Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Χειρισμοί και ισορροπίες σκοπιμοτήτων

ΡΩΜΗ.-

Οι απώλειες των Ιταλών από το άτυπο εμπορικό μποϊκοτάζ που έχει επιβάλει η Αγκυρα σε αντίποινα για την άρνηση της Ρώμης να της παραδώσει τον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ξεπερνούν τα 200.000.000 δολάρια. Αυτό το γεγονός φαίνεται πως αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα πάνω στη νοητή ζυγαριά που θα στήσει η Ιταλία, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον του Κούρδου ηγέτη. Σύμφωνα μάλιστα με χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας, Γιαλίμ Ερέζ, ο Ιταλός ομόλογός του, τον διαβεβαίωσε πως δε θα δοθεί πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν, καθώς η ειδική επιτροπή του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών θα έχει, μέχρι τέλος του μήνα, να επιλέξει δύο τινά: Η την περίπτωση απέλασης του Οτσαλάν σε τρίτη χώρα ή την εκδίκαση της υπόθεσής του από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

"Θα αναζητήσουμε έναν άλλο τρόπο για να επιλύσουμε το πρόβλημα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας, Πιερλουίτζι Μπερσάνι,μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, όπου σε συνδυασμό με την υπόθεση Οτσαλάν αναζητήθηκαν τρόποι επούλωσης των εμπορικών απωλειών που υφίσταται η Ιταλία από το "ανεπίσημο" μποϊκοτάζ Τούρκων επιχειρηματιών. Δεν παρέλειψε να πει πως το υπουργείο του έχει λάβει έως σήμερα πλήθος επιστολών από εκατοντάδες εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω αυτής της "ψύχρανσης" στις τουρκο-ιταλικές εμπορικές σχέσεις.

Ο Γιαλίμ Ερέζ,από την πλευρά του, υποστήριξε πως το μποϊκοτάζ κατά των ιταλικών προϊόντων είναι "αυθόρμητη" κίνηση του τουρκικού εμπορικού κόσμου για τη στάση της Ρώμης στην υπόθεση Οτσαλάν. "Η τουρκική κυβέρνηση" είπε ο Ερέζ "δεν έχει αποφασίσει να μποϊκοτάρει τα ιταλικά προϊόντα, αν και έχει το σχετικό δικαίωμα". Ομως, το πιο ενδιαφέρον σημείο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού ήταν αυτό που αφορούσε την υπόθεση Οτσαλάν. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ερέζ, που επικαλείται το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο Μπερσάνι διαβεβαίωσε τον Τούρκο υπουργό πως η Ρώμη δε θα δώσει πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν και ότι αναζητεί την τελική επιλογή μεταξύ δύο τινών: Η να αναθέσει την εκδίκαση της υπόθεσής του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή να τον απελάσει σε τρίτη χώρα. "Εάν σκεφτούν την πιθανότητα απέλασής του στην Τουρκία, θα τους δώσουμε (στους Ιταλούς... ) κάθε είδος διαβεβαίωσης", επέμενε ο Ερέζ, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο άρσης της θανατικής ποινής στην Τουρκία...

Δε θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός πως η συνάντηση του Περσάνι με τον Γιαλίμ Ερέζ έγινε λίγες μέρες προτού το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοινώσει την τελική λίστα με τις εταιρίες που επιλέχτηκαν για την κατασκευή δεκάδων στρατιωτικών ελικοπτέρων (πακέτο αξίας 4 δισ. δολαρίων).Στο μεταξύ, ο δικηγόρος του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Τζουλιάνο Πιζάπια, δήλωσε χτες σε ιταλικό ραδιοσταθμό ότι ο πελάτης του είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την Ιταλία, εάν δε δικαστεί από διεθνές δικαστήριο.

"Ο Οτσαλάν κατανοεί ότι η παρουσία του εδώ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και είναι προετοιμασμένος, εάν δεν υπάρξει διεθνής δίκη, να εγκαταλείψει την Ιταλία, ώστε να μπορέσει να αρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία" είπε συγκεκριμένα ο Τζουλιάνο Πιζάπια, επιμένοντας ωστόσο στη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ