ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Αύξηση κερδών κατά 151% στο δεκάμηνο

Τρίβουν τα χέρια τους οι αετονύχηδες που απέκτησαν μετοχές της εταιρίας. Δεν αναμένονται μεγάλες διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Δεκάδες δισεκατομμύρια κέρδη εξασφάλισαν οι αετονύχηδες που απέκτησαν μετοχές των "Ελληνικών Πετρελαίων", καθώς τα κέρδη της ιδιωτικοποιημένης πλέον επιχείρησης παρουσιάζουν αλματώδεις ρυθμούς αύξησης. Οπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ομίλου Ελ. Τζέλλα, τα συνολικά προ φόρων κέρδη παρουσιάζουν αύξηση 109% το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και τα κέρδη της μητρικής εταιρίας 151% το ίδιο διάστημα. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τόσο λόγω της συνεχούς πτώσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, όσο και κυρίως της γκανγκστερικής αμερικανικής επίθεσης στη Βαγδάτη, η οποία έχει άμεση σχέση με την πετρελαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα προ φόρων κέρδη του ομίλου για το διάστημα Γενάρης - Οκτώβρης ανήλθαν σε 36,4 δισ. δρχ. έναντι 17,4 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1997, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη της μητρικής εταιρίας το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 29 δισ. δρχ. έναντι 11,5 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι επενδύσεις του ομίλου, οι οποίες ανήλθαν σε 23,9 δισ. δρχ. από 16,6 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1997. Οι πωλήσεις χονδρικής αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οριακή αύξηση σημείωσαν και οι πωλήσεις λιανικής, ανεβάζοντας το μερίδιο αγοράς από 16,5% το περσινό 10μηνο σε 18% φέτος.

Οπως δήλωσε ο Ελ. Τζέλλας, τα αποτελέσματα του ομίλου δεν επηρεάστηκαν από την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Ωστόσο, σημείωσε ότι υπήρξε μία λογιστική επιρροή από τα αποθέματα τριμήνου της τάξης των 20 δισ. δρχ. περίπου, η οποία όμως απορροφήθηκε, χωρίς να επηρεάσει την κερδοφορία.

Διεθνής αγορά

Οσον αφορά την αμερικανική βομβαρδιστική επίθεση στο Ιράκ, ο Ελ. Τζέλλας τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεάσει τις διεθνείς τιμές, σημείωσε ωστόσο ότι η κίνηση αυτή φαίνεται πως θα σταματήσει το κατρακύλισμα των τιμών, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 1998 έχουν μειωθεί κατά 34% περίπου έναντι των περσινών τιμών. Εδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία σήμερα οι τιμές αργού πετρελαίου για το Γενάρη του 1999, διαπραγματεύονταν στα 11 δολάρια το βαρέλι και για το Φλεβάρη στα 11,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ έκανε την πρόβλεψη ότι η μέση τιμή το 1999 θα διαμορφωθεί στα 12 δολάρια το βαρέλι. Αναφερόμενος στην κρίση που επικρατεί στην πετρελαϊκή αγορά, εξαιτίας της συνεχούς πτώσης των τιμών που έφτασε το Δεκέμβρη κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι - τιμή χαμηλότερη από το 1986 - επισήμανε τη διαφορά κόστους εκμετάλλευσης πετρελαίου στις χώρες παραγωγούς. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Μέση Ανατολή προσφέρει το βαρέλι στην αγορά με 3,5 δολάρια, η Βενεζουέλα και το Μεξικό έχουν αντίστοιχα χαμηλές τιμές, ενώ οι παραγωγοί στη Βόρεια Θάλασσα με 12 δολάρια το βαρέλι και η Ρωσία με 9 περίπου δολάρια, αφήνοντας να εννοηθεί μια ενδοδιαμάχη και συμφέροντα μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ. Δεν είναι άσχετο εξάλλου το γεγονός ότι παρά το τεράστιο πρόβλημα ο ΟΠΕΚ στην τελευταία συνεδρίασή του δεν κατάφερε να καταλήξει σε μέτρα συγκράτησης και ανάκαμψης των τιμών, ενώ χώρες του Οργανισμού άφησαν αιχμές κατά συμφερόντων κάποιων χωρών για τη συνέχιση της κατρακύλας. Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν και από την επικείμενη μέσα στον ερχόμενο Μάρτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για το θέμα αυτό.

Παράγοντες πάντως της αγοράς διαψεύδουν την κυρίαρχη άποψη που επικρατεί για την πτώση των τιμών, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης στην Ασία λόγω της ύφεσης, των υπερεπαρκών αποθεμάτων του προϊόντος, του συγκριτικώς ήπιου περσινού χειμώνα και της "άκαιρης" - σε όρους προσφοράς - ζήτησης της αγοράς - άρσης του εμπάργκο πώλησης ιρακινού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αντιθέτως κάνουν λόγο για εσκεμμένη πτώση των τιμών από χώρες παραγωγούς, όπως Βενεζουέλα και Μεξικό, που καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αμερικανική αγορά, με στόχο τα αμερικανικά συμφέροντα, αφού γονατίσουν κάποιες χώρες να τις εξαναγκάσουν σε πώληση του ορυκτού τους πλούτου, με στόχο τον άμεσο έλεγχο από τους ίδιους. Ανάλογα αποτελέσματα των αμερικανικών στοχεύσεων είδαμε εξάλλου ήδη με χώρες όπως η Λιβύη, οι οποίες έφτασαν στο σημείο να αδυνατούν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και άλλων αραβικών χωρών που η μόνη πηγή εισοδήματός τους είναι το πετρέλαιο.

ΣΔΟΕ
Παραβάτες το 40% των επιχειρήσεων

Σχεδόν οι 4 σε κάθε 10 επιχειρήσεις που ελέγχτηκαν το Νοέμβρη του 1998 από τα συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) διαπιστώθηκε ότι είχαν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις. Οπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, τον προηγούμενο μήνα το ΣΔΟΕ δραστηριοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του σε ελέγχους στις Περιφέρειες Αττικής και Κ. Μακεδονίας με σκοπό την αύξηση των εσόδων, κατά κύριο λόγο του ΦΠΑ, αφού στις περιφέρειες αυτές παρουσιάζεται η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα και αποδίδεται πάνω από το 80% των εσόδων από ΦΠΑ.

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στη διακίνηση στα καύσιμα με έμφαση στην παράνομη διακίνηση και χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στα κέντρα διασκέδασης και στους επώνυμους ελεύθερους επαγγελματίες. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 9.612 έλεγχοι σε επιχειρήσεις των παραπάνω τομέων και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 2.160 από αυτές, δηλαδή ποσοστό 30,9%. Το παραπάνω ποσοστό αποδεικνύει το τεράστιο μέγεθος της φοροδιαφυγής που συντελείται από τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα στο χώρο του ΦΠΑ όλα αυτά τα χρόνια, τακτική που παρατηρείται ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο μεγαλύτερο των 2 δισ. δραχμών. Στο συγκεκριμένο χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη 178 έλεγχοι και στις 86 από αυτές (ποσοστό 48,31%) διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Αυξημένη στο εννιάμηνο η οικοδομική δραστηριότητα

Αυξημένη κατά 10,5% εμφανίστηκε η νόμιμη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 1998 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο όγκος με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας το εννιάμηνο του 1998 ανήλθε σε 47.879 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 43.330 χιλιάδων κυβικών μέτρων της αντίστοιχης περιόδου 1997, δηλαδή αυξήθηκε κατά 10,5%. Ειδικότερα, η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 15,7% στο Νομό Αττικής και κατά 8,6% στην υπόλοιπη χώρα. Επισημαίνεται ότι στη Λοιπή Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, ο οικοδομικός όγκος σημείωσε μείωση κατά 15,1%. Στη Μακεδονία ο όγκος αυξήθηκε κατά 14,5%, ενώ στα νησιά Αιγαίου ο οικοδομικός όγκος σημείωσε μείωση κατά 1,3%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο κατά τον περασμένο Σεπτέμβρη ο όγκος των εκδοθεισών αδειών στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 4.661 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 4.581 χιλιάδων κυβικών μέτρων τον αντίστοιχο μήνα του 1997, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,7%. Στο Νομό Αττικής ο όγκος των εκδοθεισών αδειών αυξήθηκε κατά 18,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα μειώθηκε κατά 1,6%.

Νέα επιτόκια από ΧΙΟΣ και ΕΤΒΑ

Την απόφασή τους να αναπροσαρμόσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκιά τους - ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων τραπεζών - ανακοίνωσαν χτες οι διοικήσεις της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ) και τηςXIOSBANK.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΒΑ ανακοίνωσε ότι από 21 Δεκέμβρη μειώνει τα επιτόκια χορηγήσεων σε δραχμές μέχρι και 1,75 ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι τα νέα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Βασικό επιτόκιο 14,50% μεταβαλλόμενο, πλέον περιθωρίου 0,5-3% (δηλαδή μπορεί να φτάνει μέχρι 17,5%).
  • Τελικό επιτόκιο για απόλυτα ενήμερους πελάτες 14,5% μεταβαλλόμενο.
  • Σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια 11% για χρηματοδότηση παγίων εγκαταστάσεων με επενδυτικό ύψος τουλάχιστον 100 εκατ. δραχμών και δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης επιτοκίου μετά την τριετία.

Διευκρινίζεται ότι τα πιο πάνω επιτόκια είναι χωρίς τις προσαυξήσεις της εισφοράς του Ν.128/75 (σήμερα 0,12%) και ότι η διοίκηση της τράπεζας επιφυλάσσει για τον εαυτό της το δικαίωμα να χρεώνει χαμηλότερα - "προνομιακά" - επιτόκια στους λεγόμενους "καλούς πελάτες".

Επίσης η XIOSBANK ανακοίνωσε την απόφασή της να δημιουργήσει δύο νέες κατηγορίες στεγαστικών δανείων και παράλληλα να μειώσει τα επιτόκια στα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου που προσφέρει στους πελάτες της. Συγκεκριμένα, η XIOSBANK:

  • Καθιερώνει δύο νέα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση ή την επισκευή κατοικίας, εξοφλητέα σε 15 χρόνια. Το πρώτο θα έχει σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 3 χρόνια 10% και το δεύτερο σταθερό επιτόκιο για τα 15 χρόνια 7,9%.Η μηνιάτικη τοκοχρεολυτική δόση κάθε 1.000.000 δραχμές ανέρχεται σε 11.492 δραχμές για το πρώτο δάνειο και 10.202 δραχμές για το δεύτερο.
  • Μειώνει από 11,25% σε 9,25% το στεγαστικό δάνειο με σταθερό πενταετές επιτόκιο και από 9,25% σε 8,75% το στεγαστικό δάνειο με σταθερό δεκαετές επιτόκιο.Και τα δύο αυτά δάνεια είναι 15ετούς διάρκειας.

Η διοίκηση της τράπεζας υπενθυμίζει ότι όλα τα στεγαστικά δάνεια της τράπεζας περιλαμβάνουν δωρεάν ασφάλιση ζωής και ολικής ανικανότητας του δανειολήπτη, καθώς και ασφάλεια πυρός - σεισμού για το ακίνητο και ότι η προέγκριση του δανείου διαρκεί μόλις 3 μέρες.

Τέλος, η XIOSBANK ανακοίνωσε και την καθιέρωση δύο δανείων για απόκτηση επαγγελματικής στέγης. Το πρώτο είναι εννιαετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο για την πρώτη τριετία 11% και το δεύτερο δεκαετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο για την πρώτη πενταετία 10,25%.

Στην εξαγορά του 13,04% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΝΕ WAE προχώρησε η εταιρία PANAVOX, η οποία από πέρσι το Δεκέμβρη έχει περάσει κατά 100% στην ιδιοκτησία της PANAFON. Η ONE WAE είναι θυγατρική της εταιρίας Κωτσόβολος του Ομίλου Φουρλή, με δραστηριότητα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και των πολυμέσων και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 50 σημεία πώλησης σ' όλη την Ελλάδα. Με την εξαγορά αυτή ενισχύεται η τάση, που τελευταία παρατηρείται, του άμεσου ελέγχου των δικτύων πώλησης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από τους δύο βασικούς προμηθευτές της αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ