Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ
Για την πλειοψηφία η χειροτέρευση είναι συνεχής
  • Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
  • Η συντριπτική πλειοψηφία γυρίζει την πλάτη στους ψευτοεθνικούς στόχους της ΟΝΕ

Τουλάχιστον το 88,2% του ελληνικού λαού το 1998 έγινε φτωχότερο ή στην καλύτερη περίπτωση δε χειροτέρευσε η οικονομική του κατάσταση σε σχέση με το 1997. Αντίθετα αύξηση εισοδήματος υπήρξε μόνο για το 11,2% των νοικοκυριών της ελληνικής κοινωνίας.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν τη διεύρυνση του χάσματος των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και μιας μικρής μειοψηφίας "χρυσοκάνθαρων", ευνοημένων από το σημερινό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, προκύπτουν από έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων ICAP, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Πρόκειται ασφαλώς για στοιχεία που αναδεικνύουν τις εφιαλτικές συνέπειες των μακροχρόνιων πολιτικών λιτότητας σε βάρος εκατομμυρίων εργαζομένων, στην προοπτική της "σύγκλισης" του ελληνικού καπιταλισμού με τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης.

Η εξάπλωση της φτώχειας για τους πολλούς και η ευημερία για τους λίγους δεν είναι το μόνο συνταρακτικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα.

Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού γυρίζει την πλάτη και περιφρονεί πλήρως στους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής και τη "σύγκλιση", τους ...εθνικούς στόχους και τους μονόδρομους της ΟΝΕ.

Σε ένα δείγμα 1.000 νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο το 7,6% των ερωτηθέντων δέχτηκε ως προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής το στόχο της "σύγκλισης" με την Ευρωπαϊκή Ενωση και μόνο ένα 5% το στόχο της συγκράτησης του πληθωρισμού. Αντίθετα το 33,3% ζητάει μέτρα αναδιανομής των εισοδημάτων υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων (άνεργοι, συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι). Παρά την τεράστια εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου στην οποία επιδίδεται όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου, το οικονομικό κατεστημένο και τα ελεγχόμενα από αυτό ΜΜΕ, ο "εθνικός" στόχος της "σύγκλισης" συνεχίζει να παραμένει από ξένος μέχρι και εχθρικός για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με την έρευνα, στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι εδραιωμένη πλέον η αντίληψη ότι χρόνο με το χρόνο η κατάσταση θα χειροτερεύει. Για το 1999, το 40,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί, το 44,4% ότι θα μείνει στάσιμη και μόνο το 15,2% ελπίζει ότι θα βελτιωθεί.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα γνωρίζουν μάλιστα τις αιτίες και τους ενόχους που τους οδηγούν στην οικονομική ένδεια, δηλαδή την πολιτική της κυβέρνησης. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην ερώτηση για τους λόγους της αναμενόμενης στασιμότητας ή επιδείνωσης της οικονομικής τους κατάστασης κατά το 1999, το 44,5% θεωρεί τη χαμηλή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος τους ως συνέπεια της νέας σκληρής εισοδηματικής πολιτικής που ανακοινώθηκε για το επόμενο έτος, ενώ το 27,4% θεωρεί ως δεύτερη βασική αιτία τον πληθωρισμό.

Αλλα ενδιαφέροντα στοιχεία

Και τα υπόλοιπα όμως στοιχεία της έρευνας της ICAP, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 7-21 Οκτώβρη 1998 σε 47 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Ελλάδας, είναι εξίσου ενδιαφέροντα. Ολα κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο πόλος της φτώχειας και της στασιμότητας διευρύνεται, καθώς η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του λαού μένει αποκλεισμένη από τον τύπο οικονομικής ανάπτυξης και τις ευκαιρίες πλουτισμού που συνεπάγεται η πολιτική "σύγκλισης" της κυβέρνησης. Στον άλλο πόλο μία μεικτή μειοψηφία, που ανάλογα με την περίπτωση κινείται μεταξύ του 11 και 13%, αυξάνει τα εισοδήματά της, αγοράζει ακίνητα κλπ.

Για το 1998:

  • Μόνο το 13,3% των νοικοκυριών απέκτησαν εισόδημα μεγαλύτερο από τις δαπάνες που πραγματοποίησαν. Το 57,9% παρουσίασε δαπάνες ίσες με το αποκτώμενο εισόδημα, ενώ για το 28,8% το εισόδημά τους ήταν μικρότερο από τις πραγματοποιούμενες δαπάνες.
  • Αγορές ακινήτων ή διαρκών καταναλωτικών αγαθών πραγματοποίησε μόνο το 13,5% των ερωτηθέντων, ενώ το υπόλοιπο 86,5% απάντησε αρνητικά. Οι προθέσεις αγοράς ακινήτων για το 1999 είναι αντίστοιχα 11,3% θετικές και 88,7% αρνητικές.
  • Από τις ερωτήσεις που αφορούν τις καταναλωτικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων, προκύπτει ότι περικόπηκαν δαπάνες για ένδυση - υπόδηση και αναψυχή - η οποία θεωρείται πλέον ως είδος πολυτέλειας - ενώ αυξήθηκαν οι δαπάνες για τα είδη διατροφής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ