ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Είπατε ψέματα, κύριε πρωθυπουργέ"

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ απαντά στις ανακρίβειες που είπε στη Βουλή ο Κ. Σημίτης σχετικά με το ΕΚΑΣ

Στις πρωθυπουργικές δηλώσεις σχετικά με τον δήθεν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων που παίρνουν το περιβόητο ΕΚΑΣ, απαντά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας,παραθέτοντας τα ακριβή στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται: "Με αγανάκτηση οι συνταξιούχοι ακούσαμε τον πρωθυπουργό, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, να ψεύδεται σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του επιδόματος της ντροπής, του ΕΚΑΣ, λέγοντας ότι το παίρνουν 360.000 συνταξιούχοι. Κάτι ανάλογο είπε και ο υπουργός Εργασίας.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, απαντάμε στον πρωθυπουργό: Ολο το ποσό του επιδόματος, 11.900 δρχ. που είναι σήμερα, το παίρνουν μόνο οι μισοί απ' τους 360.000, οι δε υπόλοιποι παίρνουν από 8.930 δρχ. μέχρι 2.980 δραχμές.

Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, για να πάρει ένας συνταξιούχος όλο το ποσό του ΕΚΑΣ, πρέπει οι συντάξιμες αποδοχές του να μην υπερβαίνουν τις 1.530.000 δρχ. το χρόνο, δηλαδή το μήνα 109.285 δρχ. Και αυτό, όταν το όριο φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια είναι 390.000 δρχ. και για δυο άτομα είναι περισσότερα από τα μισά.

Να πούμε ακόμα στον πρωθυπουργό ότι από την αποδέσμευση των κατώτατων ορίων συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη, κάθε συνταξιούχος της κατηγορίας αυτής έχασε πάνω από 1.200.000 δραχμές.

Αυτή είναι η αλήθεια, κ. πρωθυπουργέ. Σας ακούνε οι συνταξιούχοι και καγχάζουν".

Χριστούγεννα με φασολάδα

Οι άνεργοι ναυτεργάτες δεν το βάζουν κάτω. Χτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στην πρόσκληση σε γεύμα με ελιές και φασολάδα, που τους απηύθυναν η Επιτροπή Ανέργων, η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και αντάλλαξαν ευχές για ένα "αγωνιστικό 1999"

Στις 12 το μεσημέρι χτες το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των ανέργων ναυτεργατών είχε "στρωθεί". Το... πρώτο πιάτο περιείχε ρέγκες που ψήνονταν στις ψησταριές που είχαν στηθεί στην πλατεία, έξω από τον Οίκο Ναύτου.Αργότερα κατέφτασε και η ζεστή φασολάδα, συνοδευόμενη από ελιές και κρεμμύδια. Η πλατεία ήταν γεμάτη από άνεργους ναυτεργάτες, αλλά και από έκπληκτους, αρχικά, ασφαλισμένους, που πήραν μέρος στην εκδήλωση.

Ετσι γιόρτασαν οι ναυτεργάτες τα δικά τους Χριστούγεννα, καταγγέλλοντας και σαρκάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που τους πετάει μαζικά έξω από τα καράβια, τους καταδικάζει ομαδικά στην ανεργία και τους οδηγεί στα συσσίτια που διοργανώνουν εκκλησίες.

Το πανό που είχαν αναρτήσει οι άνεργοι στην είσοδο του Οίκου Ναύτου, έδινε το στίγμα: "Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση μας δίνετε φτώχεια και ανεργία και τα υπερκέρδη στην πλουτοκρατία. Χρόνια Πολλά. Χριστούγεννα άνεργων ναυτεργατών". Το τραπέζι των ανέργων στήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών,της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.Τα δύο σωματεία υποστήριξαν και οικονομικά την εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Ανέργων εδώ και δύο βδομάδες.

Στη 1 το μεσημέρι οι ναυτεργάτες έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου Κώστα Φαζάκη,απαιτώντας την ουσιαστική οικονομική κάλυψη όλων των ανέργων και το επίδομα να φτάσει στο 80% του μισθού. Επίσης αυτό έστω το πενιχρό επίδομα Χριστουγέννων των 45 χιλιάδων δραχμών για τους έγγαμους και 30 χιλ. δραχμών για τους άγαμους να δοθεί στους ναυτεργάτες που πληρούν τις προϋποθέσεις και τους λείπει κάποια τυπική λεπτομέρεια. Η απάντηση του προέδρου ήταν ότι και ο ίδιος δε συμφωνεί με τη διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων, όμως δεν μπορεί να ενεργήσει διαφορετικά. Επίσης σημείωσε ότι έχει κάνει σχετικές προτάσεις για αλλαγές στον υπουργό Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρο Σουμάκη,τις οποίες όμως ο υπουργός δεν έκανε δεχτές.

"Δεν είναι για μας τα συσσίτια"

"Αυτό το αίσχος να στερούν από τους ανέργους ακόμα και το επίδομα Χριστουγέννων, είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης. Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν", είπε απευθυνόμενος προς τους άνεργους ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου,μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου.

Τα "πηγαδάκια" πήραν "φωτιά". "Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μαύρα. Δεν υπάρχει πλέον μία. Μετά τόσα χρόνια δουλιάς, μας πετάνε στο δρόμο. Ομως δε θα τους αφήσουμε έτσι. Πρέπει να ξεδιπλωθούν πιο έντονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις", λέει ο ασυρματιστής Δημήτρης Καρυοφύλλης με 4 παιδιά. Συμφωνώντας ο συνάδελφός του ασυρματιστής Δημήτρης Βεργιώτης,σημειώνει: "Είναι πράγματι δύσκολη η κατάσταση. Ομως δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι ναυτεργάτες πρέπει να αντιδράσουν". "Οι εφοπλιστές με τα δικά μας λεφτά και τον ιδρώτα έκαναν τα καράβια τους. Και τώρα εμείς περνάμε με φασολάδα και ρέγκες χριστουγεννιάτικα. Αν δε θέλουν τους Ελληνες, να πάρουν τα καράβια τους και τα γραφεία τους και να ξεκουμπιστούν", συμπληρώνει ο Γιώργος, μηχανικός με δύο παιδιά.

Οργισμένες είναι και οι κουβέντες του ανθυποπλοιάρχου Γιώργου Γκούμα,26 μήνες άνεργος. "Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τόση ανεργία. Μαύρες γιορτές θα περάσουμε. Ομως θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Είμαστε αποφασισμένοι. Οσο και αν το θέλει η κυβέρνηση, οι εφοπλιστές και η πλειοψηφία της ΠΝΟ, εμείς δε θα κάνουμε πίσω. Δε θα μας γονατίσουν. Δεν είναι για μας τα συσσίτια".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Οι οικοδόμοι αντιδρούν στην καταλήστευση

Ευρεία εξόρμηση άρχισαν τα συνδικάτα της Αθήνας και του Πειραιά για να γίνει "καμένο χαρτί" η πειρατική τροπολογία που τους κλέβει την ασφάλιση

Ενα ευρύ πρόγραμμα εξορμήσεων για την ενημέρωση των οικοδόμων όσον αφορά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, με την οποία μειώνει το συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων τους και κατακλέβει την ασφάλιση του κλάδου, έχουν ξεκινήσει τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά.

Στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, όπου διανέμεται το δωροαδειόσημο, στα καφενεία, στα γιαπιά, συνεργεία των συνδικάτων και των παραρτημάτων στις διάφορες περιοχές μοιράζουν ανακοινώσεις και καλούν τους οικοδόμους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι μετά από πολύχρονους αγώνες του κλάδου για το δικαίωμα στην ασφάλιση, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ να καθιερώσει από 1η Γενάρη '93 αντικειμενικά κριτήρια ελάχιστης ασφάλισης και με τον τρόπο αυτό περιορίστηκε η καταλήστευση των ενσήμων από τους κατασκευαστές.

Το γεγονός αυτό ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των κατασκευαστών και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "πιστή στο δόγμα τα "πάντα στην υπηρεσία των ανθρώπων του χρήματος", από το '95 έκανε πολλές προσπάθειες ανατροπής του σημερινού τρόπου ασφάλισης. Αυτές οι προσπάθειες πάντα σταματούσαν από την αποφασιστική παρέμβαση του κλάδου".

Για να ξεπεράσει αυτές τις αντιδράσεις - τονίζουν τα συνδικάτα - η κυβέρνηση προχώρησε "κατά τον πιο δειλό, επαίσχυντο τρόπο σε πειρατική τροπολογία, που ακρωτηριάζει το σημερινό τρόπο ασφάλισης, μειώνοντας το συντελεστή από 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο σε 1,35 ανά τετραγωνικό".

Σύμφωνα με τα σωματεία, αυτός ο συντελεστής είναι για τους οικοδόμους το ελάχιστο και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουν τους εργοδότες να το μετατρέψουν σε μέγιστο. "Για κάθε μέρα εργασίας απαιτούμε το ένσημο με βάση το ύψος του πραγματικού ημερομίσθιου που παίρνουμε.Για κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να περιορίσουν την ασφάλισή μας απευθυνόμαστε στα Συνδικάτα", τονίζεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει ως εξής: "Μπορούμε να κάνουμε καμένο χαρτί τις επιδιώξεις τους να μας οδηγήσουν στην εποχή της αθλιότητας της ασφάλισής μας. Να το αποδείξουμε στην πράξη".

Απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο!

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και ένα χρόνο οι 20 άνεργοι που παρακολούθησαν το επιδοτούμενο σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης "Οργάνωση και λειτουργία αγροτοτουριστικών συνεταιρισμών και επιχειρήσεων", που οργάνωσε στο Βόλο το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Το παραπάνω καταγγέλλεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Β. Μπούτας για τον υπουργό Εργασίας.

Οι δύο βουλευτές καταγγέλλουν ως απαράδεκτη αυτή την κατάσταση απέναντι σε ανθρώπους που εξακολουθούν να είναι άνεργοι και δεν τους καταβάλλεται το επίδομα των 200.000 δραχμών για την παρακολούθηση του σεμιναρίου, που έληξε στις 30/12/97.

Ο υπουργός Εργασίας ερωτάται λοιπόν ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να καταβληθούν άμεσα τα επιδόματα στους καταρτισθέντες ανέργους, για να μπορέσουν να περάσουν κάπως ανθρώπινα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ