ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Πολυεθνικές κατά μικρομεσαίων

Πολυεθνικές εταιρίες εισβάλλουν στα διοικητικά όρια της Ανατολικής Αττικής. Στήνουν καταστήματα, που λειτουργούν με πολλές παρανομίες και παρατυπίες, με την κάλυψη των Δήμων και την ανοχή της Νομαρχίας και άλλων υπηρεσιών. Οι ιδιοκτήτες τους, στηριζόμενοι στην εμπορική τους φίρμα, καταπατούν κάθε έννοια νομιμότητας και τσαλαπατούν ακόμη και την κολοβή νομοθεσία που υπάρχει και θέτει στοιχειώδεις φραγμούς.

Τα παραπάνω τονίζουν οι Νίκος Στεφανίδης και Γιώργος Βασίλαρος, νομαρχιακοί σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ανατολικής Αττικής, με επιστολή τους προς το νομάρχη και τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Μια επιστολή, όπου προτείνουν και συγκεκριμένα μέτρα για να προστατευτούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι της ΝΑΣ καταγγέλλουν ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρανομίας τις ακόλουθες:

- Το ΜΕΤΡΟ στην κοινότητα Κουβαρά. Ενώ έχει ανασταλεί η άδεια, που παράνομα του δόθηκε, μέχρι σήμερα δεν έχει κλείσει.

- Ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στη Νέα Μάκρη . Αφού καταπατά τις πολεοδομικές και άλλες διατάξεις, δημιουργεί ταυτόχρονα μεγάλο μποτιλιάρισμα, εξαιτίας του μικρού χώρου στάθμευσης που διαθέτει.

- Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στα σύνορα Βούλας - Γλυφάδας. Εχει δημιουργήσει τεράστιο κυκλοφορικό πρόβλημα στην περιοχή.

- «Πρόκληση για τους επαγγελματίες του Λαυρίου - συνεχίζουν οι δύο νομαρχιακοί σύμβουλοι - ήταν το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων DIA και ΜΕΤΡΟ και η απαράδεκτη στάση του Δήμου, που, με διάφορες μεθοδεύσεις, τους εξασφάλισε την άδεια λειτουργίας».

- Το ΑΤΛΑΝΤΙΚ στην Αρτέμιδα λειτουργεί χωρίς άδεια σε οικοδομικό τετράγωνο, που δεν προβλέπεται η χρήση για πολυκαταστήματα και υπεραγορές.

Η ΝΑΣ επισημαίνει ότι οι προαναφερόμενες περιπτώσεις, μαζί με τις ανάλογες στο Μενίδι και σε χωριά της Βόρειας Αττικής, είναι φυσικό να προξενούν γενικότερη ανησυχία στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Συνεχίζει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού απέναντι στους μικρομεσαίους επαγγελματίες της Ανατολικής Αττικής, «καθώς η ανοχή που δείχνουν ορισμένοι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απέναντι στην ασυδοσία των παραπάνω εταιριών, έχει γίνει προκλητική».

Τέλος, ζητούν να κηρυχτεί η Ανατολική Αττική «περιοχή κορεσμένη από Σούπερ - Μάρκετ», έτσι ώστε να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός και όχι ο δήθεν ανταγωνισμός, που είναι σταθερά σε βάρος των μικρομεσαίων της περιοχής. Η πρόταση να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Επίσης, να γίνει επανέλεγχος, από τη Νομαρχία, των αδειών λειτουργίας των πολυκαταστημάτων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Ηξεραν για το επικίνδυνο ασανσέρ

Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» είχαν προειδοποιήσει τη διοίκηση του νοσοκομείου για το επικίνδυνο ασανσέρ, που με την πτώση του προχτές έγινε αιτία για να τραυματιστούν ένας γιατρός, ένας ασθενής και ένας νοσοκόμος. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι και το δεύτερο ασανσέρ είναι επικίνδυνο και καλούν τη διοίκηση και το υπουργείο Υγείας να πάρουν μέτρα πριν είναι πάλι αργά.

Χτες οι εργαζόμενοι στο «Αλεξάνδρα» έκαναν δίωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. «Σήμερα έπεσε το ένα, αύριο θα πέσει και το άλλο», δήλωναν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχουν ούτε συνοδοί στα ασανσέρ αφού έχουν μετατραπεί σε κλητήρες.

Η διοίκηση, όμως, αν και γνώριζε, επέλεξε να προχωρήσει σε προεκλογικά έργα βιτρίνας στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ήταν πριν 23 μέρες και η εξαγγελία από τον πρόεδρο του ΔΣ, Γ. Βέλμαχο, εξωτερικών ανελκυστήρων, οι οποίοι από το 1986 βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής.

Την πολιτική υποβάθμισης του νοσοκομείου και την αδιαφορία της διοίκησης και του υπουργείου απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, κατήγγειλαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Αργ. Ευαγγέλου, και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Π. Κοντολέων.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Λέτα Μεθωνιού, επισήμανε πως ίδια είναι η κατάσταση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και πως η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί το δημόσιο σύστημα υγείας στην υποβάθμιση και ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα.


Μέχρι το Φάληρο σήμερα και αύριο ο «Ηλεκτρικός»

Στο Φάληρο και όχι στον Πειραιά θα τερματίζουν σήμερα και αύριο οι συρμοί του «Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου», λόγω έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΗΣΑΠ, από το σταθμό του Φαλήρου οι επιβάτες θα φτάνουν με το ίδιο εισιτήριο στο σταθμό του Πειραιά με πράσινα λεωφορεία, που θα εκτελούν δρομολόγια κάθε 15 λεπτά της ώρας.

Στάση εργασίας στους «Αγίους Αναργύρους»

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» διαμαρτυρόμενοι για τη διάλυση του Οργανισμού του Νοσοκομείου. Ετσι, την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μάρτη2000 θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας.

Την ερχόμενη Τρίτη 14 του Μάρτη θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Σωματείου Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος.

«ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ
Προεκλογικό πειραματόζωο

Το Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» στη Βούλα γίνεται για άλλη μια φορά επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ - μιας επικίνδυνης πρακτικής που εκδηλώνεται εδώ και δέκα χρόνια.

Ετσι λοιπόν, τις τελευταίες μέρες οι γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου γίνονται δέκτες πιέσεων για τη λειτουργία των νέων χειρουργείων, για να παρουσιαστεί θετικό έργο της κυβέρνησης στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για τα χειρουργεία που εγκαινίασε πριν δυο χρόνια (28.4.1998) ο πρώην υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας.

Κι όμως, τα νέα χειρουργεία δεν έχουν αίθουσα ανάνηψης!

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση του Νοσοκομείου με μια προχτεσινή ανακοίνωσή της κάλεσε για χτες σε μια προεκλογική φιέστα με πρόσχημα κάποιες νέες τεχνολογίες.

Αντέδρασαν όμως οι γιατροί και οι εργαζόμενοι και οι φιέστες αναβλήθηκαν.

Τις ανησυχίες των γιατρών και των εργαζομένων συμμερίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα για το χρόνο έναρξης λειτουργίας των νέων χειρουργείων καθώς και τις προδιαγραφές λειτουργίας από απόψεως υλικοτεχνικής και στελέχωσής τους από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ΙΣΑ καταλήγει: «Θεωρούμε ότι τα ζητήματα που τίθενται, όχι μόνο πρέπει να απαντηθούν άμεσα, αλλά κυρίως να διευθετηθούν τάχιστα προ της ενάρξεως της λειτουργίας των νέων χειρουργείων».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συνεχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Καρδίτσας, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών καθώς και τη διαφύλαξη και αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης. Υστερα από τη 48ωρη απεργία τους, που ολοκληρώθηκε χτες, αλλά και τις στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα, όπως αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Καρδίτσας, από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή θα προχωρήσουν σε νέες στάσεις εργασίας. Επίσης την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου Καρδίτσας και των Κέντρων Υγείας του νομού δεν έχουν λάβει ακόμα τα χρήματα των εφημεριών Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 1999, ενώ καταγγέλλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, αλλά δε δέχεται καν να τα συζητήσει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Στάσεις και την επόμενη βδομάδα

Συνεχίζουν για πέμπτη βδομάδα τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), υπερασπιζόμενοι κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών, που δεν τόλμησε να θίξει ούτε η χούντα, και επιχειρεί τώρα να θίξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, που αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην τελευταία γενική συνέλευση του κλάδου, αφορούν στάσεις εργασίας από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή 17 του Μάρτη, τις ώρες 6.30 - 8.30 π.μ., 1.30 - 3.30 μ.μ. και 6.30 - 8.30 μ.μ. Την ερχόμενη Πέμπτη, θα συγκληθεί νέα Γενική Συνέλευση, για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του κλάδου, μετά την αδιαφορία κυβέρνησης και διοίκησης ΗΛΠΑΠ να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και όλοι μαζί να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που προκαλούν αναστάτωση στη συγκοινωνία.

Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ αντιστέκονται με απεργιακές κινητοποιήσεις στην προσπάθεια κυβέρνησης και διοίκησης να επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα. Αξιώνουν να καταργηθούν οι «σπαστές βάρδιες», που εξοντώνουν του οδηγούς κρατώντας τους πάνω από 15 ώρες τη μέρα στο δρόμο. Επίσης, ζητούν να αλλάξουν τα δρομολόγια που σχεδιάστηκαν πρόχειρα, αυξάνοντας την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και να μην καταργηθεί η ιατρική υπηρεσία, όπως προβλέπει ο αντεργατικός - αντισυγκοινωνιακός νόμος 2669/98, που σηματοδοτεί την απαρχή διάλυσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας ΗΛΠΑΠ.

Αναγκαίος ο διάλογος για το περιβάλλον

Η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και η αναγκαιότητα κοινής δράσης απέναντι στην οικολογική κρίση, που αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τον πλανήτη και τη χώρα μας, επισημάνθηκε σε συνάντηση που είχαν αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στα γραφεία του Κόμματος.

Στη συνάντηση μετείχαν από την πλευρά του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων οι κ. Καρατζέρη, Παπαϊωάννου, Κορομάνατζος και Παρασκευουλάκος, από Ακράτα, Βουλιαγμένη, Δράμα και Λαμία αντίστοιχα. Από το ΚΚΕ, μετείχαν οι Χαρ. Ζιώγας και Σπ. Βαρουτσής, μέλη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να αναπτυχθεί διάλογος για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και προτάθηκαν μέτρα για την προώθησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ