ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεγαλειώδης κοινή πορεία

Απεργοί, νέοι, γονείς, συνταξιούχοι συναντήθηκαν χτες σε μια συγκλονιστική κινητοποίηση, ενάντια στην αντεργατική, αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική, στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας. Εντυπωσιακή η συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που οργάνωσε η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή

"Υπάλληλοι - εργάτες - γονείς και μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές".Είναι το σύνθημα, που χτες έγινε πραγματικότητα, όταν χιλιάδες εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, μαθητές και σπουδαστές της Αθήνας και του Πειραιά ενώθηκαν σ' ένα μεγάλο οργισμένο ποτάμι που "κατέλαβε" το κέντρο της Αθήνας, "περικύκλωσε" το Σύνταγμα, ταρακούνησε τα κυβερνητικά επιτελεία και έστειλε ηχηρό μήνυμα αντίστασης, αντεπίθεσης και συντονισμού της δράσης πάνω στους κοινούς στόχους.

Από τα ξημερώματα χτες η πρωτεύουσα "ζούσε" στους ρυθμούς της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς που έμειναν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια να δίνουν τον τόνο. Το κέντρο της Αθήνας από τις 9 το πρωί άλλαξε όψη. Τα πρώτα πανό, στα οποία αναγράφονταν αιτήματα για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στους αντεργατικούς - αντιασφαλιστικούς νόμους κ.ά. άρχισαν να υψώνονται στην πλατεία Κάνιγγος, στην πλατεία Βάθης, στο Μουσείο και το Μοναστηράκι, όπου πραγματοποιήθηκαν προσυγκεντρώσεις. Ανάμεσά τους, κι αυτό του Σωματείου Ηθοποιών, στο οποίο γράφτηκαν τα λόγια του Μπρεχτ: "Στους δύσκολους καιρούς, όποιος δεν αντιστέκεται ζει λάθος".Μια ώρα αργότερα και από τα τέσσερα σημεία ξεκινούσαν οι πορείες προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Το τσουχτερό κρύο "νικήθηκε" και η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε, συνθήματα, όπως "Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός" και "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" τράνταζαν τους δρόμους τριγύρω της Ομόνοιας.

Την ίδια ώρα, η οδός Πανεπιστημίου κατακλυζόταν από τα πυκνά μπλοκ των μαθητών και των φοιτητών - σπουδαστών, που λίγο μετά θα έσμιγαν στην οδό Σταδίου, σε μια μεγαλειώδη κοινή πορεία, με την κινητοποίηση των εργαζομένων, μεταδίδοντάς της ισχυρές δόσεις νεανικού οξυγόνου.

Οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, λιθογράφοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι αντάμωσαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης,στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή.Χιλιάδες συγκεντρωμένοι μετέτρεψαν τη συγκέντρωση σε "λαϊκό δικαστήριο", που καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική και το πνεύμα υποταγής που διακατέχει τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν "εντολή" στην Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της για συνέχιση του αγώνα, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και την ανασυγκρότηση σε ταξική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος.

"Ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας",τόνισε η μαθήτρια Γιάννα Αθανασοπούλου,που άνοιξε τη συγκέντρωση, μιλώντας εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων. Η μαθήτρια σημείωσε ακόμα στο σύντομο χαιρετισμό της: "Το μαθητικό κίνημα της Αθήνας βρίσκεται σε μια πολύμορφη πολύμηνη αγωνιστική δράση για τη μόρφωσή μας, τη μόρφωση της νεολαίας, του λαού, για το μέλλον της πατρίδας μας. Οι μαθητές πιστεύουμε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει και μπορεί να είναι νικηφόρος, αν παλέψουμε όλοι μαζί, ενωμένοι σε ένα παλλαϊκό μέτωπο παιδείας, για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλιά".

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Αν. Ζαζόπουλο,και η ανάγνωση του ψηφίσματος της απεργιακής συγκέντρωσης από τον Χρ. Σταμούλο.Αμέσως μετά, οι απεργοί διά μέσου της οδού Αιόλου, βγήκαν συγκροτημένα στη Σταδίου, ξεκινώντας τη μεγαλειώδη τους πορεία προς το Σύνταγμα. Η αγωνιστική διάθεση των διαδηλωτών εκφράστηκε με συνθήματα, όπως "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα Συνδικάτα αντίσταση και πάλη" και "Αγώνας, αγώνας, αγώνας ταξικός, θα είναι η απάντηση από δω και εμπρός",ενώ η οργή τους για τη στάση των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράστηκε στο σύνθημα "ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών".

Μαχητική και γεμάτη παλμό η πορεία συνεχίστηκε στην οδό Φιλελλήνων και στην Αμαλίας, περικυκλώνοντας το - αστυνομοκρατούμενο - Σύνταγμα. Εκεί έξω από τη Βουλή, οι φωνές των μαθητών και των απεργών δυνάμωσαν για να τραντάξουν τον τόπο τα συνθήματα: "Υπάλληλοι - εργάτες - γονείς και μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές" και "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί".Η πορεία συνεχίστηκε συντεταγμένα και διαλύθηκε στην Ομόνοια.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παρευρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γραμματέα της Αλέκα Παπαρήγα,εκπρόσωποι της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, της ΟΓΕ, ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής και ο επίτιμος δήμαρχος της πόλης Π. Μακρής,ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος κά.

"Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί"

Αποσπάσματα από την ομιλία του Α. Ζαζόπουλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

"Από το βήμα της συγκέντρωσής μας χαιρετίζουμε τους μεγάλους, δίκαιους αγώνες των μαθητών, των παιδιών μας",τόνισε ο Ανδρέας Ζαζόπουλος στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της κορυφαίας απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Συνεχίζοντας καταδίκασε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ενώ έκανε εκτενή αναφορά σε μια σειρά ζητήματα, όπως η κατάργηση της μονιμότητας, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, η εργοδοτική τρομοκρατία, ο "κοινωνικός διάλογος", τονίζοντας ότι η εργατική τάξη αντιτάσσεται, λέει "όχι" στα αντεργατικά μέτρα, απαιτεί μέτρα για τη στήριξη των ανέργων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: "Εχουμε μια κυβέρνηση που εξοντώνει τους εργαζόμενους, που δηλώνει με κυνισμό ότι όσοι εργαζόμενοι και να χρειαστεί να μπουν στα κρεματόρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η χώρα θα μπει στην ΟΝΕ. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, η κυβέρνηση προσπαθεί να "ξαναγράψει" βίαια έναν εργασιακό χάρτη, στη θέση αυτού που "γράφτηκε" στη διάρκεια ενός και πλέον αιώνα ταξικής πάλης. Από κοντά και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση...".

"Μπροστά σ' αυτή την απόφαση - συνέχισε - εμείς πρέπει να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις, που δε θα οδηγούν μόνο στα χαρακώματα της αντίστασης για την υπεράσπιση κατακτήσεων, αλλά και στο δρόμο της αντεπίθεσης, με προορισμό τη συγκρότηση ενός πανεργατικού παλλαϊκού μετώπου, κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου και των συνοδοιπόρων τους".

Τεράστιες ευθύνες επέρριψε ο συνδικαλιστής και στις πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τονίζοντας: "Η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να νομοθετήσει την πιο ακραία εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, αν τα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα δεν είχαν εξελιχθεί σε φορείς προώθησης των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης στην εργατική τάξη. Αν οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν έκαναν συστηματική προσπάθεια εφησυχασμού και εξαπάτησης των εργαζομένων".

Καταλήγοντας υπογράμμισε: "Δεσμευόμαστε να πάρουμε ακόμα πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες, που να δημιουργούν προοπτική να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα στα χέρια τους. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να μην περιοριστούμε στην κριτική και αποκάλυψη αυτών των δυνάμεων, αλλά να πάρουμε μέτρα για να βρει αγωνιστική διέξοδο και προοπτική η οργή και η δυσαρέσκεια. Δεσμευόμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες ενότητας στη βάση, για συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλιάς, για την προώθηση της ενότητας και του συντονισμού των ταξικών δυνάμεων σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, το δικό τους αποκούμπι, τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Απαντώντας στα σενάρια περί οργανωτικής διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος, σημείωσε: "Η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος δεν κινδυνεύει από την αγωνιστική δράση, αλλά από τον εκφυλισμό, την ηττοπάθεια, την απογοήτευση. Εμείς θα παλέψουμε από όπου μας εκλέγουν οι εργαζόμενοι για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δε θα τους αφήσουμε όμως σε χλωρό κλαρί. Θα οργανώσουμε παντού τον αγώνα είτε είναι οι ταξικές δυνάμεις σε θέσεις πλειοψηφίας, είτε μειοψηφίας. Θα παλέψουμε για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, για να σταματήσουν να παίζουν με τους δείκτες του ρολογιού της δικής μας ζωής".

Ηταν εκεί και η μικροφωνική...

Απογοήτευση προκάλεσε στους διοργανωτές της η συγκέντρωση - φιάσκο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Το μέγεθος της αποχής από τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια ξάφνιασε τους διοργανωτές της, οι οποίοι μάταια περίμεναν να δημιουργηθεί ένας αξιοπρεπής όγκος συγκεντρωμένων για να αρχίσει την ομιλία του ο μοναδικός ομιλητής Ν. Τσούλιας,πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Μια ώρα και ένα τέταρτο από την έναρξη της συγκέντρωσης, στις 11.15, μίλησε τελικά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ για δέκα λεπτά και στη συνέχεια ακολούθησε... πορεία προς τη Βουλή. Ούτε η προσέλευση ενός οργανωμένου μπλοκ του"Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος", πρώην ΟΣΕ, δεν μπόρεσε να σώσει τα προσχήματα. Η Πανεπιστημίου έκλεισε από το άπλωμα ορισμένων πανό, ενώ πρόσκαιρη ικανοποίηση προκάλεσε η παρουσία μερικών δεκάδων εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Υπήρχαν και κάποια πανό από την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΔΕΗ...

Πιο πριν, οι λιγοστοί συγκεντρωμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν μαζικά μπλοκ μαθητών να περνούν από το σημείο συγκέντρωσης, κατευθυνόμενα προς την Ομόνοια, με συνθήματα όπως "ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών".

Οταν τέλειωσε η ομιλία, τα προεδρεία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κάλεσαν σε πορεία προς τη Βουλή από την Πανεπιστημίου. Το ΣΕΚ κάλεσε ταυτόχρονα να κινηθεί η πορεία προς την Ομόνοια. Καθώς η πορεία της ΓΣΕΕ είχε διανύσει λίγα μέτρα, η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε την απόφασή της να κατευθυνθεί και αυτή προς την Ομόνοια, για να συναντηθεί με τους μαθητές και οι καθηγητές αποχώρησαν από την πορεία...

Αντιπροσωπεία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κατέθεσε το ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ η... πορεία διαλύθηκε μόλις έφτασε στο ύψος της Ακαδημίας, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
"Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά"

Τους εργαζόμενους της χώρας, που έδωσαν αγωνιστικό "παρών" στη χτεσινή απεργία, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της, η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται συγκεκριμένα: "Η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή χαιρετίζει τους εργαζόμενους όλης της χώρας που έδωσαν σήμερα, με τη μαχητική και μαζική συμμετοχή τους, το αγωνιστικό "παρών" στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, με τα συνθήματα και τα αιτήματα της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής.

Νιώθουμε την ανάγκη να διαβεβαιώσουμε όλους τους εργαζόμενους ότι όχι μόνο δε θα σταματήσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά και έχοντας επίγνωση των αναγκών της εργατικής τάξης για τον πανελλαδικό συντονισμό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η πλάτη που γύρισαν σήμερα οι εργατοϋπάλληλοι στις πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων και η εμπιστοσύνη, που έδειξαν στην Κεντρική, αλλά και στις περιφερειακές, Απεργιακές Επιτροπές μάς επιφορτίζουν με πρόσθετες ευθύνες.

Με την πλατιά, ανοιχτή συσπείρωση σε αγωνιστική τροχιά, το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να ανακάμψει και να αναζωογονηθεί. Θέλουμε ακόμα να σημειώσουμε ότι οι προσπάθειες ορισμένων ΜΜΕ να εμφανίσουν το άσπρο μαύρο για τη μαζικότητα των σημερινών συγκεντρώσεων ξεπερνούν τα όρια του λάθους και γίνονται σκοπιμότητα. Το ίδιο ισχύει και για δυο ΜΜΕ που, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφάνισαν σαν ομιλήτρια δήθεν στην κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας την κ. Αλ. Παπαρήγα! Γιατί άραγε αυτό;

Τέλος, χαιρετίζουμε τη μαχητικότατη παρουσία της μαθητικής και σπουδάζουσας νεολαίας, που συναντήθηκε στην κοινή αγωνιστική πορεία με την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, χωρίς να επιτρέψουν στους "γνωστούς - αγνώστους" να πετύχουν τα σχέδιά τους".

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ερχονται μεγάλοι αγώνες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παραβρέθηκε χθες, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην απεργιακή συγκέντρωση, που οργάνωσε η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλους αγώνες που έρχονται. Αυτοί όμως οι αγώνες μπορεί να έχουν αποτελεσματικότητα και συνέχεια, αν διασφαλιστεί ότι στηρίζονται στις συσπειρωμένες ταξικές δυνάμεις μέσα στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, στην ενότητα των εργαζομένων κατά χώρο δουλιάς και κατά σωματείο, αλλά και στην κοινή τους δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Πιστεύω, ότι βήμα το βήμα οι εργαζόμενοι κατακτούν πείρα, αργά αλλά βασανιστικά, και οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες οφείλουμε να βοηθήσουμε στην εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων".

Συμβολική παρουσία συνδικαλιστών, με μορφή πορείας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ