Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ "TVX HELLAS"
Τώρα προχωρούν και σε απολύσεις

Εβδομήντα πέντε απολύσεις έκαναν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης. Παρέμβαση - καταγγελία του ΚΚΕ στη Βουλή

Στο προσκήνιο για άλλη μια φορά έρχεται ο βίος και η πολιτεία της καναδέζικης πολυεθνικής "TVX Gold" στην οποία η κυβέρνηση παρέδωσε έναντι εξευτελιστικού τιμήματος τα "Μεταλλεία Κασσάνδρας". Σύμφωνα με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, η θυγατρική της πολυεθνικής που ελέγχει τα ελληνικά μεταλλεία, προχώρησε στην απόλυση 75 εργαζομένων με τη μέθοδο της μη ανανέωσης της σύμβασης ορισμένου χρόνου που έχει υπογράψει. Οι βουλευτές αποκαλύπτουν επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κατά τα άλλα εύρωστη επιχείρηση βρίσκεται μπροστά σε ενδεχόμενη πώληση μέρους ή και του συνόλου των μετοχών της. Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την αναθεώρηση της σύμβασης πώλησης των Μεταλλείων. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Στην απόλυση 75 εργαζομένων που απασχολούσε με σύμβαση ορισμένου χρόνου, προχώρησε παραμονές Χριστουγέννων η TVX HELLAS AE. H δικαιολογία της απόλυσής τους είναι ότι ολοκληρώθηκε το έργο που συμφωνήθηκε να γίνει. Στην πραγματικότητα όμως οι αιτίες της απόλυσης οφείλονται:

α) Στο ότι η ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε με τη σύμβαση πώλησης των "Μεταλλίων Κασσάνδρας", στην οποία συμμετείχε ως τρίτος εγγυητής, προκαταβάλλοντας ποσό ίσο με τις απολύσεις 200 εργαζομένων, να περιοριστεί η δύναμή τους κάτω από τους 550, που αποτελεί τον ελάχιστο αριθμό των εργαζομένων, σε 350. Σύμφωνα με τη σύμβαση της πώλησης θεωρείται δεδομένη η απόλυση των 75 εργαζομένων, όπως και λογική συνέπεια η απόλυση και των υπολοίπων εργαζομένων ακόμη και αυτών που εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, πλην των 350. Ας σημειωθεί πως η καταληκτική ημερομηνία για το δικαίωμα απόλυσης των εργαζομένων είναι η 21.12.98.

β) Στη λήξη του προγράμματος επιδότησης του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρία για την απασχόληση εργαζομένων. Ενώ η θέση της εταιρίας, να αμβλύνει τις αντιθέσεις των κατοίκων στην περιοχή δημιουργώντας κοινωνικά ερείσματα για την αποδοχή κατασκευής της υδρομεταλλουργίας χρυσού, φαίνεται πως έχει αποτύχει οικτρά, με την πρόσληψη εργαζομένων πέρα από αυτούς που προβλέπει η σύμβαση.

γ) Στην απόπειρα εκβιασμού της κυβέρνησης για την παράταση εσαεί των προθεσμιών κατασκευής μεταλλουργίας χρυσού, αλλαγής των τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής της μεταλλουργίας (ήδη η υδατική οξείδωση υπό πίεση μετατράπηκε σε βακτηριακή) για την επιλεκτική υπέρ της εταιρίας χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού και για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων με ένα επαρκές περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

δ) Στην υλοποίηση της πρόθεσης της εταιρίας να νοικοκυρέψει την εταιρία μπροστά στο άμεσο ενδεχόμενο πώλησης, ποσοστού ή ολόκληρης της επιχείρησης των μεταλλείων σε άλλες ξένες πολυεθνικές εταιρίες.

Η προπαγανδιζόμενη ως εύρωστη και δυναμική πολυεθνική εταιρία αποκαλύπτεται πλέον από, ανακοινώσεις της ίδιας της "TVX Gold Inc" στο Διαδίκτυο και από άρθρα του ξένου Τύπου, αδύναμη για την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων. Ετσι, μπροστά στην οικονομική δυσπραγία της, η "TVX Gold Inc" προχωρά σε απέλπιδα κίνηση πώλησης δικαιωμάτων που αφειδώς της παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, σε άλλη πολυεθνική εταιρία, αμφιβόλου προέλευσης και ικανότητας.

Οταν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας απασχολούσαν το 1990, 950 εργαζόμενους χωρίς οικονομικά προβλήματα, χωρίς την παραμικρή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί σήμερα πανάκεια η απόλυση εργαζομένων για όφελος της εταιρίας, η οποία έχει στο έπακρο δεδομένη την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δυνατότητες ανάπτυξης του μεταλλείου απεριόριστες, πάντοτε μέσα σε προγράμματα επιδοτήσεων και έτσι αίρεται ούτως ή άλλως ο κοινωνικός χαρακτήρας που η ίδια ευαγγελίζεται με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης πως παίζει στην περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί εάν έστω και τώρα η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει μέτρα, ώστε να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι από τα "Μεταλλεία Κασσάνδρας".

Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να ακυρώσει τη σκανδαλώδη σύμβαση, η οποία παραχωρεί έναντι εξευτελιστικού τιμήματος τον ορυκτό πλούτο της περιοχής και η οποία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην αξιοποίηση των άλλων τομέων οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και φυσικά και στο περιβάλλον;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ