ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Στις 1.800 δρχ. οι πρώτες γαλοπούλες

Ανοιχτά αύριο τα καταστήματα

Ανοιχτά θα παραμείνουν αύριο τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα τα εμπορικά καταστήματα και τα κρεοπωλεία για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα και τα κρεοπωλεία από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 4.00 το μεσημέρι. Τη Δευτέρα τα εμπορικά θα λειτουργήσουν 9.00 το πρωί με 8.00 το βράδυ και τα κρεοπωλεία 7.30 το πρωί με 8.00 το βράδυ. Σήμερα τα εμπορικά θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα και τα κρεοπωλεία στις 4.00 το μεσημέρι.

Στο μεταξύ οι καταναλωτές που άρχισαν να κάνουν τις πρώτες "αναγνωριστικές" βόλτες στα καταστήματα η... πρώτη νωπή εγχώρια γαλοπούλα στην αγορά της Βαρβακείου που φέτος με το "καλημέρα σας" κοστίζει 200 δραχμές ακριβότερα απ' ό,τι πέρσι ήταν τα χαρακτηριστικά της αγοράς χτες, μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, η εγχώρια νωπή γαλοπούλα πωλούνταν χτες σε ένα μόνο κρεοπωλείο της Βαρβακείου προς 1.800 δρχ. το κιλό, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο πωλούνταν στις 1.600. Οι τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια κυμαίνονταν ως επί το πλείστον στις 1.800-2.200 δρχ., ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία φτάνει και τις 2.500 δρχ. το κιλό. Το γουρουνόπουλο εισαγωγής πωλούνταν στις 1.000-1.300 δρχ., ενώ το ντόπιο 1.700-2.000 δρχ. και το χοιρινό μπούτι στις 800 δρχ. το κιλό.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ "TVX HELLAS"
Τώρα προχωρούν και σε απολύσεις

Εβδομήντα πέντε απολύσεις έκαναν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης. Παρέμβαση - καταγγελία του ΚΚΕ στη Βουλή

Στο προσκήνιο για άλλη μια φορά έρχεται ο βίος και η πολιτεία της καναδέζικης πολυεθνικής "TVX Gold" στην οποία η κυβέρνηση παρέδωσε έναντι εξευτελιστικού τιμήματος τα "Μεταλλεία Κασσάνδρας". Σύμφωνα με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, η θυγατρική της πολυεθνικής που ελέγχει τα ελληνικά μεταλλεία, προχώρησε στην απόλυση 75 εργαζομένων με τη μέθοδο της μη ανανέωσης της σύμβασης ορισμένου χρόνου που έχει υπογράψει. Οι βουλευτές αποκαλύπτουν επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κατά τα άλλα εύρωστη επιχείρηση βρίσκεται μπροστά σε ενδεχόμενη πώληση μέρους ή και του συνόλου των μετοχών της. Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την αναθεώρηση της σύμβασης πώλησης των Μεταλλείων. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Στην απόλυση 75 εργαζομένων που απασχολούσε με σύμβαση ορισμένου χρόνου, προχώρησε παραμονές Χριστουγέννων η TVX HELLAS AE. H δικαιολογία της απόλυσής τους είναι ότι ολοκληρώθηκε το έργο που συμφωνήθηκε να γίνει. Στην πραγματικότητα όμως οι αιτίες της απόλυσης οφείλονται:

α) Στο ότι η ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε με τη σύμβαση πώλησης των "Μεταλλίων Κασσάνδρας", στην οποία συμμετείχε ως τρίτος εγγυητής, προκαταβάλλοντας ποσό ίσο με τις απολύσεις 200 εργαζομένων, να περιοριστεί η δύναμή τους κάτω από τους 550, που αποτελεί τον ελάχιστο αριθμό των εργαζομένων, σε 350. Σύμφωνα με τη σύμβαση της πώλησης θεωρείται δεδομένη η απόλυση των 75 εργαζομένων, όπως και λογική συνέπεια η απόλυση και των υπολοίπων εργαζομένων ακόμη και αυτών που εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, πλην των 350. Ας σημειωθεί πως η καταληκτική ημερομηνία για το δικαίωμα απόλυσης των εργαζομένων είναι η 21.12.98.

β) Στη λήξη του προγράμματος επιδότησης του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρία για την απασχόληση εργαζομένων. Ενώ η θέση της εταιρίας, να αμβλύνει τις αντιθέσεις των κατοίκων στην περιοχή δημιουργώντας κοινωνικά ερείσματα για την αποδοχή κατασκευής της υδρομεταλλουργίας χρυσού, φαίνεται πως έχει αποτύχει οικτρά, με την πρόσληψη εργαζομένων πέρα από αυτούς που προβλέπει η σύμβαση.

γ) Στην απόπειρα εκβιασμού της κυβέρνησης για την παράταση εσαεί των προθεσμιών κατασκευής μεταλλουργίας χρυσού, αλλαγής των τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής της μεταλλουργίας (ήδη η υδατική οξείδωση υπό πίεση μετατράπηκε σε βακτηριακή) για την επιλεκτική υπέρ της εταιρίας χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού και για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων με ένα επαρκές περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

δ) Στην υλοποίηση της πρόθεσης της εταιρίας να νοικοκυρέψει την εταιρία μπροστά στο άμεσο ενδεχόμενο πώλησης, ποσοστού ή ολόκληρης της επιχείρησης των μεταλλείων σε άλλες ξένες πολυεθνικές εταιρίες.

Η προπαγανδιζόμενη ως εύρωστη και δυναμική πολυεθνική εταιρία αποκαλύπτεται πλέον από, ανακοινώσεις της ίδιας της "TVX Gold Inc" στο Διαδίκτυο και από άρθρα του ξένου Τύπου, αδύναμη για την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων. Ετσι, μπροστά στην οικονομική δυσπραγία της, η "TVX Gold Inc" προχωρά σε απέλπιδα κίνηση πώλησης δικαιωμάτων που αφειδώς της παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, σε άλλη πολυεθνική εταιρία, αμφιβόλου προέλευσης και ικανότητας.

Οταν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας απασχολούσαν το 1990, 950 εργαζόμενους χωρίς οικονομικά προβλήματα, χωρίς την παραμικρή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί σήμερα πανάκεια η απόλυση εργαζομένων για όφελος της εταιρίας, η οποία έχει στο έπακρο δεδομένη την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δυνατότητες ανάπτυξης του μεταλλείου απεριόριστες, πάντοτε μέσα σε προγράμματα επιδοτήσεων και έτσι αίρεται ούτως ή άλλως ο κοινωνικός χαρακτήρας που η ίδια ευαγγελίζεται με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης πως παίζει στην περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί εάν έστω και τώρα η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει μέτρα, ώστε να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι από τα "Μεταλλεία Κασσάνδρας".

Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να ακυρώσει τη σκανδαλώδη σύμβαση, η οποία παραχωρεί έναντι εξευτελιστικού τιμήματος τον ορυκτό πλούτο της περιοχής και η οποία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην αξιοποίηση των άλλων τομέων οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και φυσικά και στο περιβάλλον;".

ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Ετοιμάζεται για τη λεηλασία η TRITON

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι έρευνες των πολυεθνικών συμφερόντων της TRITON, εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην οποία η κυβέρνηση παρέδωσε την εκμετάλλευση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (μία χερσαία στην Αιτωλοακαρνανία και μία θαλάσσια στον Πατραϊκό Κόλπο), βάσει του νόμου 2219/95 που βγάζει στο "σφυρί" τον υπόγειο ορυκτό πλούτο της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του ίδιου νόμου έχουν παραχωρηθεί δύο ακόμη περιοχές της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και των Ιωαννίνων σε κοινοπραξία άλλων πολυεθνικών πετρελαϊκών επιχειρήσεων, ενώ προσφάτως ο πρόεδρος της "Ελληνικά Πετρέλαια" ανακοίνωσε την προετοιμασία για το δεύτερο γύρο παραχωρήσεων αντίστοιχων περιοχών.

Σύμφωνα με παράγοντες της εταιρίας FLOW SA, που δραστηριοποιείται σε ενεργειακές και περιβαλλοντικές μελέτες και έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της TRITON στην Ελλάδα, η εταιρία έχει ολοκληρώσει ήδη τη φάση των χερσαίων σεισμικών δεδομένων στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και μέσα στο 1999 αναμένεται να έχει υλοποιήσει δύο γεωτρήσεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η εταιρία έχει εκτελέσει μέσα στο 1998 με επιτυχία 220 χιλιόμετρα σεισμικών καταγραφών. Στόχος της εταιρίας με την ολοκλήρωση και των δύο προγραμματισμένων γεωτρήσεων είναι να ανακαλύψει σημαντικές ποσότητες εμπορεύσιμων υδρογονανθράκων. Για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, η εταιρία έχει προγραμματίσει την εκτέλεση 2.000 Κm σεισμικών και ευελπιστεί να πραγματοποιήσει νωρίτερα μία γεώτρηση.

"ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ"
Κινδυνεύει ακόμα και με διασυρμό

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αμεσο κίνδυνο διασυρμού αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" και η βιβλιοθήκη του, επειδή καμία συνδρομή περιοδικού (σε συμβατική ή ηλεκτρονική μορφή) δεν ανανεώθηκε για το 1998, με αποτέλεσμα οι 175 ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, 40 συνεργαζόμενοι ερευνητές, 120 μεταπτυχιακοί υπότροφοι υποψήφιοι διδάκτορες, καθώς και μεγάλος αριθμός συμβασιούχων διδακτόρων ερευνητών του Κέντρου, να έχουν μείνει από 1-1-1998 χωρίς ενημέρωση για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εκτέλεση του πρωτότυπου ερευνητικού έργου για το οποίο αμείβονται. Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για το πρόβλημα, όπως προέκυψε την 1η Ιούνη 1998 κατά τη συζήτηση της 1572/27-5-1998 Επίκαιρης Ερώτησής μας, αλλά παρ' όλα αυτά καμία σχετική πρόνοια δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης της βιβλιοθήκης από τα τέλη του 1996 και μετά, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών που οδήγησαν τους Ολλανδούς προμηθευτές (οίκος SWETS) στη μη ανανέωση των συνδρομών των περιοδικών από 1-1-1998 και τη Διοίκηση του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ στη διάθεση ολόκληρου του ποσού του τακτικού προϋπολογισμού του 1998 που αφορούσε τη βιβλιοθήκη για την αποπληρωμή του χρέους του 1997, ώστε να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές σε διεθνή δικαστήρια.

Πρέπει να τονιστεί ότι η βιβλιοθήκη του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ αποτελεί εγκατάσταση πανελλήνιας εμβέλειας (500 χρήστες από το ίδιο Κέντρο, 2.000 χρήστες ετησίως από ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία, βιομηχανίες, 35.000 φωτοτυπίες ετησίως για την εξυπηρέτηση χρηστών από άλλα ιδρύματα μέσω του δικτύου βιβλιοθηκών) και είχε μέχρι τώρα την πληρέστερη συλλογή επιστημονικών περιοδικών στη χώρα μας (1.500 τίτλοι, 60.000 βιβλιοδετημένοι τόμοι) από το 1960 και μετά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε για:

  • Την καταβολή, έστω και τώρα, των συνδρομών των επιστημονικών περιοδικών για το 1998 (περίπου 300 εκατ. δρχ.) με δεδομένο ότι - στην αντίθετη περίπτωση - θα τραυματιστεί βαρύτατα και ανεπανόρθωτα μια πηγή γνώσης και πληροφόρησης πανελλήνιας εμβέλειας;
  • Την έγκαιρη καταβολή των συνδρομών των επιστημονικών περιοδικών για το 1999 (άλλα 300 εκατ. δρχ. περίπου), επειδή διαφορετικά καθίσταται δυσχερέστατο το πρωτότυπο ερευνητικό έργο του επιστημονικού προσωπικού του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ