ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
Σε κρίσιμη καμπή οι εξελίξεις

Εντείνεται η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Οι πέντε νέοι όροι του Νετανιάχου για εφαρμογή του δεύτερου μέρους της συμφωνίας για την αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη προκαλεί αντιδράσεις στους Παλαιστίνιους, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΓΑΖΑ.-

Για άλλη μια φορά η "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, με παράλληλη επιδείνωση της πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ. Τελευταία αφορμή; Οι πέντε όροι που έθεσε την περασμένη Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στους Παλαιστίνιους προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της δεύτερης φάσης αποχώρησης ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη.

Οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν τους όρους (μεταξύ των οποίων αναφέρεται πως ο Γιασέρ Αραφάτ θα πρέπει να παραιτηθεί της διακήρυξης ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης τον ερχόμενο Μάη) ως "άδικες και λίαν επικίνδυνες καθυστερήσεις". "Εάν δεν προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας, η κατάσταση θα γίνει πολύ αρνητική μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες", δήλωσε σε έντονους τόνους εκπρόσωπος του Γιασέρ Αραφάτ, προειδοποιώντας για την έκρηξη νέων βίαιων συγκρούσεων.

Οι πέντε νέοι όροι της ισραηλινής κυβέρνησης προκάλεσαν τη "λύπη" της βρετανικής κυβέρνησης, που ευελπιστούσε σε σχετική ανακοίνωσή της πως τελικώς τα "δύο ενεχόμενα μέρη θα θέσουν σε εφαρμογή το σύνολο των προβλεπομένων από τη συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον χωρίς να θέσουν επιπλέον προϋποθέσεις".

Στο μεταξύ, το Ισραήλ φαίνεται να βαδίζει στο δρόμο πρόωρων εκλογών. Η στάση του πρωθυπουργού Νετανιάχου πάνω στην πολιτική και στον τρόπο εφαρμογής των τελευταίων συμφωνιών για το Μεσανατολικό έχει διχάσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Οι αντιδράσεις συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων πολιτικών ήταν καταιγιστικές και το ισραηλινό Κοινοβούλιο (Κνεσέτ) άρχισε να συνεδριάζει χτες βράδυ για να αποφασίσει την τύχη της κυβέρνησης.

Αξιόπιστες πληροφορίες ανέφεραν ότι μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα (Λικούντ), ο Νετανιάχου ανακοίνωσε πως υποστηρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Τάδε έφη βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Ισραέλ Κατζ, στο ισραηλινό ραδιόφωνο: "Η παράταξη αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών"...

Πάντως, όλα έδειχναν πως η χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Κνεσέτ πάνω στις υπό κατάρρευση συμφωνίες του "Γουάι Ρίβερ" και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου έναντι των Παλαιστινίων θα ήταν μακρά σε διάρκεια και γεμάτη πολιτικούς διαξιφισμούς. Ο ίδιος ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως, εάν η Κνεσέτ αποτύχει να υποστηρίξει τους πέντε όρους για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Δυτική Οχθη, τότε θα υποστήριζε ανοιχτά την οδό των πρόωρων εκλογών. "Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας υποστηρίζει την πολιτική μας", είχε δηλώσει ο Νετανιάχου, λέγοντας πως εάν δεν πάρει την υποστήριξη της Βουλής, "τότε θα ζητήσουμε γι' αυτό το θέμα την έγκριση του λαού"...

Μάλιστα, το κλίμα συνεδρίασης της Κνεσέτ φαινόταν να έχει κάποιες προεκλογικές χροιές... Ο Εχούντ Μπαράκ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, άδραξε την ευκαιρία και επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, λέγοντας πως "αυτή η κυβέρνηση δίχασε το Ισραήλ και ενέδωσε στους εξτρεμιστές σε βάρος της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της αληθινής ασφάλειας για όλους"...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Χειρισμοί και ισορροπίες σκοπιμοτήτων

ΡΩΜΗ.-

Οι απώλειες των Ιταλών από το άτυπο εμπορικό μποϊκοτάζ που έχει επιβάλει η Αγκυρα σε αντίποινα για την άρνηση της Ρώμης να της παραδώσει τον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ξεπερνούν τα 200.000.000 δολάρια. Αυτό το γεγονός φαίνεται πως αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα πάνω στη νοητή ζυγαριά που θα στήσει η Ιταλία, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον του Κούρδου ηγέτη. Σύμφωνα μάλιστα με χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας, Γιαλίμ Ερέζ, ο Ιταλός ομόλογός του, τον διαβεβαίωσε πως δε θα δοθεί πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν, καθώς η ειδική επιτροπή του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών θα έχει, μέχρι τέλος του μήνα, να επιλέξει δύο τινά: Η την περίπτωση απέλασης του Οτσαλάν σε τρίτη χώρα ή την εκδίκαση της υπόθεσής του από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

"Θα αναζητήσουμε έναν άλλο τρόπο για να επιλύσουμε το πρόβλημα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας, Πιερλουίτζι Μπερσάνι,μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, όπου σε συνδυασμό με την υπόθεση Οτσαλάν αναζητήθηκαν τρόποι επούλωσης των εμπορικών απωλειών που υφίσταται η Ιταλία από το "ανεπίσημο" μποϊκοτάζ Τούρκων επιχειρηματιών. Δεν παρέλειψε να πει πως το υπουργείο του έχει λάβει έως σήμερα πλήθος επιστολών από εκατοντάδες εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω αυτής της "ψύχρανσης" στις τουρκο-ιταλικές εμπορικές σχέσεις.

Ο Γιαλίμ Ερέζ,από την πλευρά του, υποστήριξε πως το μποϊκοτάζ κατά των ιταλικών προϊόντων είναι "αυθόρμητη" κίνηση του τουρκικού εμπορικού κόσμου για τη στάση της Ρώμης στην υπόθεση Οτσαλάν. "Η τουρκική κυβέρνηση" είπε ο Ερέζ "δεν έχει αποφασίσει να μποϊκοτάρει τα ιταλικά προϊόντα, αν και έχει το σχετικό δικαίωμα". Ομως, το πιο ενδιαφέρον σημείο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού ήταν αυτό που αφορούσε την υπόθεση Οτσαλάν. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ερέζ, που επικαλείται το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο Μπερσάνι διαβεβαίωσε τον Τούρκο υπουργό πως η Ρώμη δε θα δώσει πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν και ότι αναζητεί την τελική επιλογή μεταξύ δύο τινών: Η να αναθέσει την εκδίκαση της υπόθεσής του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή να τον απελάσει σε τρίτη χώρα. "Εάν σκεφτούν την πιθανότητα απέλασής του στην Τουρκία, θα τους δώσουμε (στους Ιταλούς... ) κάθε είδος διαβεβαίωσης", επέμενε ο Ερέζ, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο άρσης της θανατικής ποινής στην Τουρκία...

Δε θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός πως η συνάντηση του Περσάνι με τον Γιαλίμ Ερέζ έγινε λίγες μέρες προτού το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοινώσει την τελική λίστα με τις εταιρίες που επιλέχτηκαν για την κατασκευή δεκάδων στρατιωτικών ελικοπτέρων (πακέτο αξίας 4 δισ. δολαρίων).Στο μεταξύ, ο δικηγόρος του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Τζουλιάνο Πιζάπια, δήλωσε χτες σε ιταλικό ραδιοσταθμό ότι ο πελάτης του είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την Ιταλία, εάν δε δικαστεί από διεθνές δικαστήριο.

"Ο Οτσαλάν κατανοεί ότι η παρουσία του εδώ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και είναι προετοιμασμένος, εάν δεν υπάρξει διεθνής δίκη, να εγκαταλείψει την Ιταλία, ώστε να μπορέσει να αρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία" είπε συγκεκριμένα ο Τζουλιάνο Πιζάπια, επιμένοντας ωστόσο στη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παρατείνεται η κυβερνητική κρίση

ΑΓΚΥΡΑ.-

Νέο γύρο επαφών με τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας άρχισε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σε μία προσπάθεια να βρει επιτέλους ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που θα μπορέσει να συγκροτήσει κυβέρνηση μέχρι τις ερχόμενες γενικές και δημοτικές εκλογές της 18ης Απρίλη. Οι τελευταίες πληροφορίες των τουρκικών εφημερίδων λένε πως ο Πρόεδρος δε θα δώσει αυτή τη φορά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πολιτικό ηγέτη, αλλά σε πολιτικό πρόσωπο ευρείας αποδοχής...

"Για μία ακόμη φορά, κάνω προσπάθεια για μία κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο και θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές", τόνισε σε δημοσιογράφους, στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ,ύστερα από τη συνάντησή του με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ. Από τις αρχές του μήνα μέχρι τα τέλη της περασμένης βδομάδας, ο Ετζεβίτ προσπαθούσε να βρει συμμάχους προκειμένου να συγκροτήσει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού χωρίς ωστόσο επιτυχία. Αποθαρρημένος παρέδωσε χτες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ, λέγοντας πως το κενό εξουσίας βοηθάει τους Ισλαμιστές (Κόμμα της Αρετής).

Πάντως, η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Ντεμιρέλ ήταν με τον Ρετσάι Κουτάν,τον ηγέτη του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής που έχει 144 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης έχουν αρχίσει από το τέλος Νοέμβρη, όταν ανατράπηκε από το Κοινοβούλιο η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.

ΡΩΣΙΑ
"Στρατηγικό τρίγωνο" προτείνει ο Πριμακόφ

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας "στρατηγικού τριγώνου" Ρωσίας - Ινδίας - Κίνας, μετέδωσε η Εθνική Υπηρεσία της Ρωσίας. "Ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ θεωρεί ότι η ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης θα μπορούσε να βοηθηθεί με τη δημιουργία "στρατηγικού τριγώνου" Ρωσίας - Ινδίας - Κίνας. Η Ινδία είναι μια μεγάλη δύναμη και από την πολιτική της Ινδίας, της Κίνας και της Ρωσίας εξαρτώνται πάρα πολλά σ' αυτή την περιοχή και σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Πριμακόφ, ο οποίος επισκέπτεται την Ινδία. Πρόσθεσε δε ότι "θα ήταν πάρα πολύ καλό", αν δημιουργούνταν το "στρατηγικό τρίγωνο" Μόσχας - Δελχίου - Πεκίνου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου σε στιγμιότυπο στη Βουλή (Κνεσέτ)

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ρόλο "μεσολαβητή" φιλοδοξούν τα Τίρανα...

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Περιορισμένης έκτασης μεθοριακό επεισόδιο στα γιουγκοσλαβο-αλβανικά σύνορα το περασμένο Σάββατο κατήγγειλε χτες η αλβανική κυβέρνηση, λέγοντας πως ένοπλοι Σέρβοι στρατιώτες μπήκαν στο αλβανικό έδαφος και έριξαν πυρά κατά μεθοριακών φρουρών.

Την καταγγελία της Αλβανίας επιβεβαίωσαν και ομάδες διεθνών επιθεωρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η αλβανική κυβέρνηση - διά του υπουργού Εσωτερικών - κάλεσε όλες τις παρατάξεις των Κοσσοβάρων Αλβανών να ενωθούν. Τα Τίρανα προσφέρθηκαν μάλιστα να φιλοξενήσουν τις συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου" και εκπροσώπους του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Πάντως, μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ