ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακατάλληλα και ανθυγιεινά σχολικά κτίρια

Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ για τα στεγαστικά προβλήματα σχολείων της Σταυρούπολης και της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη

Χρονίζουν τα προβλήματα στέγης για σχολεία της Σταυρούπολης και για δημοτικά σχολεία της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη. Με Ερωτήσεις στον υπουργό Παιδείας, βουλευτές του ΚΚΕ τον καλούν να δώσει λύση στα προβλήματα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου αναφέρονται στο ζήτημα της μετεγκατάστασης των 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ΤΕΕ (πρώην ΤΕΛ) Σταυρούπολης, οι μαθητές των οποίων κατεβαίνουν κάθε λίγο στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι τόσο για την έλλειψη βιβλίων και καθηγητών όσο και για το χρόνιο πρόβλημα της μεταστέγασής τους σε καταλληλότερο κτίριο. Στο ίδιο ακατάλληλο σχολικό συγκρότημα συστεγάζονται ακόμα η 1η ΤΕΣ και τα 5ο και 6ο ΣΕΚ. "Ουσιαστικά 2.500 μαθητές είναι στοιβαγμένοι σε ένα ανεπαρκές σχολικό κτίριο, το οποίο δεν έχει γυμναστήριο ούτε και αυλή, τα διαλείμματά τους τα κάνουν ουσιαστικά πάνω στην οδό Λαγκαδά, έναν από τους δρόμους με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων στη Θεσσαλονίκη", επισημαίνουν οι βουλευτές.

Σε διαμαρτυρία των μαθητών και των γονέων προς τη Β' Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος τους "ενημέρωσε" για"μελέτες που γίνονται για τη μελλοντική κατασκευή νέου κτιρίου, κοντά στη μονή Λαζαριστών".

Σε ερώτηση του ΚΚΕ για το ίδιο ζήτημα πριν από ενάμιση χρόνο, το υπουργείο απάντησε ότι "για την αγορά του κτιρίου έχει συγκροτηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης επιτροπή για τον ορισμό τιμής μονάδας του ακινήτου Φέσα, επί της οδού Σολωμού 8, στη Σταυρούπολη, εμβαδούοικοπέδου 10.000 τ.μ. και κτίσματος 30.000 τ.μ.". Στην ίδια απάντηση (15/7/97) αναφερόταν ότι "ως το τέλος του τρέχοντος μηνός (σσ Ιούλης 1997) θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αγορά του ακινήτου". Εχουν περάσει από τότε, όχι ένας, αλλά 17 μήνες και τίποτα δε φαίνεται στον ορίζοντα για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι έγινε με το κτίριο Φέσα, αν αυτό αγοράστηκε και με ποιους όρους και πού βρίσκεται το θέμα. "Η αισιοδοξία και οι υποσχέσεις του υπουργείου ότι "εντός του τρέχοντος μηνός θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αγορά ακινήτου" γιατί δεν εκπληρώθηκαν;" ρωτούν οι βουλευτές. Επίσης καλούν τον υπουργό να απαντήσει πού βρίσκεται το θέμα της μετεγκατάστασης των προαναφερθέντων σχολείων, τι προγραμματίζει το υπουργείο, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι πρωτοβουλίες του (αν υπάρχουν) και αν είναι σε θέση να δεσμευτεί για το αν και πότε θα γίνει τελικά η μεταστέγαση των μαθητών, αφού και το ίδιο το υπουργείο αναγνωρίζει την ακαταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων;

Μάθημα σε ανθυγιεινό λυόμενο

Σε ακατάλληλο και ανθυγιεινό λυόμενο κτίριο στεγάζονται τα 23ο και 104ο Δημοτικά Σχολεία Α. Τούμπας,καταγγέλλουν δάσκαλοι, γονείς και μαθητές. Το κτίριο είναι από αμίαντο και κατασκευάστηκε το 1978 μετά το μεγάλο σεισμό. Οι κατασκευαστές έχουν δηλώσει ότι η διάρκεια ζωής του είναι το πολύ 10 χρόνια και ενώ από τότε έχουν περάσει 20 χρόνια, συνεχίζει να φιλοξενεί μαθητές. Πριν από δύο χρόνια, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έδωσε άμεση προτεραιότητα στην αντικατάσταση του κτιρίου, όμως το θέμα έχει "κολλήσει". Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων καταγγέλλει ότι το σχολείο είναι τελείως ακατάλληλο, οι τουαλέτες είναι παλιές και ανθυγιεινές, οι πόρτες πέφτουν, αφού οι κάσες έχουν σαπίσει, όταν κάνει ζέστη μαθητές λιποθυμούν, ενώ δεν υπάρχουν γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων.

Με Ερώτησή τους στον υπουργό Παιδείας για το θέμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου τον καλούν να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις του να παρέμβει άμεσα και να δώσει τα απαραίτητα κονδύλια για την ανέγερση σχολικών μονάδων για τα δύο αυτά δημοτικά, αλλά και για δεκάδες άλλα που βρίσκονται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση. Ρωτούν επίσης τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να πάψει να υπάρχει το απαράδεκτο φαινόμενο των ακατάλληλων, ανθυγιεινών και επικίνδυνων σχολείων, στα οποία είναι υποχρεωμένα να κάνουν μάθημα τα παιδιά στις υποβαθμισμένες εργατικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Ε' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στήνει κάλπη με "ψευδεπίγραφο" δημοψήφισμα

Με ένα "ψευδεπίγραφο" δημοψήφισμα, που στην ουσία δίνει χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έρχεται να προτείνει λύση διεξόδου στα προβλήματα της εκπαίδευσης, αμφισβητώντας τις θέσεις του κλάδου και τις πάγιες συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της Ε' ΕΛΜΕ προτείνει τη διεξαγωγή "στο πόδι" και εντός δύο ημερών, δημοψηφίσματος, αγνοώντας τις θέσεις του κλάδου και αμφισβητώντας το πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98. Το όλο περιεχόμενο του πλαισίου του δημοψηφίσματος κινείται στη λογική των γνωστών θέσεων που υιοθετούνται από ορισμένα κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι θέσεις αυτές είναι για την αναστολή των εξετάσεων στη Β' Λυκείου. Η λογική αυτή επιχειρεί να περιορίσει το όλο ζήτημα μόνο στη Β' Λυκείου, λογική στην οποία εντάσσεται και η πλειοψηφία του ΔΣ της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι ενέργειες αυτές με δημοψηφίσματα τέτοιου τύπου υπονομεύουν τους στόχους του κλάδου και τους αγώνες των μαθητών και ότι η δημοκρατία των συλλογικών διαδικασιών πρέπει να εκφράζεται μέσα από τις γενικές συνελεύσεις του κλάδου, που οφείλει το ΔΣ να προχωρήσει άμεσα. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι οι ΕΛΜΕ θα πρέπει να πάρουν μέτρα για την ανάπτυξη των αγώνων και το συντονισμό τους με τους αγώνες των μαθητών.

"Το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα του ΔΣ της Ε' ΕΛΜΕ με τη συνδρομή του διοικητικού μηχανισμού (Διεύθυνση και διευθυντές σχολείων), δεν είναι τίποτα άλλο από ανοιχτό ξεπούλημα θέσεων, των αγώνων του κλάδου και του εκπαιδευτικού κινήματος για την κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98. Θέτουν σε ψηφοφορία προτάσεις που αποκαλύπτουν τη συμφωνία τους με την ουσία της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και μέσω αυτού του δημοψηφίσματος προσπαθούν να καλύψουν τη δική τους αδράνεια και συνενοχή, ενώ παράλληλα βγάζουν από τη δύσκολη θέση τον υπουργό Παιδείας θέτοντας προτάσεις και στρέφουν τα πυρά προς την ΟΛΜΕ, την ώρα που ο υπουργός δηλώνει ότι δε θα μετατοπιστεί ούτε στο ελάχιστο από τις θέσεις του...", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΔΕΕ, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν και να ψηφίσουν τις προτάσεις εκείνες που πραγματικά έχει ανάγκη η παιδεία και ο κλάδος.

Τρέχουν να προλάβουν

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" προχωρά η κυβέρνηση, με το διορισμό του οικονομολόγου Γ. Ζυρογιάννη στη θέση του προέδρου του ΔΣ της εταιρίας.

Ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης,ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για το διορισμό του Γ. Ζυρογιάννη, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της ΟΑ διατέλεσε μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη Α' Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, είναι ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, καθώς, επίσης, συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιτροπές της ΕΕ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Διεθνούς Τράπεζας και του ΟΟΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τη θέση του προέδρου της ΟΑ κατέχει από την αρχή του χρόνου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Θ. Τσακιρίδης,μετά την παραίτηση του Εμμ. Φθενάκη πριν αναλάβει καν τα καθήκοντά του. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που είχε διορίσει στην ηγεσία της ΟΑ το 1991 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

Τραγικός θάνατος

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το απόγευμα ο 27χρονος υπολοχαγός Νικόλαος Κυρούδης,όταν το τζιπ στο οποίο επέβαινε μαζί με τρεις στρατιώτες έπεσε σε κανάλι στην περιοχή Πισώνα Εύβοιας. Οι στρατιώτες κατάφεραν να βγουν σώοι από το τζιπ, ενώ ο υπολοχαγός εγκλωβίστηκε και πνίγηκε. Οι στρατιώτες και ο υπολοχαγός μετείχαν σε άσκηση του 575ου Τάγματος Πεζοναυτών.

Επέμβαση εισαγγελέα ζητά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Την επέμβαση του εισαγγελέα ζητούν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προστατευτεί η εικόνα και το κύρος του Ιδρύματος από κακόβουλα και υστερόβουλα δημοσιεύματα. Αφορμή στάθηκε χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται πως "καθηγήτρια παρέδιδε μαθήματα σεξ μέσα σε πανεπιστήμιο με ταρίφα 5.000 για τους φοιτητές και 10.000 για τους εξωσχολικούς".

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αποφάσισε την άμεση υποβολή μήνυσης - έγκλησης κατά παντός υπευθύνου για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ενώ ζητά και την επέμβαση του εισαγγελέα. Αύριο το πρωί, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίουθα συνεδριάσει εκτάκτως, προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει. Πάντως, δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψη του Ιδρύματος, όπως και κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Να μη γίνουμε φοροεισπράκτορες

H στάση της ΝΑΣ Θεσσαλονίκης απέναντι στην πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα εξαρτηθεί από την πολιτική που θα ακολουθήσει σε μια σειρά καθοριστικά ζητήματα, ανέφερε, στη συνεδρίαση ορκωμοσίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης, Μ. Σπυριδάκης.

"Η διεκδίκηση της οικονομικής αυτοδυναμίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενάντια στη λογική της επιβολής νέων φόρων, αποτελεί το βασικό παράγοντα για μια πολιτική που θα μπορέσει να συσπειρώσει γύρω της ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις", σημείωσε ο Μ. Σπυριδάκης και συνέχισε: "Η θέληση για διεκδίκηση αυτών που δικαιούται ο λαός του νομού και η πραγματική διάθεση για σύγκρουση με την κεντρική εξουσία είναι που θα κρίνουν στη συνείδηση των πολιτών του νομού το χαρακτήρα του θεσμού".

Στο νοσοκομείο 4χρονη από ξυλοδαρμό

Σε δίκη παραπέμφθηκαν η 19χρονη Ειρήνη Αγγελοπούλου και ο φίλος της Εμμ. Αλή, 20 χρόνων, που κατηγορούνται ότι κακοποίησαν την τετράχρονη κόρη της πρώτης μέσα στο σπίτι τους στον Κολωνό. Το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων από τους γονείς του φυσικού του πατέρα Δημ. Διαμαντόπουλου με εκδορές και μώλωπες σε όλο του το σώμα και κακώσεις στα δάχτυλα του αριστερού χεριού.

Ομως, η δικογραφία για την κακοποίηση διαχωρίστηκε μέχρι να εξακριβωθεί ποιος από τους συλληφθέντες είναι ο δράστης, ενώ αυτοί θα δικαστούν προς το παρόν, επειδή κατηγόρησαν ως δράστη τον πατέρα του μικρού κοριτσιού. Σε βάρος τους, ασκήθηκε χτες ποινική δίωξη για "ψευδή καταμήνυση κατ' εξακολούθηση, ψευδορκία μάρτυρα κατ' εξακολούθηση, συκοφαντική δυσφήμιση κατ' εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές και απόπειρα παράνομης βίας", μετά από μήνυση του Δημ. Διαμαντόπουλου.

Το χρονιάτικο γλέντι τους διοργανώνουν μεθαύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ., ο Σύλλογος Γυναικών Αχαρνών, η Ενωση ΕΒΕ, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και η Επιτροπή Ειρήνης της περιοχής. Το γλέντι θα γίνει στα γραφεία των συλλόγων, Αχαρνών 152. Οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά προσκλήσεων μπορούν να τηλεφωνούν στο 8236.041 και στο 8650.115.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ