννης Τσικής, ο Νίκος Νικολαϊδης, ο Γεννάδιος Πάτσης, ο Νίκος Ξυθάλης, η Κατερίνα Αναστασίου, η Ελένη Λαζαράκη, η Μαρία Δαρζέντα, η Κατερίνα Ροβά και ο Γιάννης Καλατζόπουλος στο ρόλο του αφηγητή.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις.

Συναντήσεις της ΕΕΔΥΕ στον Καναδά

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εντείνει τις προσπάθειές της για επαφές με οργανώσεις φιλίας Ελλήνων και ξένων στο εξωτερικό και να τους ευαισθητοποιήσει στα ζητήματα του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Νοέμβρη, επίσκεψη του γενικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, Θανάση Παφίλη,στο Τορόντο του Καναδά, μετά από πρόσκληση της Ελληνοκαναδικής Δημοκρατικής Οργάνωσης για τις εκδηλώσεις των 27 χρόνων από την ίδρυσή της.

Ο Θ. Παφίλης μίλησε στην κεντρική δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική κοινότητα του μητροπολιτικού Τορόντο. Εκεί μετέφερε προς τους συμπατριώτες τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς όλων των φιλειρηνιστών της χώρας μας και έκανε εκτενή αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην κρίση στα Βαλκάνια και υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του φιλειρηνικού αγώνα, καθώς και της συσπείρωσης των Ελλήνων, όπου και αν αυτοί ζουν, στο φιλειρηνικό κίνημα των χωρών τους. Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν καίρια ερωτήματα για τη "νέα τάξη πραγμάτων" και την ανάγκη να απαντηθεί από την κοινή πάλη των λαών. Ακόμα αναπτύχθηκε προβληματισμός για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Καταλήγοντας ο γγ της ΕΕΔΥΕ κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συσπειρωθούν στο Καναδικό Κίνημα Ειρήνης, να βοηθήσουν - μαζί με τους Καναδούς και τις άλλες εθνότητες που ζουν εκεί - στην ανάπτυξη των αγώνων κατά της προσπάθειας του ιμπεριαλισμού να υποδουλώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο Θ. Παφίλης πήρε μέρος και χαιρέτισε στη συνεστίαση της Ελληνοκαναδικής Δημοκρατικής Οργάνωσης που βρήκε μεγάλη απήχηση ιδιαίτερα σε νέους και νέες. Την εκδήλωση αυτή άνοιξε η πρόεδρος της οργάνωσης Μαρία Κοντοπίδη,που μίλησε για το ιστορικό της δημιουργίας και δράσης της οργάνωσης και τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσής της, ώστε να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης όλων όσων ανησυχούν για τη γενικότερη κατάσταση και θέλουν να την αντιπαλέψουν. Στο χαιρετισμό του, ο γγ της ΕΕΔΥΕ τόνισε με έμφαση την αισιοδοξία του κινήματος ειρήνης ότι οι λαοί, αργά ή γρήγορα, θα ξεσηκωθούν, ενώ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους λαούς που δοκιμάζονται σκληρά και ιδιαίτερα στη Χιλή, στην Κολομβία, στο Ιράκ, στην Αφρική.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΚ Χιλής, του ΚΚ Κολομβίας, των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας, του ΚΚ Ιράκ, του Αφρικανικού Κογκρέσου και της Συμμαχίας Ειρήνης Καναδά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑντιΝΑΤΟική εξόρμηση της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη"

Εξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τα μέλη της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" (ΝΔΕ), το απόγευμα της Κυριακής, μοιράζοντας προκηρύξεις και ενημερώνοντας τους πολίτες για τον κατάπλου γαλλικού ΝΑΤΟικού πλοίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για το ρόλο, που επιχειρεί να παίξει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" καταγγέλλει την υποτακτικότητα της κυβέρνησης, με τις ευλογίες της οποίας οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ μετατρέπουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των δυνάμεων ταχείας επέμβασης, ώστε να προωθήσουν τα σχέδια καταστολής και εκφοβισμού των λαών των Βαλκανίων.

"Εάν εμείς δεχτούμε να μετατρέψουν τα λιμάνια της χώρας μας σε ορμητήρια των πλοίων, γινόμαστε συνένοχοι στα σχέδιά τους, τους βοηθάμε στις δολοφονικές τους επιθέσεις", επισημαίνει σε δήλωσή της η Ε. Πανούδη, μέλος της Γραμματείας της ΝΔΕ και συνεχίζει: "Σήμερα, μάρτυρες πολέμου γίνονται κάποιοι άλλοι λαοί, αν συνεχίσει αυτή η ιμπεριαλιστική τακτική δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αύριο δε θα γίνει μάρτυρας πολέμου και η Ελλάδα".

Η ΝΔΕ καλεί τους νέους να αγωνιστούν για την ειρήνη, ενάντια στα σχέδια του ιμπεριαλισμού, που δε διστάζει, προκειμένου να τα ικανοποιήσει, να αιματοκυλήσει τα Βαλκάνια, καλλιεργώντας το μίσος μεταξύ των λαών. Καλεί τους πολίτες να αγωνιστούν ενάντια σε όσους υπονομεύουν την ειρήνη, εκφράζοντας έμπρακτα την αντίρρησή τους στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Ολοι στην απεργία

Σήμερα οι εργαζόμενοι όλης της χώρας καλούνται να συμμετέχουν σε μια απεργιακή κινητοποίηση που διαφέρει σημαντικά από όσες έχουν προηγηθεί, καθώς αντικείμενό της δεν είναι μόνο η σύγκρουση με αντεργατικές πολιτικές και επιδιώξεις, αλλά και με εκείνες τις λογικές και πρακτικές που αναγάγουν το συμβιβασμό και τη διαφθορά συνειδήσεων και ανθρώπων σε κυρίαρχη μορφή δράσης και βασικό ρόλο ύπαρξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Η 24ωρη πανεργατική, πανελλαδική απεργία δεν είναι άλλη μια "εθιμοτυπική" απεργία. Είναι μια απεργία, που οι ταξικές δυνάμεις φιλοδοξούν να γίνει, και μπορεί, αφετηρία νέων αγώνων, αφετηρία συγκρότησης του διακριτού ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Υστερα από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διαρκούς αφαίρεσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, δίνεται η ευκαιρία μιας αποφασιστικής και κυρίως αποτελεσματικής αντιπαράθεσης, μια ευκαιρία που κανείς εργαζόμενος δεν έχει την "πολυτέλεια" να προσπεράσει αδιάφορα. Κάτι νέο γεννιέται, με "ψυχή", απ' όλα εκείνα τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές, τον κάθε απλό εργαζόμενο, που στην Αθήνα μα και σε άλλες πόλεις της χώρας έκαναν τα πρώτα μικρά βήματα για το ξεπέρασμα της εντεινόμενης κατρακύλας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι συγκεντρώσεις των Απεργιακών Επιτροπών στην Αθήνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στις άλλες πόλεις της χώρας μπορούν να δώσουν το μήνυμα της αντεπίθεσης. Να αποτελέσουν μήνυμα για την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι όμως δυνατή. Οι βιομήχανοι βλέπουν με ικανοποίηση να υλοποιείται μια πολιτική που τους δίνει όλο και περισσότερα. Οι ίδιοι, μέσω των εκπροσώπων τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι διαμορφωτές αυτής της πολιτικής, που χαράζεται με βάση συγκεκριμένες αξιώσεις τους για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης υλοποιούν αυτές τις κατευθύνσεις, επιβάλλουν πολιτικές με τη βοήθεια των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Κοινότητας. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν τα οξυμένα προβλήματα, που γεννά η καπιταλιστική εκμετάλλευση σε εκατομμύρια εργαζόμενους της Ευρώπης, σαν άλλοθι για νέες πολιτικές αναπαραγωγής αυτών των προβλημάτων και έντασης της εκμετάλλευσης. Η "Λευκή Βίβλος", η Συνθήκη του Μάαστριχτ, τα αποτελέσματα των άλλων συνόδων κορυφής υπηρετούν αυτούς τους σκοπούς. Η "σύγκλιση", προκειμένου να ενταχθούμε στη διαβόητη ΟΝΕ, είναι ο στόχος που πατάει πάνω στη διάλυση των εργατικών κατακτήσεων, "τρέφεται" από αυτές για να κυριαρχήσει.

Η σημερινή κινητοποίηση πρέπει και μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μια καταδικαστική απόφαση από το "δικαστήριο" του αγωνιζόμενου λαού. Αυτός είναι και ο πλέον αρμόδιος να αγωνιστεί, και αμυνόμενος στην ολομέτωπη επίθεση, αλλά κυρίως να περάσει στην αντεπίθεση, για την πλήρη απασχόληση, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, άλλα δικαιώματα και κατακτήσεις που πρέπει να εντάξει στις διεκδικήσεις του, σε έναν αγώνα ενιαίο με τα άλλα λαϊκά στρώματα και κυρίως με προοπτική. Η εργατική τάξη με τους συμμάχους της είναι σε θέση να επιστρέψουν ως απαράδεκτο το όραμα της ΟΝΕ και τα δεινά που προαναγγέλλει. Ο αγώνας αυτός μπορεί να συντρίψει το συμβιβασμό, την υποταγή και τη διαφθορά που κυριαρχούν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να οδηγήσει σε "χρεοκοπία" τον "κοινωνικό εταιρισμό" και τους δήθεν "κοινωνικούς διαλόγους" της απάτης που τον συνοδεύουν. Να ενισχύσει το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα και να αγκαλιάσει τους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιμονοπωλιακούς στόχους του, για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και των "ομοϊδεατών" της πολιτικών κομμάτων, που "ονειρεύονται" την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Να γεννήσουν το "νέο" που ξεκινά από πολύ "παλιά", όταν οι κεφαλαιοκράτες πρωτογνώρισαν τη δύναμη των ενωμένων εργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ