ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η αγανάκτηση γίνεται δράση

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία με ευθύνη της Απεργιακής Επιτροπής. Οι εργαζόμενοι γύρισαν την "πλάτη" στην πλειοψηφία του ΕΚΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσε μπροστά στη ΔΕΘ η Απεργιακή Επιτροπή και τη μαχητική πορεία που ακολούθησε με κατεύθυνση το λιμάνι, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έδωσαν το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να βαδίσουν τον ταξικό και αγωνιστικό δρόμο, που θα δώσει νέα δυναμική στον αγώνα τους.

Μιλώντας στην αρχή της εκδήλωσης ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης,τόνισε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα δεν έχουν περιθώρια για αυταπάτες, ότι η αναγκαιότητα της άμεσης και αποτελεσματικής αγωνιστικής δράσης αποτελεί μονόδρομο για την εργατική τάξη.

"Η απεργιακή μας συγκέντρωση σήμερα εδώ μπροστά στο χώρο της ΔΕΘ σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μας να αναπτύξουμε αγωνιστικό μέτωπο που θα ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της Διεθνούς Εκθεσης, όπως επίσης και το ξεπούλημα του λιμανιού, του ΟΥΘ, του ΟΣΕ και των άλλων ΔΕΚΟ", επισήμανε ο Θ. Κυριακίδης και πρόσθεσε: "Είναι δική μας υπόθεση η αγανάκτηση των εργαζομένων να γίνει δράση, αγώνας με στόχους και προοπτική. Σ' αυτήν την κατεύθυνση εργοδοσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, έρχονται να προστεθούν και οι πλειοψηφίες της ΓΣΣΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ και άλλων οργανώσεων, που έχουν αναλάβει να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική με κάθε μέσο, με τους "κοινωνικούς διαλόγους", με τις ΟΚΕ, με τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και των αγώνων, με την ανοιχτή είτε τη συγκαλυμμένη υπονόμευση, με την αδράνεια, με τον αποπροσανατολισμό".

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που διάβασε ο Χ. Κουτσουράς,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, δηλώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης δεν υποκύπτουν και ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους.

Στο τέλος, διαβάστηκε καταγγελία από τον Γ. Σκούρτα,γραμματέα του συλλόγου υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού - εργαζομένων στο ΚΘΒΕ, στην οποία αναφέρονταν ότι 20 εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο μετακινήθηκαν παράνομα, ενώ δεν ανανεώθηκε η σύμβαση ηθοποιών και ζωγράφων, οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι ακολούθησαν πορεία από την οδό Αγγελάκη προς τον υπό ιδιωτικοποίηση Οργανισμό Υδρευσης. Στην κορυφή της πορείας υπήρχε ένα τεράστιο πανό της Απεργιακής Επιτροπής που έγραφε "ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ".

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο του ΟΥΘ, διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο αυτό για τα σχέδια ιδιωτικοποίησής του. Ακολουθώντας την Εγνατία, την Ι. Δραγούμη και την Τσιμισκή, έφτασαν στην κεντρική πύλη του ΟΛΘ, όπου τους περίμεναν εργαζόμενοι του λιμανιού. Στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα λιμάνια Ν. Μιχαηλίδης, τόνισε ότι θα υπάρχει κλιμάκωση των αγώνων, προκειμένου να μην ξεπουληθούν τα λιμάνια.

Μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν με πρωτοβουλία των απεργιακών επιτροπών και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης. Στην Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Καβάλα οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των απεργιακών επιτροπών και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ στις δύο πρώτες πόλεις τα Εργατικά Κέντρα δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τη διοργάνωση συγκεντρώσεων. Επίσης, κινητοποιήσεις έγιναν μετά από το κάλεσμα των απεργιακών επιτροπών στη Δράμα, την Ξάνθη, τη Νάουσα και την Πτολεμαϊδα και τη Βέροια.

Ούτε "για τα μάτια του κόσμου"

Εντυπωσιακά υποτονική ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσε η πλειοψηφία του ΕΚΘ, αφού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΝ δεν μπήκαν στον κόπο να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις τους, ούτε... για τα μάτια του κόσμου.

Στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο ΕΚΘ, ανακοινώθηκε η παρουσία 26 σωματείων. Συνολικά συμμετείχαν περίπου 200 άτομα. Τα σωματεία δηλαδή συμμετείχαν δι' αντιπροσώπων... Ωστόσο, από το βήμα του ομιλητή ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος έστελνε "τελεσίγραφα" προς την κυβέρνηση, καλώντας τη να σταματήσει την πολιτική λιτότητας, πάντα βέβαια στα πλαίσια του ευρωπαϊκού μονόδρομου... Τέλος τα έβαλε με τις δυνάμεις που θέλουν - λέει - να διασπάσουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και κάνουν ξεχωριστή συγκέντρωση!

Δυνατά η Πάτρα

Μαζική η συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία και στη συγκέντρωση που οργάνωσε η Απεργιακή Επιτροπή. Δυναμική πορεία και περικύκλωση της Νομαρχίας

(Του ανταποκριτή μας).-

Η επιτυχία της χτεσινής απεργίας στην Πάτρα ήταν μεγάλη. Εξίσου, μεγάλη ήταν και η επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή στην πλατεία Γεωργίου, σαν αποτέλεσμα της συστηματικής προετοιμασίας, που σφραγίστηκε από συνεχείς εξορμήσεις στους εργασιακούς χώρους, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι και χτες το πρωί.

Ετσι, η συμμετοχή των εργαζόμενων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, στην κινητοποίηση ήταν μεγάλη, ενώ τα ψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν σε χώρους όπου υπήρχε παρέμβαση των ταξικών πρωτοβάθμιων σωματείων και των Απεργιακών Επιτροπών. Καθολική αναφέρεται ότι ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις: ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ, ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ, ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ, ΔΟΥΡΟΣ κλπ,ενώ σε ποσοστό 90% απέργησαν οι οικοδόμοι, σε ποσοστό 70% οι εργάτες δέρματος, μετάλλου, ιματισμού κλπ.

Από την πλευρά της η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Πάτρας, σε συνεργασία με συνδικαλιστές του ΣΕΑΜ, οργάνωσαν μια συγκέντρωση - φιάσκο στη ΜΙΣΚΟ,όπου συμμετείχαν μια "χούφτα" κυβερνητικοί συνδικαλιστές και ο περίγυρός τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των απεργών ανταποκρίθηκε μαζικά στο κάλεσμα της Απεργιακής Επιτροπής και συγκεντρώθηκε στην πλατεία Γεωργίου. Εκεί μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, Ανδρέας Αντωνόπουλος,ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και στη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος, τονίζοντας πως σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η ανάληψη δράσης από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία στην κατεύθυνση της οργάνωσης και του συντονισμού των αγώνων.

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος, οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν με πορεία στη Νομαρχία, όπου περικύκλωσαν το κτίριο, άναψαν φωτιές για να προφυλαχτούν από το τσουχτερό κρύο και έχτισαν συμβολικά την είσοδο.

Λίγο αργότερα, με τους εργάτες ενώθηκαν και μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της Πάτρας, οι οποίοι διαδήλωναν ζητώντας την κατάργηση του νόμου Αρσένη. Μαθητές και εργάτες ενωμένοι πιστοποίησαν για άλλη μια φορά το κοινό τους σύνθημα "Μαθητές - εργατιά μια φωνή, μια γροθιά".

Η Απεργιακή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της τονίζει πως "η μεγάλη επιτυχία της απεργίας είναι αποτέλεσμα της δράσης των ταξικών πρωτοβάθμιων σωματείων, των Απεργιακών Επιτροπών και της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής που μετέτρεψαν την "απεργία - επέτειο" σε μέρα αγώνα και αντίθεσης των εργαζόμενων στην κυβέρνηση, την εργοδοσία, την ΟΝΕ, παρά την προσπάθεια υπονόμευσης από την πλειοψηφία του ΕΚΠ, ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ". Συνεχίζοντας, επισημαίνει πως "η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργιακή συγκέντρωση και στην περικύκλωση της Νομαρχίας βάζει σε ημερήσια διάταξη την ανάγκη για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.Εμείς - τονίζει - δεσμευόμαστε και απλώνουμε το χέρι σε όλους τους εργαζόμενους, τα αγωνιστικά σωματεία για να συγκροτηθεί τώρα ο ταξικός πόλος στο εργατικό κίνημα. Να αναπτυχθούν αγώνες για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, για την υπεράσπιση του 8ωρου και της κοινωνικής ασφάλισης. Για να αποτραπούν τα κλεισίματα των εργοστασίων, το ξεπούλημα του ΟΣΕ, της ΕΒΟ. Για την προστασία των ανέργων. Για την ταξική, αγωνιστική ενότητα εργατών, υπαλλήλων, ανέργων, νέων, το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων και τη συμμαχία των εργαζόμενων με την αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα".

Στην Καλαμάτα

Μαζική και μαχητική ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων της Καλαμάτας στην 24ωρη απεργία. Οι απεργοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Απεργιακής Επιτροπής Μεσσηνίας και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τη Νομαρχία Μεσσηνίας. Στην πορεία συναντήθηκαν με χιλιάδες μαθητές από την Καλαμάτα και την Κορώνη, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Από κοινού εργαζόμενοι και μαθητές βάδισαν προς τη Νομαρχία, όπου επέδωσαν ψηφίσματα.

Στην Τρίπολη

Μαχητικό "παρών" έδωσαν οι εργαζόμενοι της Αρκαδίας στην 24ωρη απεργία. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Βασιλείου στην Τρίπολη. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚ Αρκαδίας Κώστας Γεωργακόπουλος και ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Θανάσης Ζαρόγιαννης.Και οι δυο αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα του ενωμένου συντονισμένου αγώνα κόντρα στην κυβερνητική πολιτική που - όπως τόνισαν - εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του ντόπιου κεφαλαίου, ενώ κατάγγειλαν τη συναινετική τακτική των πλειοψηφιών του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο Ηράκλειο

Μικροεπεισόδια προκλήθηκαν στη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΕΚ Ηρακλείου, όταν ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Γ. Σκουλατάκης,αρνήθηκε να δώσει χρόνο για σύντομους χαιρετισμούς στους εκπροσώπους των παρατάξεων και των υπολοίπων φορέων. Ο γγ του Συνδικάτου Οικοδόμων Κ. Μαματζάκης κατάγγειλε την απαράδεκτη στάση και αρκετοί απεργοί τον ακολούθησαν σε συγκέντρωση σε άλλη αίθουσα του ΕΚ, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που προπηλακίστηκαν από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ.

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου ξεχώρισε, για άλλη μια φορά, η παρουσία των εκπαιδευτικών και του φοιτητικού κόσμου.

  • Στα Χανιά,λόγω κακοκαιρίας, η πορεία που είχε προγραμματιστεί από την Απεργιακή Επιτροπή αναβλήθηκε. Σε συγκέντρωση, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, εκφράστηκε η καταδίκη στην πολιτική λιτότητας που συνεχίζει η κυβέρνηση μέσα από το νέο προϋπολογισμό.

Η Απεργιακή Επιτροπή κάλεσε τους συγκεντρωμένους να δώσουν αγωνιστικά το "παρών" τους στις 18 Δεκέμβρη σε παγχανιωτικό συλλαλητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ