ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σύννεφα στις σχέσεις Βελιγραδίου - Τιράνων
  • Η ΝΟ Γιουγκοσλαβίας κατηγόρησε την Αλβανία ως υπεύθυνη για το προχτεσινό αιματηρό μεθοριακό επεισόδιο, χαρακτηρίζοντάς τη "βάση" εκπαίδευσης και συγκέντρωσης τρομοκρατών
  • Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ξανάρχισε επαφές στο Βελιγράδι, υπενθυμίζοντας πως η διαταγή του ΝΑΤΟ για αεροπορικές επιδρομές παραμένει "ενεργοποιημένη"...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Δυσχέρανση στις αλβανο - γιουγκοσλαβικές σχέσεις προκάλεσε το προχτεσινό αιματηρό επεισόδιο στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου - Αλβανίας. Το Βελιγράδι κατηγόρησε τα Τίρανα για συστηματικές παραβιάσεις των συνόρων του, ενώ ο γνωστός Αμερικανός μεσολαβητής, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που μετέβη από χτες στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, άρχισε εκ νέου "δουλιά", επαναλαμβάνοντας επί τη ευκαιρία πως οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Κόσσοβο "παίζουν με το δυναμίτη"...

Σύμφωνα με γιουγκοσλαβικά Μέσα Ενημέρωσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατηγόρησε ως υπεύθυνη την κυβέρνηση της Αλβανίας για το μεθοριακό επεισόδιο, κατηγορώντας τη για "συστηματικές παραβιάσεις" της γιουγκοσλαβικής επικράτειας και ως χώρα που παρέχει "άσυλο σε τρομοκράτες και βάση για την εκπαίδευση και τον οπλισμό τους". Η επιστολή διαμαρτυρίας, που εκτιμά ότι από τις 12 Οκτώβρη έχουν σημειωθεί 216 μεθοριακά επεισόδια με χειρότερο εκείνο της περασμένης Δευτέρας, παραδόθηκε νωρίς χτες σε διπλωμάτες της πρεσβείας της Αλβανίας στο Βελιγράδι.

Αργότερα, ο Αμερικανός διπλωματικός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μετέβη στο Βελιγράδι για επαφές με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με σκοπό να "ανανεώσει", όπως είπε, "τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην εύφλεκτη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου". Ουσιαστικά, μετέβη εκεί μετά τις εκατέρωθεν απορρίψεις του "ειρηνευτικού" σχεδίου που πρότεινε την περασμένη βδομάδα ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στην περιοχή, Κρίστοφερ Χιλ, σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς ηγέτες...

Φθάνοντας στην Πρίστινα, ο Χόλμπρουκ είπε ότι η τελευταία αιματοχυσία "δε θα αποτρέψει με κανέναν τρόπο τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις της για ειρήνη στην περιοχή". Απείλησε μάλιστα ότι η διαταγή του ΝΑΤΟ για αεροπορικές επιδρομές στο Κόσσοβο παραμένει "ενεργοποιημένη", ενώ πρόσθεσε πως "πρέπει άμεσα να σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ειδάλλως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για ανάφλεξη των συγκρούσεων".

Λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις Χόλμπρουκ, ακούστηκαν ριπές πολυβόλων όπλων στη μεθοριακή περιοχή Κόσσοβου - Αλβανίας. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως από τη Δευτέρα παραμένουν στην περιοχή σερβικά άρματα μάχης και τουλάχιστον ένα στρατιωτικό ελικόπτερο. Εξάλλου, αναφέρθηκε πως τη Δευτέρα φονεύτηκαν Σέρβοι μαθητές στην περιοχή Πετς, όπου χτες σε ένδειξη πένθους ήταν κλειστά όλα τα σερβικά σχολεία. Ο Σέρβος Πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς σε μήνυμά του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, απαιτώντας "αποφασιστική δράση κατά των τρομοκρατών αυτονομιστών" και "άμεση επιστροφή" των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας που έχουν, ως επί το πλείστον, αποσυρθεί από το Κόσσοβο μετά τη συμφωνία της 12ης Οκτώβρη.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χτες ο πολιτικός εκπρόσωπος του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού Κόσσοβου", Αντέμ Ντεμάτσι δήλωσε πως οι αντάρτες "είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω ούτε μία ίντσα από το αίτημά τους για ένα ανεξάρτητο Κόσσοβο".Πρόσθεσε πως οι Κοσσοβάροι Αλβανοί είναι "ανικανοποίητοι" από τις μεσολαβήσεις όχι μόνον του Κρίστοφερ Χιλ, αλλά και του Ρ. Χόλμπρουκ, τους οποίους και χαρακτήρισε "παθητικούς παρατηρητές".

Συνέδριο της Κομσομόλ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις 12-13 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, στο ξενοδοχείο "Μολοντιόζναγια", το 25ο Συνέδριο της Πανενωσιακής Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΠΛΚΕΝ - Κομσομόλ). Από τους 114 εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Συνέδριο παραβρέθηκαν 88 που εκπροσωπούσαν 14 οργανώσεις της Κομσομόλ από τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Μολδαβία, τη Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, το Καζαχστάν, το Τατζικιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία, την Κριμαία, την Ουκρανία, το Ταταραστάν και τη Βόρεια Οσετία. Η Ρωσία εκπροσωπήθηκε από τις κομσομόλικες οργανώσεις της Μόσχας, των περιοχών Τούλας, Καλούγκας, Ροστόβ, Τσελιάμπινσκ, Νόβγκοροντ και της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ρωσίας (μπ) με ηγέτη τον Πάβελ Μπιλέφσκι. Το Συνέδριο εξέτασε τα εξής θέματα στην ημερήσια διάταξη: 1. Εκθεση δράσης της ΚΕ και της ΚΕΕ. 2. Προγραμματικά ντοκουμέντα της ΠΛΚΕΝ. 3. Αλλαγές και προσθήκες στο Καταστατικό της ΠΛΚΕΝ. 4. Ψήφιση αποφάσεων, δηλώσεων και εκκλήσεων. 5. Εκλογή ΚΕ και ΚΕΕ.

Στο Συνέδριο διεξάχθηκε έντονη συζήτηση, η οποία αντανακλούσε τις πνευματικές ανησυχίες, τις διαφορετικές ιδέες και απόψεις που υπάρχουν στο νεολαιίστικο περιβάλλον. Στην ουσία, τα ίδια προβλήματα που χαρακτηρίζουν σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα, υπάρχουν και στη νεολαία. Οπως φαίνεται, δεν είναι τυχαίο που ο αντιπρόσωπος της ουκρανικής οργάνωσης πρότεινε να μετασχηματιστεί η ΠΛΚΕΝ σε Ενωση Κομσομόλικων Οργανώσεων - ΠΛΚΕΝ σαν την Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ (ΕΚΚ - ΚΚΣΕ). Την ίδια θέση υποστήριξε και ο αντιπρόσωπος της μολδαβικής οργάνωσης. Αν συνέβαινε αυτό, θα σήμαινε ένα βήμα πίσω προς τη διάλυση της δομής που έγινε κατορθωτό να διατηρηθεί και να εμπεδωθεί στα περασμένα δυσκολότατα για το κόμμα και την Κομσομόλ χρόνια. Προς τιμή των κομσομόλων τέτοιες προτάσεις δεν υποστηρίχτηκαν.

Οι βασικές συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από το Πρόγραμμα της ΠΛΚΕΝ που είχε υιοθετηθεί ως βάση στο 24ο Συνέδριο. Τότε είχε δοθεί εντολή να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των οργανώσεων των Δημοκρατιών. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και γι' αυτό στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τρία ντοκουμέντα: εκτός από το πρώτο, εξετάστηκε σχέδιο που πρότεινε η Κομσομόλ της Γεωργίας "Στάλιν" και σχέδιο Προγραμματικής Διακήρυξης που πρότεινε η αντιπροσωπεία της Κομσομόλ του Αζερμπαϊτζάν. Τελικά υιοθετήθηκε αυτή η Διακήρυξη, η οποία έχει γενικό χαρακτήρα, αλλά αυτή ακριβώς έδωσε τη δυνατότητα να ενωθούν όλοι γύρω της. Στο ντοκουμέντο αυτό διατυπώνονται γενικές αρχές που μπορούν να συσπειρώσουν όλους, όπως: ιδεολογική βάση της Κομσομόλ είναι ο δημιουργικά αναπτυσσόμενος μαρξισμός, η ΠΛΚΕΝ δρα με βάση την ιστορική συνέχιση της πείρας της Κομσομόλ και του κόμματος με την απάλειψη απ' αυτή των αρνητικών στοιχείων. Η Κομσομόλ καλείται να λύσει το τρίπτυχο πρόβλημα - αποκατάσταση της Σοβιετικής εξουσίας των εργαζομένων, της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλισμού. Η Κομσομόλ δρα υπό την καθοδήγηση της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Για όλα τα ζητήματα, που εξετάστηκαν, υιοθετήθηκαν και τα αντίστοιχα ντοκουμέντα. Εκλέχτηκε η νέα ΚΕ και ΚΕΕ της ΠΛΚΕΝ. Στην πρώτη οργανωτική Ολομέλεια πρώτος γραμματέας της ΚΕ της ΠΛΚΕΝ επανεκλέχτηκε ο Αντρέι Γεζέρσκι.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αρχή της νομικής μάχης

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αρχισε η "παράσταση" των δικηγόρων του Πινοτσέτ, προκειμένου να επιτευχθεί η προσβολή της απόφασης της Βουλής των Λόρδων, που ανέτρεπε την πρωτόδικη απόφαση, καθορίζοντας ότι ο Πινοτσέτ "δε χαίρει" ασυλίας και κατά αυτόν τον τρόπο έδωσε το "πράσινο φως" για την έναρξη της διαδικασίας της έκδοσης.

Κύριο "χαρτί" των δικηγόρων για την έφεση αυτή, οι στενές σχέσεις ενός εκ των δικαστών Λόρδων, του Λέοναρντ Χόφμαν με τη Διεθνή Αμνηστία, οργάνωση που έχει ζητήσει επανειλημμένα την προσαγωγή σε δίκη του πρώην Χιλιανού δικτάτορα. Η εκδίκαση της έφεσης άρχισε χτες και η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει έως σήμερα, ενώ μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται η απόφαση. Πάντως, η έφεση κατά μίας απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Λόρδων, που είναι το ανώτατο βρετανικό δικαστήριο, είναι γεγονός πρωτόγνωρο, αφού από την ίδρυσή της το 1823 καλείται να ανατρέψει μία δική της απόφαση.

Η επιστροφή στα δικαστήρια της υπόθεσης σηματοδοτεί το πρώτο βήμα μιας μακρόχρονης δικαστικής διαμάχης, με κύριο στόχο την απελευθέρωση του Πινοτσέτ. Οι οιωνοί πάντως δεν είναι θετικοί για τον Πινοτσέτ, παρότι ακολουθεί και δεύτερη προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Τζακ Στρο.Ενδεικτικό των προσδοκιών τόσο των δικηγόρων, αλλά και όλων που βρίσκονται στο πλάι του πρώην δικτάτορα είναι η διαταγή για αναχώρηση και επιστροφή στη Χιλή του αεροσκάφους του Πινοτσέτ, χωρίς τον ίδιο, που εδώ και δύο μήνες παρέμενε σταθμευμένο σε βρετανικό έδαφος σε ετοιμότητα για το ταξίδι της επιστροφής.

ΡΩΣΙΑ
Και άλλη επιστροφή Γιέλτσιν...

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε χτες ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και θα εξακολουθήσει να έχει ενεργό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή, παρά τη σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. "Καμία οικονομική δυσκολία δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να εκτραπούμε από την οδό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων", σημείωσε ο Γιέλτσιν στη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων νέων πρεσβευτών στη Ρωσία. "Ακόμη λιγότερο θα εκτραπούμε από την οδό της ενεργού και εποικοδομητικής εξωτερικής πολιτικής", πρόσθεσε. Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Γιέλτσιν, ο οποίος πέρασε πάνω από δύο βδομάδες σε νοσοκομείο με πνευμονία, πρόκειται να έχει αρκετές σημαντικές συναντήσεις αυτή τη βδομάδα. Μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Ελβετό ομόλογό του, Φλάβιο Κότι, και τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Αυτές θα είναι οι πρώτες επαφές του Γιέλτσιν με αρχηγούς κρατών μετά τη σύντομη συνάντησή του στο νοσοκομείο, στις 22 του Νοέμβρη, με τον Κινέζο Πρόεδρο Ζιάνγκ Ζεμίν.

Από την άλλη μεριά, ο Α αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιούρι Μασλιουκόφ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ρωσία θα λάβει τις πιστώσεις του ΔΝΤ το Γενάρη ή το Φλεβάρη. Τα βασικά σημεία διαφωνίας για τη λήψη των εν λόγω πιστώσεων ήταν ο ρόλος του κράτους στην οικονομία και το φορολογικό σύστημα. "Πιστεύω ότι συμφωνήσαμε", δήλωσε ο Μασλιουκόφ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας Ρωσίας και βασικούς ξένους επενδυτές. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δήλωσή του στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (BERD), Χερστ Κέλερ, η τράπεζα εξετάζει την πιθανότητα να χορηγήσει το ερχόμενο έτος στη Ρωσία δάνειο 1 δισ. δολαρίων. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να χρησιμεύσουν για την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων της Ρωσίας το 1999, πρόσθεσε ο Κέλερ.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τσετσενίας (Ρωσική Ομοσπονδία), όπου τέσσερις Δυτικοί όμηροι αποκεφαλίστηκαν την περασμένη βδομάδα από τους απαγωγείς τους, κήρυξε χτες κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 30 ημερών ως απάντηση στην αυξανόμενη εγκληματικότητα. Το Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι η εγκληματικότητα συνιστά πλέον "πραγματική απειλή για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών της Δημοκρατίας της Τσετσενίας". Εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ότι το Σώμα δεν ενέκρινε διάταγμα που εξέδωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ για τη στρατολόγηση εφέδρων και βετεράνων του πολέμου με στόχο την αντιμετώπιση των απαγωγών. Εκπρόσωπος του Μασχάντοφ, από τη μεριά του, ανέφερε ότι τρία συντάγματα και εννέα τάγματα από εθελοντές έχουν ήδη σχηματιστεί. Οι γνωστοί από τις τρομοκρατικές ενέργειες Σαμίλ Μπασάγεφ και Σαλμάν Ραντούγεφ κάλεσαν σήμερα το Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει τη στρατολόγηση, επειδή θα προκαλούσε"τεχνητή αύξηση της έντασης" στην Τσετσενία.

Ο Ρ. Χόλμπρουκ με τον επικεφαλής της "αποστολής επαλήθευσης" του ΟΑΣΕ, Ου. Ουόκερ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ