Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Η λιτότητα είναι παρελθόν...

Προκλητικές δηλώσεις των εκπροσώπων του ΣΕΒ

H λιτότητα στην Ελλάδα αποτελεί παρελθόν. Αυτή την προκλητική άποψη πρόβαλαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων. Επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι από την εφαρμοζόμενη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων έκαναν λόγο για πραγματική αύξηση των μισθών την 4ετία 1995 - 1998, με ρυθμό μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης μισθών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καταλήγοντας ότι "εάν μιλήσουμε για λιτότητα στη χώρα μας, τότε αυτή αποτελεί παρελθόν και όχι παρόν". Βέβαια ο πρόεδρος του ΣΕΒ αποσιώπησε τον απογειωτικό ρυθμό αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων, τα οποία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την τριετία 1995 - 1997 αυξήθηκαν κατά 67,1%, αναφερόμενος γενικώς σε κάποια αύξηση της κερδοφορίας των καθαρών κερδών όχι όμως και των μεικτών τα οποία θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν θετικότερες εξελίξεις και για την αύξηση των μισθών. Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δε φαίνεται να γνωρίζει τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που εμφανίζει τα επίπεδα μισθών του 1997 ίδια με αυτά του 1983. Παραδέχτηκε πάντως ότι "δεν είναι ικανοποιητικό το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα μας", υποστηρίζοντας ότι η καλυτέρευσή του θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Αναφερόμενος γενικότερα στη συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ και στην οικονομία της χώρας, ο Ν. Αναλυτής τόνισε ότι "η ελληνική βιομηχανία έχει γίνει αρκετά ανταγωνιστική και εκσυγχρονίζεται με ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς του δημοσίου τομέα". Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων δημοσιοποίησαν επίσης στοιχεία για την τετραετία 1995 - 1998 από τα οποία προκύπτει αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο - όπως είπε ο Ι. Στράτος - στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο ο οποίος έκανε πρόσφατη δήλωση περί αποχής της βιομηχανίας από επενδύσεις.

Οσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τη χαρακτήρισε θετική ωστόσο σημείωσε ότι το κόστος χρήματος στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δοθείσης της ευκαιρίας έθεσε για μία ακόμη φορά το αίτημα κατάργησης του ΕΦΤΕ και του νόμου 128. Τέλος ο Ι. Στράτος ερωτηθείς να σχολιάσει την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της διαγραφής των χρεών των αγροτικών συνεταιρισμών, τόνισε ότι προφανώς η έγκριση θα είναι συνέχεια κάποιας μελέτης για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι στο μέλλον όποιες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες δε θα έχουν τις ίδιες προσβάσεις σε νέα δανειοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ