ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
Ελεύθερος ο Οτσαλάν, "παραμένει στην Ιταλία"

ΡΩΜΗ.-

Δικαστήριο της Ρώμης ήρε χθες τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, επιτρέποντάς του να εγκαταλείψει την Ιταλία αν το θελήσει.

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδιδαν χθες "Ασοσιέιτεντ Πρες" και "Ρόιτερ", θα παραμείνει σε ιταλικό έδαφος, τουλάχιστον έως ότου αποφασιστεί αν θα του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τις αρχές.

Ο Εμίν Καγιά, εκπρόσωπος του ΡΚΚ, έκανε ακριβώς αυτήν τη δήλωση: "Θα παραμείνει στη Ρώμη έως ότου η διαδικασία που ακολουθεί την αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου ολοκληρωθεί".

Η αντίδραση της κυβέρνησης της Τουρκίας φανέρωσε εκτός από έντονη ενόχληση και συνέχιση της πολιτικής πίεσης προς την Ιταλία: η απόφαση του ιταλικού Εφετείου, ανακοινώθηκε, θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Αγκυρας και της Ρώμης, "θα βλάψει τις σχέσεις Τουρκίας - Ιταλίας και το διεθνές δίκαιο", όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

"Είναι μία λυπηρή απόφαση", προσέθεσε ο (υπηρεσιακός) υπουργός.

"Αμήχανη" Γερμανία

Η ένταση αναμένεται να πλήξει και τις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας, δεδομένου ότι ήταν η Βόννη που άνοιξε το δρόμο για την απόφαση του Εφετείου, καθώς απέσυρε το διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Οι ιταλικές αρχές είχαν "συλλάβει" την 12η Νοεμβρίου τον Κούρδο ηγέτη στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, όπου είχε φθάσει από τη Μόσχα. Η Τουρκία είχε τότε ζητήσει, και επέμεινε να ζητά (ως και σήμερα) την έκδοσή του, αλλά το ιταλικό Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση οποιουδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα έχει ενεργή νομοθεσία επιβολής θανατικής ποινής.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη "δυσαρέσκειά" της επειδή η Γερμανία αρνούνταν να λάβει ξεκάθαρη θέση όλο το Νοέμβρη, αλλά η Βόννη τελικά αποσαφήνισε ότι δεν επρόκειτο να κάνει χρήση του εντάλματος σύλληψης (αφού φοβόταν "μεταφορά του εμφυλίου" στο έδαφός της, λόγω ύπαρξης μεγάλης κοινότητας Τούρκων και Κούρδων μεταναστών).

Πάντως η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την "έκπληξή" της για την απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης. "Αιφνιδιαστήκαμε πλήρως", σχολίασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ούβε - Κάρτστεν Χέγιε σε συνέντευξη Τύπου. "Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δικαστεί ο Οτσαλάν από ένα διεθνή οργανισμό", πρόσθεσε ο Χέγιε.

Παράλληλα, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Καρλσρούη διέψευσε κατηγορηματικά ότι έλαβε απόφαση "απόσυρσης" του εντάλματος.

Η απόφαση περί χορήγησης ή μη πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν αναμένεται να ληφθεί από την αρμόδια επιτροπή του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών εντός των ημερών. Ο Οτσαλάν δεν μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, διότι δεν έχει ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Κούρδος ηγέτης θα "δικαστεί στην Ιταλία ή θα απελαθεί".

"Οι επιλογές που έχουμε", είπε, "είναι η διερεύνηση της πιθανότητας να δικαστεί ο Οτσαλάν στην Ιταλία, διαφορετικά, δεν παραμένει άλλη λύση από την απέλαση, με δεδομένο ότι ο Οτσαλάν εισήλθε παράνομα στην Ιταλία", δήλωσε ο Ντίνι σε δημοσιογράφους.

"Διάσκεψη" προτείνει ο Οτσαλάν

Ο ίδιος ο Κούρδος ηγέτης πρότεινε πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το κουρδικό στην Ιταλία, σε επιστολή του προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα, την οποία δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "La Repubblica".

"Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα στην οποία γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεπώς, κατά την άποψή μου, είναι το ιδανικό μέρος για να πραγματοποιηθεί μία ειρηνευτική διάσκεψη για το κουρδικό ζήτημα", ανέφερε το κείμενο της επιστολής. "Οι ιταλικές κυβερνήσεις (...) επέδειξαν πάντα μία αλληλεγγύη προς την υπόθεση του κουρδικού λαού. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να υπάρξει μία ειρηνική και δημοκρατική λύση", προστίθεται.

O Οτσαλάν υπογραμμίζει ότι "δεν ήρθε στην Ιταλία για να δικαστεί, αλλά για να κάνει πολιτική". Καταλήγει εκφράζοντας τις "ειλικρινείς ευχαριστίες του" στον Ντ' Αλέμα για τη "μεγάλη προσφορά" του στο κουρδικό ζήτημα και στον ίδιο.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαπιστώσεις Χόλμπρουκ, κατηγορίες Μιλόσεβιτς και θρήνος στο Πετς...
  • "Χάσμα" διαφορών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών διαπίστωσε ο Χόλμπρουκ, εμμένοντας στην εξεύρεση "πολιτικής λύσης"
  • Ο Μιλόσεβιτς επιρρίπτει ευθύνες σε ΗΠΑ και δηλώνει πως θα καταπνίξει την τρομοκρατία
  • Θρήνος και πορείες διαμαρτυρίας στο Πετς για το φόνο έξι Σέρβων μαθητών από Αλβανούς μασκοφόρους

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Με ψεύτικα... δόντια φαίνεται πως "τηρείται" η συμφωνία εκεχειρίας της 12ης Οκτώβρη για το Κοσσυφοπέδιο. Ολες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταγράφουν άνοδο της έντασης στην περιοχή, με κορυφαία γεγονότα το αιματηρό επεισόδιο στα γιουγκοσλαβικο-αλβανικά σύνορα (της περασμένης Δευτέρας), το φόνο έξι Σέρβων μαθητών στο Πετς (την Τρίτη) και το διαπιστωμένο τέλμα στις διπλωματικές επαφές Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών με τους Αμερικανούς διπλωμάτες. Ηταν επόμενο όλα αυτά να μονοπωλήσουν στην τελευταία συνάντηση του Αμερικανού διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μόνον που τα αποτελέσματα αυτής της επαφής δε φάνηκαν να είναι ούτε άμεσα, ούτε να δρομολογούν μία αναχαίτιση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Μετά από συνομιλίες πέντε ωρών, ο Χόλμπρουκ κατανόησε το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις θέσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών για το μέλλον της επαρχίας, επιμένοντας ωστόσο πως η διαμεσολαβητική προσπάθεια του απεσταλμένου της κυβέρνησης Κλίντον στην περιοχή, Κρίστοφερ Χιλ, θα συνεχιστεί. Καταδίκασε ως "οικτρά" επεισόδια όχι μόνον εκείνα που έγιναν στη μεθόριο ΝΟ Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας, αλλά και το φόνο έξι Σέρβων μαθητών σε καφετερία της πόλης Πετς από μασκοφόρους Αλβανούς αυτονομιστές... Ο ίδιος, πάντως, έφυγε χτες νωρίς για τις ΗΠΑ για να ενημερώσει, σε πρώτη φάση, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Τι θα "κυοφορήσει" αυτή η ενημέρωση είναι για την ώρα... άγνωστο...

Από την πλευρά του ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εστίασε τις δηλώσεις του στον απρόκλητο φόνο των έξι Σέρβων μαθητών στο Πετς, ανακοινώνοντας πως θα καταπνίξει την τρομοκρατία και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι "όπου και εάν βρίσκονται". Να σημαίνει αυτό την έναρξη εκτεταμένων σερβικών επιχειρήσεων στα οχυρά του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου" εντός της επαρχίας; Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Μιλόσεβιτς επέκρινε τις ΗΠΑ, διότι εμπόδισαν την έκδοση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο θα καταδικαζόταν η τρομοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο και υπογράμμισε με νόημα ότι η πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να βασίζεται στην "ισότητα όλων των πολιτών και των εθνικών κοινοτήτων, η οποία εξασφαλίζεται με το σχέδιο αυτονομίας που συνέταξε η σερβική κυβέρνηση".

Θρήνος στο Πετς

Πάντως στη Σερβία κύριο θέμα είναι η δολοφονία των έξι νεαρών Σέρβων στην πόλη Πετς, την οποία καταδίκασαν όλα τα πολιτικά κόμματα που ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις των Αλβανών εξτρεμιστών.

Στην ίδια την πόλη, τα σχολεία ήταν κλειστά σε ένδειξη πένθους, πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας χιλιάδων ατόμων εκεί και στην Πρίστινα, ενώ πλήθος περισσότερων από 5.000 Σέρβων συγκεντρώθηκε στην κηδεία των έξι νεαρών.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του στις οικογένειες των θυμάτων ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο οφείλεται στη χειρότερη μορφή τρομοκρατίας που χρησιμοποιούν οι Αλβανοί, την οποία η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει.

Οσον αφορά το τελευταίο σοβαρό ένοπλο επεισόδιο στη μεθοριακή γραμμή Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας, ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι μεθοριακοί φρουροί απαγόρευσαν σε ομάδα 140 Αλβανών να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο μεταφέροντας σύγχρονο οπλισμό και πως στις συγκρούσεις που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους 36 Αλβανοί, ενώ 9 συνελήφθησαν. Ολα τα θύματα ήταν Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου που είχαν εκπαιδευτεί στην Αλβανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού στρατού. Οι επαληθευτές του ΟΑΣΕ που έκαναν αυτοψία στη μεθοριακή γραμμή επιβεβαίωσαν ότι οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες ενήργησαν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, χωρίς να στήσουν ενέδρα στους Αλβανούς ή να πυροβολήσουν εκ προμελέτης.

ΙΤΑΛΙΑ
Καταπλακώθηκαν 40 άνθρωποι

ΡΩΜΗ.-

Ενας εκκωφαντικός και τρομακτικός θόρυβος έσκισε τα σπλάχνα της νύχτας στην ιταλική πρωτεύουσα και ένα πενταώροφο κτίριο κατέρρευσε, παρασέρνοντας στο θάνατο και τους 38 ή και 40 ενοίκους της.

Μέχρι χτες το βράδυ τα σωστικά συνεργεία είχαν καταφέρει να ανασύρουν από τους τόνους των ερειπίων μόνο εννέα νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ενώ οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των περίπου 40 ανθρώπων που διέμεναν στο κτίριο είναι μηδαμινές, δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Μπαρμπέρι."Υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι στα ερείπια. Είναι φρικτό", δήλωσε ο δήμαρχος Φραντσέσκο Ρουτέλι,αποτυπώνοντας την εικόνα που είχε ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια του. Από το ξημέρωμα που κατέρρευσε το κτίριο στη συνοικία Πορτουένσε, κοντά στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, πυροσβέστες, στρατιώτες και αστυνομικοί δίνοντας μάχη με το χρόνο και τις αντιξοότητες, προκειμένου να μετακινήσουν τεράστιους όγκους τσιμέντων και σίδερων, ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα θύματα, μεταξύ των οποίων είναι γνωστό ότι βρίσκονται αρκετά παιδιά.

Οσο για τα αίτια της έκρηξης, που μεταμόρφωσε την πενταώροφη πολυκατοικία σε άμορφη μάζα, δεν έχουν διευκρινιστεί. Στην αρχή οι αρχές μιλούσαν για διαρροή αερίου. Λίγο αργότερα εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανέφερε ότι η πολυκατοικία, που είχε κατασκευαστεί στη δεκαετία του '40, ήταν πολύ παλιά και ετοιμόρροπη. Ομως προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες, κανένα ασφαλές συμπέρασμα δεν μπορεί να υπάρξει.

Σωστικά συνεργεία ψάχνουν στα συντρίμμια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ