ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Αδοξα" έληξε η πανηγυρική επίσκεψη

ΕΡΕΤΖ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επιτυχή χαρακτήρισε την τριήμερη πολυσυζητημένη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος αναχώρησε χτες το απόγευμα για την Ουάσιγκτον. Φαίνεται, όμως, ότι μόνο ο Κλίντον "αντιλαμβάνεται" αυτή την επιτυχία γιατί, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα ουσιαστικό βήμα δεν επιτεύχθηκε στην κατεύθυνση της περαιτέρω εφαρμογής της "συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον, αλλά αντίθετα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι περιμένει, ακόμη, πολλά από τους Παλαιστινίους πριν "επανεξετάσει" το ζήτημα.

"Πετύχαμε αυτό για το οποίο ήρθαμε" δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της 90λεπτης συνάντησής του με τους Γιάσερ Αραφάτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Ο Μπιλ Κλίντον απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και αρκέστηκε να εκτιμήσει ότι "επανακτήθηκε η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές" και "λύθηκαν αρκετά ζητήματα", τα οποία δίνουν αισιοδοξία για την έκβαση της ισραηλινο-παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας".Ανάλογες ασαφείς δηλώσεις έκανε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν, μετά τη συνάντηση ενημέρωσης που είχε με τον πρίγκιπα διάδοχο Χασάν. Η Ολμπράιτ εξέφρασε την άποψη ότι "επιτεύχθηκαν θετικά αποτελέσματα από το ταξίδι του Κλίντον" και ότι "προετοιμάστηκε το έδαφος για περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας", καθώς επιτεύχθηκε ο στόχος της εκατέρωθεν αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, "για τον οποίο πραγματοποιήθηκε το ταξίδι".

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής στο Ερετζ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, αντίθετα με τους Αμερικανούς διπλωμάτες, υπήρξε ιδιαίτερα σαφής και εκτίμησε ότι "δεν ήταν αποτυχημένη" η συνάντηση. Ο Νετανιάχου, όμως, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη, αν οι Παλαιστίνιοι δεν ικανοποιήσουν τον κατάλογο αιτημάτων που παρουσίασε στο Ερετζ και κατέστησε σαφές ότι "όσες πιέσεις και αν ασκήσουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ δε θα αλλάξει τη στάση του". Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέσω του καταλόγου αυτού, το Ισραήλ ζητά: Δέσμευση για μη ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, άμεση κατάσχεση όλου του παράνομου οπλισμού, δραστική μείωση των ανδρών της παλαιστινιακής αστυνομίας, τη συγκράτηση των αντιισραηλινών αισθημάτων του παλαιστινιακού λαού (!) και την καταστολή κάθε "βίαιης εκδήλωσης κατά Ισραηλινών".

Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ δεν έκανε δηλώσεις και αποχώρησε πρώτος από τη συνάντηση. Την απογοήτευση και την οργή τους, όμως, δεν έκρυψαν οι στενοί συνεργάτες του και διαπραγματευτές Ναμπίλ Σάαθ και Μαρουάν Καναφανί, οι οποίοι τόνισαν ότι η στάση του Νετανιάχου "οδηγεί σε ναυάγιο την προσπάθεια Κλίντον και διαλύει τις ελπίδες που έτρεφαν οι Παλαιστίνιοι στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου".Δηλώσεις έκανε και ο στενός συνεργάτης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, ο οποίος αναφέρθηκε, μόνο, στις εσωτερικές εξελίξεις στο Ισραήλ και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να επιλέξει το δρόμο των πρόωρων εκλογών, "αν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση με τους συγκυβερνώντες του".

Και διπλωματικό επεισόδιο

Παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις περί "ήπιου και καλού κλίματος" κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής στο Ερετζ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να το "πυρπολήσει". Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο αργότερα, επέκρινε τον Μπιλ Κλίντον, επειδή εξέφρασε την άποψη ότι "τα παιδιά των Παλαιστινίων κρατουμένων και όσων Ισραηλινών έχουν πέσει θύματα επίθεσης νιώθουν τον ίδιο πόνο". Ο Νετανιάχου μίλησε για "ατυχή παραλληλισμό", καθώς παρότι αναγνώρισε ότι, ίσως, δεν κατανόησε τον Κλίντον, "είναι απαράδεκτο να παραλληλίζονται οι δολοφόνοι με τα θύματα".

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία τόνισε ότι ο Μπιλ Κλίντον δεν παραλλήλισε τους γονείς, αλλά τα παιδιά, ενώ ο Σάντι Μπέργκερ, σύμβουλος ασφαλείας του Κλίντον, σημείωσε ότι η παρατήρηση του Αμερικανού Προέδρου έγινε προς τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν, παρουσία του Νετανιάχου, ο οποίος, "τη στιγμή εκείνη δεν αντέδρασε παρόλο που, όπως φαίνεται, δεν κατανόησε τα λεγόμενα του Προέδρου".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Φιλολογία "έκδοσης στην Αλβανία"

ΡΩΜΗ - ΤΙΡΑΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Επανέναρξη παραφιλολογίας περί "έκδοσης του Οτσαλάν σε τρίτη χώρα" σηματοδότησε η χθεσινή δήλωση του Τούρκου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ όσον αφορά "συζητήσεις Ρώμης - Τιράνων" σχετικά. Ακολούθησαν απανωτές διαψεύσεις, αλλά...

Το... "σχέδιο Δ"

Το "απίθανο" σενάριο προέκυψε μέσω συνέντευξης του Μεσούτ Γιλμάζ στη "Χουριέτ": "Η Ιταλία δεν μπορεί άλλο να χορηγεί καταφύγιο στον επικεφαλής μίας αυτονομιστικής οργάνωσης... δεν μπορεί πλέον να ανθίσταται στις διεθνείς πιέσεις. Θα τον στείλει τελικώς σε κάποια τρίτη χώρα. Πιθανώς στην Αλβανία", είπε. Προφανώς, για να δικαστεί σε αυτήν την "τρίτη" χώρα.

Ο Μ. Γιλμάζ ανέφερε κι άλλες πιθανές χώρες - "ξενιστές" του προβλήματος που "απορρίφθηκαν": το Πακιστάν (αρνήθηκε η Ρώμη), τη Βόρεια Κορέα (αρνήθηκε η Αγκυρα), τη Λιβύη (αρνήθηκαν οι... ΗΠΑ!). Οπότε "εξετάζεται τώρα η περίπτωση της Αλβανίας. Οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν θετικά αυτή τη χώρα. Εμείς από την άλλη πλευρά δεν έχουμε αντιρρήσεις", όπως είπε. Ο αρχηγός του ΡΚΚ θα έχει "ελευθερία κινήσεων" στην Αλβανία; ρώτησε η Χουρριέτ. "Δεν τίθεται θέμα ελευθερίας. Εάν ο Οτσαλάν σταλεί στην Αλβανία δε θα έχει ελευθερία κινήσεων και όλες οι ενέργειές του θα βρίσκονται υπό έλεγχο", απάντησε ο Γιλμάζ.

Αλλά στη Ρώμη το πρωθυπουργικό γραφείο και το υπουργείο Εξωτερικών απάντησαν με ενοχλημένο και επιθετικό ύφος. Κοινή ανακοίνωσή τους ανέφερε πως "καμία από τις φανταστικές θεωρίες που δημοσιεύτηκαν από την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" και αποδόθηκαν στον απερχόμενο Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, για υποτιθέμενες προσφορές από άλλες χώρες ή για απόφαση της Ιταλίας να διώξει τον Οτσαλάν, έχει εξεταστεί ή εξετάζεται".

Οσο για τον "ξενοδόχο", μάλλον τα Τίρανα κατελήφθησαν εξαπίνης. Η κυβέρνηση Μάικο ανακοίνωσε ότι "δεν υπήρξε συνεννόηση" μαζί της σχετικά με την "τουρκική πρόταση" για απέλαση του Οτσαλάν στην Αλβανία και τόνισε ότι ακόμη και να της γίνει αυτή η πρόταση, δε θα τη δεχτεί. Αλλά ο Γιλμάζ είχε μιλήσει για... ιταλική πρόταση! Μύλος...

Ο Μπεν Μπλάσι, διπλωματικός σύμβουλος του Αλβανού σοσιαλιστή πρωθυπουργού Παντελί Μάικο, δήλωσε πως "ακόμη κι αν μας προταθεί αυτό, δε σκοπεύουμε να το σκεφτούμε. Μέχρι στιγμής δε μας έχει γίνει τέτοια πρόταση. Δεν έχουμε καμία πληροφορία και δε μετείχαμε σε διαπραγματεύσεις για την απέλαση του Οτσαλάν στην Αλβανία"...

Ερευνα κατά Ντιλιμπέρτο

Δικαστές της Ρώμης ξεκίνησαν χθες έρευνα κατά του Ιταλού υπουργού Δικαιοσύνης Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο, σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Οτσαλάν.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν πως η έρευνα ξεκίνησε αμέσως έπειτα από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη του δικηγόρου Αουγκούστο Σινάγκρα, ο οποίος φέρεται αντιπροσωπεύων την Τουρκία.

Ο Σινάγκρα και οι δικαστές της Ρώμης κατηγορούν τον Ντιλιμπέρτο ότι "καταχράστηκε την εξουσία του" προτείνοντας στο Εφετείο της Ρώμης να επιτρέψει να ισχύσουν πιο χαλαροί όροι κράτησης για τον Οτσαλάν, πριν ακόμη το Εφετείο της Ρώμης εκδώσει σχετική απόφαση.

Αργότερα το Εφετείο εξέδωσε απόφαση που προέβλεπε αυτό που υποδείκνυε ο υπουργός: επέτρεψε στον Οτσαλάν να μετακινηθεί από νοσοκομείο όπου βρισκόταν υπό αυστηρή φρούρηση σε ιδιωτικό χώρο διαμονής, με μόνη υποχρέωση να δίνει καθημερινή αναφορά στην αστυνομία. Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ιταλία δε θα αναγνωρίσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει η Τουρκία κατά του Οτσαλάν, επειδή το ιταλικό Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση ενός κρατουμένου σε χώρα όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η προσφυγή "υποκινήθηκε" από την τουρκική κυβέρνηση. Η αναφορά πάντως αντηχεί σαφώς τουρκικές θέσεις: "Η υπόθεση Οτσαλάν είναι το αποτέλεσμα της προσοχής και διαθεσιμότητας γνωστών ιταλικών πολιτικών δυνάμεων που δείχνουν προς τις επαναστατικές πραγματικότητες άλλων χωρών", γράφει.

Η Τεχεράνη

Το Ιράν προχθές βράδυ έσπευσε να διαψεύσει τη δήλωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) διαθέτει βάσεις στο ιρανικό έδαφος.

"Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα ουδέποτε διέθετε βάσεις στο Ιράν", είπε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Οτσαλάν είχε πει στην "Αλ Χαγιάτ" ότι "το ΡΚΚ διαθέτει βάσεις στο βόρειο Ιράκ και στο Ιράν, μετά την κατάργηση των βάσεών μας στη Συρία και το Λίβανο".

Η Αγκυρα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν ότι "κλείνει τα μάτια" στη διείσδυση Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ μέσω του εδάφους του στην Τουρκία. Η Τεχεράνη από την πλευρά της έχει αποκρούσει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πιέσεις για οικονομικές αλλαγές στη Βοσνία

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Πιέσεις στους ηγέτες της Βοσνίας για να επισπεύσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ασκούνται από χτες στη Μαδρίτη, όπου άρχισαν οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης του "Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης" στη Βοσνία.

Την έναρξη των εργασιών του "Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης", το οποίο συνέρχεται για τρίτη φορά από τότε που τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία το 1995, κήρυξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Σε ομιλία του υποστήριξε ότι τώρα υπάρχει η ευκαιρία να "νικηθεί η βία με ενωμένες διεθνείς προσπάθειες"... Ο ίδιος κάλεσε τους Βόσνιους ηγέτες να "ανοικοδομήσουν" τη χώρα τους. Από την άλλη πλευρά, ο ανώτατος αντιπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Βέστεντορπ, τόνισε ότι η τριετής "ειρήνη" στη Βοσνία είναι ακόμα εύθραυστη και ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι σημαντικά. Δεν παρέλειψε ακόμη να παρατηρήσει πως η ειρηνευτική διαδικασία δεν είναι βιώσιμη "χωρίς την ξένη υποστήριξη και την υπό ΝΑΤΟική διοίκηση ειρηνευτική δύναμη" στη Βοσνία.

Ο Μπ. Νετανιάχου και ο Γ. Αραφάτ, ενώ προσέρχονται στη συνάντηση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ