Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Συνεχής αύξηση σε ρυθμούς... ΟΝΕ!

Αποκαλυπτικά και τα φετινά στοιχεία της ICAP για τα κέρδη που απέσπασαν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου το 1997

Καθαρό κέρδος τουλάχιστον 1,73 εκατομμύρια δραχμές για κάθε εργαζόμενο που απασχολούσαν, εξασφάλισαν το 1997 οι βιομήχανοι της χώρας, που για μια ακόμα χρονιά είδαν να απογειώνονται τα επίσημα κέρδη τους και να πιάνει τόπο η... "εθνική υπόθεση" της ΟΝΕ που όλο και πιο χαρακτηριστικά ταυτίζεται με την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους που κατά κύριο λόγο προέρχεται από την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων το 1997, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η - γνωστή στο είδος εταιρία - ICAP με την έκδοση "η Ελλάδα σε αριθμούς", τα βασικά συμπεράσματα της οποίας παραθέτει σήμερα ο "Ρ". Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, ενδεχόμενα όχι τόσο γιατί παρουσιάζουν τα αστρονομικά μεγέθη των υπερκερδών που αποσπούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου από τους εργαζόμενους, την εθνική οικονομία και τη χώρα συνολικά, αλλά περισσότερο επειδή δίνουν - μέσα από την επίσημη μεθοδολογία και με επίσημους αριθμούς - απάντηση στο ερώτημα "ποιος κερδίζει από την εφαρμοζόμενη πολιτική και το στόχο της ενοποίησης". Πολύ περισσότερο που δόθηκαν στη δημοσιότητα μαζί με την άλλη έρευνα της ICAP, που αφορά την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Δυο έρευνες που δείχνουν τις δύο πλευρές της ίδιας ακριβώς πολιτικής.

Η έρευνα της ICAP αφορά 3.908 βιομηχανίες,6.462 εμπορικές επιχειρήσεις,4.151 εταιρίες παροχής υπηρεσιών και 2.060 τουριστικές επιχειρήσεις.Σύμφωνα με την έρευνα, το 1997:

  • Τα καθαρά κέρδη των βιομηχάνων αυξήθηκαν ακόμα 13% και έφτασαν τα 536 δισ. δρχ. Για να κατανοηθεί το μέγεθος, αναφέρουμε ότι το 1991 τα επίσημα βιομηχανικά κέρδη ήταν 15,7 δισ. δρχ. και το 1993 περίπου 162 δισεκατομμύρια! Να σημειώσουμε ότι πέρσι οι συνολικές πωλήσεις των βιομηχάνων αυξήθηκαν μόλις 6,3%.
  • Εφιαλτικοί για την εργατική τάξη της χώρας, είναι οι ρυθμοί αύξησης των καθαρών κερδών ανά εργαζόμενο. Οπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, ο βαθμός εκμετάλλευσης, με την πιο επίσημη μέτρηση που είναι τα καθαρά κέρδη ανά εργαζόμενο, υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μια πενταετία, ενώ στον ίδιο πίνακα είναι εμφανής και η κατά 6,5% μείωση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας.
  • Αισθητή ήταν και η αύξηση των περιθωρίων μεικτού κέρδους για τους βιομηχάνους, που μόνο μέσα στην περσινή χρονιά αυξήθηκε από 22,1% το 1996, σε 22,5%.
  • Οι πωλήσεις των 4.954 κερδοφόρων εμπορικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 6,2%, ενώ τα περιθώρια μεικτού κέρδους αυξήθηκαν κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώθηκαν στο 18,5%. Τα καθαρά τους κέρδη ήταν αυξημένα κατά 7,9%.
  • Με ρυθμό 40,9% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη των εταιριών παροχής υπηρεσιών, ενώ ειδικότερα ο κλάδος των τραπεζών αύξησε τα καθαρά κέρδη κατά 50,7%.
  • Τέλος, ο κλάδος του τουρισμού παρουσίασε στο σύνολό του ζημιές που έφτασαν τα 18,7 δισ. δρχ. έναντι 20,4 δισεκατομμυρίων το 1996.

Από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ICAP, δεν είναι δυνατή η σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα που είχαν οι επιχειρήσεις το 1996. Ωστόσο, ζητήματα που έχουν σχέση με τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και των κερδών του είναι εμφανή και από τους πίνακες με τις πλέον κερδοφόρες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, που δημοσιεύονται.Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Από τα 536 δισ. δρχ. που είναι τα κέρδη του συνόλου των κερδοφόρων βιομηχανιών, τα 253 δισ. (ποσοστό 27,2%) τα μοιράστηκαν οι 50 πιο κερδοφόρες και τα 136 δισ. (ποσοστό 25,4%) οι 10 πιο κερδοφόρες.
  • Από τα καθαρά κέρδη των 375,6 δισ. δρχ. που είχαν οι κερδοφόρες εμπορικές επιχειρήσεις, τα 135 δισ. (ποσοστό 35,9%) αποσπάστηκαν από τις 50 πιο κερδοφόρες και τα 67 δισ. (ποσοστό 17,8%) από τις 10 πρώτες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ