ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Νωρίς ακόμα για Χριστούγεννα

Η αγορά μπορεί να έχει "φορέσει" τα γιορτινά της, ωστόσο η κίνηση δε θυμίζει καθόλου γιορτές, καθώς οι καταναλωτές είναι ακόμα "κουμπωμένοι", ενώ και το ισχνό "δώρο" των Χριστουγέννων, με το οποίο πρέπει να ανταποκριθούν, τόσο στα έξοδα των ημερών, όσο και σε εκκρεμότητες του προηγούμενου διαστήματος, μόλις χτες άρχισε να καταβάλλεται. Πάντως, σύμφωνα με τους κρεοπώλες, οι τιμές από την Κυριακή που αναμένεται να "μπουν" στην αγορά οι νωπές εγχώριες γαλοπούλες θα κυμανθούν γύρω στις 1.600 - 1.800 δρχ. το κιλό στη λιανική, δεν αποκλείεται, πάντως να φτάσουν και μέχρι τις 2.000 δρχ. στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Θ. Μάρκου, ο κλάδος γνωρίζει πολύ καλά και βιώνει τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων από όπου προέρχεται και το εισόδημά τους και θα προσπαθήσουν όσο γίνεται να συγκρατήσουν τις τιμές.

Η τιμή στην οποία πωλούνταν χτες οι λιγοστές εισαγόμενες κατεψυγμένες γαλοπούλες κυμαίνεται μεταξύ 650 και 750 δρχ. το κιλό, τα χοιρίδια πωλούνταν προς 1.700 δρχ., τα αρνιά και τα κατσίκια προς 1.500 - 2.200 δρχ. το κιλό, η γίδα στις 800 - 1.000 δρχ.

Οσο για τα οπωροκηπευτικά, αυτές τις μέρες οι ντομάτες πωλούνται σε διπλάσια τιμή απ' ό,τι πέρσι τέτοιες μέρες, καθώς πωλείται και πάνω από 400 δρχ. το κιλό, ενώ και οι πατάτες, λόγω της κακοκαιρίας, πωλούνται στις 200 από 150 δρχ. που πωλούνταν πέρσι, συμπαρασύροντας και τις τιμές των άλλων κηπευτικών προς τα πάνω. Ειδικά, δε, για τις ντομάτες και τις πατάτες, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να επιβάλει άτυπο πλαφόν 400 και 180 δρχ. αντίστοιχα για να μην αυξηθούν ακόμα περισσότερο μέσα στις γιορτές.

Από τα άλλα είδη των ημερών, οι κουραμπιέδες πωλούνται στις 2.600 - 4.000 δρχ. το κιλό, τα μελομακάρονα 2.400 - 3.800 και οι βασιλόπιτες 3.000 - 4.200 δρχ. το κιλό, αλλά υπάρχουν και με 950 δρχ. το κιλό.

Τέλος, οι τιμές στα εγχώρια έλατα κυμαίνονται μεταξύ 7.000 το μικρότερο έως και 25.000 το μεγαλύτερο. Στα εισαγόμενα, οι τιμές ξεκινούν από 8.000 και φτάνουν μέχρι 40.000 δρχ., ενώ στα ψεύτικα από 1.500 μέχρι 20.000 δρχ. Οι τιμές στις μπάλες κυμαίνονται μεταξύ 100 και 4.000 δρχ., στα ηλεκτρικά φωτάκια από 700 μέχρι 10.000 δρχ. ως επί το πλείστον.

Προσοχή και στην ποιότητα

Υπερτριπλασιάστηκαν, σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων ετών, οι καταγγελίες των καταναλωτών που κατέγραψε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) για ακατάλληλα τρόφιμα από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 10 Δεκέμβρη. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, η αύξηση αυτή κατά 221,5% που αντιστοιχεί σε 8.435 καταγγελίες καταδεικνύει τη βαθιά κρίση της αγοράς, που, προκειμένου να "προσαρμοστεί" στη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των λαϊκών εισοδημάτων, παράγει, εισάγει και προωθεί στα ράφια υποβαθμισμένα, ακόμα και ληγμένα ή υπό λήξη προϊόντα. Ταυτόχρονα, αποτυπώνει την κυβερνητική ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, ρίχνοντας στο βωμό της συγκράτησης του πληθωρισμού την ποιότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά προς κατανάλωση.

Επίσης, ενόψει των γιορτών, το ΙΝΚΑ δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις αγορές των ημερών. Συγκεκριμένα, εφιστά την προσοχή στην αγορά ειδών οικιακού εξοπλισμού όπου κυκλοφορούν προϊόντα χωρίς ενδείξεις και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά, χωρίς εγγύηση, αλλά και απομιμητικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προσοχή στη χρήση πιστωτικών καρτών.

Ειδικά για τα παιχνίδια, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα να φέρουν το σήμα CE, που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας των παιδιών, να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα ελληνικά και να είναι αντίστοιχα με την ηλικία του παιδιού, καθώς και να ερευνούμε καλά την αγορά, γιατί οι διαφορές τιμής ανάμεσα στο ίδιο παιχνίδι φτάνει μέχρι και 76% από κατάστημα σε κατάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα κρέατα που καταναλώνονται ιδιαίτερα αυτές τις μέρες για τα κοτόπουλα και τις γαλοπούλες, το ΙΝΚΑ τονίζει ότι πρέπει να έχουν δέρμα χωρίς αλλοιώσεις και ανεπτυγμένες μυικές μάζες, ενώ δεν πρέπει να έχουν κρέας μελανό, σκοτεινό, πρασινωπό ή κάκοσμο στην κοιλιά, στο λαιμό, στο εσωτερικό των μηρών ή στις μασχάλες. Ακόμη, δεν πρέπει να υπάρχει γλοιώδες επίστρωμα στην επιφάνεια του δέρματος και στις εσωτερικές κοιλότητες. Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες είναι συσκευασμένες και φέρουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις, όπως ημερομηνία παραγωγής και λήξης και προέλευση.

Τα αρνιά, τα κατσίκια και τα χοιρίδια δεν πρέπει να αγοράζονται ολόκληρα, εφόσον δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες που να πιστοποιούν τον κτηνιατρικό έλεγχο, να μην έχουν χρώμα σκοτεινό και αιμορραγικό ή κόκκινο λίπος. Στα αλλαντικά πρέπει να προσέχουμε το περίβλημά τους να είναι καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα. Τέλος, για τα τυριά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι στη συσκευασία τους πρέπει να φέρουν ημερομηνία παραγωγής. Τα μαλακά τυριά μπορούν να πωλούνται δυο μέρες μετά την παραγωγή τους και τα σκληρά τρεις μήνες μετά.

Σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια, το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι μόνο κατ' ευφημισμόν είναι τυχερά, συμπληρώνοντας ότι καλύτερο είναι να πηγαίνει κανείς"πάσο", παρά "μέσα" και να παίζει μόνο για το έθιμο περιορισμένο ποσό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η απάντηση των οικονομολόγων

Οι δυνάμεις που συγκροτούσαν μέχρι σήμερα το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) υπέστησαν σημαντικές απώλειες σε ποσοστά και εκλεγμένους αντιπροσώπους, στις εκλογές για την ανάδειξη οργάνων που έγιναν την προηγούμενη Κυριακή.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ είχε άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό, παίρνοντας 935 ψήφους έναντι 668 το 1995. Στην Αττική αναδείχτηκε σε 3η δύναμη. Σημαντικά ενισχυμένη βγήκε σε Τρίκαλα, Νησιά Ιονίου, Πάτρα, Κρήτη, Δωδεκάνησα. Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα εκλέγει 12 αντιπροσώπους (όσους είχε).

Η ΠΑΣΚ - Ο χάνει 8 αντιπροσώπους. Η ΔΗΚΚΙ - Ο χάνει 5 αντιπροσώπους αν και κατέβηκε από κοινού με την ΠΟΛ. ΑΝ. που είχε εκλέξει το 1995 τουλάχιστον 5 αντιπροσώπους. Ο ΣΥΝ χάνει 3-4 αντιπροσώπους, ενώ η αποχή στην Αθήνα έφτασε στο 60%. Το 1998 καταμετρήθηκαν 16.237 έγκυρα ψηφοδέλτια και το 1995 11.964.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το "λογιστή - φοροτεχνικό" (ΠΑΣΚ - Ο, ΔΗΚΚΙ - Ο και ΣΥΝ), που υποτίθεται ότι υπεράσπιζε τα συμφέροντα των πτυχιούχων Οικονομολόγων, είχαν απώλειες, ενώ η ΠΑΣΚ - Ο χάνει και 1 έδρα στην κεντρική διοίκηση παρά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα για τα ψηφοδέλτια που συμμετείχαν στις εκλογές έχουν ως εξής: ΠΑΣΚ - Ο 41,33% έναντι 45,55% το 1995. ΔΗΚΚΙ - Ο 29,48% έναντι 31,88% το 1995. ΣΥΝ 7,17 έναντι 8,44% το 1995. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ 5,76% έναντι 5,58% το 1995. Ανεξ. Κίνηση 8,47% έναντι 4,06% το 1995 και Οικονομολόγοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες 5,63%.

Εξοικείωση με το ... ΕΥΡΩ

Με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Κ. Βερόπουλο συναντήθηκε χτες η προϊσταμένη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή Χρ. Παπανικολάου στα πλαίσια της πολιτικής της γραμματείας να εξοικειωθούν οι καταναλωτές με το ΕΥΡΩ. Η Χρ. Παπανικολάου ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ από το 1999 να αναγράφονται οι αξίες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και σε δραχμές και σε ΕΥΡΩ.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Μέσα στις γιορτές η απαγόρευση παιχνιδιών από PVC

Υπουργική απόφαση με την οποία θα απαγορεύεται η πώληση παιδικών παιχνιδιών από PVC για παιδιά κάτω των 3 ετών είπε ότι θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες η προϊσταμένη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή Χρ. Παπανικολάου στους εκπροσώπους της "Γκρίνπις" με τους οποίους συναντήθηκε χτες για το θέμα αυτό και ζήτησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας τέτοιων παιχνιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από τις αιτιάσεις και τα επιχειρήματα της παραπάνω οικολογικής οργάνωσης, προκειμένου να στηρίξει το αίτημά της για την επικινδυνότητα και κατά συνέπεια την απαγόρευση της κυκλοφορίας τέτοιου είδους παιχνιδιών, ερωτηματικά προκαλεί η ολιγωρία με την οποία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το θέμα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Η ίδια η Γενική Γραμματεία, ενώ με ανακοίνωσή της στις 3 Δεκέμβρη αναφερόταν στα αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών σύμφωνα με τα οποία τα φθαλικά άλατα που εμπεριέχονται στο PVC έχουν ενοχοποιηθεί για "δυνητικά καρκινογόνο δράση" και μια σειρά άλλες βλάβες που "μπορεί να επιφέρουν και στον άνθρωπο εάν εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες σχετικά ποσότητες", περίμενε να δηλώσει - γιατί προς το παρόν περί δήλωσης πρόκειται - ότι θα προχωρήσει σε σχετική απαγόρευση της κυκλοφορίας παιχνιδιών που τα εμπεριέχουν μέσα στις γιορτές. Οταν, δηλαδή, τα παιχνίδια αυτά θα έχουν μπει ήδη στα ράφια των καταστημάτων και θα έχουν διατεθεί τα στοκ των εταιριών που τα παράγουν ή τα εισάγουν.

Μικρές αναπροσαρμογές στα καύσιμα

Μικρές μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων που θα ισχύσουν από σήμερα και μέχρι την επόμενη βδομάδα ανακοίνωσε χτες η εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαια" αποδίδοντάς τις στις αναπροσαρμογές των διεθνών τιμών των καυσίμων. Συγκεκριμένα, οι τιμές των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης μειώνονται κατά 1 δρχ. το λίτρο, του ντίζελ κίνησης κατά 0,50 δρχ. και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,10 δρχ. το λίτρο.

Ετσι, τυπικά οι λιανικές τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης αναπροσαρμόζονται για τις τρεις ζώνες ως εξής, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης στις 64,20 δρχ. το λίτρο.
  • Για την Α' ζώνη στις 67,20 δρχ.
  • Για τη Β' ζώνη στις 70,20 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Γ' ζώνης με ΦΠΑ 18% στις 73,20 και για τις περιοχές με 13% ΦΠΑ στις 66,20 δρχ. το λίτρο.
Το σημερινό ωράριο

Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν στις 8.00 το βράδυ. Τα κρεοπωλεία θα κλείσουν στις 3.00 το μεσημέρι και θα ξανανοίξουν στις 5.00 το απόγευμα μέχρι τις 8.00 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ