Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Ελεύθερος ο Οτσαλάν, "παραμένει στην Ιταλία"

ΡΩΜΗ.-

Δικαστήριο της Ρώμης ήρε χθες τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, επιτρέποντάς του να εγκαταλείψει την Ιταλία αν το θελήσει.

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδιδαν χθες "Ασοσιέιτεντ Πρες" και "Ρόιτερ", θα παραμείνει σε ιταλικό έδαφος, τουλάχιστον έως ότου αποφασιστεί αν θα του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τις αρχές.

Ο Εμίν Καγιά, εκπρόσωπος του ΡΚΚ, έκανε ακριβώς αυτήν τη δήλωση: "Θα παραμείνει στη Ρώμη έως ότου η διαδικασία που ακολουθεί την αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου ολοκληρωθεί".

Η αντίδραση της κυβέρνησης της Τουρκίας φανέρωσε εκτός από έντονη ενόχληση και συνέχιση της πολιτικής πίεσης προς την Ιταλία: η απόφαση του ιταλικού Εφετείου, ανακοινώθηκε, θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Αγκυρας και της Ρώμης, "θα βλάψει τις σχέσεις Τουρκίας - Ιταλίας και το διεθνές δίκαιο", όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

"Είναι μία λυπηρή απόφαση", προσέθεσε ο (υπηρεσιακός) υπουργός.

"Αμήχανη" Γερμανία

Η ένταση αναμένεται να πλήξει και τις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας, δεδομένου ότι ήταν η Βόννη που άνοιξε το δρόμο για την απόφαση του Εφετείου, καθώς απέσυρε το διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Οι ιταλικές αρχές είχαν "συλλάβει" την 12η Νοεμβρίου τον Κούρδο ηγέτη στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, όπου είχε φθάσει από τη Μόσχα. Η Τουρκία είχε τότε ζητήσει, και επέμεινε να ζητά (ως και σήμερα) την έκδοσή του, αλλά το ιταλικό Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση οποιουδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα έχει ενεργή νομοθεσία επιβολής θανατικής ποινής.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη "δυσαρέσκειά" της επειδή η Γερμανία αρνούνταν να λάβει ξεκάθαρη θέση όλο το Νοέμβρη, αλλά η Βόννη τελικά αποσαφήνισε ότι δεν επρόκειτο να κάνει χρήση του εντάλματος σύλληψης (αφού φοβόταν "μεταφορά του εμφυλίου" στο έδαφός της, λόγω ύπαρξης μεγάλης κοινότητας Τούρκων και Κούρδων μεταναστών).

Πάντως η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την "έκπληξή" της για την απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης. "Αιφνιδιαστήκαμε πλήρως", σχολίασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ούβε - Κάρτστεν Χέγιε σε συνέντευξη Τύπου. "Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δικαστεί ο Οτσαλάν από ένα διεθνή οργανισμό", πρόσθεσε ο Χέγιε.

Παράλληλα, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Καρλσρούη διέψευσε κατηγορηματικά ότι έλαβε απόφαση "απόσυρσης" του εντάλματος.

Η απόφαση περί χορήγησης ή μη πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν αναμένεται να ληφθεί από την αρμόδια επιτροπή του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών εντός των ημερών. Ο Οτσαλάν δεν μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, διότι δεν έχει ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Κούρδος ηγέτης θα "δικαστεί στην Ιταλία ή θα απελαθεί".

"Οι επιλογές που έχουμε", είπε, "είναι η διερεύνηση της πιθανότητας να δικαστεί ο Οτσαλάν στην Ιταλία, διαφορετικά, δεν παραμένει άλλη λύση από την απέλαση, με δεδομένο ότι ο Οτσαλάν εισήλθε παράνομα στην Ιταλία", δήλωσε ο Ντίνι σε δημοσιογράφους.

"Διάσκεψη" προτείνει ο Οτσαλάν

Ο ίδιος ο Κούρδος ηγέτης πρότεινε πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το κουρδικό στην Ιταλία, σε επιστολή του προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα, την οποία δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "La Repubblica".

"Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα στην οποία γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεπώς, κατά την άποψή μου, είναι το ιδανικό μέρος για να πραγματοποιηθεί μία ειρηνευτική διάσκεψη για το κουρδικό ζήτημα", ανέφερε το κείμενο της επιστολής. "Οι ιταλικές κυβερνήσεις (...) επέδειξαν πάντα μία αλληλεγγύη προς την υπόθεση του κουρδικού λαού. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να υπάρξει μία ειρηνική και δημοκρατική λύση", προστίθεται.

O Οτσαλάν υπογραμμίζει ότι "δεν ήρθε στην Ιταλία για να δικαστεί, αλλά για να κάνει πολιτική". Καταλήγει εκφράζοντας τις "ειλικρινείς ευχαριστίες του" στον Ντ' Αλέμα για τη "μεγάλη προσφορά" του στο κουρδικό ζήτημα και στον ίδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ