Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περί "αξιών" ο λόγος

Τι νομίζετε ότι είναι εκείνο που ανησυχεί περισσότερο όσους "παίζουν" στους ανά τον κόσμο "ναούς του τζόγου", και γενικά πότε νομίζετε ότι προκαλούνται αναταραχές στα χρηματιστήρια; Οταν μια υπερδύναμη αρχίζει να σπέρνει "βόμβες" - ανεξαρτήτως λόγου και αιτίας - σε μια χώρα ή στην περίπτωση που αρχίζουν οι διαδικασίες (συζήτηση ενδεχομένου) καθαίρεσης του Προέδρου μιας υπερδύναμης;

***

Αν νομίζετε ότι η κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές εκδηλώνεται κάθε φορά που μια υπερδύναμη βομβαρδίζει μια άλλη χώρα, για να αποδείξει ότι είναι υπερδύναμη, κάνετε λάθος. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια λογική και αναμενόμενη αντίδραση. Ομως, παραμονές του 2000, έχει καταντήσει, δυστυχώς, "παραλογισμός" να αναμένει κανείς λογικές αντιδράσεις.

***

Πρόσφατο παράδειγμα, αυτά που συμβαίνουν γύρω μας τις τελευταίες μέρες. Η νέα γκανγκστερική επίθεση στο Ιράκ, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ (με εντολή του πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον) και η Μεγάλη Βρετανία (με το "οκέι" του "αριστερού" πρωθυπουργού της Τόνι Μπλερ), δεν προκάλεσε καμιά απολύτως κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές, παρά το γεγονός ότι το Ιράκ ανήκει στη μικρή οικογένεια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

***

Τις διεθνείς χρηματαγορές και όλους εκείνους που "παίζουν" στα χρηματιστήρια, τους αφήνει παγερά αδιάφορους το γεγονός ότι κάθε πόλεμος - εκτός από τις υλικές καταστροφές - έχει ως συνέπεια να χάνονται και ανθρώπινες ζωές. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα αυξήσουν το ατομικό κέρδος.

***

Αποκαλυπτική, από αυτή την άποψη, ήταν και η συζήτηση που είχε χτες στο οικονομικό μαγκαζίνο του ραδιοφωνικού σταθμού "ΦΛΑΣ - 9,61", ένας Ελληνας χρηματιστής. Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής εταιρίας - με το γνωστό κυνισμό που διακρίνει τους κυνηγούς του ατομικού κέρδους - τον τρόπο που αντέδρασαν τα χρηματιστήρια στη νέα γκανγκστερική επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, είπε χωρίς περιστροφές: Αυτό που φοβούνται οι διεθνείς χρηματαγορές δεν είναι η εξέλιξη που θα έχει ο πόλεμος στον Κόλπο. Το έδειξε εξάλλου η μέχρι σήμερα πορεία. Αυτό που φοβούνται, τόσο οι διεθνείς χρηματαγορές, όσο και η ελληνική, είναι η τύχη της συζήτησης για την καθαίρεση του Προέδρου Κλίντον από το αξίωμα του Προέδρου που άρχισε χτες στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Βλέπετε, παραμονές της νέας χιλιετηρίδας, η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι δευτερεύουσα σε σχέση με την... "αξία" των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια!

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ