ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΚΕΝΗ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ

Πόσο κοστίζουν οι υπηρεσίες του;

Τα πράσινα οικονομικά βρίσκονται όλο και περισσότερο στην επικαιρότητα, στα πλαίσια μιας προσπάθειας αποτίμησης της περιβαλλοντικής διάστασης που μέχρι πρόσφατα δε λαμβανόταν υπόψη. Οι θεωρητικοί της "ελεύθερης οικονομίας" εξακολουθούν (οι περισσότεροι) να θεωρούν τους φυσικούς πόρους (έδαφος, αέρας, νερό) ελεύθερα αγαθά.Υπό την έννοια ότι βρίσκονται σε πλήρη αφθονία κι ότι μπορεί να καταναλώνονται χωρίς το παραμικρό κόστος. Σήμερα με τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο περιβάλλον, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι παρόμοιο. Γιατί στην πράξη το ακολουθούμενο γεωργικό μοντέλο μολύνει τα υπόγεια νερά, οι βιομηχανίες προξενούν τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση, τεράστιες εκτάσεις ερημοποιούνται κτλ. (θέματα στα οποία είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν).

Οικονομολόγοι κοστολογούν τη Γη

Ενδιαφέρον - από ακαδημαϊκή άποψη - παρουσιάζει η προσπάθεια μιας δεκατριαμελούς επιστημονικής ομάδας να προσδιορίσει σε οικονομικά μεγέθη τις υπηρεσίες που προσφέρει ο πλανήτης μας στον άνθρωπο.Ενα εγχείρημα με πολλές υποθέσεις κι ακόμα περισσότερες αυθαιρεσίες, που πάντως αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε, για να διαπιστώσουμε πόσο αλαζονικά και καταστροφικά συμπεριφερόμαστε απέναντι στον πλανήτη που ζούμε. Οχι εμείς δηλαδή (ανεξάρτητα από τις επιμέρους προσωπικές μας μικροευθύνες), αλλά κυρίως οι κάτοχοι των μέσων παραγωγής, των εμπορικών στόλων (θαλάσσιων, αεροπορικών, χερσαίων) και του στρατιωτικού λόμπι, το οποίο με τους πολέμους που υποκινεί εκτός από τα ανθρώπινα θύματα καταστρέφει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας το Κέντρο Ερευνών Οικολογικής Ανάλυσης και Σύνθεσης,θέτοντας ως υπόθεση εργασίας ότι "η γη είναι ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών προς τον άνθρωπο", προσπάθησε να το αποτιμήσει. Οικολόγοι και οικονομολόγοι συνεργάστηκαν για να αποδώσουν λογιστικά την αξία της ζημιάς ή της ανάκτησης από την καταστροφή οικολογικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και τους μηχανισμούς του φυσικού περιβάλλοντος ως μορφή τεχνολογικών λύσεων.

Οικο-υπηρεσίες της Γης

Στη βιόσφαιρά μας οι 13 επιστήμονες βρήκαν 17 οικολογικά συστήματα που μας παρέχουν υπηρεσίες. Π. χ. το σύστημα γονιμοποίησης των φυτών (από ορισμένα έντομα), καταφύγια σπάνιων ειδών, τους ρυθμιστές των αερίων της ατμόσφαιρας, τα συστήματα προστασίας του εδάφους κ. ά. Οπως έγραψε το περιοδικό NATURE, η επιστημονική ομάδα έκανε χρήση εκατό μελετών πριν καταλήξει στις επισημάνσεις της. Ας αναφέρουμε ορισμένες: Η υπηρεσία που προσφέρουν δέκα στρέμματα τροπικού δάσους στο κλίμα του πλανήτη "αξίζουν" 62 δολ., ενώ δέκα στρέμματα ωκεανού 40 δολ., λόγω της απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα. Οσο για τα έντομα που συμβάλλουν στη γονιμοποίηση των φυτών, η υπηρεσία τους κοστολογήθηκε 2,5 δολ. την ώρα για μια έκταση δέκα στρεμμάτων. Αν κάπου οφείλουμε πολλά στον πλανήτη είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει στην απορρόφηση 38 δισ. τόνων σκουπιδιών το χρόνο, με τη βοήθεια πολυάριθμων μικροοργανισμών. Ομως οι εκτιμήσεις δε σταμάτησαν εκεί. Επιχειρήθηκε (κι εδώ μπαίνουμε σε μεγάλες αυθαιρεσίες) να αποδοθούν σε χρήματα ορισμένες συναισθηματικές καταστάσεις όπως λ. χ. το θέαμα. Ετσι μέσω μιας σειράς υπολογισμών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συναισθηματική υπηρεσία που προσφέρει ένα στρέμμα παράκτιου οικοπέδου είναι 770 δολ.! Μέχρι και την απόλαυση που προσφέρουν κάποιοι βιότοποι αποτίμησαν. Προς το παρόν έμειναν "απ' έξω" η αξία των ερήμων, η ζημιά από την ηφαιστειακή δραστηριότητα κ. ά.

Τελικός Ισολογισμός

Βάζοντας προσωρινά "φρένο" στους υπολογισμούς της, η ερευνητική ομάδα της Σάντα Μπάρμπαρα προσπάθησε να δει το τελικό αποτέλεσμα. Τα στοιχεία δόθηκαν για επεξεργασία σε Η/Υ. Ετσι η Γη εκτιμήθηκε ότι αν έκοβε "δελτίο παροχής υπηρεσιών" θα έπρεπε να ζητούσε ένα ποσό της τάξης των 9 τρισεκατομμυρίων. Πάντως, οι συγκεκριμένοι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι νόμοι της προσφοράς και ζήτησης μόνο με πολύ μεγάλες "υπερβάσεις" μπορούν να βρουν εφαρμογή σε όλα αυτά. Κι ακόμα ότι η σχέση μεταξύ τιμής και αξίας έχει μικρή αλληλεπίδραση στο θεωρητικό σύστημα που κατασκεύασαν και χρησιμοποίησαν... Δήλωσαν, επίσης, ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για καλύτερη προσέγγιση του "οφειλόμενου" ποσού. Το ζητούμενο βέβαια είναι άλλο. Αμεσα να γίνουν παρεμβάσεις και να δοθούν λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, με προτεραιότητα τις κλιματικές αλλαγές.Η πρόσφατη διάσκεψη του Μπουένος Αϊρες σκόρπισε για άλλη μια φορά απογοήτευση σ' όσους πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ένα αυτοκαταστροφικό σύστημα κι ότι θα δώσει λύσεις χωρίς την πίεση του προοδευτικού κινήματος. Οσο για τους "πράσινους οικονομολόγους" έχουν χρόνο για παιχνίδια. Τουλάχιστον όσο υφίσταται εν ζωή ο πλανήτης μας.


ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Μήπως χρειάζονται εξετάσεις σε ΩΡΛ;

Ωτορινολαριγγολογικές και ίσως οφθαλμολογικές εξετάσεις πρέπει να περάσει άμεσα ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στη χώρα μας το 2004 κ. Στρ. Στρατήγης.Ισως ο φόρτος εργασίας επέδρασε αρνητικά στην υγεία του με αποτέλεσμα η ακοή και η όρασή του να υποστούν ανεπανόρθωτες... βλάβες. Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι δηλώσεις του το προηγούμενο Σάββατο, ότι "δεν άκουσε και δε διάβασε καμία επίσημη αντίδραση των κατοίκων της παραλίας" σχετικά με τα έργα που προγραμματίζονται και που ως γνωστό πέρα από τις περιβαλλοντικές ζημιές θα αποκλείσουν τους κατοίκους του Λεκανοπέδιου από ένα δημόσιο αγαθό. Είναι ν' απορεί κανείς με την προκλητικότητα ορισμένων ανθρώπων που για να ευχαριστήσουν τους "ευεργέτες τους" δε διστάζουν να εκτίθενται με τέτοιο τρόπο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο επιθετικός προσδιορισμός "επίσημη". Αλήθεια τι να εννοεί; Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Βουλή, άραγε δεν αποτελούν επίσημους φορείς στο σύστημα αξιών του κ. Προέδρου; Γιατί και ο Δήμος Ελληνικού έχει θέσει το θέμα και μάλιστα δυναμικά και το ΚΚΕ (και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης) το έφεραν προς συζήτηση στη Βουλή. Εκτός κι αν το "επίσημα" αφορά λ. χ. τη Χ. Τρικούπη και τους κ. κ. Τσουκάτο και Πανταγιά, τους γενικούς κουμανταδόρους του Κινήματος (κι όχι μόνο). Πάντως ο κ. Πρόεδρος και οι περί αυτού να είναι σίγουροι ότι οι όποιες ασκήσεις επί χάρτου ανατρέπονται από το λαό ανεξαρτήτως "επισημοτήτων". Προς το παρόν του ευχόμαστε... περαστικά για την περιπέτεια με τα ώτα και τους οφθαλμούς του.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Ξέρετε ότι...

- Από το σύνολο των καταγραμμένων διεθνώς πουλιών τα 7.633 (80%) δεν απειλούνται άμεσα, τα 875 (9%) είναι σχεδόν απειλούμενα, τα 704 (7%) απειλούνται με εξαφάνιση και τα 403 (4%) βρίσκονται σε κίνδυνο άμεσης εξαφάνισης.

- Από τα θηλαστικά τα 2.661 (61%) δεν απειλούνται άμεσα, τα 598 (14%) είναι σχεδόν απειλούμενα, τα 612 (14%) απειλούνται με εξαφάνιση και 484 (11%) βρίσκονται σε κίνδυνο άμεσης εξαφάνισης.

- Από τα ερπετά, τα 945 (74%) δεν απειλούνται άμεσα, 79 (6%) είναι σχεδόν απειλούμενα, 153 (12%) απειλούνται με εξαφάνιση και 100 (8%) βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης.

Στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου "Wοrldwatch" για την οποία θα γράψουμε αναλυτικότερα σε προσεχή μας σημειώματα.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Οικονομία, Ευρωπαϊκή Ενωση, Οικολογία

Από τις εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ και με την υποστήριξη της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως, θα εκδίδεται ετήσια μια συστηματική παρουσίαση όλων των εκδόσεων (ελληνικών και κυπριακών) που αφορούν θέματα οικονομίας, οικολογίας και της ΕΕ. Μια ομάδα ερευνητών και βιβλιογράφων συνεργάζεται για την παρούσα έκδοση που είναι πολλαπλά χρήσιμη στην ελληνική βιβλιογραφία, όπου απουσιάζουν παρόμοιες εργασίες. Φ. Θωμαδάκη, Κ. Καψάλη, Σ. Κουρουζίδης, Ν. Παναγιώτου, Σ. Παύλου υπογράφουν τη βιβλιογραφία για τα έτη 1996 - 1997. Για τα οικολογικά βιβλία βλέπουμε ότι οι τίτλοι του 1995 ήταν περίπου 69, ενώ για τα έτη 1996 και 1997 ξεπερνούν τους 80 (για κάθε μια χρονιά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ