Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Νωρίς ακόμα για Χριστούγεννα

Η αγορά μπορεί να έχει "φορέσει" τα γιορτινά της, ωστόσο η κίνηση δε θυμίζει καθόλου γιορτές, καθώς οι καταναλωτές είναι ακόμα "κουμπωμένοι", ενώ και το ισχνό "δώρο" των Χριστουγέννων, με το οποίο πρέπει να ανταποκριθούν, τόσο στα έξοδα των ημερών, όσο και σε εκκρεμότητες του προηγούμενου διαστήματος, μόλις χτες άρχισε να καταβάλλεται. Πάντως, σύμφωνα με τους κρεοπώλες, οι τιμές από την Κυριακή που αναμένεται να "μπουν" στην αγορά οι νωπές εγχώριες γαλοπούλες θα κυμανθούν γύρω στις 1.600 - 1.800 δρχ. το κιλό στη λιανική, δεν αποκλείεται, πάντως να φτάσουν και μέχρι τις 2.000 δρχ. στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Θ. Μάρκου, ο κλάδος γνωρίζει πολύ καλά και βιώνει τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων από όπου προέρχεται και το εισόδημά τους και θα προσπαθήσουν όσο γίνεται να συγκρατήσουν τις τιμές.

Η τιμή στην οποία πωλούνταν χτες οι λιγοστές εισαγόμενες κατεψυγμένες γαλοπούλες κυμαίνεται μεταξύ 650 και 750 δρχ. το κιλό, τα χοιρίδια πωλούνταν προς 1.700 δρχ., τα αρνιά και τα κατσίκια προς 1.500 - 2.200 δρχ. το κιλό, η γίδα στις 800 - 1.000 δρχ.

Οσο για τα οπωροκηπευτικά, αυτές τις μέρες οι ντομάτες πωλούνται σε διπλάσια τιμή απ' ό,τι πέρσι τέτοιες μέρες, καθώς πωλείται και πάνω από 400 δρχ. το κιλό, ενώ και οι πατάτες, λόγω της κακοκαιρίας, πωλούνται στις 200 από 150 δρχ. που πωλούνταν πέρσι, συμπαρασύροντας και τις τιμές των άλλων κηπευτικών προς τα πάνω. Ειδικά, δε, για τις ντομάτες και τις πατάτες, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να επιβάλει άτυπο πλαφόν 400 και 180 δρχ. αντίστοιχα για να μην αυξηθούν ακόμα περισσότερο μέσα στις γιορτές.

Από τα άλλα είδη των ημερών, οι κουραμπιέδες πωλούνται στις 2.600 - 4.000 δρχ. το κιλό, τα μελομακάρονα 2.400 - 3.800 και οι βασιλόπιτες 3.000 - 4.200 δρχ. το κιλό, αλλά υπάρχουν και με 950 δρχ. το κιλό.

Τέλος, οι τιμές στα εγχώρια έλατα κυμαίνονται μεταξύ 7.000 το μικρότερο έως και 25.000 το μεγαλύτερο. Στα εισαγόμενα, οι τιμές ξεκινούν από 8.000 και φτάνουν μέχρι 40.000 δρχ., ενώ στα ψεύτικα από 1.500 μέχρι 20.000 δρχ. Οι τιμές στις μπάλες κυμαίνονται μεταξύ 100 και 4.000 δρχ., στα ηλεκτρικά φωτάκια από 700 μέχρι 10.000 δρχ. ως επί το πλείστον.

Προσοχή και στην ποιότητα

Υπερτριπλασιάστηκαν, σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων ετών, οι καταγγελίες των καταναλωτών που κατέγραψε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) για ακατάλληλα τρόφιμα από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 10 Δεκέμβρη. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, η αύξηση αυτή κατά 221,5% που αντιστοιχεί σε 8.435 καταγγελίες καταδεικνύει τη βαθιά κρίση της αγοράς, που, προκειμένου να "προσαρμοστεί" στη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των λαϊκών εισοδημάτων, παράγει, εισάγει και προωθεί στα ράφια υποβαθμισμένα, ακόμα και ληγμένα ή υπό λήξη προϊόντα. Ταυτόχρονα, αποτυπώνει την κυβερνητική ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, ρίχνοντας στο βωμό της συγκράτησης του πληθωρισμού την ποιότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά προς κατανάλωση.

Επίσης, ενόψει των γιορτών, το ΙΝΚΑ δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις αγορές των ημερών. Συγκεκριμένα, εφιστά την προσοχή στην αγορά ειδών οικιακού εξοπλισμού όπου κυκλοφορούν προϊόντα χωρίς ενδείξεις και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά, χωρίς εγγύηση, αλλά και απομιμητικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προσοχή στη χρήση πιστωτικών καρτών.

Ειδικά για τα παιχνίδια, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα να φέρουν το σήμα CE, που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας των παιδιών, να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα ελληνικά και να είναι αντίστοιχα με την ηλικία του παιδιού, καθώς και να ερευνούμε καλά την αγορά, γιατί οι διαφορές τιμής ανάμεσα στο ίδιο παιχνίδι φτάνει μέχρι και 76% από κατάστημα σε κατάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα κρέατα που καταναλώνονται ιδιαίτερα αυτές τις μέρες για τα κοτόπουλα και τις γαλοπούλες, το ΙΝΚΑ τονίζει ότι πρέπει να έχουν δέρμα χωρίς αλλοιώσεις και ανεπτυγμένες μυικές μάζες, ενώ δεν πρέπει να έχουν κρέας μελανό, σκοτεινό, πρασινωπό ή κάκοσμο στην κοιλιά, στο λαιμό, στο εσωτερικό των μηρών ή στις μασχάλες. Ακόμη, δεν πρέπει να υπάρχει γλοιώδες επίστρωμα στην επιφάνεια του δέρματος και στις εσωτερικές κοιλότητες. Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες είναι συσκευασμένες και φέρουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις, όπως ημερομηνία παραγωγής και λήξης και προέλευση.

Τα αρνιά, τα κατσίκια και τα χοιρίδια δεν πρέπει να αγοράζονται ολόκληρα, εφόσον δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες που να πιστοποιούν τον κτηνιατρικό έλεγχο, να μην έχουν χρώμα σκοτεινό και αιμορραγικό ή κόκκινο λίπος. Στα αλλαντικά πρέπει να προσέχουμε το περίβλημά τους να είναι καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα. Τέλος, για τα τυριά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι στη συσκευασία τους πρέπει να φέρουν ημερομηνία παραγωγής. Τα μαλακά τυριά μπορούν να πωλούνται δυο μέρες μετά την παραγωγή τους και τα σκληρά τρεις μήνες μετά.

Σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια, το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι μόνο κατ' ευφημισμόν είναι τυχερά, συμπληρώνοντας ότι καλύτερο είναι να πηγαίνει κανείς"πάσο", παρά "μέσα" και να παίζει μόνο για το έθιμο περιορισμένο ποσό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ