ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ"
Να μην τσιμεντοποιηθεί
  • Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την επανέναρξη κατασκευής του πολυκαταστήματος στην περιοχή
  • Ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες ανέγερσης του πολυκαταστήματος

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Ορέστης Κολοζώφ επανέφεραν στη Βουλή το θέμα της τσιμεντοποίησης σημαντικής έκτασης του "Πύργου Βασιλίσσης" στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, με Ερώτηση που απευθύνουν στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών.

Οπως είναι γνωστό - αναφέρουν οι βουλευτές - την 1.2.95 εκδόθηκε το υπ' αριθμόν 3477/725 ΠΔ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Αθήνας, με το οποίο εγκρίθηκε η "συμπλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Ιλίου" και η ένταξη 120 περίπου στρεμμάτων από τα 366 του κτήματος Σερπιέρη στο σχέδιο πόλης. Ετσι, δόθηκε το δικαίωμα στον μεγαλοκτηματία Σερπιέρη να οικοδομήσει έκταση 44 στρεμμάτων. Υστερα από τα παραπάνω ξεκίνησαν το Νοέμβρη του 1996 εκσκαφές για ανέγερση πολυκαταστήματος ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ. Μετά όμως από κινητοποιήσεις των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής, οι εργασίες σταμάτησαν. Από τότε ξεκίνησε ένας μαραθώνιος συζητήσεων για το "ιδιοκτησιακό καθεστώς", το οποίο υποτίθεται ότι έψαχναν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Στις 19.10.98 ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες ανέγερσης του τεράστιου πολυκαταστήματος μετά από διακοπή δύο ετών - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και συνεχίζουν: "Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι αρκετά σοβαρό, μια και στη συγκεκριμένη περιοχή δημιουργούνται πρόσθετα περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και κοινωνικά προβλήματα. Προωθείται έτσι η οικονομική καταστροφή των μικρομεσαίων επαγγελματιών, εξαφανίζεται και ο τελευταίος σημαντικός ελεύθερος χώρος και κινδυνεύει να καταστραφεί και το όμορο δημόσιο πάρκο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο συγκεκριμένο κτήμα. Επίσης, θα δημιουργηθούν προβλήματα λειτουργίας στα προνοιακά ιδρύματα που συνορεύουν με το κτήμα Σερπιέρη, όπως το κέντρο βρεφών "ΜΗΤΕΡΑ", το ίδρυμα Απροσαρμόστων Παιδιών, το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, σχολεία, αθλητικοί χώροι κλπ.".

Οι κάτοικοι των όμορων Δήμων, Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Ιλίου - τονίζουν οι βουλευτές - έχουν ξεκινήσει νέες κινητοποιήσεις και απαιτούν;

  • Το άμεσο σταμάτημα των εργασιών
  • Την απόδοση ολόκληρου του χώρου του κτήματος (366 στρέμματα) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της περιοχής
  • Να ισχύσουν οι προγενέστερες ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των τριών δήμων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν τα εξής ερωτήματα προς τους υπουργούς:

  • Γιατί ξεκίνησαν πάλι οι εργασίες ανέγερσης του πολυκαταστήματος;
  • Τι ακριβώς "ερευνήθηκε" και τι αποδείχτηκε για το "ιδιοκτησιακό καθεστώς" στα δύο αυτά χρόνια, όπως είχαν αποφασίσει τα συναρμόδια υπουργεία;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των αιτημάτων των κατοίκων και των ομόφωνων αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των τριών όμορων δήμων;
Οι κάτοικοι στη Νομαρχία

Την ανάγκη να αποδοθούν τα 366 στρέμματα του λεγόμενου κτήματος Σερπιέρη στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, στο λαό της Δυτικής Αθήνας, επισήμανε, στην προχτεσινή συνεδρίασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, που ασχολήθηκε με το θέμα μετά από σχετική εισήγηση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ).

Παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής Κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο συμμερίστηκε το αίτημα των κατοίκων της περιοχής να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες στα 44 στρέμματα του κτήματος για την ανέγερση πολυκαταστήματος και αποφάσισε να παρέμβει στο ΥΠΕΧΩΔΕ σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, δήλωσε τη στήριξή του στην προσφυγή που προτίθενται να καταθέσουν οι κάτοικοι εναντίον απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ, η οποία χαρακτηρίζει το κτήμα ιδιοκτησία του Σερπιέρη.

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπύρος Χαλβατζής,τόνισε πως η ανέγερση ενός τέτοιου πολυκαταστήματος δε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στο πράσινο και το περιβάλλον της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής της Δυτικής Αθήνας, αλλά και στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταστημάτων, καθώς θα αναγκαστούν να βάλουν "λουκέτο".

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ανακύκλωση "οικολογικών" προτάσεων...

Να φύγει το στρατόπεδο, για να μπουν οι ιδιώτες! Αυτό ήταν ουσιαστικά το συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις των δημάρχων Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίων Αναργύρων, αλλά και του προέδρου του ΑΣΔΑ

Σε ανακύκλωση γνωστών "οικολογικών" προτάσεων, που αφορούν στην αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, όταν απομακρυνθεί από την περιοχή, εξελίχθηκε η ημερίδα που έγινε προχτές στο Δημαρχείο του Αιγάλεω, με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).

Ωστόσο, ορισμένοι από τους δημάρχους των όμορων δήμων δεν παρέλειψαν να βάλουν στο παιχνίδι και τους ιδιώτες, που θα κληθούν να βάλουν το χεράκι τους στην αξιοποίηση του χώρου. Αυτή, άλλωστε, ήταν η συνισταμένη των τοποθετήσεων, τόσο του προέδρου του ΑΣΔΑ Π. Σπηλιόπουλου, όσο και των δημάρχων Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίων Αναργύρων.

Και ο καθένας τους είχε να προτείνει και διαφορετικές χρήσεις του στρατοπέδου, που υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσουν τις οικονομικές προϋποθέσεις για τη συντήρηση του πάρκου. Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο μέρος του χώρου οδεύει για τσιμεντοποίηση.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Περιστερίου Θ. Δημητρακόπουλου,ο οποίος, εναρμονισμένος με τις προτάσεις της κυβέρνησης, πρότεινε τη χωροθέτηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόταση, που είναι αντίθετη με τις θέσεις των όμορων δήμων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Σπηλιόπουλος,με την εισήγησή του, ζήτησε να χωροθετηθεί στην έκταση των 3.500 στρεμμάτων του στρατοπέδου, υπερτοπικό πολιτιστικό κέντρο, αθλητικό κέντρο, κέντρο σύγχρονης τεχνολογίας.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ, περιγράφοντας το ρόλο του Συνδέσμου, υποστήριξε πως δεν είναι διεκδικητικός μηχανισμός. Τοποθέτηση, στην οποία αντέδρασε ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Χαϊδαρίου" Μιχάλης Σελέκος, επισημαίνοντας ότι η ημερίδα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από προσπάθειες συντονισμού για κλιμάκωση του αγώνα των κατοίκων για την απομάκρυνση του στρατοπέδου.

"Ο μηχανισμός που εμπορεύεται το στρατόπεδο άρχισε πια να νομιμοποιείται, τόνισε ο Μ. Σελέκος. Μελέτες και εισηγήσεις στηρίχτηκαν στη λογική της ανταποδοτικότητας και της δημιουργίας διαφόρων χρήσεων στο στρατόπεδο. Η μελέτη έμμεσα προβλέπει την τσιμεντοποίηση και τη δημιουργία μιας καινούριας πόλης μέσα στο στρατόπεδο. Το πράσινο χρησιμοποιείται σαν μαϊντανός για να "νοστιμεύουν" οι άλλες χρήσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να μπει στο παιχνίδι των συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο, αλλά να καταδικάσει τέτοιου είδους προτάσεις. Να φύγει το στρατόπεδο χωρίς όρους και εκβιαστικά διλήμματα", κατέληξε.

Με τη σειρά του, ο Γεράσιμος Θεοδωράτος, επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης Αγίων Αναργύρων", τόνισε ότι για τη ριζική λύση του προβλήματος χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική πολιτική. "Χρόνια τώρα έχουμε εξαγγελίες και διακηρύξεις για απομάκρυνση των στρατοπέδων που ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Τα προβλήματα οξύνονται ενόψει της Ολυμπιάδας 2004". Αναφερόμενος στην επιστολή του Κ. Λαλιώτη προς τον δήμαρχο Χαϊδαρίου, στην οποία τονιζόταν ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ και της ΝΑ δεν μπορούν να αποδεσμευτούν τα στρατόπεδα τη χαρακτήρισε "εκβιαστική και απαράδεκτη". Ο Γ. Θεοδωράτος υπογράμμισε ότι: "Πρέπει να απορρίψουμε κάθε σκέψη για ανταποδοτικότητα, οικοπεδοποίηση, ιδιωτικοποίηση των χώρων των στρατοπέδων. Να διεκδικήσει την απόδοση του συνόλου των χώρων στην Αυτοδιοίκηση. Οσο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την απομάκρυνση των στρατοπέδων, υπολογίζουμε στην κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό".

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Συνένοχη στο μοίρασμα της ανεργίας

Μερίδιο ευθύνης στην υπονόμευση του συνδικαλιστικού κινήματος και στη διαιώνιση της αποσπασματικής αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, ανέλαβε ουσιαστικά η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, καθώς στην προχτεσινή συνεδρίαση αποφάσισε τη συμμετοχή της Νομαρχίας στον υπό σύσταση φορέα διαχείρισης του Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης (ΤΣΑ) Δυτικής Αθήνας, με την επωνυμία "Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία".

"Δεν πρέπει ένα αιρετό όργανο να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία", δήλωσε κατηγορηματικά στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής.Ο ίδιος, αναφερόμενος στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τόνισε: "Τα ΤΣΑ είναι μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ανεργίας, απλά μοιράζουν μια θέση εργασίας σε 2 και 3 άτομα. Και δεν είναι τυχαίο πως οι περιοχές που επιλέχτηκαν για να εφαρμοστούν τα προγράμματα αυτά έχουν βιώσει το πέρασμα του οδοστρωτήρα της αποδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Περιοχές όπου τα εργοστάσια και οι μικροβιοτεχνίες έκλεισαν, δημιουργώντας ουρές ανέργων. Περιοχές όπου οι αντιστάσεις είναι εκ των πραγμάτων μικρότερες".

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε πως τα ΤΣΑ επιδοτούν ιδιώτες για να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, ανακυκλώνοντας το προσωπικό. Κάτι που εξ αντικειμένου δυσκολεύει τους εργαζόμενους να αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση. "Δεν πρέπει να εμπλακεί η νομαρχία στην υπονόμευση του συνδικαλιστικού κινήματος", τόνισε στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της ΝΑΣ και επέστησε την προσοχή στη μορφή που μπορεί να πάρει στο μέλλον η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που θα συστηθεί. Μια γεύση πάντως δίνει η εισήγηση της νομαρχιακής αρχής, πως ο φορέας διαχείρισης των ΤΣΑ μπορεί να συστήνει θυγατρικές επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή...

Να σημειώσουμε, τέλος, πως η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία έχει τον έλεγχο τόσο για την παρακολούθηση του ΤΣΑ όσο και για την εφαρμογή του. Η δε συμμετοχή της Νομαρχίας Αθήνας σε αυτήν είναι 500.000 δραχμές.

"Να αναδείξουμε την αιρετότητα"

Με την ελπίδα πως "κανείς δεν αποστρατεύεται" - όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής - πραγματοποιήθηκε προχτές η τελευταία, με την υπάρχουσα σύνθεση, συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας. Μία θητεία - η πρώτη από τη θεσμοθέτηση της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης - που δε στέριωσε, όμως, και την αιρετότητα - την εκπροσώπηση της γνώμης και εξυπηρέτηση των συμφερόντων εκείνων που αναδεικνύουν τα αιρετά όργανα.

Αυτήν την αιρετότητα, ειδικά σήμερα που υλοποιείται ό,τι δρομολογήθηκε την προηγούμενη τετραετία, κάλεσε ο Σπ. Χαλβατζής τους νομαρχιακούς συμβούλους - απερχόμενους και νέους που ήταν παρόντες - "να αναδείξουμε". Σήμερα που, όπως είπε, τα προβλήματα από τις προωθούμενες πολιτικές οξύνονται. "Γι' αυτό, στη νέα θητεία πρέπει, σαν Νομαρχιακό Συμβούλιο, να δούμε πώς θα σταθούμε δίπλα στα προβλήματα του λαού και τι θα κάνουμε για την επίλυσή τους", σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής. Και στον αγώνα αυτό - όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΝΑΣ - δε χωρούν προσωπικές φιλοδοξίες.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και αδελφό

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ

ετών 75

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 1998 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μελισσίων.

Η σύζυγος: Υβόννη.

Τα τέκνα: Αγγελος και Γεωργία Πετροπούλου, Αλέξανδρος και Ιουλία Κωνσταντινέα, Φωτεινή Κωνσταντινέα.

Τα εγγόνια, τα αδέλφια, οι λοιποί συγγενείς.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ

ετών 74

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 17.12.98 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου του Κοιμητηρίου Παλαιού Ηρακλείου Αττικής.

Η σύζυγος Βαρβάρα.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΙΩΑΚΕΙΜ ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

συνταξιούχο, ετών 86

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 17.12.98 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος).

Η σύζυγος: Σοφία.

Τα τέκνα: Σώζων και Καίτη.

Τα αδέλφια: Ταξιάρχης και Ζαχαρούλα.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Ημερίδα με θέμα "Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές 1998" διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, 17 Δεκέμβρη, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα 209/Νέα Πτέρυγα, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης. Στην ημερίδα, που ξεκινά στις 10 το πρωί, θα αναπτυχθούν οι εξής θεματικές: "Θεσμικές όψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", "Κομματικές στρατηγικές και εκλογική συμπεριφορά" και "Ανάλυση και αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων".

Η ημερίδα θα κλείσει με συζήτηση με θέμα "Οι πολιτικές ιδιαιτερότητες των δημοτικών εκλογών", όπου θα συμμετάσχουν οι Λεων. Αυδής, Δ. Αβραμόπουλος, Σπ. Βούγιας και Γ. Παπαδριέλλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ